• 9.371.774 stemmen

Cane Toads: An Unnatural History (1988)

Documentaire | 47 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Mark Lewis

Met onder meer: Tip Byrne, Glen Ingram en H.W. Kerr

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Cane Toads: An Unnatural History

"The story of a bizarre biological blunder, warts and all!!"

'Cane Toads' is een documentaire over de verspreiding van de Hawaïaanse suiker-riet pad in Australië ten behoeve van de bestrijding van ongedierte. Een plan dat faliekant mislukte doordat de padden niet het ongedierte tussen de gewassen aten. Al snel vormen ze een heuse plaag vanwege een gebrek aan natuurlijke vijanden, mede veroorzaakt door hun giftige huid.

avatar van Mug

Mug

In de jaren dertig zette de Australische autoriteiten 120 (!!!!!) uitheemse padden uit om hun suikerriet-produktie te beschermen. De padden aten alles (sigarettenpeuken is een van hun lievelingskostjes) behalve het ongedierte dat de suikerriet-produktie bedreigde.

Tel daarbij op het zeer actieve seksleven van de (reuzen)pad en het gegeven dat bij de seksuele daad 40.000 (!!!!) eitjes bevrucht worden. In een natuurlijke omgeving zouden 1-2 eitjes uitkomen, maar in de Australische meertjes waar geen vissen rondzwemmen komen er heeeeeeel wat meer eitjes uit dan 1 of 2. Een simpel hoofdrekensommetje resulteert in: oh jee, we hebben een groot probleem!

Dat grote probleem resulteerde in deze hilarische documentaire. De miljoenen padden die Australië 'bezetten' zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Alle voordelen en nadelen worden besproken. Ongelooflijk amusant en interessant.

avatar van Adrenal

Adrenal

De lievelingsdocumentaire van Werner Herzog! Klinkt interessant.

avatar van Bruno_6

Bruno_6

Vanavond te zien op Canvas!

avatar van danuz

danuz

Zie het op tvgids.nl niet staan, Bruno_6..

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Wordt toch echt uitgezonden.

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Ik zou er ook een sport van maken om die padden kapot te rijden als ze echt een knal geven.

Leuke en grappige documentaire, alleen wat snel afgelopen. Ik begon het wereldje van de bizarre reuzenpad eigenlijk steeds interessanter te vinden.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

ik heb padden altijd al leuke dieren gevonden maar dat het eigenlijk gevaarlijke beesten waren daar had ik geen benul van...

avatar van mrklm

mrklm

Alleen in Australië kunnen ze op de proppen komen met een documentaire die inzichtelijk, humoristisch en ronduit haast surrealistisch is. Regisseur Mark Lewis heeft geen saaie wetenschappers gefilmd, maar wel een wetenschapper die [met twee Cane Toads in zijn handen] de paringsroep van de Cane Toad perfect imiteert, een man die een loflied zingt voor de Cane Toad terwijl hij onder de douche staat, een klein meisje dat nogal lomp met één van die grote padden speelt en vervolgens uitlegt dat de Cane Toad het fijn vindt om op de buik gekriebeld te worden, maar dat hij niet wil dat je aan zijn pootjes komt... De combinatie van wetenschap [de Cane Toad had in het noordoosten van Australië het ecosysteem bijna verwoest!] en humoristische, gespeelde scènes, maakt dit bijzonder onderhoudend. Gevolg is wel dat de je door deze ongewone, luchtige toon de belangwekkende ecologische boodschap moeilijk serieus kunt nemen. Een unieke documentaire, alleen daarom al de moeite van het bekijken waard.