Day of the Outlaw (1959)
Genre: Western
Geregisseerd door: André De Toth
Met onder meer: Robert Ryan, Burl Ives en Tina Louise
IMDb beoordeling: 7,3 (4.580)
- Niet beschikbaar op Netflix
- Niet beschikbaar op Pathé Thuis
- Niet beschikbaar op Videoland
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Day of the Outlaw
"Watch what happens to the women... watch the west explode!"
De stugge veehouder Blaise Starrett leeft in onmin met zijn zachtaardige buurman Hal Crane, vanwege de aanleg van prikkeldraad om diens ranch in Wyoming. Crane is getrouwd met Starrett's vroegere vlam Helen. Starrett komt naar het naburige stadje om af te rekenen met Crane. De aantrekkelijke Helen probeert tevergeefs Starrett te verlijden om hem van een duel met haar man af te laten zien. Nog voordat dit duel zal plaats vinden rijdt een groep outlaws, onder leiding van de gewonde Jack Bruhn, die op de vlucht zijn na een roofoverval, het stadje binnen. Ze nemen de leiding in het stadje over en gijzelen de bewoners. Vanwege het winterse weer kunnen de outlaws niet verder reizen. Omdat de vijf vrouwen niet meer veilig zullen zijn voor de outlaws, wanneer Bruhn aan zijn schotwond zal bezwijken, weet Starrett uiteindelijk Bruhn te overtuigen het stadje te verlaten via een hem bekende vluchtroute door de besneeuwde bergen. Een barre tocht met ingrijpende gevolgen voor de outlaws en Starrett volgt.
Blaise Starrett
Tex (Bruhn's gang)
Denver, Bruhn's Gang
Pace, Bruhn's Gang
Dogie Hogan
Eindelijk veel Western-releases de laatste tijd op DVD; deze van De Toth staat gepland voor 13 maart a.s.
*DVDreview: http://tinyurl.com/6jpcn7
(Filmposter laat in elk geval weer es een scene zien, die niet in de film voorkomt...)
Dogie Hogan
DVD recent aangeschaft en inmiddels al weer 3x gezien. Ver boven verwachting en zeer onderhoudend. Een mix van Film-Noir en Western. Beide mijn fav genres, dus ik ben bevooroordeeld.
Desalniettemin prima Western, die nu in m'n Western Top-10 staat. Overtuigende vertolkingen van de welbekende hard-boiled Robert Ryan en Burl Ivers, die terecht een Oscar won (ook in '59) voor zijn vertolking van verongelijkte rancher in THE BIG COUN- TRY. Dit keer staat Burl aan de andere kant van de wet.
Ook de zeer aantrekkelijke 'busty' Tina Louise, die ik nog niet eerder in films gezien had, acteert erg goed.
Robert Ryan houdt blijkbaar van strenge kou: zat hij in de uitstekende Film-Noir ON DANGEROUS GROUND grotendeels in kil, winters landschap, in DAY OF THE OUTLAW straalt de ijzige kou van 't scherm en lijkt alleen Ryan dat niets te deren. De Toth laat op widestreen niveau de ijzige kou en prachtige winterse landschappen, inkl. sneeuwstormen, goed uitkomen. Gedraaid in zwart/wit, wat de grimmige sfeer tussen de bewoners van het stadje en hun verhouding met hun gijzelaars, plus de barre weersomstandigheden, nog extra versterkt. Zet de kachel maar hoger dus.
Verhaal is ook zeer geloofwaardig en alles lijkt op zijn plaats.
Alleen de filmposter suggereert een pose van Tina Louise, die we in deze Western echter niet terug zien by the way.
DAY OF THE OUTLAW, naast RAMROD m'n 2e André de Toth Western, zou tussen je Westerncollectie moeten zitten. Einde is mis- schien wat abrubt en een beetje Hollywoodachtig (1 van de outlaws, die vanwege een 'love-interest' nu op 't juiste pad wil blijven, herkenbaar uit YELLOW SKY bijvoorbeeld).
Voor nu IMDB 8/10.
