Genre: Fantasy / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Vanaf zondag 15 februari in 2 bioscopen
Plot El Laberinto del Fauno
"What happens when make-believe believes it's real?"
In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Das Labyrinth des Fauns (BoekMeter)
- El Laberinto del Fauno (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Garcés
Serrano
El Tarta
Rory Breaker
Is deze film een beetje te vergelijken met Big Fish? Ik wil 'm eigenlijk heel graag zien, maar Twente moet voetballen :s Misschien kan ik 'm opnemen...
SaNDuTjE
Dan had ik het wel geweten
tal1b
big fish is wel een goeie film!
ga vnavond Laberinto kijken
update:
gezien, overeenkomst is dat er ook een fantasy wereldje in voorkomt.
vond de opbouw vd film erg mooi gedaan, evenals de acteerprestaties.
't fantasy wereldje is ook zeer leuk gedaan.
kingjoske
Mooie film, totaal niet wat ik had verwacht maar viel zeker niet tegen. Mooie scènes en mooie uitspraken... één waarvan ik toch even stil werd is de volgende wanneer de dokter tegen de kapitein zegt (ongeveer de volgende woorden): 'Gehoorzamen om te gehoorzamen, zonder na te denken, is zoals jij doet, kapitein'
Persian_Sara
erg mooie film! ik heb hem vanavond voor het eerst gezien en heb er zeker geen spijt van. De film is erg mooi gemaakt, de fantasy wereld waar dat meisje telkens tussendoor in komt vind ik ook heel appart en mooi. De overgangen tussen de echte wereld en de fantasy wereld vind ik ook erg goed gemaakt, er is werkelijk veel moeite gedaan om de film goed in elkaar te zetten, dat kan je gewoon gelijk zien..
belangrijk vind ik dat dit niet zomaar een fantasy filmpje is zonder enkele boodschap, het laat duidelijk de ellende van de wereld zien, en het verschil tussen de goede en de kwaadaardige mensen. Het einde is ook erg indrukwekkend, kreeg er gewoon rillingen van..en nee het is zeker geen kinderfilm dit! mijn broertje van 8 wou hem nog mee gaan kijken, maar ik ben blij dat ik dat niet heb toe gelaten. Er zit behoorlijk wat geweld in de film, de film is totaal niet eng (wat ik beetje had verwacht)maar geschikt voor de kleintjes is het zeker niet . Zo zie je maar weer dat niet elke fantasy film voor kinderen is gemaakt!
wibro
Deze film vanmorgen maar eens weer bekeken en laat ik het maar gelijk zeggen; ik had enorm veel moeite met deze film.
Eerst maar eens het positieve; de film was fraai vormgegeven, het acteerwerk van de cast was meer dan goed en ook de soundtrack vond ik prachtig. Dat de realistische wereld van Ofelia voortdurend afgewisseld werd met haar fantasiewereldje, daar had ik geen enkele moeite mee.
Nu het negatieve; ik vond sommige scènes in deze film buitengewoon wreed. Het bekijken van horrorfilms zoals "Martyrs", "à l' interieur", "Frontières" etc ging mij aanzienlijk beter af. Daar komt ook nog bij de politieke boodschap waaraan ik mij behoorlijk ergerde; de regisseur liet vanaf het begin duidelijk zien waar zijn sympathie lag in de Spaanse Burgeroorlog. Bij de republieken of antifascisten uiteraard. Dit konden wij al duidelijk zien in de scène toen Ofelia alleen met haar linker hand de sadistische kapitein een hand wilde geven. Voor de regisseur was de sadistische kapitein de verpersoonlijking van het kwaad ofwel het symbool van het fascistische Francoregime en Ofelia de verpersoonlijking van het goede ofwel het symbool van de Republikeinen, de tegenstanders van Franco. Nu heb ik mij zelf met de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog zeer veel beziggehouden en mijn conclusie is dat destijds beide partijen zich aan wreedheden hebben schuldig gemaakt wat niet zo verwonderlijk is want burgeroorlogen kenmerken zich juist door hun wreedheid. Dat de wreedheden in de Spaanse Burgeroorlog volgens Del Toro er maar van een kant kwamen wil er bij mij dus niet in. Maar goed, tot zover de imo politieke boodschap van Del Toro.
Hoe deze film nu te beoordelen? Wel, ik heb besloten de door mij genoemde positieve punten zwaarder te laten wegen dan de negatieve en daarom krijgt deze film van mij ook een ruime voldoende. Want laten we eerlijk zeggen; aan de cinematografie zelf valt er over deze film niets negatiefs op te merken. Die is zonder meer uitstekend.
tal1b
keek ook op met die 'fles op de neus scene'
Persian_Sara
ja de martelingen in de film waren wel erg extreem, het is maar goed dat ik een sterke maag heb
de scene waar die kapitein bij zijn mondhoek wordt gesneden en het later zelf gaat hechten zat ik ook zo te kijken
Ik mag hier het 1000e bericht plaatsen blijkbaar
En het is niet om slecht nieuws te verkondigen. Een heel heel sterke film met een hoopvolle boodschap in dit sprookje voor volwassenen. Niet alles op deze aarde is verwerpelijk als die kapitein Vidal, een ware belichaming van het kwaad. Aan de rand van diezelfde wereld zit ook droom en fantasie. Del Toro laat beide werelden dicht tegen elkaar leunen tot ze elkaar net aanraken ( zoals wanneer Vidal die Mandrake wortel van onder het bed neemt ). Keuzes hebben een grote invloed op wat er gebeurt in de film. Dat blijkt duidelijk bij het eten van die druiven door Ofelia en op het einde wanneer ze de baby niet aan de faun overhandigt. . Of het sprookjesachtige helemaal echt is, daar heb ik sterk mijn twijfels over, het leek me eerder een vorm van escapisme uit de nare situatie waar Ofelia in verzeild raakte, al zijn er toch elementen in die twijfel zaaien zoals de onverklaarbare genezing van haar moeder.
Dat contrast tussen oorlogsgruwel en sprookje is fascinerend en raakt soms diep. Het eindigt allemaal tragedisch ... in deze wereld toch. Betere films in dit genre ken ik niet. Zowel FX als fotografie als acteerwerk als muziek waren subliem. Hoe hard de film ook vaak is, dit is toch één om opnieuw te bekijken.
Ilse1972
Wow wat een verrassende film! Goed acteerwerk. Soms stokte ook mijn adem in mijn keel. Wat een treurig einde. Balans fictie en werkelijkheid top. Mooie special effects. Komt zeker in mijn top 10!
Wigand
Ik ben zeer onder de indruk van deze bijzondere combinatie van drama en fantasy. Wat een prachtige beelden, drama, spanning en muziek.
planet_of_death
Nou zit ik hier op m'n bankje met een grote bak chips en fris en dan begin ik gruwelijk te twijfelen. Sommige scènes lijken me gewoon te schokkend. Daarnaast kan ik niet wachten om creaturen als The Pale Man te zien. Wat moet ik doen?
Wigand
Er zitten inderdaad bijzonder schokkende scènes in deze film. Die zitten meer in de verhaallijn boven de grond dan in de ondergrondse verhaallijn met de enge creatures. Deze film is te uniek om niet gezien te hebben.
planet_of_death
Ik ben er nog niet klaar voor. Zoek wel naar iets anders.
narva77 (crew films)
Maar serieus; gewoon gaan kijken!
Op afraden van mijn vader nooit gekeken. Hij werd zo geschokt door de gruwelijke beelden dat hij de dvd heeft afgezet. Als ik er klaar voor ben kijk ik m.

