The Fifth Element (1997)
Met onder meer: Bruce Willis, Gary Oldman en Ian Holm
Gesproken taal: Engels, Zweeds en Duits
Releasedatum: 29 mei 1997
Plot The Fifth Element
"There is no future without it."
In de 23e eeuw wordt, zoals elke 5000 jaar, het leven op de aarde bedreigd. De enige die het onheil kan voorkomen is een vrouw, het Vijfde Element. Zij wordt geholpen door de taxichauffeur Korben Dallas. Samen moeten ze op zoek naar de andere vier elementen, en hierbij verschillende mensen en aliens zien te omzeilen.
Korben Dallas
President Lindberg
Fog
David
LudoDings
Een vrij vermakelijke film, wel een beetje ''strange'' maar wel leuk.
De film loopt kwa spanning en humor steeds meer op na het einde, dus niet de film na 20 min al afzetten
3,5 sterren,
Goede humor, leuk geacteerd, grappig verhaal, origineel.
_Moonwalker
Ik vind het een zeer geslaagde film. Regisseurs kunnen een duim zuigen aan zulke films. Prachtig acteerwerk van Bruce Willis en lag de hele tijd krom om Chris Carter. Grandioos gewoon.
powerman
Fantastische sf-pulp die een indrukwekkend toekomstbeeld schets. Bruce Willis schittert als Korban Dallas, een vliegtaxi-chauffeur in New York. Vanwege zijn vroegere kwaliteiten als commando wordt hij ingeschakeld om het kwaad, een zwarte bal met materie, dat de Aarde bedreigt te bestrijden m.b.v. het vijfde element. Maar op dat moment is hij al erbij betrokken door een plotseling in zijn taxi vallende passagier. De aankleding is echt schitterend en Milla Jovovich speelt simpel maar overtuigend een alien en dan zijn er nog Gary Oldman als de superschurk die denkt alles naar zijn hand te kunnen zetten en de vele andere aliens waaronder de woeste en varkensachtige krijgers. Voor liefhebbers van sf in combinatie met spektakel een must see!
Enigma
Zeer aparte sf/humor film ik heb er goed van genoten.
Ondergronds
Vermakelijke, aparte SF-film. Het is leuk om een keer te zien, Willis acteert zoals we hem kennen maar de rest is zeker ook degelijk.
Het verhaal is best goed en onderbouwend en de effects zitten ook goed in mekaar.
Jammer genoeg had ik toch het gevoel van "ik mis iets", waardoor het niet hoger dan 3 sterren geraakt. Toch kan ik goed aannemen dat voor andere mensen dit een zeer leuke film is/kan zijn.
movie fan
goede sf-film , een zeer aparte , maar leuke blik op de toekomst , en ook goede special effects voor die tijd , want de film is ook al 12 jaar oud . zeer vermakelijke film , en ook wel grappig .
Zandkuiken
Kijkt aardig weg, maar echt sterke cinema vind ik het niet. Het feit dat dit een ver doorgedreven parodie is, doet er verder dan niet veel toe voor mij.
Dit soort rollen zijn Bruce Willis op het lijf geschreven en ook de hier niet al te populaire rol van Tucker vond ik nochtans best leuk. Het verhaaltje en de decors zijn me jammer genoeg iets te onnozel.
jan
Uit de berichten begrijp ik dat er humor in deze film zou moeten zitten. Ik heb het niet kunnen ontdekken. Matige film met teleurstellend einde.
Denden 100 Piek
Het is wel een soort humor waarvan je moet houden, anders vind je het inderdaad gewoon niks.
Seppe4ever
goede sf-film. spannend en met een goede portie humor. nice. bruce speelt het type dat hij het beste kan. een cynische verbitterde man, die uiteindelijk toch een goed hart bezit en de wereld red. Nice.
mag niet in de dvd collectie ontbreken
®Tc
Wat heeft Luc Besson met taxi's?
Erg apart al hebben we het allemaal al 100 keer eerder gezien weet The Fifth Element uit te blinken met zijn humor.
De film heeft echt veel zelfrelativering. Bv daar waar Oldman die kers inslikt, Mr Kim of Bruce Willis met zijn oranje pakje op het blonde haar. De score dikt het overdreven sfeertje aan. Erg amusant gedoe en geslaagde parodie film.