Pacino88
Die verwijderde scene zou ik ook wel eens willen zien, Dogie! Je kan begrijpen waarom Robert Ryan haar terug wilt.
Zwart wit past perfect in deze film, met het eerste uur karakter uitdieping en daarna een onverbiddelijke climax. Maar juist die climax vond ik niet fantastisch. Wel is het eens wat anders door minder spectaculair te zijn. De kou doet zijn werk in de plaats.
Qua irritante rollen hebben we in de intro de blonde dochter van een winkelier. Hoe slecht kan je lines bezorgen... Daarna gaat het al de goede kant op. Robert Ryan laat hier een zeer goede rol zien, te vergelijken met the Wild Bunch. Gelukkig niet meer a la The Proud Ones.
Ik meen dat de regisseur ook verantwoordelijk is voor the Indian Fighter, wat weer erg matig werk is.
Voorlopig 3,5* met kans op hoger.
Barfly
Een klassieker onder de westerns. Geen idee of dat zo is, maar het zou het moeten zijn.
Prachtige zwart-wit beelden in een sneeuwlandschap en een dorpje dat angstig beeft onder de aanwezigheid van een stel bruten.
De dans-scène van de bandieten met de vrouwen.... echt een geweldige spanning. Memorabel, één van die zeldzame momenten in films die je jaren later nog precies kan oprakelen.
BASWAS
Prachtige western waarin de clichés grotendeels ontbreken. Het is niet een grootse film, wel een bijzondere met een spannend en leuk verhaal. De buitenopnamen, met de wit besneeuwde landschappen, kwamen zeer overtuigend over. Tijdens het kijken riepen ze het idee op dat er bij mij buiten voor de deur ook sneeuw zou liggen. De binnenopnamen hadden daarnaast iets ontzettend kaals. Dat was echter nauwelijks storend, het kwam juist wel lekker authentiek over, o.a. in een geweldige dansscène, die een heerlijk valse en gemene sfeer uitstraalt.
Robert Ryan speelt ijzersterk de rol van een koppige rancher die zich door niemand laat tegenhouden. Zelfs niet door een stelletje ruige outlaws, die op de vlucht zijn en plotsklaps met hun intimiderend gedrag opduiken in een kleine dorpsgemeenschap. De voor mij onbekende Tina Louise maakte als vrouwelijke tegenspeelster ook veel indruk. Vreemd dat zij verder nauwelijks bekend is van andere speelfilms. Op IMDb blijkt dat haar carrière zich verder voornamelijk afgespeeld heeft in televisieseries.
"Day of the Outlaw" is een echte aanrader voor de westernliefhebber die zich af en toe ook buiten de geijkte prairiepaden wil begeven.
simonvinkie
Vrij weinig buitenscenes voor een western. Maar de scenes die zich buiten in de sneeuw afspelen, zijn schitterend. Het eerste uur draait vooral om de karateruitdieping, en dat is zeer goed verzorgt. Vooral de verhoudingen tussen Bruth en zijn mannen is leuk om te zien. De tweede helft van de film zijn er veel meer scenes die zich buiten afspelen. De climax was dan ook uitstekend gedaan en zorgde voor een hoop heerlijk plaatjes in de sneeuw.
Mooi om te ook dat iedereen wel goed acteert. Robert Ryan doet het uiteraard goed, maar het is toch vooral Burl Ives als Jack Bruth die hier een erg sterke rol neerzet. Verassend mooi zwart/wit fotografie ook. Denk dat dit in kleur minder was geweest. Deze uitstekende western verdient ook veel meer stemmen. En nogmaals, wat een geweldige sneeuwsetting was hier aanwezig.
Dikke 3,5*
madmax1
De plaat zoals boven is afgebeeld, mochten we niet plaatsen in de grote staatenstraat te maastricht, hebben we in opdracht van de burgemeester verwijderd.
Iets afwijkende western met een aparte sfeer, goed gefilmd met uitstekende acteurs.
