Umoregi (2005)
Met onder meer: Tadanobu Asano, Karen en Hiromitsu Tosaka
6,9 (409)
Gesproken taal: Japans
Plot Umoregi
Het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje dicht bij de bergen. Machi is een middelbare scholiere die haar richting in het leven nog moet vinden. Op een dag verzint Machi samen met haar vriendinnen een verhaal dat ze besluiten gaande te houden door om de beurt nieuwe elementen aan het verhaal toe te voegen. Het ene na het andere meisje continueert het droomachtige verhaal, dat zich ontpopt tot een "toekomstig verleden", onzichtbaar voor de hoofdrolspeelsters. Ondertussen staan de zaken voor de volwassenen er anders voor. Hun "verhaal" bestaat uit de realiteiten van het leven en hun verleden. De twee verhaallijnen schrijden voort zonder elkaar te kruisen. Toch beginnen na verloop van tijd overeenkomsten te ontstaan binnen de twee afzonderlijke verhalen. Op een dag zorgt een zware regenstorm voor een landverschuiving op het croquetveld. De storm onthult een begraven bos dat bewaard is gebleven sinds de uitbarsting van de vulkaan eeuwen geleden. Langzaam maar zeker beginnen de afzonderlijke gebieden van dromen, verhalen, verleden, heden, en de toekomst in elkaar op te gaan waardoor er een fantasiewereld ontstaat.
PatrickL
Officiële Site, de trailer is te vinden door op het tweede rijtje japanse tekens (rechtsonder in beeld) van links te drukken, links is breedband.
Verhaal klinkt echt geweldig. Mis geluid bij de trailer om de sfeer goed te kunnen opsnuiven, maar wel een film waar ik al naar uitkijk. En zie ik daar weer Asano staan ?
PatrickL
tweede rijtje van rechts bedoel je patrick
Yep.
Goodfella
"Some films can be summed up in words - in fact, doing this in as few as possible has become the benchmark of quality for the aforementioned Hollywood model of filmmaking. For others, like The Buried Forest, no amount of words can suffice, because words are exactly what they are not about. Checkmate for the film critic, then, but limitless possibilities for the viewer."
. En ook veel zin gekregen in eerdere Oguri films. Zeker als ze Ishii aangezet hebben tot Taste of Tea
Goodfella
Bijzondere, poëtische, ja - zelfs unieke film. Sla de recensies hierboven er maar op na
LaCaméraStylo
Ik las over deze film een stukje in Cahiers du Cinéma. M'n Frans was niet goed genoeg om het echt heel goed te kunnen volgen, de dingen die ik er echter wel uit heb kunnen halen spraken me heel erg aan. Dat in combinatie met wat ik er hier en op de links over lees..pfuu. Deze film wil ik echt heel graag zien.
danuz
Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn. Zet hem gelijk hoog op mijn 'te zien' lijst, en hopelijk kan ik hem snel ergens bemachtigen..
danuz
Toch een kleine tegenvaller na mijn "Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn" woorden hierboven. Of misschien had ik gewoon gelijk, het klinkt te mooi om waar te zijn..
De film is an sich erg poetisch, mooie beelden ook. De muziek van Arvo Part gaat door merg en been, en bepaalde scènes waren echt prachtig de walvisvrachtwagen, het bootje, de scènes in de mist , maar als geheel wrikte het een beetje. Ik kon er geen geheel van maken, waardoor het nergens meeslepend werkte. Iets wat een vergelijkbare film als Taste of Tea wel had.
Ik wil hem zeker nog eens thuis herzien, al is het maar voor de scène waar we ineens een kameel door een donker bos zien lopen. 3,5*
(En wat zag ik toch veel ‘fotos’ van Moviemeter mensen rondlopen
danuz
Ja, ik ging ook, jou zag ik niet trouwens
BoordAppel
Ik ben het met danuz eens. Het duurde bij mij overigens erg lang voordat ik echt in de film zat. Wel een paar mooie scene's maar niet echt een geheel, in ieder geval kon ik er dat niet echt van maken. Het laatste kwartier maakt echter wel veel goed. Erg mooi sfeertje daar in dat donkere bos.
