• 9.218.603 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Robert Cummings, Priscilla Lane en Otto Kruger

Plot Saboteur

"Unmasking The Man Behind Your Back!"

Robert is als fabrieksarbeider getuige van een aanslag door een agent van de nazi's. Bij de explosies die volgen wordt zijn beste vriend gedood. Hijzelf wordt van sabotage beschuldigd. Om zijn vriend te wreken en zijn naam te zuiveren gaat hij op jacht naar de dader, geholpen door een dubieuze dame. Na een slopende achtervolging speelt zich een aangrijpende confrontatie af op het topje van het Vrijheidsbeeld.

avatar van IH88

IH88

“I've caught you at last, you rat in the grass.”

Uitstekende Hitchcock film. Saboteur neemt geen enkel moment gas terug, en vanaf de eerste scene tot aan het laatste gedeelte bij de Statue of Liberty is het één groot avontuur. Of één grote nachtmerrie, als je Robert Cummings bent. Want hij wordt onterecht beschuldigd van het samenwerken met een groep nazi sympathisanten, en samen met Priscilla Lane probeert hij in een race tegen de klok zijn onschuld te bewijzen. Een typisch Hitchcock verhaal, en door zijn regie is het ook een zeer vermakelijke en spannende film geworden.

avatar van Don Homer

Don Homer

Weer een prachtig gefilmde zwart wit Hitchock. Na een korte introductie komt de film los en blijf je in een (zeker voor die tijd) spannende achtbaanrit zitten tot het einde. Af en toe miste ik iets na een plotselinge wending maar je pakt zo de draad weer op. Erg interessante personages weer en een intrigerende onderwereld die me (inclusief landhuis en danszaal) aan Eyes wide shut deed denken. Het einde van de film vond ik wat abrubt en (dat) viel wat tegen . In ieder geval weer zeer de moeite waard (als je van Hitchcock houdt).

avatar van wihu61

wihu61

Best wel herkenbaar "Hichcockiaans". Enkele vreemde zoetsappige momenten (rondreizend circus), maar al met al een leuk avontuur met een mooie finale in en op het Vrijheidsbeeld.

avatar van harm1985

harm1985

Ik heb ruim een jaar geleden de Hitchcock Blu-ray box gekocht en nog geen film van bekeken. Vandaag begonnen met deze. Beeld is alvast prachtig gerestaureerd en geluid klinkt ondanks dat het 2.0 is, juist dankzij de HD-MA erg goed. De film is onderhoudend, acteerwerk in orde, alleen is me niet helemaal duidelijk hoe de politie ervan overtuigd is dat Fry de saboteur is, ik had verwacht dat er iets meer bewijs zou worden verzameld. Fry valt ook wel heel makkelijk van de fakkel af. Einde is ietwat onbevredigend zo.

avatar van TMP

TMP

Een wat onevenwichtige film van Hitchcock. De film begint best sterk, maar zakt daarna wat in. Soms voelt het wat rommelig aan en niet alle plotwendingen komen even goed over. De eindscène in en op het Vrijheidsbeeld is dan wel weer sterk. Qua plot en personages uiteindelijk niet zo sterk, daar zal niet veel van blijven hangen. De film doet op punten een beetje denken aan mijn favoriete Hitchcock film North by Northwest, maar is kwalitatief wel beduidend minder.