Hoort in het rijtje zeer goede western.
trebremmit
Mooie sneeuwwestern met een goed spelende Ryan, jammergenoeg vond ik zijn omslag een beetje ongeloofwaardig en typisch Hollywood. Net zoals het einde wat ik teleurstellend vond.
Verder waren een aantal bijrollen bijzonder zwak zoals de blonde dochter van de winkelier.
Al met al toch nog wel van genoten, het verhaal is spannend en sfeervol en de muziek is ook goed.
Het deed mij trouwens wel aan Key Largo denken, beetje een zelfde soort verhaal.
LuukRamaker
- 2009 berichten
Uiterst unieke western zonder zwetende, ploeterende cowboys of uitgedroogde stervelingen in een woestijn, maar met rovende ex-soldaten en aan elkaar gehechte dorpsbewoners die in een van de strengste winters van hun leven met elkaar te maken krijgen. Doordat de aanvoerder van het groepje slechteriken gewond is en een dokter nodig heeft, zitten de dorpelingen enkele dagen met hen opgescheept.
Het is interessant om te zien hoe het steeds onrustiger wordt in het dorp. Als het niet de kwaadwillige gasten zijn die uit verveling hun irritaties beginnen te uiten, zijn het wel de mensen uit het dorp zelf die zich steeds meer in de nesten werken door tegen beter weten in de situatie proberen te ontvluchten. Dat zorgt ervoor dat er voortdurend een bepaalde spanning in de lucht hangt waardoor de film eigenlijk geen moment verveelt.
Robert Ryan is de onbenoemde, onwetmatige plaatselijke volksvertegenwoordiger en samen met zijn boosaardige tegenspeler Burl Ives heeft hij een groot aandeel in het succes van de film. Het is jammer dat Tina Louise eigenlijk maar een klein rolletje heeft want de situatie waarin ze al voor de intrede van de voortvluchtigen was beland, had toch wel een bevredigendere afloop verdiend. In plaats daarvan zien we nu een liefdesverhaaltje tussen een onwetend jong meisje en zo’n typische goedaardige slechterik.
Day of the Outlaw moet het vooral van de interessante, unieke setting hebben. Met het verhaal wordt af en toe een verkeerd zijweggetje ingeslagen, maar de winterse sfeer en gezonde spanning zorgen ervoor dat de film best lekker wegkijkt.
Best een mooie western, die het niet zozeer van de actie moet hebben, maar van de uitdieping van een aantal interessante personages. Vooral Robert Ryan en Burl Ives spelen hier uitermate sterk en zijn tevens de interessantste personages. Ryan is duidelijk de leider van het dorp, maar krijgt hier te maken met een bende boeven, met als leider Ives, die qua dominantie zijn gelijke niet lijkt te kennen.
Vanaf het moment dat de bende arriveert, ontstaat er een soort van spanning in het dorpje. Dat komt zich vooral tot uiting in het gedrag van de bende. De bende wil zich constant laten gaan, maar wordt telkens tot de orde geroepen door leider Ives. Dat leidt tot een aardig schouwspel, waarin de belangrijkste personages goed tot hun recht komen, al had de situatie rondom Tina Louise wel iets beter uitgewerkt mogen worden. Verder vond ik de setting erg sterk. De winterse beelden zijn erg fraai en zorgden er in de tweede helft voor dat de kille sfeer nog extra versterkt werd en zich tot een hoogtepunt ontspon.
De laatste tien minuten vond ik erg spannend. Het einde is ook zeker niet slecht, maar ik had het nog sterker gevonden als het personage van Ryan het ook niet overleefd had. Maar over het geheel gezien is het een behoorlijke fijne wegkijker. Niet de allerbeste western misschien, maar behoorlijk genietbaar en vooral de moeite waard dankzij de geweldige setting.
mr rumson
Dit is een western waar de spanning gelijk vanaf het begin te snijden is .
De spanning wordt nog eens versterkt met de komst van een groepje outlaws onder leiding van de gewonde Jack Bruhn (Burl Ives) die het dorpje een paar dagen terroriseren.
Maar jammer genoeg werd die spanning voor mij minder toen de outlaws onder leiding van Blaise Starrett (Robert Ryan) de bergen in trokken op zoek naar een vlucht route .
