• 9.373.809 stemmen

Topaz (1969)

Thriller / Misdaad | 143 minuten / 127 minuten (edited version)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 143 minuten / 127 minuten (edited version)

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Frederick Stafford, Karin Dor en Dany Robin

Gesproken taal: Engels, Frans, Russisch en Spaans

Plot Topaz

"Hitchcock takes you behind the actual headlines to expose the most explosive spy scandal of this century!"

Een Amerikaanse CIA-agent werkt samen met een collega van de Franse inlichtingendienst in een onderzoek naar geruchten over Cubaanse raketten en een dubbelspion bij de NATO met de codenaam Topaz. De Franse agent laat na zijn onderzoek in Havanna een spoor van moord, verraad en zelfmoord achter.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

André Devereaux

François Picard

Michael Nordstrom

avatar van Monsieur Psycho

Monsieur Psycho

Deze vind ik het minste van Hitchcock.

avatar van Goodfella

Goodfella

Weer zo'n film met een chaotisch en onboeiend verhaal, teveel personages en te weinig (of eigenlijk helemaal geen) spanning. Volgens mij was Hitch in de nadagen van z'n filmcarrière (sinds The Birds) de draad een beetje kwijt ofzo...

avatar van gotti

Zeer matig (voor Hitchcock) standaard thrillertje, wat nergens echt spannend wordt. Ik miste in deze film de spannende scène's en de spannende momenten die ik wel in eerdere films van Hitchcock zag. 2*

avatar van mister blonde

mister blonde

ik vond hem wel boeiend, niet spannend maar wel boeiend. toch een van de mindere van hitchcock die ik gezien heb...

avatar van neo

neo

Sfeervolle spionage film rond de Cuba crisis.Veel personages dat is zeker, maar het overzicht blijft er zeer zeker.Veel spanning is er niet maar de manier waarop het spionage verhaal wordt verteld, met hier en daar een kort suspense moment.De politieke verhoudingen, met lekken boeit mij altijd wel.En dan komt daar ineens Michel Piccolo voorbij, in een Hitchcock film Ook Nederlander John van Dreelen heeft een prima rol.Maurice Jarre houdt de score continu Cubaans getint: goed! 3.5 sterren

avatar van neo

neo

Las gister een oud tijdschrift waarin dus vermeld werd dat er in eerste instantie een ander eind was:

Deveraux ontdekt dat Jaques Granville (Michel Piccolo) Topaz is. Dat was al duidelijk.Hij maakt zichzelf van kant,maar in een test screening gingen de heren een duel aan, waarbij Granville verloor.

Het publiek scheen er niet weg van te zijn; er werd hard om geschaterd.

avatar van Hemdale

Hemdale

Goodfella schreef:

Geheel mee eens, ook al had de film zo af en toe nog wel een paar goeie momenten, vandaar ook de 2*, maar ik vond het dan ook echt niet meer waard dan dat. Echt de minste die ik tot nu toe gezien heb van Hitchcock, spijtig. Op naar de volgende van de Hitchcock dvd-box, hopen dat die wat beter is.

avatar van bates

bates

deze film viel tegen ik dacht dat dit een super spannende film ging worden maar nee wat een stomme film geen spanning debiele personages ik wil hier niks meer over kwijt 0.5 sterren voor dit on hitchcocaans wanproduct

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Ik wil niet beginnen zagen, maar zou het niet beter zijn als je eens een puntje zou zetten op het einde van een zin. Da's gemakkelijker

avatar van james.dean

james.dean

Toffe film met een sterk spionage verhaal. In deze film zit wel geen spanning maar dat boeit niet zoveel. Het verhaal wordt zo goed vertelt dat het de film erg boeiend maakt. Het acteren is gewoon goed zoals je kan verwachten van een Hitchcock film.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Weer eens wat anders van Hitch, een politieke thriller. Lang niet zijn beste, maar ook zeker niet zijn slechtste. De film is wat lang, maar de vaart en de spanning zitten er goed genoeg in. Ondergewaardeerd. 3,5*

avatar van youri_bonito

youri_bonito

Niet de minste, maar naar lange na zeker niet de beste van The Master of Suspense.

avatar van mister blonde

mister blonde

youri_bonito schreef:

Niet de minste

Welke is dat dan? Vind het eigenlijk wel de minste van alle Hitchcock's die ik zag.

avatar van raymon

raymon

Topaz is inderdaad een van de mindere films van Alfred Hitchcock maar het is zeker geen slechte.
De film heeft weer geweldige maintitels met goeie Mars muziek en natuurlijk fantastische beelden van de oorlogsvoertuigen.

Ik vind het begin van de film goed, Hitchcock creeert een goede mysterieuze sfeer. Maar na dat het hoofdpersoon terug gaat naar zijn thuisland gaat het bergafwaarts met de film. Het verhaal wordt slecht en wat nog erger is het slechte eind van de film.
De acteurs zetten een redelijk tot goeie acteer presentatie neer maar vind persoonlijk dat het acteerwerk wel beter kon.

Er zitten een aantal goeie en leuke dingen in deze film: ontsnapping uit hotel, en de moord op Juanita ( heel mooi shot van boven) en de verhoring van de spionnen erg spannend, en de leuke verborgen spionnen speeltjes.

Na Torn Curtain is de film wat minder maar niet minder vermakelijk.
3,5*** niet zo slecht als hier werd gezegd

avatar van otherfool

otherfool

De voorgangers hebben het reeds gemeld: duidelijk een mindere Hitch met een serieus gebrek aan spanning.