avatar van mrklm

mrklm

"Een hoop goede ideeën maken nog geen goede film", was één van Hitchcocks conclusies over deze virtuele remake van The 39 Steps (en blauwdruk voor North by Northwest). Robert Cummings en Lane zijn wat ongelukkige keuzes in de hoofdrollen, maar Norman Lloyd is indrukwekkend als de ware saboteur uit de titel en Otto Kruger is briljant gekozen als het terroristische meesterbrein. Cumming speelt een arbeider in een fabriek waar gevechtsvliegtuigen worden gebouwd en moet op de vlucht slaan wanneer hij verantwoordelijk wordt gehouden voor een enorme brand waarbij een collega om het leven komt. Hij vindt sympathie bij een blinde man [Vaughan Glazer] en neemt diens dochter [Priscilla Lane] mee op een reis door de VS om zijn onschuld te bewijzen. Vol kleurrijke, uitstekend geschreven karakters, waaronder een avontuurlijke vrachtwagenchauffeur [Murray Alper] en de bijzondere leden van een circus en de climax (een schietpartij in een bioscoop en de legendarische finale op het Vrijheidsbeeld) is onvergetelijk.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Ok - 1942 en kijk met wat andere ogen. Hitchcock dus de moeite waard. Wel een beetje voorspelbaar allemaal.

avatar van Dk2008

Dk2008

Zou eigenlijk om weer een top 5 Hitchcock te hebben deze film worden, maar zelfs eerst weggelegd. Toen is het To catch a thief geworden en gisteren Notorious gezien en die beviel nog beter. Heb vandaag deze film toch nog maar eens geprobeerd maar kon me heel weinig boeien, even leek het wat beter te gaan met de ontsnappingspoging.

Cummings ten onrechte beschuldigd na dood van vriend door brand gaat achter echte dader aan. Laatste gedeelte is wel goed gedaan op Vrijheidsbeeld (wat uitnodigend kan werken, zelfs beter gedaan dan in North by Northwest) maar verder is het uiteindelijk toch een wat rommelige film, met een wat lastig te volgen (maar niet ingewikkeld) verhaal. En waar Hitchcock heen wil dan naar de uiteindelijke finale is mij niet duidelijk. 2.0

(Robert Cummings speelde in veel komedies, zoals Lucky me maar ook wel in serieuze films)

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Op zondagavond nog even aan de Hitchcock met deze Saboteur uit 1942 en daarmee alweer een oudje. De beste films heb ik van Hitchcock wel zo'n beetje gehad met Psycho en Vertigo, terwijl ik The Birds ook best goed vindt, desondanks blijf ik hopen op bijvoorbeeld Rebecca die goed lijkt te scoren, maar ondertussen blijkt deze Saboteur ook een meer dan prima film.

Het beeld van de productie in de Tweede Wereldoorlog met een geval van zware sabotage met een dode tot gevolg zal niet echt een verrassing zijn en speelt perfect in op de tijd van toen. Dit gaat toch nog wel even verder dan 'Loose Lips Sinks Ships' maar ondenkbaar is het allemaal niet met Barry die verdacht wordt van het hele zooitje. Een vlucht en klopjacht neemt zijn aanvang met tegen wil en dank tag along Pat die ook nog eens erg leuk voor het oog is. Barry die niet bepaald bij de pakken neer wil gaan zitten begint zijn eigen zoektocht die hem langs bijzondere plekken en volk zal leiden.

Super spannend is het allemaal niet, wellicht inherent aan een film uit die tijd dat het vooral vermakelijk moet zijn, gelukkig is het dat laatste met veel kleurrijke karakters zoals de Baron en zijn gevolg en de circusartiesten. Buiten dat blijft het de vraag hoe Barry zich nu eigenlijk zelf zal redden uit een web sst groter en groter wordt met meer dingen op de agenda. En dit wordt allemaal kundige en met flair gebracht in een typerende zwart wit stijl met een behoorlijke finale Lady Liberty. Zoals reeds gezegd toont Saboteur zich als een kundige en leuk film. Een 3,5 always mij betreft.

avatar van Basto

Basto

Op zich is het idee van een rijke elite die een 5e colonne vormt wel interessant en actueel. Ook de locaties en alle acteurs zijn goed. Maar het hang toch van te veel ongeloofwaardige toevalligheden aan elkaar om echt goed te zijn.

Ergens is het een soort vingeroefening voor North by Northwest, die veel spektaculairder is en beter in elkaar steekt.