We zien dan nog wel heel mooie plaatjes van de mannen die met hun paarden door het winterse landschap ploeteren. Maar het verhaal wordt hier wat afgeraffeld .
Ik had hier dan ook graag een ander einde gezien .
de grunt
Fantastisch dat deze onbekende parel zijn opwachting mag maken op BR. Grote inspiratiebron geweest voor Corbucci's Il Grande Silenzio.
de grunt
Veelbelovende master van Eureka:
Day of the Outlaw (1959) (Masters of Cinema) - Clip from film
knusse stoel
Sterke western waarin een goed verhaal zit met bijbehorende acteurs en regie!
Vanaf het begin zuigt de film de aandacht al naar zich toe en ook de spanning is ook de hele film aanwezig. Niet dat er veel wordt gevochten maar er hangt constant een onderhuidse dreigende sfeer. Ook de beelden zijn prachtig geschoten in een winters koud -brrrr-landschap.
Voor de liefhebber een aanrader op niveau!
gauke
Het besneeuwde berglandschap gaf deze boeiende, rauwe, dreigende en sombere western, waarin gedeserteerde cavalerie soldaten, die geroofd hadden en op de vlucht waren, een afgelegen en geïsoleerd stadje bezetten. De cast speelde uiterst solide.
Aardige film waarin de inwoners van een klein dorpje worden gegijzeld door een bende. Op zich een vrij simpel verhaal, maar de dynamiek tussen de dorpelingen en hun bezetters is goed neergezet en zorgt voor wat spanning. Echter is de film wel wat aan de langdradige kant. Van de cast valt vooral Burl Ives in positieve zin op.
mrklm
Ongewone, sfeervolle western die zich afspeelt in een nederzetting waar slechts 20 mensen wonen en waar rancher Blaise Starrett [ Robert Ryan] het aan de stok heeft met Hal Crane [ Alan Marshal] vanwege zijn relatie met Hals echtgenote Helen [Tina Louise]. De spanning neemt hele andere vormen aan wanneer Kapitein Jack Bruhn [Burl Ives] en zijn onberekenbare handlangers het gezag over nemen.
Deze film past uitstekend in de traditie van de psychologische western die in de jaren '50 een flink aantal memorabele films opleverde, want het neemt de tijd om de karakters neer te zetten. Hoewel er in het eerste uur weinig actie is, blijft er altijd een onheilspellende sfeer hangen, mede door de prachtige fotografie van Russell Harlan en intelligent gebruik van geluid, vooral in de dansscène. Bovendien maakt André de Toth effectief gebruik van de besneeuwde omgeving waardoor deze western een unieke setting heeft die deze film ver boven de middenmoot brengt.
Bobbejaantje
- 2072 berichten
- 1953 stemmen
Als genre is de western toch een huis met verschillende kamertjes en deze hier steunt vooral op de complexe psychologie van een aantal karakters. In het script staan drie conflicten centraal die op briljante wijze met mekaar verweven worden. In eerste instantie start de film met het conflict tussen Robert Ryan en Alan Marshal in het piepkleine stadje Bitters, rond het beheer van de grond waarop het veel al of niet vrij kan grazen. Het soort conflict dat ik eerder terugzag in Shane, op de tijdslijn te markeren als transitiemoment in het westen wanneer het vrije land overwegend ingenomen is en er eind gekomen is aan ongebreidelde expansie van de pioniers. Vervolgens arriveert de immer imposante Burl Ives met zijn bende. Dat betekent de start van het conflict tussen de inwoners van Bitters (in-group) vs. Ives en co (out-group). Al snel blijkt echter dat ook binnen de out-group niet alles koek en ei is, en krijgen we te maken met een derde conflictsituatie. Scenarist Philip Yordan vond dit zelf het beste script dat hij ooit geschreven heeft, en wie zijn wij om hem daarin tegen te spreken . De psychologische ondergrond van de film wordt gekruid met enkele intense scènes, tussentijdse pieken, waarna uiteindelijk toegewerkt wordt naar een climax. En dat is ook allemaal mogelijk dankzij de prima acteerprestaties van de betrokkenen. Over elk personage valt er daarbij wel iets te zeggen. Niemand is ééndimensionaal in één hokje te plaatsen. Het is dan ook een film die de grenzen tussen goed en kwaad in vraag stelt. En wanneer men daar op een dergelijke genuanceerde wijze in slaagt, vind ik dat heel knap. Vraag me wie ik nu de sympathiekste van het stel vind, en dat zal ik toch eens moeten nadenken.
