• 9.378.017 stemmen

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)

Biografie / Drama | 131 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titel: Christiane F.

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Uli Edel

Met onder meer: Natja Brunckhorst, Thomas Haustein en David Bowie

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 augustus 1981

Plot Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

"The image of a generation."

Schokkend portret van de Berlijnse drugsscene, eind jaren '70. De 14-jarige Christiane ontmoet in de hippe discotheek Sound de verslaafde Detlev, en raakt langzaam verslaafd aan heroïne. Naar de dagboek-bekentenissen van de echte Christiane F. Met muziek (en optreden) van Bowie.

avatar van starbright boy

Een nogal fragmentarische verfilming van het boek. Je kunt het beter plaatsen als je, zoals ik, het boek hebt gelezen. Voor iemand die het boek niet kent is het misschien wat te veel hak-op-de-tak en plotselinge gebeurtenissen. Soms erg sterke scenes en vrij knap in zijn grauwe sfeerbeeld. Maar de echte kracht van deze film is toch echt heel duidelijk Natja Brunckhorst. Zeer goede rol. Als geheel maakt het lang niet zoveel indruk als het boek destijds, maar dat had ik kunnen weten. Deze film heb ik namelijk al ooit gezien (lang geleden) en was grotendeels weggezakt in mijn herinnering.

starbright boy schreef:

Ik heb het boek niet gelezen en vond de film allerminst "hak-op-de-tak". Ik denk eerder dat het een nadeel is dat je bij deze film het boek hebt gelezen. Dan is het meestal lastig om een film objectief te beoordelen.

avatar van starbright boy

sydney schreef:

Ik beoordeel nooit een film objectief, maar ik begrijp wat je bedoeld (onbevooroordeeld is een beter woord). En daar heb je ook best gelijk in. Misschien dat de film juist op mij zo overkomt omdat ik zoveel tussenliggende gebeurtenissen die niet in de film zitten kan invullen. Daardoor komen sommige dingen ineens nogal plotseling uit de lucht vallen. Ik denk overigens niet dat ik hoger of lager was uitgekomen als ik het boek niet gelezen had, maar helemaal goed inschatten kan ik dat natuurlijk niet.

sydney

"Onbevooroordeeld" is inderdaad een beter woord. Het is moeilijk om een film te beoordelen en het boek los te laten. Je gaat toch automatisch vergelijken. Ik denk dat de waardering er toch automatisch van afhankelijk is. Is de film beter of slechter dan het boek? Het speelt mee denk ik... Maar goed, voor mij is dit ook moeilijk om in te schatten.

avatar van Edamboy

Edamboy

Lang geleden dat ik deze film gezien had. Nu weer eens gezien op DVD. Nog steeds onthutsend zoals iemand verslaafd kan raken en dat gemakkelijk afdoet met het idee dat je er zo weer van af bent.

avatar van jessis

jessis

Het boek schijnt inderdaad beter te wezen,de echte CF had niets met de film te maken, zelf vond ze de film niet echt goed.

De film is wat gedateerd,het is een erg trage film.

Maar ondanks alles goed geacteerden het sleepte me wel mee.

klassieker daarom 5 sterren

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

De volle 5 punten waard.

Grauw, rauw schitterend.

Zeer indrukwekkend.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Zeer indrukwekkende film over de drugsscène eind jaren 70 in Berlijn. Op een zeer schokkende, tragische en aangrijpende manier uitgewerkt. De film verveelde mij op geen enkel moment. Dikke 4,5 * waard.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Nadat ik het boek had gelezen, vond ik het tijd worden om deze film eens te zien.

Nee, het is geen film die je even prettig wegkijkt met een colaatje en een zak chips.

Zeer grauwe, kille en dramatische film die zich afspeeld in de jaren '70 van West-Berlijn.

Erg mooi verfilmd, komt dicht in de buurt van het boek!

Misschien wel één van de beste films die ik ooit heb gezien!

Zou van mij veel hoger in de 'MovieMeter Toplijst' mogen staan.

(en na herziening misschien 5,0*)

avatar van char

char

ik ga de film zometeen kijken, heb hem net gehuurd, ben heeeel erg benieuwd na alle reacties, en ik heb een beetje het gevoel dat ik de enige ben die hem nog nooit heeft gezien, maar daar gaat dus verandering in komen!

avatar van wiekske

wiekske

als je het boek gelezen hebt is het echt een k*t film. ze hadden het veel beter kunnen doen. snap niet waarom die film hier zo hoog staat :S

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

wiekske schreef:

Ik heb het boek na de film gelezen. Ik vind dit een van de beste verfilmingen van een boek. ergens naast The Silence Of The Lambs.

Goede filmmuziek erg grimmig, ze hebben zelfs David Bowie laten optreden. applaus hoor.

avatar van savi_7

savi_7

Drs. DAJA schreef:

haha jaja David Bowie, daar ligt iedere film liefhebber op tewachten. vond het ook echt een minder film. Haar Moeder is een dom wijf als ze niet ziet dat haar dochter een junk is. Zelfs haar school niet eens, is ze bijna clean mag ze weer naar station ZOO toe van haar moeder. ik had het kind opgesloten!!!. Vond de jongen die het lijk speelde wel goed als een junk eruit zien

avatar van TQRBO

TQRBO

Een geweldige film gewoon!

sterk geacteerd en schokkend om te zien. (dus goed want het weet me te raken)

vooral de scene waarbij het beeld vertraagd wordt terwijl ze bij een vent de auto instapt is erg indrukwekkend

ik snap alleen 1 ding in de film niet: hoe kan het dat de ouders niks doen nadat ze christiane onder de heroine op de grond vd badkamer zien liggen? na deze scene loopt ze vrij snel weer over straat en komen de ouders niet meer in beeld..is toch raar?