Want donker was het, iets te donker soms. Of dat nu aan de film lag of aan de projectie is me niet helemaal duidelijk maar bij sommige scene's kon je amper wat zien (bij die rivier bijvoorbeeld). Het extreem donkere beeld werkte op het eind dan wel weer erg goed. Je ziet amper wie wie is en enkel wat silhouetten, draagt bij aan het mooie sfeertje.
Een 3,5* kan ik er wel aan kwijt. Soms wat saai maar toch intrigerend en een erg mooie finale.
Chainsaw
Ik kon hier erg weinig mee, in tegenstelling tot bovenstaande Dejima- gangers. Visueel was er erg weinig te beleven, de editing (en dan vooral van de muziek) was erg matig en het plot wist me ook totáál niet te boeien. Ik hield na een kleine drie kwartier dan ook op te proberen de film en diens plot te volgen, ik kon gewoon niet in de film komen. Daarnaast kon ik me de film (zo'n uurtje nadat hij was afgelopen) al bijna niet meer voor de geest halen. Film bleef totaal niet hangen. Erg jammer.
1,5 sterren.
Hoop mooifilmerij, maar helaas vrij incoherent. Wel een prachtige eindscéne overgens...
Yak
Een film die wel vereist dat je er met je volle aandacht bij blijft, en dan nog lijkt het af en toe in zoveel al dan niet samenhangende fragmenten opgeknipt dat ik regelmatig de draad even kwijt was. Het verhaal springt als het ware net zo van de hak op de tak als de korte vervolgverhaaltjes die de kinderen aan elkaar vertellen - misschien dat dit de intentie was. Maar het leidt nu en dan de aandacht wel weg van een verder erg aandoenlijke film. Waarin je alles wat uit de fantasie van een kind ontspringt wel kunt verwachten, van omgeploedge straten om kamelen te kunnen laten lopen, tot aan ballonnen opstijgende walvissen. 3,5*
Een prachtige finale inderdaad, en een andere scène die me erg bijstaat is die waarin de kinderen en dorpsgenoten zo hard aan het zingen zijn dat er een hele horde kikkers uit miskenning leek mee te gaan brullen. Ofzo.
Linn
Ik vond Umoregi erg mooi gefilmd..alleen kon ik van het verhaal maar weinig volgen. Er zaten erg veel losse stukjes in waarmee dan niks of weinig meer mee gedaan werd.
Het visuele gedeelte vond ik verder wel in orde. Maar vraag me niet waar het nu eigenlijk over ging verder, want dan weet ik alleen iets over het einde te vertellen en het einde was wel mooi. 2,5*
Deed me ook niet zoveel deze film.
Had nogal wat verwacht van het "buried forest", maar het duurt betrekkelijk lang voor er ook maar sprake van is. Het begin van de film is een collage van stukjes leven die onafgerond blijven en weinig emotionele impact met zich meedragen.
Visueel viel het me érg tegen (lelijke, contrastloze nachtshots) en de muziek werd alles behalve subtiel aangewend.
Film wordt een stuk beter nadat de eerste boomstronk gevonden werd, en het surrealistisch tintje de bovenhand kreeg. Plots werd het wel mooi, mysterieus en innemend. Alleen, wat te laat, en wat te weinig. Had veel meer ingezeten, qua inhoud en ook zeker qua afwerking.
Kleine 3*
remorz
Fikse tegenvaller.
Het volgende citaat van Midnight Eye, eerder door Onderhond aangehaald, knaagt misschien het meeste:
De film was, op kleine uitzonderingen na, visueel erg arm. de "rich, radiant images" waren op één hand te tellen. Daarnaast heeft de film zonder schijnbaar narratief, toch erg veel dialoog. Dialoog dat afleidt, zou je zeggen, maar er is weinig om de aandacht van af te leiden. Het eerste uur is gevuld met fragmenten tekst die weinig inhoud hebben of niets toevoegen, waardoor het al snel saai wordt.
De ontdekking van het bos laat te lang op zich wachten. Ik had nog de hoop dat dat de film zou redden. De zogezegde climax is daar echter te voorzichtig, te terughoudend, en visueel te pover voor. Het trekt de film net boven een voldoende uit. 3*

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen