Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris
Releasedatum: 27 juni 1996
Bekijk via Disney+
Plot The Rock
"Alcatraz. Only one man has ever broken out. Now five million lives depend on two men breaking in."
Een groep mariniers bezet met een berg chemische wapens het eiland Alcatraz. Ze eisen 100 miljoen dollar als goedmakertje voor de families van dode soldaten. Wordt er niet betaald, dan zullen er 15 raketten met het dodelijke VX-gas richting San Francisco gaan. Een team, met onder andere wapenexpert Stanley Goodspeed, en voormalig Alcatraz gevangene John Mason, wordt ingezet om de aanvallen te voorkomen.
John Patrick Mason
Carla Pestalozzi
Jade Angelou
Captain Darrow
SilverGun
Goed spel van de drie hoofdrolspelers en een verhaal met een alleraardigst uitgangspunt. De mooiste scène is nog wel het (overigens veel te korte) moment dat Connery als eeuwige gevangene tussen de cellen met de daarin opgesloten gijzelaars loopt.
De irritant aanwezige, bombastische muziek, de slecht gefilmde actiescènes en de gebrekkige uitwerking van de personages en de daarbij horende subplotjes zijn echter de hoofdredenen dat ik niet meer dan 3 sterren geef.
Tha Flow
Goeie film van de Bruckheimerstal die mij de eerste keer zeer vermaakte. Sean Connery kun je je twijfels over hebben of die wel helemaal in de film past, maar toch doet hij het best aardig. Allemaal erg dramatisch gebracht en dat vind je of heel irritant of je vind het tof. Ik vond het tof mede dankzij de erg goede muziek (de soundtrack van Hans Zimmer is erg goed). De actie is redelijk en vooral door de lokaties en de goede cast is de film zeer goed te pruimen. 3,5 ster
Captain Pervert
Erg vermakelijke film met een geweldige Connery. Het personage van Nicolas Cage doet me nogal denken aan Ross uit Friends, op de één of andere manier?
De hele cast is trouwens goed, zeker de bad guys. De scène waarin Connery en Harris elkaar ontmoeten is bijzonder grappig trouwens.
thunderball
Supersonische actiefilm, die vooral gedragen wordt door de drie hoofdrolspelers, maar hoe vaak ik hem ook zie, boeiend en spectaculair blijft (en da's wel handig gezien SBS6 hem in het oneindige uitzendt!)
In zijn genre een topper! Alleen jammer dat Cage hier Beatlesfan is, da's natuurlijk wel een domper!
Zeker 4 sterren!
Fran
- 1953 berichten
Leuk, leuk, vooral Cage als anti-held temidden van al deze actie. Ik vond Michael Bay echt fantastische actiefilms maken.
sinterklaas
Heb hem in 2001 es gezien en kon me alleen die autoachtervolging en die scenes in Alcatraz herinneren. maar ik besloot nog maar niet te stemmen omdat ik de film grotendeels vergeten ben.
Maargoed, bij Blokker gekocht voor 5 euries en weer eens gekeken. Ik vond hem net zo goed als toen. Lekker goede actie en die autoachtervolging in San Francisco was ook erg leuk een overdreven.
Het verhaal is natuurlijk goed verzonnen. FBI agenten moeten ongemerkt voor de terroristen op Alcatraz komen. En besluiten Connery vrij te laten die eens van Alcatraz ondsnapt was. Nu moeten ze dus door de vluchtwag van Connery ongemerkt de gevangenis binnenkomen
Nicolas Cage en Sean Connery speelde erg goed. Connery was al 66 en hij kon nog erg veel.
Goede bioscoop kaskraker van 1996.
4****
italian
The Rock is zeker een van de beste in zijn genre. De cast is erg leuk, met name Sean Connery steelt hier volledig de show, al komt hij soms wat stijfjes over in de actiescenes.
Ook al is het verhaal in sommigen opzichten anti-Amerikaans , is het tegelijkertijd zo Amerikaans als maar kan zijn (lees : vreselijk patriotistisch, melig en bombastisch) en velen zullen dit waarschijnlijk een wanproduct vinden. Maar ik kon er wel de humor in van zien : nogal wat gespot met James Bond, dat nog wel uit de mond van Connery komt en al die acteur die zichzelf te serieus nemen is natuurlijk ook geweldig grappig.