avatar van Youri

Youri

Had eerst het boek gelezen en maakte veel indruk op mij. Nu de film waarbij er beelden komen kijken. Soms gaat het erg snel met het verhaal in de film, dan het boek. Het laat vooral de grauwe drugsscene van eind jaren 70 zien in Berlijn. Een goed document en een krachtige film van een waar gebeurt verhaal wat als goed lesmateriaal fungeert. Prima muziek van Bowie. Toch geef ik de voorkeur aan het boek.

avatar van Channa84

Channa84

Op zich een goeie film, maar werd er zeer deprimerend van dat ze zichzelf zo steeds toetakelde met heroine.

sydney

Even een reminder dat deze film vanavond op RTL 7 wordt uitgezonden. (23:50u)

Off-topic berichten verwijderd.

Deze film heb ik geloof ik in de derde klas van de middelbare school gezien. Toen vond ik het een erg indrukwekkende film, maar het is te lang geleden om een objectief beeld van deze film te hebben, dus ik stem pas als ik hem voor een tweede keer heb gezien. Vanavond is die weer op TV, dus een goede kans om te zien of deze film mij nog steeds kan boeien.

avatar van mikey

mikey

Deze 'Realistische' film is nogal (gemakkelijk) effectief (zoals vaker), zwaar deprimerend en soms ronduit walgelijk en misschien ook wel over the top. Maar ik weet niet of ik dat kan zeggen. Anyway; de bahnhof scenes lijken op dawn of the dead. Mooi gefilmd en heerlijk nostaligisch. 3***

erg goede film vond het wel weer leuk om een niet amerikaans holywood film te zien. vond de sfeer in de film perfect voor het verhaal. en egt verbazingwekkend hoe jong ze allemaal zijn en hoe makkelijk ze het verkeerde pad opgaan

trouwens ik vond de kus scenes erg nep je zag duidelijk dat de moden elkaar niet raakten. was trouwens wel grappig om te zien

avatar van 93.9

93.9

Dankzij RTL (?!) eindelijk gezien.

Ik had de DVD al een tijdje maar zonder Ned. ondertiteling.

Erg deprimerend, maar ook ERG goed.

5 sterren.

avatar van Thomassio

Thomassio

Indrukwekkende film.
Ik vond het begin een beetje matig, maar hoe verder die komt hoe beter die wordt. Ik vergelijk vaak met andere films die ik gezien heb en vaak vinden mensen dat ik dan appels met peren vergelijk. Ik vergleek deze film met Requiem for a dream, die ik laatst had gezien op tv. Ik vond Requiem for a Dream toch een stuk shockerender en heftigger dan deze. Wat ik (zoals vele andere) niet begrijp is dat die moeder niet ingrijpt na dat ze haar dochter op de badkamer vindt. Ze laat haar afkicken, maar daarna kan ze gewoon weer nachten lang wegblijven en drugs gebruiken.

Kijken zeker waard, maar in mijn ogen dus minder dan Requiem for a Dream. 3,5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Viel toch wat tegen. Vooral het verhaal loopt niet helemaal lekker. Zeker tegen het einde is het allemaal een beetje fragmentarisch en zitten er wat onlogische dingen in. Een echte impact heeft de film dus ook niet gehad op enkele losse scene's na. Dat gekots was toch bijzonder onsmakelijk.

Acteerwerk is in de meeste gevallen ook niet al te best al doet Natja Brunckhorst het wel erg goed. De troosteloze sfeer wordt ook erg goed neergezet.

Ik hou het maar op een ruime 3*.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Thomassio schreef:

Kijken zeker waard, maar in mijn ogen dus minder dan Requiem for a Dream. 3,5*

Grappig, ik vond deze vele malen beter dan 'Requiem for a Dream!'

Echt een meesterwerk vind ik deze film!

avatar van Snufkin

Snufkin

Ik vond hem ook een stuk minder dan RFAD, laat wel weer mooi zien hoe het leven van een junk niet over rozen gaat.

avatar van 93.9

93.9

Zit nog eens meningen van andere MM-ers te lezen en de film wordt nog weleens vergeleken met requim for a dream.

Nou het is bijna een belediging 'm daarmee te vergelijken!

Zien ze dan niet dat daar allemaal opsmuk en valse sentimenten worden ingezet?????

De enige vergelijking die mijn goedkeuring kan wegdragen is Lilja 4Ever.

P.S

Wat 'Violet-Oi!' heeft gedaan is gaaf, of cool.

De plekken opzoeken waar die Christiane F is geweest en dan erachter komen dat de 'SOUND' al 10 jaar dicht is.

Buch, maar dan nog iets interresanter.

Was al van plan binnenkort naar Berlijn te gaan maar bezoek dan geen Brandenburger tor, stukje muur, checkpoint charlie of

Kurfürstendamm, maar ga opzoek naar Bahnhof Zoo.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

HEFTIG

deze film blijft nog wel even in mijn hooft hangen

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Met 93.9 eens

avatar van BoordAppel

BoordAppel

93.9 schreef:

Opsmuk wel en dat maakt die film dan ook al veel interessanter dan deze visueel povere film. Valse sentimenten heb ik bij RfaD niet kunnen ontdekken.

Overigens zie ik weinig overeenkomste met RfaD buiten het hele drugsgebeuren. De impact bij RfaD is ook veel en veel groter dan bij deze film. Ik had me al helemaal ingesteld op een verschrikkelijke film, loopt ie gewoon goed af voor de hoofdrolspeelster!