2,5*.

avatar van tuureluur

tuureluur

ik was niet zo onder de indruk en vond de verhaallijn nogal warrig. 2,5

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Niet mijn Hitchcock-film, terwijl ik toch één van de grootste fans ben van zijn films. Dit verhaal deed me niks, de personages deden me niks, het camerawerk deed me niks, kortom: twee keer niks: 2 *.

avatar van daviddoelen

daviddoelen

Slechtste film van Hitchcock die ik tot nu toe heb gezien, maar wel met zijn leukste cameo-appearance. Hij wordt geduwd in een rolstoel op het vliegveld, staat op, schudt de hand van een man en loopt vrolijk verder. Het einde van de film Greedy is hierop geïnspireerd.

avatar van Dk2008

Dk2008

Heel vroeger eens gezien, fragmenten bleven weer in het hoofd hangen. Wat vaker gebeurd met sommige oude films. Vele jaren later nog eens gezien, was nog steeds boeiend.

klute89

In deze film zit de mooiste sterfscene die ik tot nu toe ben tegen gekomen in de films die ik tot nu toe heb gezien , dan wordt er een vrouw in een prachtige jurk ( volgens mij was die jurk ook rood) doodgeschoten en dan gaat ze door de knieeën en dan spreid die jurk zich uit over de vloer alsof het bloed is. dat is zo mooi gefilmd, Hitchcock heeft daar echt gevoel voor. En de rest van de film is ook goed, misschien een beetje langdradig maar zeker 3,5* waard.

avatar van Dk2008

Dk2008

klute89 schreef:

Ik geloof begin jaren '70 voor het eerst, in zwart wit, 2e keer in 2003. Toch alweer grotendeels vergeten.

Mijn vraag dus, die scene die jij beschrijft, is dat die bij die executie ???, hup tuinslang erbij om de bloedsporen te verwijderen, vanaf mijn jongenstijd is dat wel bijgebleven, stelt tegenwoordig niet veel meer voor, maar toen bijzonder aangrijpend begint eigenlijk al als ze aan de kant van de weg worden opgepakt, vond scene in vliegtuig dat hij geheime informatie in boek vindt nog zo een die ik nooit meer vergeet

klute89

Die vrouw wordt doodgeschoten in een villa door een revolutionaire leider volgens mij een cubaan, o ja de jurk is was groen en niet rood zoals ik al eerder zij Het is voor mij ook al een tijd geleden dat ik deze film heb gezien, minstens een jaar dus hoog tijd om hem opnieuw te kijken!

avatar van daviddoelen

daviddoelen

De jurk is paars.

klute89

Okee , hoogtijd dat ik mij laat testen op kleurenblindheid

avatar van niethie

niethie

Deze film wordt over het algemeen altijd gezien als een van Hitchcock's mindere films iets wat ik eerlijk gezegt niet helemaal begrijp, in de jaren zestig werden de mensen (bioscoopgangers) inderdaad doodgegooit met dit soort standaard spionage trillertjes maar Hitch zorgt er op zijn eigen manier (met genoeg spanning en sfeer) wel voor dat zijn film niet zo is, plus deze film bevat een van de mooiste scenes uit de geschiedenis van de cinema, índerdaad het doodschieten van die vrouw in de paarse jurk .

3,5 sterren

avatar van Zinema

Mooie avontuurlijke thriller met een romantisch randje. Geen meesterwerk maar wel de moeite waard. Goed.

avatar van Ithildin

Ithildin

Heb net de alterantieve eindes bekeken op mn hitchcock collectors dvd en het eerder door neo genoemde 'duel' is inderdaad te belachelijk voor woorden: Deveraux en Granville gaan in een soort stadion een western-achtig duel aan, waarbij het er op neer komt dat ze mekaar op hetzelfde moment mogen neerknallen. Net voordat het schietsein gegeven wordt, wordt Granville vanaf de tribune door een onbekende neergeschoten. Deveraux concludeert dat Granville voor de Russen blijkbaar een liabiliteit was geworden en dat is het einde van de film. Hilarisch! Verder wilde ik mijn lof toedichten aan de sterfscène van Juanita, maar ik lees nu dat dat onderwerp hier al tot in den treure besproken is. Heb me ook bescheurd om hitchcock's cameo in rolstoel.

avatar van 606

mooie film en ja is eens wat anders.

acteren was prima

3,5 ster

avatar van Wembleyfever

Wembleyfever

De cameo van Hitch is inderdaad een vermakelijke. Ik heb de film gisteravond gezien bij een kameraad die in het bezit is van een hele box (met o.m. Frenzy, Vertigo, Torn Curtain en Family Plot). Door omstandigheden kreeg de tweede helft van de film minder goed mee, maar daar ga ik binnenkort eens goed voor zitten. De sterfscène van Juanita in haar PAARSE jurk is idd wel een hele sterke. Ook het hele achtervolgingsgebeuren bij het hotel stak er uit. Kan nog geen compleet oordeel geven, maar dit gaat zeker snel gebeuren. Wat ik er van gezien heb is uitermate sfeervol in ieder geval.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Ik heb hem uitgekeken maar wel in minder dan de de halve tijd. Met andere woorden: de vinger bijna constant op de versneld afspelen knop. Een draak van een film . OK iedereen zag natuurlijk direct de Hitch opstaan uit de rolstoel en 2 andere scenes die het aanzien waard waren. Maar verder echt verloren tijd qua verhaal, plot,regie en acting.( OK Picoli kon even zijn enorme aanwezigheid tonen en Noiret was ook niet verkeerd)

Normaal kijk ik even van te voren of een film de moeite waard is, helaas dit keer niet.