• 9.377.055 stemmen

HHhH (2017)

Biografie / Oorlog | 120 minuten

Genre: Biografie / Oorlog

Alternatieve titels: The Man with the Iron Heart / HhhH - The Man with the Iron Heart

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / België

Geregisseerd door: Cédric Jimenez

Met onder meer: Jason Clarke, Rosamund Pike en Jack O'Connell

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 12 oktober 2017

Plot HHhH

"The true story of how the architect of the Holocaust was assassinated"

1942, het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. De Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt een plan om de meest ambitieuze operatie van de Tweede Wereldoorlog te bewerkstelligen: Anthropoid. Twee jonge soldaten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om een gedurfde opdracht uit te voeren. Ze moeten namelijk de meedogenloze nazileider Reinhard Heydrich vermoorden.

Reinhard Heydrich

Lina von Osten

Jozef Gabčík

Heinrich Himmler

Josef Valčík

Karl Hermann Frank

Adolf Opálka

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Laurent Binet.

Onmogelijke titel...

Donkerwoud

Wil een potje gaan vloeken. Kracht van de roman is zijn vermenging van fictie en non-fictie. Wat doet Hollywood? Nee, we gaan dat gewoon in onze eigen mal gieten, want dat project Anthropoid is genoeg voor een avondvullend epos.

avatar van Baggerman

Baggerman

Een (overbodige) remake van Atentát.

John Milton

Komen zelfs twee films over uit dit jaar... Er is ook nog Anthropoid (2016)

kappeuter schreef:

Onmogelijke titel...

Voluit 'Himmlers hersens heten Heydrich'. Bij mij bleef hij toen wel hangen.

avatar van de grunt

de grunt

Wat zie ik hier naar uit! Nolan komt ook al met een wwII film. Weer twee enkeltjes Pathé.

John Milton

Ik heb het boek ook met zeer veel plezier en interesse gelezen toen het uitkwam, volgens mij heb ik zelfs een eerste druk, maar dat weet ik niet zeker. Misschien dat ik hem nog even herlees voor die tijd. Ik kan totaal niet inschatten welke van die twee films vermoedelijk de betere gaat zijn, maar ik vind het altijd erg interessant om te zien wat hoe twee verschillende filmmakers eenzelfde episode uit de geschiedenis benaderen. Het lijkt mij een zeer lastig boek om te verfilmen als ze de structuur van het boek zouden willen handhaven. Ik weet niet of dat zondermeer werkt.

Vanaf 31 augustus in de bioscoop (Paradiso)

EDIT: release verplaatst naar 21 september

John Milton

Op imdb is de titel nu The Man with the Iron Heart. Of dat nu een vooruitgang is?

Och, het is al fijn dat deze wel een biosrelease krijgt. Ik vond Anthropoid (2016) - MovieMeter.nl uiteindelijk best behoorlijk.

avatar van Theunissen

Moet het niet eigenlijk zijn "HhhH" waarin de beide hoofdletters staan voor Himmler(s) en Heydrich. Dan krijg je inderdaad "Himmlers hersens heten Heydrich", waarvan op 9 april op NPO2 een 7-delige documentaire/serie over begint.

Dat er na "Anthropoid (2016)", nota bene uit 2016, nog een film over wordt gemaakt is wel vreemd. Men pakt zo te zien wel uit met de actrices Rosamund Pike en Mia Wasikowska, maar als beiden een hoofdrol hebben in het verhaal, zou dat wel raar zijn, want dat kunnen eigenlijk alleen maar zijn Jack O'Connell (in de rol van Jan Kubis), Jack Reynor (in de rol van Jozef Gabcik) en Jason Clarke (in de rol van Reinhard Heydrich).

John Milton

Bedankt voor de kijktip van de npo2 serie, Theunissen. Ik had daar niets van gehoord, ziet er goed uit.

Overigens waren deze films volgens mij tegelijk in productie, die andere was alleen eerder klaar.

John Milton schreef:

Ik zag daar afgelopen weekend toevallig een aankondiging over en vandaag kreeg het ook aandacht in DWDD (De Wereld Draait Door). Het lijkt mij in ieder geval interessant en ik zal het ook proberen te volgen.

