• 159.511 films
 • 9.818 series
 • 29.120 seizoenen
 • 608.834 acteurs
 • 355.366 gebruikers
 • 8.901.215 stemmen
Avatar
 
banner banner

HHhH (2017)

Biografie / Oorlog | 120 minuten
3,22 347 stemmen

Genre: Biografie / Oorlog

Speelduur: 120 minuten

Alternatieve titels: The Man with the Iron Heart / HhhH - The Man with the Iron Heart

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / België

Geregisseerd door: Cédric Jimenez

Met onder meer: Jason Clarke, Rosamund Pike en Jack O'Connell

IMDb beoordeling: 6,4 (18.071)

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 12 oktober 2017

Plot HHhH

"The true story of how the architect of the Holocaust was assassinated"

1942, het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. De Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt een plan om de meest ambitieuze operatie van de Tweede Wereldoorlog te bewerkstelligen: Anthropoid. Twee jonge soldaten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om een gedurfde opdracht uit te voeren. Ze moeten namelijk de meedogenloze nazileider Reinhard Heydrich vermoorden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reinhard Heydrich

Lina von Osten

Jozef Gabčík

Heinrich Himmler

Josef Valčík

Karl Hermann Frank

Adolf Opálka

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van EIGER3970

EIGER3970

 • 334 berichten
 • 1196 stemmen

De rol van Heydrich lijkt wel gespeeld door een teddybeer, deze man boezemde mij totaal geen angst in, dit kunnen andere acteurs veel beter. Als je zulke heerschappen ontmoet moet je in je broek... Bekijk maar de foto's op het internet van de echte Heydrich.


avatar van Rodger

Rodger

 • 1657 berichten
 • 1623 stemmen

Weer een mooie film over de aanslag op Heydrich.

Net zo goed als de film Antropiod.

Tuurlijk moet er Duits gesproken worden, maar dat was ook het enige wat een minpunt was van deze film.

4.0 ****


Mooie film. Twee minpuntjes: een Engelssprekende Heydrich en hoofdrolspeler lijkt in de verste verte niet op de echte.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10447 berichten
 • 2394 stemmen

Afgelopen zondag had ik deze film al aangezet, hij was net op Film1 gekomen en ik wist totaal niet wat ik aan moest zetten dus kwam dit eigenlijk maar als eerste keuze opgezet. ‘HHhH’ de film die mijn aandacht in 2017 best goed wist te pakken maar ik heb eigenlijk nooit echt de drang gehad om de film te kijken. Zeker niet aangezien ik kort ervoor al de goeie film ‘Anthropoid’ had gezien. Alles komt uiteraard op zijn tijd, en zo ook deze film maar ik schrok toch wel een beetje van de uitwerking. Cédric Jimenez had alles voor elkaar, goede locaties, goede kleding, prima hoeveelheid aan castleden en een mooi verhaal maar dan toch, wist de film me voor merendeels gewoon niet te boeien.

De film is in veel zinnen veelte chaotisch en dan kijken we naar het punt dat we van hak op de tak springen met het verhaal, die daardoor soms onduidelijk werd om te volgen en te begrijpen waar we precies zijn, maar ook de snelheid in de film is er wat uit en er is weinig pit aanwezig. Er word te veel gedoeld op het totaal plaatje over Reinhard en dat maakte het nogal druk.

Jason Clarke vertolkte Heydrich goed, had ook wel zo’n nare blik voor de rol van deze man en ook Rosamund Pike deed het leuk. En uiteraard onze eigen Barry Atsma die nog een rolletje weg snoepte. Voor de rest is de film al aardig besproken door Joolstein en Theunissen hier boven dus daar zal ik zelf wat minder moeite in gaan steken, ben ook wat moe dus dan kan ik dat mooi even achter me laten.

Nee, ‘HHhH’ vond ik niet geslaagd. Het was het allemaal telkens net niet en die paar wrede scenes die er tussen zaten hielpen niet echt. ‘Anthropoid’ heeft helaas mijn hart wat veroverd en ik denk dat het nog moeilijk is voor andere films om hier wat over heen te komen. Leuk om eens gezien te hebben maar meer niet.

