• 9.374.495 stemmen

Drawing Restraint 9 (2005)

Experimenteel / Fantasy | 135 minuten

Genre: Experimenteel / Fantasy

Oorsprong: Verenigde Staten / Japan

Geregisseerd door: Matthew Barney

Met onder meer: Matthew Barney en Björk

Gesproken taal: Engels, IJslands en Japans

Plot Drawing Restraint 9

De film betreft het thema van de aan zichzelf opgelegde beperkingen. Ook zet Matthew Barney zijn interesse in godsdienstige rituelen voort. Ditmaal concentreert hij zich op het Japanse Shinto.

Na Jeanne d'Arc is dit eigenlijk een redelijk passende keuze als vervolgfilm.

Ondertussen mijn derde werk van Barney en ik blijf een beetje underwhelmed. Mag zich dan audiovisueel kunstenaar noemen, Barney houdt zich teveel bezig met hetgeen hij toont, in schril contrast met de bijna laksheid van hoe het getoond wordt.

Barney schept best een boeiende wereld, maar kan mij toch niet echt boeien. Vind het visueel pover en weinig connectie hebben met wat er getoond wordt. Ook de muziek lijkt daar redelijk los van te staan. Is eigenlijk redelijk fataal voor een film als deze.

Verder wel boeiende rituelen en aparte zaken, al vond ik ook de stilering niet meteen geweldig. Denk dat de eerste 5 minuten me nog het meest aanspraken.

Best jammer, want er valt toch erg veel te doen met dit soort cinema en ideeën. Hoop dat Barney de volgende keer zich wat meer bezighoudt met het medium film, of zich daar door wat bekwamere mensen laat assisteren.

Nu blijft het intrigerend maar vaak ook saai en te langdradig. Iets teveel op m'n klok moeten kijken.