• 9.376.078 stemmen

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 2 februari 2006

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Caché

Georges, presentator van een literair televisieprogramma, zijn vrouw Anne en hun tienerzoon Pierrot hebben een comfortabel leven in een rustige Parijse wijk. Totdat ze verontrustende videobanden en tekeningen opgestuurd krijgen. Ongemerkt blijken er urenlange opnames van hun huis gemaakt te zijn. De politie kan weinig voor hen doen aangezien er geen direct gevaar dreigt. De relatie tussen Georges en Anne komt steeds meer onder druk te staan, al helemaal wanneer Anne ontdekt dat Georges niet eerlijk tegen haar is. Het is Georges namelijk langzaam duidelijk geworden dat de dader iemand uit zijn verleden moet zijn.

avatar van starbright boy

Schijnt de grote favoriet te zijn voor de Gouden Palm dit jaar. (Dat beweert althans Ronald Ockhuysen)

avatar van FisherKing

FisherKing

En dat beweert ook Bianca Stigter van de NRC.

Mooie cast trouwens.

Goede regisseur ook trouwens

Safri

Nog even wachten. 2006, pfffff. Een van de regisseurs waar ik naar uitkijk.

avatar van aegron

aegron

avatar van cichlisuite

cichlisuite

Een film met de titel Hidden, en dan ook nog eens Haneke als regisseur.

Op filmgebied kan ik denk ik niet méér wensen.

Klopt die releasedatum wel? Bij onze vriendelijke buren met die lekkere triples wordt hij al verwacht op 26 OKtober.

cichlisuite schreef:

Ja de datum klopt (helaas):

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Eigenaardige, hypnotische film die een paar dagen later nog steeds in mijn hoofd rondspookt. Vooral omdat het allemaal zo écht leek. Haneke mikt op puur realisme, vooral bij het schetsen van zijn personages. De dialogen, gedragingen en gezellige familietafereeltjes aan het begin van de film zijn zelfs zo geloofwaardig, dat je je bij vlagen een voyeur voelt, ook al ontdek je niet meteen iets bijzonders aan de personages en gaan de gesprekken grotendeels over koetjes en kalfjes.

Toch hangt er al vanaf het eerste shot een onwaarschijnlijke dreiging boven het geheel. Weliswaar wordt er voor het uitgangspunt leentjebuur gespeeld bij Lost Highway (familie krijgt geheimzinnige videoband van onbekende), maar in tegenstelling tot Lynch wordt Caché geen koortsige nachtmerrie, wel een opvallende subtiele en goed uitgewerkte studie over schuld, verantwoordelijkheid en perceptie. Verpakt in een bloedstollend spannend jasje. Met een aantal sterke vondsten en erg akelige momenten van angst, paranoïa en wanhoop.

De acteerprestaties zijn verbluffend goed, met name Binoche en Auteuil, en ondanks het (soms té) lage tempo wordt je als kijker steeds dieper in het verhaal meegezogen. Met als gevolg dat dat het 500-koppige publiek in de zaal als één man reageerde op een bijzonder schokkende gebeurtenis aan het einde van de film.

Een echte ontknoping heeft het verhaal dan weer niet en Haneke levert geen pasklare oplossing voor het mysterie. Het is zelfs zo dat het einde op een aantal verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden, geheel afhankelijk van het aantal clou's dat je uit de film haalt (of wilt halen). De film heeft naderhand in de auto nog wel een stevige discussie opgeleverd, waaruit bleek dat je er op het vlak van interpretatie heel wat kanten mee opkunt.

Ik ben wel erg benieuwd geworden naar het andere films van Haneke (dit is mijn eerste kennismaking met zijn werk). Volgens de recensies is dit zijn meest toegankelijke film tot nu toe, dus als zijn andere films nog wat verder gaan, smaakt dat wat mij betreft naar meer. Zijn droge, analytische stijl spreekt me wel aan. Het geeft Caché in elk geval een grotere impact dan je zou verwachten.

3.5 sterren.

avatar van bebdn

bebdn

Klopt van die dreiging, vanaf het begin voelt je de ingehouden spanning, met mooie, trage soms stilstaande shots. Uitstekende vertolkingen van Auteuil en Binoche,

Voor mij 4*

avatar van yosemite44

yosemite44

winnaar european film award 2005

Safri

Funny games is voor mij een van de beste films allertijden. Misschien komt deze film (qua beklemmende sfeer) in de buurt?

avatar van T.O.

T.O.

Ben het eigenlijk compleet eens met Bioscoopzaal, dus bedankt voor het verwoorden

Redlop

Alleen vreemd dat zo'n verhaal dan niet meer dan 3,5 * oplevert. Een film die zoveel impact op mij zou maken zou sowieso meer dan 4* krijgen.

avatar van bebdn

bebdn

Klopt en die 2.95 gemiddeld is al helemaal belachelijk

avatar van T.O.

T.O.

