menu

Insyriated (2017)

Alternatieve titel: In Syria

mijn stem
3,42 (59)
59 stemmen

België
Drama
85 minuten

geregisseerd door Philippe Van Leeuw
met Mohsen Abbas, Diamand Bou Abboud en Juliette Navis

Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Syrië. De energieke Oum Yazan is wanhopig op zoek naar een middel om haar gezinsleven bij elkaar te houden, terwijl er buiten een oorlog woedt. De familie zit samen rond een grote tafel in de middag en iedereen probeert om zichzelf boven de kanonnade van bommen en machinegeweervuur te horen. Er is nauwelijks water en wanneer ze een stap buiten zetten loert het gevaar vanwege de sluipschutters op de daken. Terwijl de grootvader met zijn kleinkind speelt, flirt de oudste dochter met haar vriend in haar kamer. In de kamer ernaast logeert een jong stel met een baby. Ze zijn van plan te ontsnappen. Dan weerklinken er dreigende geluiden. Wie klopt er op de deur?

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=OEtw3C2nUSw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 19 oktober in de bioscoop (Amstelfilm)

Openingsfilm op het komende filmfestival van Gent.

avatar van mrklm
5,0
Hiam Abbass en Diamand Bou Abboud geven monumentale vertolkingen in een foutloos geacteerde, zeer meeslepende, onvergetelijke thriller die zich volledig afspeelt in een appartement waar drie families proberen te overleven te midden van de constante dreiging van bombardementen, schietpartijen, maar bovenal van sluipschutters en plunderaars die nergens voor terug schrikken om te krijgen wat ze willen. Philippe van Leeuw slaagt erin om je als kijker te laten voelen hoe het is om op deze manier te moeten overleven. De onzekerheden, het voortdurende gevaar, de angst en de onderlinge spanningen die overheersen in deze woning. Maar het is de menselijkheid, die vanaf het begin voelbaar is en die vooral na één van de meest ondraaglijke scènes van de laatste jaren op geloofwaardige en indrukwekkende wijze naar boven komen die deze film tot een waar meesterwerk maken. Husam Chadat zet een werkelijk weerzinwekkende profiteur neer in deze emotionele achtbaan die een onuitwisbare indruk achterlaat. Kort, maar zeer krachtig, de beste film van het jaar met nog één maand te gaan.

avatar van BBarbie
4,5
Realistische, claustrofobische film over een familie, die omringd door oorlogsgeweld, het hoofd boven water probeert te houden. De film richt zich vooral op de overlevingsdrang van de moeder. Regisseur van Leeuw weet naast de wanhoop ook de gespannen verhoudingen binnen het appartement prima over het voetlicht te brengen. De heftige verkrachtingsscène is moeilijk te verteren. Zonder twijfel een van de betere drama’s uit 2017, mede dankzij het sublieme acteerwerk van Hiam Abbass en Diamand Bou Abboud.

avatar van John Milton
4,0
Naar. Het is alweer even geleden dat ik bij een film zoveel woede en haat voor 2 andere mensen voelde. De mentale verwensingen vloeiden rijkelijk.

Van Leeuw maakt er echter wel een indrukwekkende en beklemmende film van, gedragen door de sterke rollen van Hiam Abbass en Diamand Bou Abboud, zoals Bbarbie hierboven al aangeeft. Aboud zag ik toevallig afgelopen weekend nog in L’insulte. Dan is Insyriated toch wel de betere film, die zeker een plekje verdient in de lijst met beste single location films.

Als companion pieces moet ik Last Men in Aleppo en City of Ghosts ook maar zien, denk ik.

