• 9.378.415 stemmen

Romantiek / Drama | 195 minuten

Genre: Romantiek / Drama

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet en Billy Zane

IMDb beoordeling: 8,0 (1.378.591)

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Zweeds, Italiaans en Russisch

Releasedatum: 15 januari 1998

Plot Titanic

"Nothing on Earth could come between them."

De 17-jarige rijke Rose DeWitt Bukater wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch passagiersschip dat onzinkbaar wordt geacht, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze wordt echter gered door Jack Dawson, een derde klasse-passagier. Ondanks hun totaal verschillende afkomst worden ze vrienden en al snel groeit de liefde tussen hen allebei.

Rose DeWitt Bukater

Brock Lovett

Edward Smith

Spicer Lovejoy

elisekruis

waarom moet je met hoofdletters bijzetten dat je Marokkaan bent. dat voegt toch niks toe?

Black Math schreef:
Ook weer eens herzien. Eerste keer was in de bioscoop gedurende de Leo-mania, waar alle jonge meisjes leken te dromen van DiCaprio. Deze keer gezien ter gelegenheid van Valentijnsdag met iemand die interessant genoeg meer zwijmelt van Victor Garber, die Titanic ontwerper Andrews speelde. We wilden een cheesy film, wat mooi paste bij de dag, aangezien Valentijnsdag natuurlijk een commercieel gedrocht is, maar wat ook goed paste bij in de garnalenlasagna die we hadden bereid met extra veel kaas (geen idee of de garnalen uit de Atlantische oceaan kwamen, dat zou ook wel weer passend geweest zijn).

Deze film is helaas ook een commercieel gedrocht, al kan ik wel bewondering hebben dat men kosten noch moeite heeft gespaard om de hele setting zo geloofwaardig en waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten. Ik begrijp dat er zelfs een replica van het hele schip is gebouwd die niet veel kleiner was dan het origineel, en van wat ik erover heb gelezen is het hele proces hoe het schip gezonken heel erg waarheidsgetrouw uitgebeeld in de film. Over het algemeen ziet het er dus erg goed uit, al zag de botsing met de ijsberg er wel te gedateerd uit de computer uit.

Het zinken van het ding is natuurlijk niet voldoende voor een speelfilm, dus er moest een liefdesverhaal in geweven worden. En dat is helaas van het niveau "Disney" zo plat de karakters zijn. De antagonist lijkt door en door slecht te zijn, weet geen greintje sympathie op te wekken, en zelfs het enige dat als een goede daad aangemerkt zou kunnen worden, het redden van het kind, is louter bedoeld om het eigen vege lijf te redden. Daartegenover staat het personage van DiCaprio, die goedheid zelve lijkt te zijn, die nauwelijks egoïstisch lijkt te zijn, en die op alle momenten precies het juiste zegt. Allebei karakters zo plat als een dubbeltje met daartussen Winslet als cliché damsel in distress. Het voelt allemaal erg herkenbaar aan, en daarom verkoopt het natuurlijk goed. Verder wordt er natuurlijk flink veel aandacht aan besteed aan hoe mensen kunnen sterven tijdens zo'n ramp. Hierbij wordt er soms flink ingezoomd op de gruwelijke details, zoals schoorstenen die op mensen neerkomen, of mensen die op de schroefbladen vallen. Voor de cynicus zit er enig vermaak in (en ik moet toegeven dat de ik flink cynisch word tijdens het zien van zo'n film), maar het voelt ook een beetje pornografisch aan. Wat ik wel heb geleerd van deze film is dat het de schuld van Jack en Rose is dat het schip gezonken is. Immers als zij niet gezoend hadden in het zicht van de wachtposten, waren de laatsten niet afgeleid, en hadden ze de ijsberg op tijd gezien!

Tja, wat valt er verder over de soundtrack te zeggen. Veel My Heart Will Go On, maar dan zonder de stem. Het maakt weinig verschil, het is behoorlijk sentimenteel en een ander voorbeeld van een commercieel gedrocht, maar dan in de muziek. Het geeft toch de denken dat dit nummer door de barmannen van mijn toenmalige stamkroeg werd gedraaid wanneer het sluitingstijd was, om maar zoveel mogelijk klanten weg te jagen.