Soms denk je bij een film :" Man, geloven die acteurs echt de nonsens die ze allemaal vertellen ?!" Wel... The Rock is zo'n film
dave
Razendsnelle actiefilm waarvan je toch niet alles ontgaat.
Goed in beeld gebracht en een sterke Sean Connery.
Toch mis ik iets dat deze film echt speciaal maakt.
Destijds in de Bioscoop gezien en ik meen dat het 1 van mijn eerste films was waarin ik Nicolas Cage zag acteren.
Het verhaal was goed en spannend en de film wist te boeien, dat kwam ook mede door Sean Connery en Ed Harris die de film net iets extra's geven.
Het einde van de film vond ik wel een beetje tegenvallen.
Zeer vermakelijke en vlotte actiefilm met geweldige cast. Met name Connery steelt de show in deze videoclip-achtige achtbaanrit. Goed.
OlafK
Van te voren dacht ik: 135 minuten vullen met actie. 'Dat gaat een lange zit worden.' Die dikke twee uur vliegen echter enorm snel voorbij, want The Rock is een erg goed gemaakte actiethriller.
Grote ster van de film is toch wel Sean Connery, die de rol van John Mason speelt; een ex-gevangene van de ooit beruchte gevangenis op Alcatraz-eiland. Een stel ex-mariniers hebben daar nu 81 toeristen gevangen gehouden, omdat ze geld willen zien voor de families van hun gesneuvelde kameraden. Zij dreigen met het afschieten van 15 raketten, gevuld met een zeer giftige substantie, op de stad San Fransisco, wanneer het geld niet binnen 40 uur binnen is.
Om de raketten te ontmantelen, is een chemicus nodig. Hier komt Nicolas Cage als Stanley Goodspeed bij kijken. Cage speelt zijn rol ook met verve, hoewel ik de stukken tussen hem en zijn vriendin niet echt vond bijdragen aan de film.
The Rock is een groot actie-spektakel, met gave muziek, mooie beelden en een spannende sfeer. Een prima actiefilm: 3,5/4,0*.
Dutchero
Lekkere achtbaanrit
Het uitgangspunt is allesbehalve origineel, terroristen in het bezit van massavernietigingswapens, duidelijke good guys & bad guys, en nog een shitload van deze blablabla, we kennen het wel. Dat is gelukkig niet waar het om draait in deze film, het plot fungeert slechts als kapstok voor de actie.
Met die actie zit het wel goed. Het is lekker overdreven, veel ontploffingen, gekruip door tunnels, man to man battles, en een hoop geknal. De actiescenes zijn prima geregisseerd, goed te volgen zonder het idee van chaos te verliezen. Ook de combinatie van vuur en water geeft vaak mooie plaatjes. Enig minpuntje wat de actie betreft is de surround track van de film, waar vrij weinig ruimte in zit. Zonde.
Het acteerwerk valt een beetje tegen. Sean Connery is weer indrukwekkend goed, maar Cage mist overtuigingskracht. Dat hij het best kan bewijst hij bijv. in Lord of War, maar het komt er in veel films helemaal niet uit. Zo ook in deze. De supporting acts waren ook erg wisselend, vooral een aantal mariniers speelden erg matig.
Toch heb ik me aan de minpuntjes die ik noem niet al teveel gestoord. De actie is dik in orde, met sommige sublieme scènes en daar kijk ik dit soort films voor. Ook verveelt de film geen moment, dus een dikke voldoende is op zijn plaats.
Vinokourov
Een van de weinige films waar Nicholas Cage nog goed te pruimen is. Ouwe rot Sean Connery is ook een prima gast en het duo zorgt dan ook voor een denderende actiefilm, die ook alleen maar door Michael Bay gemaakt kon worden. Leuke spannende scenes en typisch popcornvermaak
Jawaddedadde
Matige en voorspelbare actiefilm. Noch op het vlak van cinematografie, noch op acteervlak, noch wat het verhaal betreft springt deze film eruit. Script is natuurlijk een serieuze beperking voor deze film.
Acteurs komen ongeloofwaardig over, maar ze zijn natuurlijk gebonden aan een idioot script.
Hier en daar wel een leuke actiescène (de achtervolgingsscène door San Fransisco was wel leuk) maar daar houdt het dan ook bij op.
Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik had eigenlijk meer verwacht van deze film. De acteurs vind ik echt maar middelmatig. Sean Connery en Cage konden mij totaal niet overtuigen. Het verhaal is eigenlijk ook niet bepaald geweldig en zoals altijd bij Bay typisch Amerikaans. Waar bij bv. transformers nog de geweldige actie is, mis ik dat hier toch wel enorm.
Nu ik heb ook wel goed kunnen genieten van deze film, anders had ik hem wel gebuisd. De special effects zijn wel goed gedaan zoals bv die raket die gevolgd word naar het stadion. De carchase was eigenlijk het vetste van heel de film. Met momenten stak er ook wel eens een leuk grapje in. Hier is het teminste niet zo flauw als in de meeste andere films van Bay.
Goed voor een keer gezien te hebben, meer hoeft voor mij niet.
jumpstylemovie
Wat een goede film. Verveelt geen moment. Ik vind Cage normaal nogal onrealistisch overkomen maar hier deed ie het wel goed. Sean Connery speelt wel beter, hij is een echt goed acteur. Het verhaal is goed en leuk om te volgen. Gewoon erg goed.
Aapje81
Behoorlijk stompzinnige film die het alleen moet hebben van het charisma van de acteurs. De rest is niet om over naar huis te schrijven.
Tegenvaller
movie acteurs
Zeer goede actie film.
Origineel verhaal, sterke/gewelddadige actie en lekker stompzinnig. Ook Connery is een geweldige acteur. 4,0 voor een lekkere wegkijk film van Bay.
Minotaures
Opzich wel een keiharde en vermakelijke actiefilm, puur voor de mannen.
Qua realisme moet je hier niet zijn, want er zijn een aantal scènes die te ver gaan.
Pluspunten zijn de eiland; Alcatraz, verhaal, acteerwerk, wapens, knallen en boordevol actie.
Ookal komt Biehn weinig voor, was zijn rol uitstekend gespeeld... zoiezo is Biehn 100% geschikt voor militaristische rollen. Ed Harris vond ik ook ijzersterk spelen. Zijn rol en karakter deed me echt denken aan Kol. Quaritch uit Avatar. Ed Harris en Stephen Lang doen me enorm aan elkaar denken.
Een paar kleine minpunten liggen toch aan Connery's rol. Hij speelde een man van ruim 55 - 60 die toch nog elite-mariniers uitschakelen en allerlei andere kunstjes kan uithalen zonder veel moeite. Cage vond ik soms ook erg irritant, maar dat komt gewoon vanwege het gedrag wat zijn personage vereiste.
Toch nog een dikke voldoende. Tevens aanrader voor de heren (en dames, want dat kan ook) die van lekker veel actie, soldaatje spelen en tunnelcomplexen houden.
huVILEub
Michael Bay maakte mijn verwachtingen weer waar. Maar niet al te positief. Een hersenloze popcornfilm met overdreven actie en een belabberd verhaal. De muziek was wel uitstekend en over het algemeen het camerawerk en acteerwerk ook. Alleen Nicolage Cage zijn karakter vond ik iets te simpel.
-Casper
Fantastische cast en Sean Connery is natuurlijk geknipt voor deze rol.
De film al meerdere malen gezien en gister natuurlijk weer op tv.
Film blijft boeien en verhaal is gewoon geniaal.
Die halve ster blijft uit vanwege enkele overdreven ontploffingen e.d. die de film niet nodig heeft.
Denzz
The Rock. Eén van de betere actiefilms. Erg leuk zijn Connery en Cage, Cage als biochemicus en Connery als topcrimineel. Leuk om ze samen aan het werk te zien. Voor de rest blijft dit een knap gefilmde thriller met een lekkere soundtrack. 3.5*
Uitstekende actiefilm met een flinke vaart waarin een groep mariniers erkenning eist door een aantal burgers te gijzelen in de oude gevangenis Alcatraz. Luidruchtig, uiterst spectaculair en redelijk spannend. De bombastische muziek van Hans Zimmer komt hier ook goed tot zijn recht. Een cast met flink wat bekende namen. Nicolas Cage is leuk, Ed Harris is het sterkst en Sean Connery steelt de show. Zeker één van de beste actiefilms van de jaren '90 en de laatste samenwerking van het succesvol producersduo Don Simpson en Jerry Bruckheimer.
martijn011
- 2034 berichten
Die muziek...
Wat een beregoede actiefilm is dit. Deze haalt het niveau van bijvoorbeeld 'Die Hard' met gemak..
