
Topaz (1969)
Verenigde Staten
Thriller / Misdaad
143 minuten / 127 minuten (edited version)
geregisseerd door Alfred Hitchcock
met Frederick Stafford, Karin Dor en Dany Robin
Een Amerikaanse CIA-agent werkt samen met een collega van de Franse inlichtingendienst in een onderzoek naar geruchten over Cubaanse raketten en een dubbelspion bij de NATO met de codenaam Topaz. De Franse agent laat na zijn onderzoek in Havanna een spoor van moord, verraad en zelfmoord achter.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ_Y2NbC-Dk
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,3 / 16814)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)Ik huiverde eigenlijk al bij een van de eerste shots, waar er een titlecard wordt gebruikt om het uitgangspunt van de film uit te leggen.
Erg atypisch voor Hitch.
Maar de film kwam aardig op gang, vooral het ontfutselen van het koffertje was nagelbijten.
Daarna zakt de film jammer genoeg als een pudding in elkaar. Het verhaal wordt niet strak gehouden, er wordt te veel heen en weer gereisd, er worden te veel personages opgevoerd. Het einde vind ik zelfs afgerateld: still, close-up, pang, credits.
Zonde.
De schaarse visuele vondsten zijn ook alweer typisch Hitchcock: de piëta-shots, extreme close-ups, POV-spelletjes. Enkel de hier al vaak terecht geroemde sterfscène van Juanita is inderdaad erg mooi.
Topaz is echt de eerste film van Hitch waarin ik oprecht teleurgesteld ben.
Net een saaie James Bond film. Wat me altijd aanspreekt in Hitch'es films zijn de humor (afwezig) en de suspense (op het stelen van het koffertje na ook afwezig!) en meestal wel een aardig plot en einde. Maar het einde was een regelrechte slappe anticlimax. Zo matig dat: 'en ze leefde nog lang en gelukkig' er ook nog wel bij had gekund!
Bezienswaardig is nog het acteurtje spotten. Forsyth, Piccoli, Noiret, doen het zeker niet onaardig (en natuurlijk Fidel Castro en Che Guevara: topacteurs!).
John Vernon (de Cubaan Parra) is ook altijd goed als booswicht. Deze acteur doet me, ook qua stemgeluid, altijd denken aan die Terreblanche, die leider van de Afrikaner Weerstand Beweging! Twee druppels water, die twee!
Toch ook wel mooie shots en takes, zoals wanneer André van een afstand toekijkt hoe die Philippe Dubois een afspraak probeert te maken met de Cubaan Uribe!
2* moet ik helaas wel aan geven.

Te lange film ook. Komt nog bij dat er een gedeelte, wat ik dacht dat het in deze film voorkomt, dus niet te zien is. Teveel personages ook, die niet allemaal even belangrijk zijn maar daardoor raak je gemakkelijk het overzicht kwijt.
De film begint sterk met mooie marsmuziek en beelden van het Russische machtsvertoon. Gedeelte daarna is erg spannend en met mooie opnamen van Kopenhagen. Daarna zakt de film in, met af en toe nog een spannende opleving erin, zo was het gedeelte Cuba ook goed. De film ziet er in zijn geheel ook goed uit met veel mooie opnamen. Het laatste half uur vind ik duidelijk het minste en rommelig ook. Het acteerwerk is in het algemeen wel goed. En leuk om John Forsythe in deze film te zien. Maar jammer, ga hem niet nog een keer kijken. 3.0
Wat opvalt aan Topaz zijn de vele personages die erin voorkomen. Mede daardoor voelt deze film voor mij af en toe behoorlijk rommelig. Daarnaast ontbreekt het deze film aan spanning en valt er verder eigenlijk maar weinig te genieten. Nou ja, de film heeft zeker ook wel goede punten. Het acteerwerk is zeker niet slecht. John Forsyth, John Vernon en vooral Frederick Stafford, doen het allemaal best goed. Al is het wel minder dan wat een James Stewart of een Cary Grant zouden kunnen brengen. Ook het middengedeelte van de film op Cuba, is best goed. Jammer dat de film na terugkomst in Amerika weer behoorlijk inzakt.
Lichtelijk teleurstellende Hithcock dus.
2,5*