Redlop schreef:

Misschien wel, de film moet bij mij nog een beetje bezinken.

Nog een vraagje voor de mensen die hem gezien hebben: Wat zou Haneke bedoelen met videobeelden in het algemeen in deze film? Zo zijn daar natuurlijk de videobeelden die het gezin thuiskrijgt, maar er komen ook lange beelden langs van het literaire tv-programma en EuroNews.

Redlop

Erg knappe suggestieve duistere film opnieuw van Haneke. Vol verborgen symboliek alhoewel ik niet alles kan duiden. De onthoofde haan lijkt me voor Frankrijk's verleden te staan.

Verder is het toch wel een mysterie wie of WAT de beelden heeft gemaakt. Het eindshot duurt bijna griezelig lang. Dezelfde maker als degene die de video's maakte lijkt aan het woord te zijn. Daarmee wekte het bij mij de suggestie dat het 'geweten' zelf de beelden vastlegt. Daarom stopt het ook niet met filmen.

avatar van Webby

Webby

Geweldig, pure franse cinema met een whodunit sausje. Na afloop inderdaad veel discussie en verschillende gedachtes. Ik geef hem nu ook een 4,5 *... wordt wellicht zelfs een 5*!

Best aardige film wel.

Afgezien van dat ik er weer blijkbaar als enige geen zak van snap. .

Maar goed, het geeft in ieder geval stof tot nadenken.. of zo.

het ergste is dat 'de verklarende theorieën' die ik overal lees de boel niet bepaald duidelijker maken.

De videobeelden zouden gemaakt zijn door Haneke zelf, als regisseur. Die ze als het ware neerlegt en registreert wat er gebeurt. Mja....matig

Dan blijkt dat in het laatste lange shot de twee zoons samen te zien in gesprek, iets wat je onmogelijk zomaar kan opmerken. ik zal het straks nog eens bekijken, maar of het te zien is of niet, er wordt niet bepaald iets duidelijker van.

avatar van timbo_

timbo_

Fascinerende film die je ondanks of dankzij zijn tempo daar ben ik nog niet helemaal uit de kijker volledig weet te grijpen. Het mysterie blijft je volledig in de ban houden en zoals al eerder levert dit de voor mij meest schokkende wending ooit in een film op. Het einde laat nog veel aan de kijker over en dit zorgde ervoor dat ik pas na een half uur in de trein alles op een voor mij heldere manier op een rijtje had.

4* met groeimogelijkheden

kos schreef:

Lijkt me nu toch wel de clou te zijn.

Misschien, maar had jij het gezien dan?

avatar van timbo_

timbo_

Ik in ieder geval wel en ik mis zeer regelmatig iets in films

kos schreef:

Misschien, maar had jij het gezien dan?

Nee, anderen wezen mij erop.

avatar van hauptmann

hauptmann

bioscoopzaal schreef:
......................

Bioscoopzaal: doe mij eens een paar van die verschillende manieren waarop het einde geïnterpreteerd kan worden? Kunnen wij bijvoorbeeld de zoon van Majid zien spreken met Pierrot? Of is het alleen maar een variatie op het beginshot van de film?

avatar van sydney

sydney

Het begon allemaal veelbelovend. Er werd een intrigerend mysterie opgeworpen en het was allemaal zeer boeiend... Totdat zich het echte verhaal ontvouwde. Het blijkt allemaal zeer ongeloofwaardig.

Waar ik absoluut niet van houd is dat ook in deze film te veel aan de kijker wordt overgelaten. 2,5*

avatar van jherb

jherb

waar ik absoluut van houd is dat er in de film veel aan de kijker wordt overgelaten. 4

avatar van MFEO

MFEO

Overgewaardeerde film!

avatar van DeVrouw

DeVrouw

trage en soms saaaaaie film. Niet geschikt voor ongetrainde filmkijkers.

Ik vond het verhaal totaal niet spannend, het idee was goed en begon leuk maar het werd steeds saaier en algauw besefte ik dat de film niet veel verassends meer ging bieden.

Sowieso snap ik het einde niet echt, maar misschien was het de bedoeling om daarover te filosoferen.

2,5

avatar van Querelle

Querelle

Volgens mij zijn de videobeelden een materialisatie van het geweten en is het einde een voortzetting van een ander gewetensvraagstuk die dichter bij de hoofdpersoon staat dan zijn eigen verleden, namelijk zijn eigen kind.

Fanastisch psychologisch portret en intrigerend manipulatief spel met de toeschouwer door bij sommige scenes pas op het einde van die scenes duidelijk te maken dat het om video opnames gaat.

Ik weet nog niet goed welke score ik moet geven maar ik geef Haneke een 10 voor zijn grote talent.

avatar van lngrid

lngrid

De dreiging in de film is vooral constant, vrijwel zonder opbouw maar vooral ook zonder ooit even een moment ontspanning.

Thema schuld is erg mooi uitgewerkt.