2.5*


avatar van EIGER3970

EIGER3970

 • 334 berichten
 • 1196 stemmen

Na nu ook 'Anthropoid' te zien, kies ik toch voor deze film. HhhH bestaat uit twee delen: een deel over Heydrich en een deel over zijn aanslagsplegers. In de film 'Antropoid' draait het alleen maar om de aanslagplegers.


avatar van Splinters

Splinters

 • 1838 berichten
 • 1219 stemmen

Het is al eerder gezegd, maar ik herhaal het toch: deze film is zeer chaotisch en springt van de hak op de tak. Af en toe is er geen touw aan vast te knopen. Ik vermoed dat anthropoid mij een stuk beter zal liggen, maar die heb ik nog nergens zien liggen en al helemaal niet in de aanbieding zoals deze. Goed. Aankomende tijd nog 4 andere twijfelgevallen wegwerken die te lang zijn blijven liggen. En daarna weer ouderwets genieten.

2,5*


avatar van martijn011

martijn011

 • 1974 berichten
 • 1291 stemmen

Ik blijf dit een interessant onderwerp vinden. Naast de uitstekende film 'Anthropoid' ook het boek gelezen, daarnaast nog een biografie van Heydrich en de 7-delige serie 'Himmlers hersens heten Heydrich' zijn ook niet aan me voorbijgegaan.

Deze film bracht verhaaltechnisch gezien in ieder geval niets nieuws voor mij.

Je kunt de film verdelen in twee helften, de eerste helft zien we een korte levensloop van Heydrich, de tweede helft spitst zich op de daders van de aanslag, hun voorbereidingen en de afloop daarvan.

Alhoewel Jason Clarke een prima prestatie neerzet als Heydrich, lijkt hij er helemaal niks op wat uiterlijk betreft. Verder is de cast prima verzorgd en wordt er een uitstekende sfeer gecreëerd.

Verder is dit een behoorlijk goede film die wel wat minder is dan 'Anthropoid', maar toch van begin tot eind weet te boeien.

Ruim voldoende.


avatar van Feiraco

Feiraco

 • 53 berichten
 • 138 stemmen

Het blijft bijzonder dat er vlak na elkaar twee films zijn gemaakt over de beruchte aanslag op Heydrich. Het stukje geschiedenis ken ik goed (in 2005 ben ik in de kerk-schuilplaats in Praag geweest) en het leent zich bij uitstek voor een dramatische film. "Anthropoid" maakte vorig jaar indruk, vanwege de beklemmende sfeer en de realistische weergave. Ik gaf 'm 4 sterren. "The Man with the Iron Heart" is net allemaal wat minder, maar krijgt alsnog een 3,5 van me omdat het an sich een prima film is. Mijn kritiekpunten zijn hieronder al benoemd: Duitsers en Tsjechen die Engels spreken, het snelle tempo wat vaak chaotisch overkomt, een Heydrich die niet echt op de échte Heydrich lijkt, etc. Maar al met al wordt er prima geacteerd, is de sfeer onheilspellend, en doet het decor echt aan de jaren'40 denken.


avatar van Zandadder

Zandadder

 • 2540 berichten
 • 2804 stemmen

Redelijke verfilming van het geweldige boek van Laurent Binet, waar de passie voor de moordaanslag op Heydrich er vanaf spat.

Kritiekpuntjes: Engels gesproken, en de ontwikkeling van Heydrich had wat meer aandacht kunnen hebben.

Jason Clarke doet het niet slecht als Heydrich, maar de echte Heydrich zag er toch een stuk onverschrokkener uit.

De pogrom op de Tsjechische dorpen was wel goed weergeven.

Anthropoid blijkt de betere film van de 2 over Heydrich te zijn en zal ik ook nog wel een keer zien. Kleine 7.


avatar van RickD

RickD

 • 7 berichten
 • 267 stemmen

Het boek was beter, de film viel wat tegen helaas. Had ook liever dat de Duitsers ook echt Duits spreken i.p.v. Engels. Het verhaal blijft wel boeiend.


avatar van des1

des1

 • 1675 berichten
 • 957 stemmen

Volgens mij vallen twee producties onder dezelfde titel: een documentaire en een film. Beide over Heydrich. Ik heb me toen aan de eerste geergerd, bij de VPRO uitgezonden. Kijken dus naar de film deze keer.


avatar van nadrin

nadrin

 • 1246 berichten
 • 1281 stemmen

Heel goede film. Blijft boeien. Jammer dat men Engels spreekt


avatar van pierre18

pierre18

 • 677 berichten
 • 560 stemmen

Mooie film en knap geschoten waardoor ze door de tweedeling mooi beide kanten belichten. Nergens overdreven maar steeds de juiste toon geraakt, met aan alle kanten genoeg tijd om karakters te ontwikkelen. Mooiste scènes waren die in de sneeuw. Prachtig geschoten.


avatar van frolunda

frolunda

 • 1096 berichten
 • 4472 stemmen

De vergelijking met Anthropoid die iets eerder in première ging en hetzelfde onderwerp behandelde

komt later wel,maar deze verfilming van het boek van Laurent Binet kan alvast geslaagd genoemd worden.

Regisseur Cédric Jimenez die eerder al verantwoordelijk was voor het uitstekende La French (2014) levert goed werk af door het ook weer niet al te spectaculaire verhaaltje prachtig in beeld te brengen.Bij de casting van Jason Clarke als Reinhard Heydrich heb ik gemengde gevoelens,hij speelt goed maar zijn uiterlijk staat te ver af van het origineel en mist diens ijzingwekkende en kwaadaardige uitstraling.Rosamund Pike vond ik dan weer wel erg overtuigend als zijn vrouw,de rest deed het naar behoren.

Het eerste gedeelte van HHhH dat Heydrich introduceert was goed maar iets te beknopt,de aanslag zelf werd helder en doeltreffend in beeld gebracht,al had er in de aanloop wel wat meer spanning mogen zitten.Het einde vond ik perfect,met een extra compliment voor het magnifieke camerawerk plus montage.

Goede film.


avatar van eempag

eempag

 • 372 berichten
 • 324 stemmen

Deze film viel me toch echt niet tegen.

Ik vond hem erg goed zelfs.

Ondanks dat hij in het Engels is want dat vind ik voor zo'n film dan toch jammer.

En nog met onze eigen Barry Atsma in de rol van Karl Frank.

Jongens wat is die naar aan zijn einde gekomen.

Karl Frank dan hè en niet onze Barry, en ik denk niet dat er veel mensen waren die dat zielig voor hem vonden.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6105 berichten
 • 0 stemmen

Aardige film over de moord op Reinhard Heydrich 'De Slager van Praag' , die gespeeld word door Jason Clarke, die hier wel goed voor gecast was, wat betreft zijn echte Germaanse Arische kop. Ook al leek hij dan misschien niet veel op de echte Heydrich, hij heeft de ideale kop om een SS'er te spelen. Barry Atsma vond ik niet echt passen in de rol van Duitse SS'er.

Toch vind ik Anthropoid wel beter dan deze film.


avatar van david bohm

david bohm

 • 2876 berichten
 • 3137 stemmen

Ook hier is de slechterik weer eens interessanter dan de goeden. Het ziet er allemaal verzorgd uit in deze film maar echt meeslepend wordt het niet. Misschien omdat het verhaal al bekend is en mijns inziens ook weleens beter is verbeeld

Redelijk.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7566 berichten
 • 4391 stemmen

Een film die makkelijk vergeleken wordt met het ongeveer gelijktijdig uitgekomen Anthropoid, genoemd naar de operatie om Heydrich uit de weg te ruimen. HHhH focust op meer dan de aanslag of diens voorbereidingen. Niet dat de carrière van Heydrich uitgebreid aan bod komt. Het is allemaal nogal fragmentarisch en flarden uit belangrijke historische gebeurtenissen zoals de Nacht van de Lange Messen waarbij Röhm werd vermoord of tijdens de inval in Polen in september 1939.

Jason Clarke doet het alles behalve slecht als Heydrich. Vond wel dat hij de uitstraling had om als leider de lakens uit te dalen. De echte Heydrich was spitser van gezicht en lichaamsbouw. Zijn ogen waren ook veel killer. Wel een interessante scène ergens in de film waarbij de Wehrmacht geen grote vriendjes waren met de laffe “zuiveringspraktijken” in de veroverde gebieden.

Het tweede deel van de film focust dan weer meer op de aanslag en de gevolgen ervan zelf waardoor de film paralleller verloopt met Anthropoid. Ook hier eveneens extra aandacht voor de cyanidepillen en de kerkscène.

Het Engels blijft erg jammer, haalt de authenticiteit wat uit de film. Ook in het Frans trekt het op niets. Voor de rest meer dan prima relaas van deze belangrijke gebeurtenis uit WOII.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2945 berichten
 • 2149 stemmen

Eigenlijk wel verplichte kost als WO2 liefhebber met een pil van heb ik jouw daar in de boekenkast over het heerschap Reinhard Heydrich aka 'het blonde beest. Anthropoide was een prima maar niet buitengewone film, overigens met Detlef Bothe als Heydrich en daarmee dezelfde acteur die de rol ook vertolker in de zevendelige serie HhhH uit 2017. En het moet meteen gezegd dat Bothe natuurlijk veel meer op Heydrich lijkt, en Clarke totaal niet.

Opzich gaat de film prima van start met de opkomst van Heydrich die inderdaad helemaal geen Nazi was maar dat pas werd aan de hand van Lina. De problemen bij de Kriegsmarine, de voorliefde voor schermen en vanaf het begin messcherp in zijn contacten en gesprekken. Dat Clarke in het gezicht niet lijkt op Heydrich lijkt een te verwaarloosbaar minpunt, het fysiek van de 1,91 lange Nazi lijkt hij wel te hebben. Interessant zijn de beelden van de Poolse invasie en de actie van de Einsatzgruppen die in de buurt komen van de horror genaamd Come And See. Daarna volgt uiteraard de verdere rise of evil en de aanstelling in Tjechoslowakije. De relatie met Lina lijkt vooral een formaliteit en voor het beeld van de bühne dan dat er sprake is van een warme en liefdevolle relatie. Samen met enkele artistieke momenten en camerastandpunten heeft de film wel iets dat intrigeert.

Het beeld dat vervolgens van het verzet geschapen wordt vind ik ook lang niet verkeerd. Het verzet stond in de kinderschoenen, net als de Engelse SOE, de afwegingen van de aanslag zijn best aardig, en interessant is de zelfgemaakte handgranaat. Toch begint daar wel langzaam de grond onder de film weg te zakken die fout na fout produceert of botweg incompleet is, kennelijk om er zsm een eind aan te breien. Heydrich met een Australische tongval, tja, dat ie er niet op lijkt a la, maar dit...? Nee. Het huis noch omgeving dat door moet gaan als die aan de Wansee lijkt niet op de werkelijke, en de locatie en situatie van de aanslag klopt ook niet. Ja, de chauffeur moest afremmen voor een tram, daarom was een bocht gekozen. Maar het was verre van een drukke winkelstraat maar eerder een brede weg cq laan met struiken en bomen. En de chauffeur Klein wordt niet gedood, enkel in het been geschoten. Maar het grootste gemis is toch het sterven in die zin dat veel te snel gaat. Ernstig gewond was Heydrich totaal niet, de situatie leek juist wel goed. Heydrich was zelfs aan de beterende hand tot bloedvergiftiging toesloeg door paardenhaar uit de zitting die in Heydrich's bloedbaan was geraakt dat zijn milt aantaste. Himmler liet zijn lijfarts nog invliegen maar zonder penicilline, de Duitsers konden die nog niet produceren, was het een gevecht tegen de bierkaai. Heydrich stierf minstens een week, 7 a 8 dagen, na de aanslag. Minstens zo interessant zijn de complot theorieën dat Himmler Heydrich liet vergiftigingen uit pure angst voor deze carrière tijger, er was geen Nazi die niet bang was voor Heydrich, iedereen had wel iets op de kerfstok waar Heydrich van wist. Nu streeft de film een iets globaler beeld na, maar toch, aan het lange stervensbed wordt wel heel snel een einde gebreid met de werkelijkheid in gedachten. Niet te vergeten de bijzondere wapenwissel in de kerk waar een van de verzetsmensen eerst met een Bren schiet, een shot later is het plots een Tsjechisch machinegeweer. Ook een missertje zijn de beelden van de nacht van de lange messen waar iemand een mp38 of mp40 hanteert, helaas was dat wapen nog niet uitgevonden.

En dat allemaal terwijl het boek van Binet uitstekend is, en geen steek laten vallen. Het is dan wel haast de vraag wat voor vaag Hollywood volk zich over een dergelijke film buigt wat script en casting betreft. Had dit niet beter gekund? Vast wel. Helemaal afschieten doe ik The Man With The Iron Heart niet, aardige rolletje nog even van Barry, en leuk voor het oog Wasikowska, en geef ik de film drie sterren. Een 2.8 a 2.9 was echter meer op zijn plek geweest de mooie soundtrack met orgel tenspijt.


avatar van schram101

schram101

 • 16360 berichten
 • 1950 stemmen

Rare filmervaring. Ondanks het boeiende onderwerp weet het nauwelijks te boeien. Grotendeels komt dat omdat de pacing enorm ruk is. Regelmatig is het onnavolgbaar wie we volgen en waarom. Halverwege de film switchen we zelfs compleet van hoofdpersoon. O’Connell is, geluk bij een ongeluk, een fijn acteur maar het weet de film niet naar een hoger niveau te tillen.

2,5*


avatar van blurp194

blurp194

 • 4239 berichten
 • 3421 stemmen

Voor de gelegenheid van de dodenherdenking maar eens beide films HHhH (2017) en Anthropoid (2016) herzien.

In beide gevallen valt dat nogal rauw op de maag, dat spreekt eigenlijk wel vanzelf. Misschien niet zozeer vanwege de brute geschiedenis en de teleurstellende minder dan happy ending voor de helden van het verhaal, maar vooral vanwege de historische setting, en hoe herkenbaar dat allemaal toch weer is. Het Sudetenland, dat maar even werd ingelijfd door Hitler-Duitsland, want tsja, de meeste mensen die daar woonden waren tenslotte Duitstalig. Waar kennen we dat narratief ook alweer van.

En even herkenbaar is het wel dat de aanstichters van de oorlog er geen enkele moeite mee hebben om over elke denkbare grens heen te gaan in, in, in alles wat ze maar willen bereiken. Elke vorm van menselijkheid gaat zonder pardon overboord, alles wat de beschaving ons in de afgelopen paar duizend jaar gebracht heeft. We leven niet meer in dezelfde tijd, maar in dat opzicht is er toch kennelijk helemaal niets veranderd.

Maar wel een kleine wijziging, in dat ik vroeger Anthropoid (2016) de betere film vond, maar dat is bij deze toch veranderd. Waar de overdaad aan Murphy en Dornan me eerder al tegenstond, is het daarnaast nu ook de net wat te veel aanwezige jongens-met-een-pistool heroiek. Ergens past dat gewoon niet. Overigens past de ontknoping in HHhH (2017) evenmin, want te vaak gewoon fysiek onmogelijk - maar in vergelijking minder vaak wellicht.

En wat me daarbij nog steeds in mijn hoofd speelt is dat ik een paar jaar geleden in Praag was, maar door de drukte in de planning geen kans had om naar deze plaatsen te gaan - met alle gedoe van een normaal bestaan, met een carriere en al. Maar de plaatsen van handeling in dit verhaal verdienen het beslist om een bedevaartsoort te worden, net zoals Santiago - de eerste echte, en de grootste daden van opstand tegen het fascisme tenslotte. Best een eindje lopen, maar misschien moet ik het gewoon eens gaan doen. Of anders op de fiets, of met de trein dan toch.

Maar ik wil er nog steeds erg graag heen, het gezien, gevoeld hebben - daar, waar iemand als eerste echt tegen de verzamelde fascisten zei, tot hier en niet verder. Over mijn lijk. Kom het maar halen.

Al moet ik het hele eind er voor lopen.