Heb deze film nog maar eens bekeken. Niet dat het echt een teleurstelling of slechte film is maar ik ben het wel eens met de berichten dat het ook niet zo'n beste film is. De eerste keer, toen speelde de koude oorlog nog erg en bovendien kwam het wereldnieuws ook nog niet zo gemakkelijk de huiskamer binnen. Dat was de tweede keer nog wel een beetje het geval. Maar zoveel jaar later, voor de derde keer, is het nu toch een vrij tamme en nogal ingewikkelde film.
Te lange film ook. Komt nog bij dat er een gedeelte, wat ik dacht dat het in deze film voorkomt, dus niet te zien is. Teveel personages ook, die niet allemaal even belangrijk zijn maar daardoor raak je gemakkelijk het overzicht kwijt.
De film begint sterk met mooie marsmuziek en beelden van het Russische machtsvertoon. Gedeelte daarna is erg spannend en met mooie opnamen van Kopenhagen. Daarna zakt de film in, met af en toe nog een spannende opleving erin, zo was het gedeelte Cuba ook goed. De film ziet er in zijn geheel ook goed uit met veel mooie opnamen. Het laatste half uur vind ik duidelijk het minste en rommelig ook. Het acteerwerk is in het algemeen wel goed. En leuk om John Forsythe in deze film te zien. Maar jammer, ga hem niet nog een keer kijken. 3.0
Gek hè, was eigenlijk niet van plan om hem nog eens te kijken. Aanvankelijk had ik hem zelfs op dvd, waarop ook nog alternatieve eindes aanwezig zijn. Hij was weer op de ZDF, die versie duurt 2 uur maar toch te lange speelduur en teveel personages, waarbij het laatste halfuur me eigenlijk nog nauwelijks kon boeien. Het verhaal zelf is ook niet zo sterk. Maar verder vond ik het toch weer leuk om hem te zien, wat vooral komt doordat de film erg sfeervol is gefilmd, met mooie sixties beelden erbij en met veel mooie shots. Misschien dat het verhaal zelf niet overal even spannend is, maar de manier van close-ups van de acteurs zorgt wel voor een zekere spanning en op dit punt is de film ook geslaagd. Goede rollen verder van vooral John Forsythe, Frederick Stafford en John Vernon. Ongetwijfeld zal het jeugdsentiment er ook wel mee te maken hebben, dat ik toch een zwak blijf houden voor deze film. Ook nog mooie muziek erbij, de volgende keer dan maar weer meer letten op de manier hoe de film is gemaakt dan op het eigenlijke verhaal. Ik zet hem weer op een kleine 4.0.

De versie van m'n dvd duurt 120 minuten. Zijn er twee versies?
Er zijn drie verschillende eindes, Topaz (1969) - Wikipedia - nl.wikipedia.org.
Volgens mij stond hier voorheen die gele poster.

Er zijn drie verschillende eindes, Topaz (1969) - Wikipedia - nl.wikipedia.org.
En er zijn twee versies, klopt. Bij IMDb staat: 143 min | 127 min (edited).
Na het zien vind ik dat imago wel terecht. Het is eigenlijk op alle fronten een mindere Hitchcock.
Het plot klinkt op papier als veelbelovend en een goede voedingsbodem voor veel suspense en intriges, waarin Hitchock zich volledig op uit kan leven. Dat valt dus in de praktijk vies tegen.
Vrij oninteressante hoofdpersonages. Weinig diepgang en ook nog eens langdradig.
Voor een deel gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen (de Cuba-crisis in 1962). Speelt afwisselend in Amerika, Cuba en tenslotte in Frankrijk.
Alleen dan de derde akte, die hangt er echt aan en trekt de hele film naar beneden. Verder is het acteerwerk maar matig en worden alle hoofdrollen vertolkt door een stel grijze muizen. Over het geheel is het gewoon een wat saaie bedoening. 2,0*.
Hitchcock was 70 toen de film werd gedraaid, en niet in goede gezondheid. Om hem te sparen, werden veel locaties in de Universal studios nagebouwd. Iets wat ook direct het eerste manco was. Je waant je namelijk vaker in de jaren vijftig dan in de jaren zestig. En dan is er het slot, of liever: het gebrek aan een passende slotscène. Dit doet nogal afbreuk aan de film.
Voor Hitchcock-begrippen is dit misschien een beetje teleurstellend. Maar er zijn wel een paar pracht van scenes te zien die misschien wel tot het beste horen wat Hithcock in het laatste deel van zijn carrière afleverde. Zo zijn er een paar ‘stille’ scènes, doelbewust opgenomen zonder dialoog en de mooiste is toch wel de dood van Deveraux’s maîtresse, gefilmd met een hoge camera, waarbij de paarse jurk onder haar uitwaaiert als een plas bloed. Deze scenes maken dat film zeker nog het bekijken waard is!
De film komt pas echt op gang ergens onderweg. Het filmen van de kernkoppen op Cuba en de inventiviteit die aan de dag wordt gelegd om het filmmateriaal te verstoppen en het land uit te krijgen, was leuk gedaan. Het einde en de hetze met de bobo's om de verrader te ontmaskeren sloot minder goed aan bij de film. De film wordt bovendien niet gedragen door een topacteur al vond ik Stafford nog best ok. Ook hier en daar kon ik best genieten van het camerawerk zoals bijvoorbeeld toen de Cubaanse militaire politie binnen viel bij Juanita. De scène waarbij André het huis van Jarre binnenwandelt was dan weer het andere uiterste ... Al bij al nipte voldoende.
Niet echt met het thrillergehalte zoals we van hem gewend zijn, maar wel een goed spionageverhaal.
De film duurt ruim 2 uur, maar ondanks het gebrek aan veel actie, verveelt hij geen seconde.
Goede vertolkingen en mooie locaties doen de rest.
Valt wat lang uit, is ver van de beste Hitchcock, maar valt al bij al nog mee, zeker in de iets te weinige momenten waarop Hitch personages en kijkers doet reikhalzen naar wat er gezegd wordt en te gebeuren staat.
Frankrijk beslist aanwezig, verrassend ook met Michel Piccoli, Philippe Noiret, Danny Robin...en ook in de muziek en de decors.
Vervolgens is Hitchcock gaan knippen en heeft hij er een ander einde aan gemaakt. Het einde is denk ik beter maar het verwijderen van sommige scènes vind ik jammer. Zitten best interessante scènes tussen die het geheel ook iets duidelijker maken.
In een notendop is de film er niet (veel) beter op geworden. Op de blueray zijn verschillende alternatieve eindes en verwijderde scènes te zien.