4*

4,5
Aangrijpend beeld van een van zijn vrijheden beroofde Syriaanse familie, midden het oorlogsgeweld.
Zelden werden het leed, de angsten, de twijfels expressiever vertoond. De close-up van de opa op het einde is een prachtig voorbeeld van het verdriet dat in een mens kan schuilen.
De wandaden van mensen (het zijn eerder beesten) die niets ontziend van de toestand profiteren om mensen nog meer pijn te doen - het komt helaas in elke oorlogstoestand voor - is schrijnend voorgesteld.
Tenslotte veel lof voor de manier waarop acteurs hun rol waarnemen, Hiam Abbass die het gewicht van het gebeuren draagt, Diamand Abou Abboud als de meest getroffen vrouw en ook Juliette Navis als de doodsbange hulp.

avatar van K. V.
3,5
Deze Belgische film eens bekeken en vond het toch wel een boeiende kijk in het dagelijkse leven van een Syrische familie.
Er werd overtuigend geacteerd en door de relatief korte speelduur zaten er geen dooie momenten in.
Het kwam realistisch over en vond het wel de moeite waard om gezien te hebben.

avatar van Fisico
4,0
Eentje die ik gemist heb in de bioscoop. Volgende vrijdag 29/11 op Canvas.

avatar van Shadowed
2,5
Mist toch wel kansen.

Het concept is zeker interessant, maar de uitwerking zelf laat vervolgens toch wel weer kansen liggen. Voor een opvallend gedurfd concept lijkt de regisseur overigens weinig mee aan te durven, aangezien het vooral een drama tussen de families zelf is.

Maar de film begint wel sterk als we even wat beelden op de straten zien. Echter krijgen we vervolgens gewoon familiedrama voor onze kiezen dat helaas met alleen maar standaard probleempjes komt en nooit echt weet te boeien.

Wel heeft het eerste deel van de film een zekere dreiging met de geluiden van geweld die constant hoorbaar zijn, en ook wel dreigend zijn in zekere zin. Het is dan eeuwig jammer dat we niet meer dan die geluiden zien uiteindelijk.

Zo is de film redelijk tam naar mijn mening. Je kan wel zeggen dan zo'n verkrachting heftig is maar ik vond het redelijk impactloos gebracht. Net als de rest, het is allemaal wat futloos en impactloos en er heerst opvallend veel orde voor zo'n situatie, althans dat gevoel kreeg ik.

Af en toe een redelijk momentje, maar de regie is echt te soft. Laat is wat van de situatie zien. Nu kreeg ik vooral een "ja, het is heel erg, maar ja" gevoel. Natuurlijk is de situatie iets waar we meer aandacht aan moeten geven, maar deze film vond ik niet bepaald als een echte oproep overkomen.

Acteerwerk is wel goed en sterk. Iedereen straalt wel wat uit. Enkele licht spannende momentjes en een nagelbijtertje richting het einde. Maar dat was het dan ook wel weer voor mij. Het is goed dat dit soort films gemaakt worden, maar het mag van mij iets harder waardoor er mogelijk iets meer impact in zit.

avatar van Capablanca
3,0
Film geeft een goed beeld van de barbaarse situatie in Syrië. In veel moslimlanden is het overigens moreel niet veel beter.

avatar van Fisico
4,0
Insyriated geeft een erg indringend portret van het oorlogsgebeuren vanuit het standpunt van een gezin. Dit keer geen plot waarbij het gezin op de vlucht slaat, maar wel waarbij men thuis bang afwacht. En het lange wachten gaat gepaard met verveling, angst, hoop en onwetendheid.

Wanneer je uitgaat van dergelijk point of view is het uitermate belangrijk dat de casting en het acteren goed zit. Dit is dan ook het geval bij Hiam Abbass en Diamand Bou Abboud, maar ook bij de andere cast. De angst is authentiek en de moeder die vaak de leidende en sturende rol heeft in het gezin weet het soms ook allemaal niet goed meer. De onwetendheid van de eigen situatie en de onwetendheid van wat er buiten gebeurt knaagt aan ieder gezinslid. De angst staat vaak in de ogen te lezen wanneer een bombardement net te dicht komt. Geen puinruimen, maar de oorverdovende knallen in de buurt zijn voldoende om een ongemakkelijke sfeer te creëren.

Het einde is abrupt en open. Geen idee welke richting het zal uitgaan. De huidige politieke context van vandaag leert ons dat de oorlog verre van afgelopen is. Welke beslissingen het gezin genomen heeft, heeft de kijker het raden naar. Mooie close-ups die een intense sfeer scheppen, hoewel er op zich weinig gebeurt. Mooie kleine, doch belangrijke boodschap. Knap!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:33 uur

geplaatst: vandaag om 20:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.