Technisch meer dan in orde, zeker voor die tijd, maar het weet mijn gevoel in ieder geval niet te beroeren, zoals wel meer commerciële gedrochten in de huidige (pop)cultuur. 1* voor de moeite om een waarheidsgetrouwe setting neer te zetten. Het is aardig dat men er zoveel aandacht aan besteed heeft, maar waarheidsgetrouwheid maakt nog geen goede film, terwijl er zoveel films die veel minder waarheidsgetrouw zijn en juist daarom werken (bijvoorbeeld Amadeus), en vandaar dat ik er niet meer aan kwijt wil.

hij heeft wel een goede daad verricht, het kind dat hij meenam in de reddingsboot was anders zeker wel verdronken

avatar van bart007bond

bart007bond

Hou absoluut niet van romantische films, maar voor deze maak ik uitzondering.

1e gedeelte in het heden vond ik niet geweldig, maar als Rose begint te vertellen, vind ik (die het liefst zo grafisch mogelijk geweld ziet) het 1 van de beste films die ik ooit gezien heb.

Sfeer geweldig en op het moment van de ramp ijzingwekkend.

Verhoog naar 5 *

Super deze film echt een aanrader

Super deze film echt een aanrader

avatar van Ray1976

Ray1976

Wat mij verbaast is dat deze film nog steeds geen 4K UHD Blu-ray release heeft gekregen. Dat verdient deze top film zeker. Naast de Videoband/DVD & Blu-ray, gaat die 4K schijf er zeker in komen. Moet ie natuurlijk wel gaan verschijnen, want een film als deze verdient de beste kwaliteit!

avatar van De filosoof

De filosoof

Alhoewel deze titanische film niet perfect is, blijft de film – in tegenstelling tot het schip – moeiteloos overeind en blijft hij gedurende z’n lange duur meer dan boeien. Het verhaal van de Titanic is bekend maar de film weet de tragedie van deze historische gebeurtenis als spectaculaire rampenfilm op prachtige wijze te vervlechten met een avonturenfilm (op een dubbel niveau omdat het een verhaal binnen een verhaal vertelt), een romantische film en zelfs sociaal commentaar waarbij alles samenkomt in een climax die overleving en opoffering samenbrengt en zowel tragisch als hartverwarmend is. De film is een klassieker van de buitencategorie en heeft z’n immens succes beslist verdient.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Gisteren Titanic weer eens gekeken, en wat blijft dit toch een mooi en goed gemaakte film. DiCaprio is ook wel een super goeie acteur, deze rol speelt hij echt goed en ook wel terecht dat hij na deze rol een wereldster werd. Toch raar dat hij zo laat pas een Oscar won (The Revenant). Ik kijk nu alweer uit naar zijn nieuwe film die in 2022 uitkomt, Killers of the Flower Moon, van Martin Scorsese met o.a ook Robert DeNiro en Jesse Plemons. Ik vraag me alleen af of die laatstgenoemde weer de sukkelrol krijgt, die hij bijna altijd speelt.

Met een budget van 285 miljoen dollar was Titanic (toen de film uitkwam) de duurste film aller tijden. Was de film zo’n budget waard? Ik vind van wel. Zonder dit budget had alles er veel minder echt uitgezien. De Ierse werf Harland & Wolff, die meebouwde aan de Titanic, gaf James Cameron bijvoorbeeld toegang tot zijn archieven en leverde bouwtekeningen van het schip aan. Hierdoor kon de filmploeg dit op ware grootte namaken. Ook de hutten, de meubels, het bestek en de beroemde trap naar de eerste klas zijn tot in het kleinste detail gereconstrueerd. Dat geldt ook voor de kostuums: sommige jurken komen rechtstreeks uit een Frans modeblad uit 1912. Ook alle trucages die gebeurd zijn (de dolfijnen, de golven, de ademwolkjes van de acteurs,...) lijken levensecht.

Het succes van de film was heel groot. Wereldwijd bracht hij zo’n 2 miljard dollar op. Volgens mij is dit succes ook te wijten aan het feit dat de film voor een stuk waargebeurd is. Titanic was het grootste en duurste schip ter wereld. “Zelfs God kan dit schip niet tot zinken brengen”, zei de rederij, White Star Line, zelfverzekerd. Helaas was één ijsberg genoeg om het onzinkbare schip op 15 april 1912 naar de bodem van de zee te jagen.

Indrukwekkend zijn ook de vele kleine details waarmee rekening gehouden werd. Zo duurde de botsing van de Titanic met de ijsberg precies 37 seconden. Als je tijdens de film een chronometer laat lopen, zie je dat de botsing daar ook precies 37 seconden in beslag neemt.

Wat ook fantastisch is, zijn de beelden van het wrak op de bodem van de oceaan, die James Cameron bovendien zelf gefilmd heeft. Dit maakt het geheel alleen nog maar echter.

Cameron heeft er ook echt een verhaal van gemaakt. Hij concentreerde zich drie uur lang slechts op twee mensen. Die drie uur waren echter geen seconde te lang. Van begin tot einde bleef ik geboeid. Naast ontspanning, heeft deze film me ook heel veel bijgeleerd. Het is de perfecte vervanging van een geschiedenisles! Als ik één minpuntje mag geven, dan kies ik voor het einde. Ik vind het jammer dat Jack gestorven is. Het had me een beter gevoel gegeven als de film een gelukkig einde kende. Toch geef ik de film een volle⭐⭐⭐⭐⭐ !!! Proficiat James Cameron!

Mysterie-schrijver

Het is een prachtig verhaal, alleen draait het meer om de liefde tussen Jack en Rose dan om de Titanic zelf. De titel Titanic vind ik dan niet echt passend. Ze hadden dan bijvoorbeeld iets van “The survivor of The Titanic“ , “Love On The Titanic” of “Titanic: The Story Of Rose” kunnen gebruiken. Het was misschien ook leuker geweest als ze wat meer verschillende passagiers deden belichten, uit alle klassen een familie of zo. Gewoon het idee geven hoe zo’n dagen er op het schip uitzagen.

De scènes met de kapitein en de stuurmannen komen al wat meer in de richting.

Maar nogmaals, ik heb niets tegen het verhaal. Totaal niet. Het is mooi en ontroerend. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zetten hun rol erg goed neer, evenals Fabrizio en de mensen die bij Rose horen.

Ze hadden de romance tussen Rose en Jack evengoed kunnen verwerken, alleen misschien met wat scènes van andere passagiers er tussen. En dan misschien ook wat meer van het schip laten zien, van personeel of zo.

Evengoed krijgt deze film van mij vier sterren!

Mysterie-schrijver schreef:

Hier snap ik helemaal niks van. De film toont de grootsheid en de franje van de Titanic juist op fantastische wijze. Voor de ijsberg via Rose en Jack die op heel veel verdiepingen komen, van 1e klas tot de achterkant van het schip tot de derde klasse tot zelfs de machinekamers. En iedere groep komt ruim aan bod, van de arme migranten tot de rijke miljonairs tot het personeel van het schip.

En na de ijsberg zie je op zwaar imponerende wijze het schip langzaam ten onder gaan. Een beter beeld van het schip ga je nooit krijgen en geen enkele Titanic film komt zelfs maar in de buurt van wat je hier ziet.

The Oceanic Six schreef:

Ze hebben inderdaad wel veel van de Titanic laten zien, maar ik bedoel meer dat het een soort Romeo en Juliet-verhaal op een schip lijkt. Het had net zo goed een ander onbekender schip kunnen zijn. Het zinken lieten ze wel voldoende zien, dat wel.

Het was in mijn ogen interessanter geweest als er bijvoorbeeld een schrijver of iemand met een dagboek de HP op de Titanic was die dan allerlei situaties en ruimtes op het schip bekeek en erover schreef. Dat je als kijker alles door zijn of haar ogen ziet, van de beelden tot een hand met een pen die over het papier gaat. En die momenten en ruimtes zijn dan scènes. Dan draait het niet om een paar passagiers (de familie en bekenden van Rose en de mensen waar Jack mee omgaat) maar dan zie je wat langere stukken van andere passagiers en niet alleen paniekscenes van een aantal seconden. Natuurlijk is het dan goed als het moment van zinken dan blijft zoals het is want dan valt er niet veel meer te schrijven.

