• 9.369.449 stemmen

Genre: Western / Drama

Geregisseerd door: Delmer Daves

Met onder meer: Gary Cooper, Maria Schell en Karl Malden

Plot The Hanging Tree

"From The Prize Novel -- A Picture Of Thundering Power!"

Dokter Joe Frail redt een lokale crimineel van ophanging in een goudzoekerskamp. Vervolgens neemt hij controle over het leven van de jonge man om zijn geheim te exploiteren.

Dr. Joseph "Doc" Frail

Society Red

Townsman (onvermeld)

avatar van Barfly

Barfly

Inderdaad een prima cast, maar ik vond het verhaal nogal aan de suffe kant. De sfeer wordt niet broeierig spannend, tenminste ik heb het gemist.

Malden als onberekenbare vieze oude man vond ik nog het best er uit komen.

De spanning tussen Cooper en de jongen was niet echt te snijden en het dokter-vrouwelijke patiënt stuk was mij ook te flauw. Het kan aan mij liggen, want de score hier en vooral op IMDb is best wel hoog.

Met een 2,5 vind ik mij nog mild, eigenlijk. Ik ga hem nog wel eens zien en misschien dat ik dan het geheel beter kan hebben.

avatar van stinissen

Prima western met uitstekende cast vooral Malden met snor is erg op dreef. De Duitse Maria Schell is er voor het vrouwelijke schoon en daarbij acteert zij als zo vaak erg goed ook kleine rol van George C. Scott.

avatar van Movsin

Movsin

Het duurt wel een tijdje voor de film enig tempo maakt en eigenlijk blijft het allemaal nogal slapjes en met een slot van 13 in een dozijn.

Gary Cooper is wel goed in een niet zo eenvoudige karakterrol en ook Karl Malden overtuigt. Maria Schell kon me zelden bekoren en ook nu niet.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Een prima western met een heerlijke titelsong en een interessant plot. Het geheimzinnige gebeuren over de achtergrond van hoofdpersoon Joe Frail zorgt voor vreemde situaties en onbegrijpelijke handelingen, maar dat wordt later in de film toch wel even mooi 'rechtgetrokken'. Gary Cooper zet dan ook een prima rol neer als de zojuist genoemde dokter. Al lag het ook zeker niet aan de rest van de cast, want met namen als Karl Maden (die ook nog even de regie overnam) en George C. Scott is er wat dat betreft weinig mis. Verder zetten ook Maria Schell en Ben Piazza goede rollen neer en zo wist het gebeuren in het mijnersstadje toch eigenlijk wel heel aardig te boeien.

avatar van scorsese

Aardige film over een dokter in een goudzoekersstadje die het leven redt van een jongeman. De film begint goed en ook het einde is goed, maar daar tussen in zakt het soms wat in. De hoofdpersonages zijn wel goed uitgewerkt en de cast draagt hier aan bij. Genoeg mooie plaatjes van het landschap en deze film betekende het debuut van George C. Scott in een bijrol.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Een western die draait rond de interactie van personages waar een hoek af is, om het zo te zeggen. Gary Cooper in de hoofdrol van de getormenteerde Doc Frail is een vat vol tegenstrijdigheden, randje borderline lijkt het. Hij komt terecht in een gemeenschap die bevangen is door goudkoorts en die verder beheerst wordt door een soort stamgevoel. Waanzin, seksuele repressie en hebzucht tieren er welig.
De actie is vrij minimaal eigenlijk. De psychologie van de personages maakt het gelukkig meer dan boeiend genoeg. En dan is er toch ook nog een geweldige finale waarin het dak eraf gaat. Waar Maria Schell voordien niet slaagde, lukt het haar nu wel om op gelijke hoogte te komen met Gary Cooper en hem voor zich te winnen.
Prima regie en zorg voor fotografie in een prachtig landschap (al ligt de nadruk toch op binnenscenes). Gescoord door Max Steiner, op de leuke country song na waarmee de film start en eindigt. De kwaliteit is op alle vlakken aanwezig.