Maar ik kon zeker niet alles smaken. Dat personage van Chris Tucker bv. vond ik enorm irritant. Een personage die op zijn lijf geschreven is maar ik gewoon slecht vond. Enja het is wel amusant maar echt sterk is het natuurlijk niet
Vinokourov
Een film met twee helften, waarvan ik de eerste erg goed vond. De setting waarin het verhaal zich afspeelt, wordt prachtig geïntroduceerd en we maken kennis met het wel en wee van Bruce Willis. Erg boeiend en mooi hoe de toekomstvisie hier neergezet wordt. Als dan het verhaal al een tijdje bezig is, wordt het helaas steeds zwakker en ridiculer allemaal. Ik raakte er uitgekeken op, terwijl de film echt niet zo lang duurt. Maar goed al met al toch nog een redelijk aangename film.
MR APOCALYPSE
Police: Are you classified as human?
Korben Dallas(Willis): Negative, I am a meat popsicle.
Hahaha
MatingFlies
Een film die op mij als jong menneke een enorme indruk achter heeft gelaten en die enorme indruk is eigenlijk altijd wel gebleven.
Ik stop hem elk jaar weer een paar keer opnieuw in de dvd speler om weer even te genieten van het sfeertje.
Hoewel het verhaal misschien niet het sterkste verhaal ooit geschreven is vind ik dat de personages, de sfeer, de special effects, de humor, de actie en zeer zeker de soundtrack dit kleine puntje doen verbleken.
Al met al blijft deze film blijf ik dit een meesterwerk vinden waarbij veel films van vandaag de dag het nog steeds af moeten leggen tegenover The Fifth Element.
sinterklaas
Nou, aangezien de dvd nergens meer te bekennen is heb ik maar de VHS op de kop getikt in een kringloopwinkel. En een paar dagen geleden ook meteen gezien. En wat was me dit toch een prachtig werkje zeg. Allemachtig... Om te beginnen vond ik Bruce Willis toch weer een ontzettende leuke rol neerzetten als taxichaufeur Dallas met zijn botte sarcasme, ook die Jovovich ziet er keilekker uit en je kon al zien dat ze op der 21ste ook al erg mooi kon spelen. Zij zet dan weer een schitterende rol neer als een DNA gebouwt mens. Gary Oldman als Badguy en dan die Chris Tucker weer als zo'n irritant gepolitoerd negertje. En als ik het nu over de decors mag hebben.... PRACHTIG!!!! Dit is nou wat ik meestal wil zien. Alles is zo mooi gemaakt en is ook een lust voor het oog. De zwevende auto's. de kilometers futuristische flatgebouwen, en zelfs de ruimte kent zo zijn mooie plaatjes. Ook word er ook op een hele leuke wijze reclame gemaakt voor de Mac Donnalds
. Zo hoort een SF nou te zijn. Nouja.... SF? Ik zeg maar: SF, Komedie (vooral veel komedie) actie, thriller en zelfs de zoetsappige romantiek. Maar aangezien alles zo mooi word verteld dan kijk je gewoon om de dingen heen waar je je gewoonlijk je dood aan ergert. Lees bv dat zoetsappige romantiek en ook die domme grappen van Tucker...wat de meeste mensen dan beweren.
En dan maken we zoals gezegt ook kennis met Oldman, die na Leon weer deel mag maken in een Bessonfilm. Opnieuw als een bad guy genaamt Zorg. Met dat legertje buitenaardse wezens met varkenskoppen. We krijgen ook zo meer te maken met allerlij geinige creaturen en roboten (bv die stofzuig robot)
Ook die Thaise restaurant op dat zwevende bootje zag er best maf uit.
Ook die scene op dat tropische planeet met die soort cruiseschip vond ik erg goed. En dan krijgen we dus te maken met die Chris Tucker die met zijn humor (zo flauw dat je der om moet lachen) toch weer het sfeertje extra weet te versterken. En dan krijgen we een heerlijke over de toppe actiescene voorgeschoteld waar de kogels in het ronde vliegen. Ja jongens.... naast al die humor en die speursmurfen/ontsnappings werk en science fiction mag de harde actie namelijk ook niet ontbreken.
Maar toch weer petje af voor Besson. Maar ook namelijk voor Bruce Willis die toch weer iets keigoeds neerplaatst. En Jovovich en Oldman natuurlijk. Gewoon een must voor iedere sf-liefhebber deze geweldige prent. The Fifth Element heeft trouwens ook soms wat weg van de strips van Moebius/Jodorewsky en Bilal. Ik hoop btw nou toch dat Touchtone deze film weer eens gaat heruitgeven op dvd, of dat ik hem hier of daar nog op dvd tegenkom.
Maar voor deze zeker een: 4,5*
powerman
Deze film behoort tot een van mijn favoriete SF films, er zit veel actie, humor en spanning in met Bruce Willis als taxi chauffeur in de toekomst en auto's die dan niet meer rijden, maar vliegen. Mooie film! Goed verhaal!
shimahero
geen grootse cinema, maar zeer vermakelijke film met een cast die acteert met een vette knipoog en zich duidelijk amuseert met Oldman voorop
FunkStarr
- 1922 berichten
Deze toendertijd in de bios gezien, en kan me nu, ruim 12 jaar later er nog maar heel weinig van herinneren. Tijd om deze weer een keer te gaan herzien. Volgens mij vond ik hem toen wel leuk alleen het zoetsappige? einde een beetje jammer, voor zover ik me kan herinneren
Ik denk dat deze ergens tussen een 3 en 4 uitkomt.
Aazhyd
Heel vermakelijke SF-film met goede rol van Willis. Het meisje vond ik wel een tikje irritant. Waarom deze film zo vaak "apart" wordt genoemd, begrijp ik niet. Volgens mij zitten er nogal wat SF-cliche's in.
Een deel van de setting is ontworpen door Jean-Claude Mézières, de tekenaar van de SF-strip Ravian. In het album "De sferen van de macht" komen bijna identieke scenes voor als in deze film, met name die achtervolging in luchttaxi's.
nachtbraker
Dit is een fantastische SF-film!
De decors,special effects en kostuums zien er allemaal fantastisch uit en is er duidelijk veel moeite en liefde in gestoken.
De acteurs doen allemaal hun best en zelfs Jovovich weet me een keer te imponeren met goed spel in deze film.
Bruce Willis speelt de John McClane van de toekomst,lekker bot en veel sarcasme,goede rol.
Chris Tucker is zelfs een keertje leuk als irritant personage.
De show word gestolen door Gary Oldman die fantastisch is als badguy met een knipoog naar Hitler.
Zowiezo was ik al fan van Oldman die een badguy speelt door films als Air Force One en Leon maar hier doet die het nog beter in een rol die me heerlijk lijkt om te spelen.
De film zit vol met aktie en ook genoeg humor.
De toekomstvisie is leuk met de binnenkant van hun vliegtuigen,roken doen ze nog maar 85% is filter,en macdonalds is een drive-by aan de deur geworden.
Alles ziet er prachtig uit en de film verveelt geen seconde.
maxcomthrilla
The Fifth Element is een film die mij terugvoert naar inmiddels al lang vervlogen tijden. Ik weet nog goed dat ik deze film in groep 8 zag en hem vreselijk vond, wat nog als een understatement gezien kan worden. Zo `n 10 jaar later waren grote stukken van deze film uiteraard vervaagd, maar drongen het meisje met het aparte haar, de slonzige taxicab Bruce Willis en de 4 elementen: vuur, water, aarde en lucht zich nog steeds aan mij op.
Inmiddels heb ik het science fiction genre weten te appreciëren en kan ik intens genieten van eigenzinnige films die er hun eigen manier van stilering op nahouden. The Fifth Element is een bont spektakelstuk dat duidelijk geïnspireerd is op het baanbrekende Blade Runner, diens toekomstvisie als uitgangspunt neemt en hem eigenhandig verder uit weet te bouwen. Zo wonen er geen mensen meer op de grond en is New York veranderd in een zee van auto `s die tussen de wolkenkrabbers doorrazen op verschillende hoogteniveaus.
De film straalt een en al plezier uit. Je voelt je weer even een jochie dat zijn kist met auto `s om mag kieperen om ze vervolgens op een speelmat te installeren. De voertuigen zien er qua design verbluffend uit, eettenten staan niet op de begane grond maar komen met hun tot schip of auto omgebouwde schaftkeet bij de deuren langs of staan stil op een parkeerplaats in de lucht. De film is bovendien voorzien van vele moderne trucjes, die het leven van de mens veraangenamen of voor een komische noot zorgen, als een bestuurder van een auto te horen krijgt dat hij nog maar een beperkt aantal punten op zijn rijbewijs heeft staan.
Een jaar voordat cultfilm Lola Rennt een roodharig meisje door de straten van Berlijn liet rennen, liet Luc Besson in deze film een oranjeharig ''vijfde element'' opdraven. De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier stond garant voor de opmerkelijk, kleurrijke en veelzijdige kostuums in deze film. Niet zo gek als je jezelf bedenkt, dat de man eerder de kostumering verzorgde voor films als: The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover & City of the Lost Children. Enige affiniteit met gestileerde films is hier belangrijker dan het hebben van een klik met het science fiction genre.
De film is het best te omschrijven als een groot feestelijk ruimte avontuur, compleet met actie, humor en het verhalen van een legende, die zijn oorsprong vindt in het oude Egypte. De film doet meerdere (paradijselijke danwel brandende ) planeten aan en laat genoeg vreemde lui opdraven, waarbij ik bij het aanschouwen van de schurken nogal moest denken aan die geinige wezens uit Bad Taste. Chris Tucker zet trouwens een subliem personage neer. In de Rush Hour films kan ik de man niet uitstaan, maar zijn rol van snobberige disjockey hier, is briljant! Ik lag dubbel toen hij een ober weg kssssssttttttt `te nadat hij hem een drankje afhandig had gemaakt.
Het absolute hoogtepunt is het opera optreden van Plavalaguna. Sowieso werd er al onwijs gaaf naar dit concert toegewerkt met al die toestanden op het vliegveld en in het vliegtuig. De muziek van Eric Serra grenst aan de magistraliteit. De soundtrack klinkt behoorlijk afwisselend met rustige muziek en uptempo momenten. Ik lag ook dubbel toen Willis het vijfde element uit de douche liet en er plots rustige muziek kwam opzetten, waarop Willis dezelfde bewegingen met Leeloo maakte als Ford in Blade Runner met iemand deed.
Het enige minpunt wat ik bij deze film kan bedenken is dat de film zich onnoemelijk snel voltrekt voor het oog van de kijker. Leuk, dat de film zo vlot voorbijschrijdt maar hij had best even halt mogen houden om ons nog meer te laten genieten van de verbluffende stadsdecors.
The Fifth Element is een duur, grandioos en kleurrijk spektakel, opgetogen met handenvol markante personages en gemaakt door mensen die het kind in zichzelf naar boven lieten komen. Dikke 4,5*
IronHide
Luc Besson klassieker. Geweldige sf film. Voor Bruce Willis wel een wat standaard rol, maar erg vermakelijk.
Near_Dark
Deze heb'k voor de "ik-weet-niet-hoeveelste-keer" herbekeken
Het is steeds opnieuw wennen, het eerste uur is zo'n vreemd allegaartje van ervaringen, dat het niet meteen duidelijk is waar het nu heen moet met het verhaal.
Maar daarna komt dat dik in orde, aangekomen op het cruiseschip loopt het als een trein en volgen de actiescènes elkaar in snel tempo op.
De humor is héél speciaal, je vindt het goed of slecht, er is geen tussenweg
De Special Effects zijn niet meteen om over naar huis te schrijven, meestal denk je écht dat het maar mannetjes in rubberen pakken zijn, en sommige SF-Scènes lijken zo weggelopen uit een lowbudged film.
Maar vergis je niet, dit is de duurste Europese Blockbuster ooit gemaakt
7/10.
Een vreemde film die niet door iedereen wordt gesmaakt, maar ik zie'm alle zoveel jaar met evenveel plezier terug
Leuk.
Maar ook niet veel meer dan dat.
Bomvol actie, dat wel. Maar wel een hoog jeugd-film-gehalte en weinig geslaagde grappen. Vooral Tucker irriteert en is allesbehalve komisch, mijns inziens.
Ook de rol van Willis is vrij clichématig alsmede het hele verhaal. De uitvoering is dat gelukkig niet. Verder erg voorspelbaar. Toch zijn, op het monsterleger na, de SFX best leuk. En er zit een prettige vaart in de film.
Goed.
mrwhite
voor mensen die graag nog de film op dvd willen is er een nieuwe versie van uit.
krizzz
geweldige film! Zeer vreemde sfeer met heerlijke momenten. Zelfs na 10x kijken vind ik hem nog steeds leuk.

Sterfdag Luke Perry (52): Hier zijn vijf best beoordeelde films

Videogame-tie-ins: Vijf films waarvan je misschien niet wist dat ze een eigen game kregen

Gladiator

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991

The Sixth Sense
Thriller, 1999
saving the worldnew york cityflying carclonetaxicyborgegypteanti herotoekomststowawayruimtereisdystopierace against timealien life-formarms dealerliefdeprofanitybuitenaards wezenpriesterend of the worldgoed tegen kwaadgiant robotschietpartijpolice chasecab driver cyberpunkcultfilmarchaeologistruimte-operalegeropera singerresort hotelfuturistic city ancient evilcruise linerelementalhieroglyphics spaceshipgood versus evilhovercaralien robot