En dan kan de schrijver het wel of niet overleven en het manuscript of dagboek verdwijnt dan in zee.

Nou, ik liet me even gaan. Maar snap je ongeveer wat ik bedoel?

Mysterie-schrijver schreef:

Nou, ik liet me even gaan. Maar snap je ongeveer wat ik bedoel?

Ik volg je punt, maar jij zoekt meer een docu dan een film heb ik het idee. Ik hou van beiden wat betreft Titanic, heb vroeger veel over de ramp gelezen en gezien buiten entertainmentfilms. Maar als ik naar de bios ga, dan wil ik toch meer zien dan wat jij interessant zou vinden. Ik vind het juist hier goed uitgewerkt, ze mixen de ramp met de Titanic samen met een love story, zodat beide kampen iets hebben om naar te kijken. Titanic kostte desnoods ruim 200 miljoen meen ik, (een van) de duurste film toen ooit. Dan moet je wel wat hebben om mannen en vrouwen naar de bios te lokken. En het kan toch ook goed samen? Als je deze film kijkt leer je toch alles over hoe het schip in elkaar steekt (Thomas Andrews is een prominente bijrol als de scheepsontwerper), hoe alles eruit zag, wie er op het schip werkte en hoe de passagiers uit diverse klassen hun dagen door kwamen? En ook de ramp komt bijna 100 procent accuraat in beeld, met alles wat er gebeurde. Rond die ramp schakelt de film ook veel meer naar de crew van de Titanic om ons als kijker te informeren hoe het zinkproces verliep.

Dus nogmaals, ik kan je verhaal best volgen maar ben blij dat jij niet de scriptschrijver van deze film mocht zijn Het is denk ik ook geen toeval dat er 25 jaar later nooit meer een nieuwe Titanicfilm is verschenen. Deze film kan je nauwelijks of niet evenaren, laat staat voorbij streven.

Nu ik eraan denk, 25 jaar later. Zou de film dit jaar weer een bioscooprelease krijgen? Ik zou er direct weer heen gaan.

avatar van The Oceanic Six

Slachtoffers Titanic zaaien dood en verderf(!) in bovennatuurlijke horror 'Titanic 666' | FilmTotaal filmnieuws

Ik las het vanmorgen haha. The Asylum, dan weet je het al. En toch ga ik de trailer bekijken zodra deze er is en er hard om lachen.

The Oceanic Six schreef:

Haha maar goed dat ik dan een ander beroep heb en het schrijven als hobby erbij doe!

En wat betreft de bioscoop release, wie weet... ik las trouwens dat er een horrorfilm van titanic komt. Titanic 666 heet die. Heb je dat al vernomen?

The Oceanic Six schreef:

Ik weet niet eens of ik die wil zien, dat verhaal spreekt me niet aan. Beetje overdreven en waar is het voor nodig...

Binnenkort wordt 'Titanic' verder uitgemolken | FilmTotaal filmnieuws

Nice! Mijn nummer 1 terug in de bios. Heb de re-release van 2012 helaas destijds niet meegepakt, alleen in 1997 in de bios gezien dus ik ga deze zeker volgend jaar nog eens bekijken.

Rotterdam@1

Nog steeds een prachtige film, heel lang geleden gezien, maar vaker dan één keer kijken hoeft ook niet voor mij.

Ik herinner me de liefdesgeschiedenis, maar ook de klassenmaatschappij overal, dus ook op het schip.

Rotterdam@1

Heb een paar jaar geleden op de kade van Belfast gestaan op de scheepswerf waar de Titanic gebouwd is alvorens via Southampton naar New-York te varen. Een ijsberg onderweg tegenkomen, gebeurt nog steeds, zoals vorige week met een cruiseschip op zee. Vanavond Net 5 20.30 uur

Rotterdam@1

Prachtige film, maar één keer kijken lang geleden is genoeg.

Paar jaar geleden tijdens grote rondreis door Ierland, zowel Noord als de republiek, op de scheepswerf van Belfast gestaan, waar het schip ooit gebouwd is, om via Southampton naar New-York te varen.