John Milton

Ik ga dat wel even als serie-opname plannen in de KPN tv app, anders vergeet ik het geheid.

Donkerwoud schreef:

En ik krijg waar ik al eerder om jengelde: een echte verfilming van het boek! En superpostmodern, want ze kunnen nu alle drie prima naast elkaar bestaan.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Dank je wel Theunissen voor de TV-tip. Dat waardeer ik enorm.

Ik vind het alleen jammer dat we al Anthropoid hebben, dus ik zie de meerwaarde er niet van om dit ook nog eens te zien.

TornadoEF5 schreef:

Dank je wel Theunissen voor de TV-tip. Dat waardeer ik enorm.

Wel doen: het is echt anders. Voor zover ik het kan beoordelen (niet gezien) is dit gewoon een 'standaard' oorlogsverfilming op z'n Hollywoods, maar boek/serie gaan veel dieper in op complexere vragen als: wat is geschiedenis? Wat is fictie? Wanneer wordt geschiedenis fictie en fictie geschiedenis? Veel interessanter.

+1.

avatar van Sater

Sater

Theunissen schreef:

Nee, want de titel staat voor 'Himmlers Hirn heißt Heydrich', wat natuurlijk hetzelfde betekent, maar aangezien Hirn is een zelfstandig naamwoord is wordt dat in het Duits met een hoofdletter geschreven.

Overigens ben ik benieuwd naar de serie die zondag begint. Wat ik van In Europa gezien heb, kon mij wel bekoren. Hopen dat dit hetzelfde uitpakt.

avatar van Theunissen

De serie (a.s. zondag om 20:15 op NPO2 begint de eerste aflevering) ga ik ook programmeren in mijn Ziggo decoder (wordt die daarvoor tenminste ook nog eens gebruikt), want anders ben ik bang dat ik wel eens een aflevering zou gaan missen.

Bedankt voor de verklaring van "HHhH" op zijn Duits

des1

Ik had meer van VPRO's HHHH verwacht. Op zich is het opdiepen van iets dat gebeurd is (letterlijk naar het heden toe halen) en het tijdloze ervan aangeven (door een Heydrich lookalike rond te laten paraderen in Berlijn) aardig. Maar het kan ook een l'art pour l'art trucje zijn. De filmfragmenten ertussendoor (o.a. van Kenneth Branagh als Heydrich)) zijn zelfs nodeloze interessantdoenerij. Ik ben dan ook benieuwd wat de maker de volgende delen gaat brengen. Overigens ben ik van mening dat Joodse vluchtelingen toen en Syrische vluchtelingen nu slechts zeer betrekkelijk te vergelijken zijn. Daar zou wel eens een scheve belerendheid uit kunnen voortkomen.

avatar van Theunissen

Ik vond het wel geinig dat in VPRO serie, ook even de Drama / Erotiek film "Salon Kitty (1976)" de revue passeert (die heb ik circa 1,5 jaar geleden nog gezien).

des1

Wat een ergerlijke herhaling van feiten uit Deel 1. En het blijft bij een soort 'human interest' signaleren aan de hand van korte interviews. Kijkers zouden bijv. wel eens een beginnetje van een analyse willen horen waarom de Polen zelf niet zo geinteresseerd zijn in Honiok.

Donkerwoud

Pst. Ik heb bewust een serie-topic hiervoor aangemaakt.

Linkje dan, luiwammesje...

Donkerwoud

Ik moet hier ook alles zelf doen...:(

Donkerwoud schreef:

Pst. Ik heb bewust een serie-topic hiervoor aangemaakt.

Check. Thx.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Wat is de link tussen deze film en de VPRO-serie juist?

avatar van tattoobob

tattoobob

Rosamund PIke ik ga zeker kijken.......

avatar van Mr Thee

Mr Thee

JDSsmetje schreef:

Wat is de link tussen deze film en de VPRO-serie juist?

Doel je op het boek (2011)?

Feit: draait op FF Oostende en komt vervolens uit in Ned/Bel.

Ookal zag ik de serie toch wel benieuwd...zou tijd worden...wat heb ik een filmlue jaar zeg...