Visueel heerlijk in beeld gebracht door André DeToth & co. Het desolate sneeuwlandschap in b&w bekrachtigt alleen maar de intense kilte die heerst tussen de protagonisten. Het geluid van de gierende wind wordt af en toe onderbroken door de bij momenten majestueuze score van Alexander Courage.
Excellente film!
Collins
Een harde, duistere en sombere film. Day of the Outlaw hanteert niet de gebruikelijke romantische toon uit vele andere westerns uit de jaren 50. Regisseur André De Toth, een balling uit Hongarije en van 1944 tot 1952 getrouwd met actrice Veronica Lake, had met zijn westerns en zijn film noirs wisselend succes. Day of the Outlaw was geen succes. De film kreeg slechte kritieken en was een commerciële flop. Het publiek en de critici waren blijkbaar nog niet klaar voor een western in een film noir-jasje. Te afwijkend van de reguliere western.
In Day of the Outlaw zie je geen edelmoedige dappere held. In Day of the Outlaw wil eigenlijk niemand een held zijn. Iedereen is uit op zijn eigen voordeel en voor iedereen geldt slechts dat men wil overleven. Een grimmige film waarin de personages geen bijzonder aimabele lieden zijn, waarin vuistgevechten niet in een romantische saloonachtige setting plaatsvinden maar in een troosteloos decor van sneeuw en modder en waarin menigeen in de rug wordt geschoten. De grimmige realiteit was blijkbaar teveel voor de critici en voor het publiek.
Ambivalente personages. Sneeuw. Een mistroostige verzameling huizen. Bergen. Kou. Geboefte. Het zijn de kille elementen voor een heerlijk mistroostige western.
cinemanukerke
Koud. Kil. Triest. Dat is de vibe die de film Day of the outlaw uitstraalt. Sneeuwlandschappen, snerpende wind, donkere personages zijn de ingredienten. Spanning wordt opgebouwd door conflicten tussen Ryan en de pionier (waarin de vrouw van de man ook nog het liefje van Ryan is geweest), tussen Ryan en de bende, tussen de bendeleider en zijn troepen. Geen zwart wit personages in een zwart wit film (nu ik dit lees, inderdaad een zeer rare zin) waarin doem, noodlot en verraad in elke scene om de hoek loeren. Het is pas als de bende met Ryan door de sneeuw trekt (behalve die magistrale scene waar de bendeleden ruw dansen met de vrouwen) dat de film hoge toppen scheert. De zwart wit fotografie van Russel Harlan legt het verblindend wit bloot op hun destructieve tocht. Sommigen markeerden deze film als inspiratie voor The revenant wegens het vechten tegen de natuurelementen dat hier in de derde act nadrukkelijk op de voorgrond komt. Day of the outlaw is goed maar kon mij niet helemaal overtuigen. Het bouwt iets te veel op psychologische spanning dat maar op het einde wordt ingelost waardoor de eerste helft te veel als introductie wordt verteld.
Brix
- 19484 berichten
Die hebben dan zeker "Man in the Wilderness" (1971) nooit gezien
mister blonde
Écht een geweldige film dit inderdaad. De Toth is een held.
'Joker: Folie à Deux' sleept de meeste nominaties voor Razzies in de wacht
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Dramaserie 'La Palma' is binnen rap tempo één van de best bekeken niet-Engelstalige Netflix-series ooit
Ontzettend populair op Netflix: dit zijn de meest gestreamde series van het moment
Suna no Onna
Drama / Thriller, 1964