Mij staat nog de klassenmaatschappij uit de film bij, zowel in het gewone leven als aan boord. Nog weinig veranderd en ook is een verborgen ijsberg op de oceaan nog steeds actueel, want een cruiseschip maakte vorige week nog hetzelfde mee, dit keer met goede afloop, dat wel. Vanavond Net 5 20.30 uur te zien.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Binnenkort wordt 'Titanic' verder uitgemolken | FilmTotaal filmnieuws

Vanaf 8 februari 2023 opnieuw in de bioscoop (Walt Disney Studios Motion Pictures)

deze film lijkt precies op speed uit 1994. Behalve dan dat leonardo dicaprio erin spelen ipv kaneau reeves en sandra bullock. En dan het geen bus is maar een schip en dat het is gemaakt door james cameron ipv jan de bont en dat speed niet waar gebeurd is en titanic enz enz

deze film lijkt op speed (1994) behalve dan dat in speed kaenu reeves en sandra bullock spelen ipv leonardo dicaprio en kate winslet, en dat het in speed om een bus gaat en geen boot. en dat de regisseur jan de bont is en niet james cameron en speed speelt bijna een eeuw later. en titanic is waargebeurd en speed niet. maar verder is het bijna een kopie

elisekruis

titanic heeft veel overeenkomsten met speed (1994)

behalve dan dat in de hoofdrollen kate winslet en leonardo dicaprio spelen

ipv sandra bullock en keanu reeves, het een schip is ipv een bus

het door david cameron is gemaakt en niet door jan de bont. speed niet waargebeurd is en titanic wel, en dat titanic bijna een eeuw eerder was.

maar verder is het bijna een kopie

avatar van ibendb

ibendb

Tja, wat kan ik zeggen?

Ik ben een sucker voor melodramatiek en uitbundige sets.

Titanic is filmtechnisch gezien een mirakel. Na 25 jaar ziet de film er nog steeds perfect uit. Het meeste van de blockbusters die vandaag de dag uitkomen zien er niet half zo goed uit als dit. In dr tweede helft van de film merk je dit het meeste.

Het liefdesverhaal van Jack en Rose biedt een kans om je een rondleiding te geven doorheen het schip. Cameron benut deze kans volledig en met verve. Jack komt over als een nonchalante jonge man die steeds het juiste zegt op de juiste momenten. Wat je snel vergeet is namelijk dat de film door Rose wordt vertelt dus je krijgt sowieso een idyllisch beeld van hem. Rose is een enorm sterk personage met veel diepgang, tot in de perfectie gespeeld door Kate Winslet. Het karikaturale van haar verloofde en de hele upper class neem je er bij en is geen al te grote hindernis.

De film weet exact wanneer het tijd is om de zeemzoete romantiek om te slaan naar regelrecht drama. De tweede helft is bijna ondraaglijk om te zien vanwege het leed dat best expliciet in beeld wordt gebracht. Als kijker sta je versteld door de ramp en zit er niets op dan met open mond te staren. Het romantische einde is dan weer de gigantische kers op de taart.

Er is geen oog droog gebleven bij het kijken van Titanic ten huize Iben.

avatar van badfans69

badfans69

Leonardo DiCaprio Nearly Lost Titanic Role After Refusing Screen Test - Variety

Leonardo DiCaprio’s “Titantic” audition process wasn’t smooth sailing, according to director James Cameron. The Oscar-winning filmmaker participated in a career retrospective video interview for GQ magazine and recalled how DiCaprio originally refused to read for the part of Jack opposite Kate Winslet during a screen test. Cameron told the young actor: “You’re going to read, or you’re not going to get the part.”

Trailer Titanic 25th Anniversary

Voor deze heruitgave is Titanic opnieuw opgepoetst. De film wordt in 4K en 3D uitgebracht.

Snif snif, zit toch weer even stilletjes de trailer te bekijken. Mooi hoor. Komende maand absoluut weer in de bios dit bekijken.

avatar van Basto

Basto

• 11961 berichten

Trailer Titanic 25th Anniversary

Gaat in Kino op 70 mm draaien

avatar van The Oceanic Six

First Look At “Titanic: 25 Years Later With James Cameron” Special – What's On Disney Plus - whatsondisneyplus.com

This new special will be released on the National Geographic channel in the United States on February 5th at 9/8c, and I’d expect the special to also be released on Disney+ at a later date.

Meer info over de special - AD.nl