Het begin is o zo schitterend. Je hebt meteen al sympathie voor de man die verantwoordelijk is voor de gijzeling op Alcatraz.
De prachtige soundtrack van Zimmer zorgt voor de rest en het eerste kippenvel is al ontstaan, nauwelijks nadat de film begonnen is.
Nicolas Cage zet naar mijn mening een van zijn beste rollen neer. Hij bewijst in deze film dat hij wel terdege kan acteren!
Natuurlijk is de rest van de cast ook prima in orde en zijn er eigenlijk heel weinig minpunten te noemen.
Als ik er dan toch een moet noemen zal dat het overdreven Amerikaanse patriotisme zijn. Maar dat kan niet verhinderen dat ik 'The Rock' met een halfje verhoog en vaak zal herzien.
Want dit is genieten met een hoofdletter 'G'!
Welcome to the Rock!
Er was een tijd dat Michael Bay zichzelf nog redelijk onder controle had. Spektakel gegarandeerd bij hem, maar het was nog prima in verhouding tot de rest van de invulling. Bij The Rock is dat absoluut het geval. Een aardig verhaaltje met veel spektakel en ook veel humor, erg vermakelijk, en het verveelt allemaal geen seconde.
Een prima keuze om Nicolas Cage en Sean Connery hier samen te laten spelen. Ze vullen elkaar erg goed aan, geven de ander ook de ruimte en vullen beiden hun rol erg goed in. Ze hebben er duidelijk plezier in en het enthousiasme straalt er bij beide mannen vanaf. Ook de rest van de cast doet het prima. Het verhaal is op een gegeven moment best ongeloofwaardig, maar op de één of andere manier doet dat er hier niet zo heel veel toe.
De actie is volop aanwezig, erg verzorgd en vooral ook erg goed in beeld gebracht. Maar het grote pluspunt van The Rock is de fantastische soundtrack. Hans Zimmer levert sowieso vaak wel goed werk af, maar dit is absoluut zijn beste prestatie. Zo goed, zo adrenalineverhogend en prima passend bij de sfeer die The Rock uitademt.
Het blijft leuk en nog altijd duidelijk Bay’s beste film, omdat de balans hier zo goed is, iets waar hij hierna nauwelijks meer in is geslaagd.
Sergio Leone
Actie zoals actie hoort te zijn.
Het verhaal valt meteen met de deur in huis. Ik had me pas fatsoenlijk in de zetel gezet of de mariniers zijn heer en meester over Alcatraz.
Nadien krijgen de twee hoofdpersonages een fatsoenlijke intro - al ben ik geen fan van een achtervolging zoals hier - en is ook de missie duidelijk. We zitten dan al een uur verder, een uur dat voorbij is voordat je het weet.
De herovering van The Rock is ook erg degelijk. De spanning is redelijk, maar het zijn uiteraard de actiescènes die in het oog springen. Het bloedbad is hard en weet zowaar de juiste dramasnaar te raken.
Naar het einde toe steken op het eerste zicht clichézaken als muiterij de kop op, maar ook dat werkt uiteindelijk vrij goed.
Taferelen zoals Goodspeed met z'n vuurtjes zijn typisch Amerikaans, maar als het werkt, dan werkt het. Normaal gezien ben ik niet voor dergelijke taferelen, maar laat The Rock een uitzondering op de regel zijn.
Sean Connery is een acteermachine en geniet hier zichtbaar van z'n rol, af en toe een komische oneliner rondstrooiend. Tegenspeler Nicolas Cage sneeuwt een beetje onder bij hem, maar belangrijker is dat hij niet probeert om de show te stelen. Connery is veruit de betere acteur en Cage doet er dan ook goed aan om vrij ingetogen te spelen.
Ed Harris is trouwens ook goed op dreef en iemand als William Forsythe heeft ook wel wat talent.
Meer dan 15 jaar na datum ziet The Rock er nog steeds fantastisch uit. I.t.t. tot zijn latere Transformerfilms geeft Michael Bay het hier een natuurlijkere look. Van lelijke CG-effecten is geen sprake. Het camerawerk is uitstekend en natuurlijk moet ik ook de soundtrack vermelden, die er dik bovenop ligt maar wel uitstekend werkt.
De beste van Bay, zonder twijfel.