Sowieso zijn vaders en moeders niet bepaald de juiste graadmeters altijd.
Wigand
Als je Alien doorstaan hebt moet je deze film ook aankunen.
planet_of_death
Alien stelt toch niet zo veel voor als het om gore gaat? Dit lijkt me stukke erger.
narva77 (crew films)
Niet met elkaar te vergelijken!!
"Alien" is sci-fi en horror, en niet echt realistisch (of aliens nou bestaan of niet).
"Pan's Labyrinth" bevat geweld dat wél uitermate realistisch is, en daardoor véél harder aankomt op de gemiddelde kijker!!!
Houd daar dus rekening mee!
Succes met je afwegingen!
Wigand
Natuurlijk zijn deze films totaal niet te vergelijken. Dat heb ik ook niet beweerd. De ondergrondse verhaallijn van deze film is toch zeker niet realistisch? Bovendien ook niet schokkend. Mijn hart ging veel sneller te keer van spanning bij Alen. De schokkende beelden van deze film zitten, zoals eerder vermeld, met name in de bovengrondse verhaallijn.
narva77 (crew films)
Maar ik heb het over de bovengrondse verhaallijn, de realiteit van alledag! Dáár zitten een paar afschuwelijke en schokkende scènes in!
Wigand
Daarover ben ik het helemaal met je eens.
planet_of_death
Heeft The Pale Man een grote rol in de film of komt hij maar even langs?
Filmkriebel
Heeft The Pale Man een grote rol in de film of komt hij maar even langs?
Komt een vijftal minuutjes aan bod. Waarom twijfel je om hem te bekijken? Denk je ontgoocheld te worden? Is best wel een fijne film.
planet_of_death
Ik ben gewoon als de dood voor schokkende scènes. Vroeger lag ik er nachten en nachten door wakker. Ik ga hem waarschijnlijk wel snel kijken omdat ik als een blok val voor het creaturedesign.
Filmkriebel
Misschien beter 's namiddags dan 's avonds bekijken dan. Benieuwd naar je mening.
mrwhite
Dit is tot nu toe zeker het beste werk van Guillermo del Toro. Een goed uitgewerkt verhaal die mooi in beeld wordt gebracht.
twee verhalen(realiteit en fantasy) die één mooi geheel vormt.
Davidus
Nee, was niet echt mijn film. Mooi decor, onheilspellend, lekker duister, dat wel. Maar na een tijdje ging de traagheid van de film me tegenstaan en de combi van harde realiteit met de fantasy werkte alleen maar verstorend en vertragend. Totaal onduidelijk waarom dat kind nou weer een 2e kans kreeg na t eten van die druiven (een zwaar irriterende scene) Was voor mij onduidelijk waar de film nou precies naar toe wilde: een aanklacht tegen het fascisme? Een aanmoediging om je intuitie/fantasy te volgen? Er zal wel een diepere boodschap achter zitten en allerlei verwijzingen naar diepe universele vragen maar het kwam er voor mij niet uit en en hield eigenlijk een flinke kater aan deze film over
hydex
Ik vond de film erg verwarrend. Vooral de heftige bloederige scenes in combinatie met de fantasy wereld waarvan je ook niet echt vrolijk werd.
Nee ik hou persoonlijk niet van dit soort films. Als ik mijn gevoel uitschakel dan vind het concept mooi uitgedacht. De film is prachtig verfilmd. Maar de boodschap is mij compleet onduidelijk.
Dit is voor mij een voorbeeld van een film waarbij je niet altijd op een hoge waardering moet afgaan.

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

De beste Spaanstalige films per genre, volgens Moviemeter

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008

Mary and Max
Drama / Animatie, 2009
spanjeweerstandservantanti herofeesprookjefranco regime (francoism)legerprinsesliefdebossenkoningcrueltyhidinglabyrinthmagisch realismemythologicaldark fairy tale children in wartimebrutal violencepost spanish civil warfaun