Insignificance
I got a bad feeling on this one. Leuke knipoog naar McGinley. Niet de enige bekende kop in deze mooie cast. De grote drie spreken voor zich, waarvan Cage altijd wel op dreef is als hij zich een beetje mag aanstellen. Zo ook hier als lab rat. De film heb ik wel eens iets hoger aangeslagen. Er gaan anno nu toch wat dingetjes schuren. Het zwangere vrouwtje én een dochtertje is wel erg gezocht. De laatste had zo geschrapt kunnen worden.
Bay's humor is problematisch, al heeft hij het hier, afgezien van de kapper, nog redelijk onder controle. Eenmaal op de rots heeft het her en der z'n dubieuze momentjes, met name de rol van Hummel daar is een smetje. Neemt niet weg dat het meeste wordt ondervangen door actie en vaart. Sowieso wel opvallend hoeveel tempo Bay vanaf de start genereert en dan heb je het al met al nog altijd over een ruim acceptabele actie-thriller.
backeroni
Als ik het affiche zie, heb ik al gegeten en gedronken: volwassen acteurs die zich met hemeltergende onzin bezighouden. Het vak van filmacteur is wat dit soort films betreft lachwekkend: een filmacteur beschikt over zeeën van tijd en zwembaden vol geld, maar vooral over oeverloze verveling, dus elke afwisseling is welkom, ook al ontstijgt het intellectuele kader van de opdracht ternauwernood het niveau dat de gemiddelde scooterberijder kan behappen.
John Barry
The Rock vind ik een geweldige actie film met drie hele goede acteurs in de hoofdrol.
De eerste is Ed Harris hij speelt een generaal die vind dat de families van omgekomen militairen een schadevergoeding moeten krijgen. Hij steelt een uiters gevaarlijk gas en hij gijzelt 81 toeristen op Alcatraz hij dreigt het gas naar San Francisco afteschieten als de Amerikanen hem niet binnen een bepaalde tijd 100 miljoen dollar betalen. Ed Harris speelt een personage die je een goede badguy kan noemen Aan het eind van de film wil hij het gas toch niet afschieten op San Francisco en word duidelijk dat dit alles bluf van hem was. Ed Harris speelt in de film geen meedogenloze killer.
Dan Sean Connery en Nicolas Cage die twee vormen in de film een duo de twee acteurs zijn erg goed opelkaar ingespeelt Sean Connery speelt een voormalig Alcatraz gevangende die een team SEALs de weg moet wijzen in Alcatraz en Nicolas Cage personage dat moet het gas uitschakelen. van drie acteurs vind ik Sean Connery het beste acteren
De actie scenes zijn geweldig met als hoogte punt een spannende achtervolging in San Francisco . ook alle andere Actie scenes zijn geweldig. de film word op geen enkel moment langdradig en vanaf het moment dat we in de tunnels van Alcatraz is er echt sprake van non stop spanning.
De muziek past pefect bij deze film, het is niet mijn lievelings muziek maar bij deze film past het perfect.
Ik vind The Rock op bepaalde momenten wat te overdreven en wat zij verhaalijntjes hadden wat beter uitgewerkt mogen worden en het einde van de film vind ik wat afgerafeld. Maar dit zijn maar kleine minpuntjes van deze verder rest enorm goede actie film
4 sterren voor deze film.
baspls
"I'm sure all this will make a great bed time story to tell your kid."
Erg goede film. Goede mix van Actie, Comedy en Drama.
Erg goed acteerwerk van Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris. De anderen deden het ook best goed.
Goed verhaal. Vooral het verhaal rond Connery's personage vond ik erg interessant.
Visueel ziet de film er goed uit. Erg goede stunts en effecten. Al moet ik zeggen dat ik teleurgesteld was op de manier waarop ze Alcatraz hebben vormgegeven.
Erg goede en zeer vermakelijke film.

Actiethriller 'The Rock' morgenavond te zien: 'Actiespektakel met volop spanning'

Theorie claimt dat actieklassieker 'The Rock' Sean Connery's laatste Bondfilm is

Heat

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004

The Bourne Ultimatum
Thriller / Actie, 2007
san francisco, californiëterroristoorlogsveteraanfbihuurlinggas attack alcatraz prisonontsnapping uit de gevangenisschietpartiju.s. navy sealterrorismebritish spychemistcommandohostage situationtourist attraction u.s. marinelegerisland prisontourists in perilnerve gasdisillusionedterrorist threatchemical weapon fbi agentchemical warfarenavy seals