• 9.377.356 stemmen

Met onder meer: Jodie Foster, Peter Sarsgaard en Erika Christensen

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Japans

Releasedatum: 10 november 2005

Plot Flightplan

"If someone took everything you live for... how far would you go to get it back?"

De jonge weduwe Kyle Prat (Jodie Foster) raakt tijdens een vliegreis van Berlijn naar New York haar zesjarige dochtertje Julia kwijt. Het meisje lijkt spoorloos verdwenen en Kyle's frustratie groeit alleen maar wanneer niemand haar lijkt te willen geloven. Niemand van de overige passagiers of de crew heeft Kyle met Julia aan boord zien komen. Piloot Rich (Sean Bean) en politieman Carson (Peter Sarsgaard) willen haar wel geloven, maar alles wijst erop dat Kyle in haar eentje aan boord is gekomen. Door de twijfel en paranoia van iedereen om haar heen staat Kyle er helemaal alleen voor.

Best vermakelijk met een uitstekende Foster. Echter oeioeioei wat kraakt dit script zeg .

Maar goed, ik wil niet alweer degene zijn die overal plotgaten ziet, dus ik laat het hier maar bij.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

kos schreef:

Geen nood, ik zal het wel even voor je doen.

Ik heb me namelijk ontzettend bont-en-blauw zitten ergeren tijdens het kijken. Het eerste uur vooral omdat ik alles al wist (damn you, die vervloekte trailer) en het tweede gedeelte omdat de twist zo gigantisch ongeloofwaardig was, dat het zelfs binnen het beperkte universum van deze film absoluut niet mogelijk was. Tegen de tijd dat de aftiteling liep, was de film voor mij allang gekelderd.

Ik kan me voorstellen dat een vrouw en haar dochtertje niet erg in het oog springen in een propvol vliegtuig, maar dat absoluut helemaal NIEMAND (zelfs de kinderen, die toch de hele tijd aan het klieren waren in de stoel voor hen) ook maar een glimp van haar heeft opgevangen, geloof is gewoon niet. Vanaf het moment dat blijkt dat het meisje bestaat, leeft én aan boord is, valt de film in duigen. Ze zijn toch met z'n tweeën van de taxi door de hal naar de incheckbalie gegaan, ze hebben daar toch met honderden mensen staan aanschuiven die dezelfde vlucht moesten hebben? En ze hebben toch voor de gate staan wachten en kijken, daar lopen toch mensen voorbij die ook dat vliegtuig opmoeten? Er waren zowat 500 mensen aan boord!

Afgezien daarvan, kan ik me ook niet voorstellen dat je als moeder zomaar een bom op het vliegtuig laat ontploffen, zonder dat je eigenlijk goed weet hoeveel schade dat zal aanrichten. Wie garandeert dat het hele vliegtuig niet ontploft? Verder had Foster perfect de gelegenheid om de hele situatie naar zich toe te trekken door bij het vertrek van de crew zélf het pistool te vragen, in plaats van de kaper te dwingen het aan de kapitein te geven. De kaper had moeten meespelen om zijn plannetje niet in duigen te laten vallen. Ze dacht de hele film door zo logisch na, waarom zou ze deze kans voorbij laten gaan?

Neem daar nog dat melige fluteinde bij (waarbij een klein meisje zelfs nog roept "Zie je wel mama, dat ze aan boord was!") en je hebt een film die meer lijkt op een dun doorslagje van Panic Room dan op de zelfverzekerde thriller die het probeert te zijn.

Toch wil ik ook nog wat positiefs zeggen met betrekking tot het plot: want ondanks het feit dat het eerste deel al volledig is voorgekauwd, zitten er wel een aantal slimme vondsten in. De akelige openingsscènes in een steriel Berlijns lijkenhuis bijvoorbeeld, of de revelatie waaruit blijkt dat er toch een terrorist aan boord is, die de bom op een wel heel slimme plaats heeft verborgen. Ook de reden waarom dit net Foster overkomt, is logisch, maar helaas zijn deze goede vondsten niet voldoende om de film nog enigszins te redden.

2 sterren.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Boeiende film, goede sfeer.

Vanaf het begin lijkt het een soort X-file, of op zijn minst een mindfuck a la Fight Club te worden, maar dan blijkt de verklaring toch redelijk voor de hand liggend. Die airmarshal kerel is wat dat betreft niet heel erg goed gecast want zijn Daan Schuurmans kop ziet er al niet erg betrouwbaar uit, heel verbaasd was ik eigenlijk niet. Uiteindelijk is het voor mij toch een teleurstelling omdat ik een andere richting had verwacht.

Maar het verhaal is natuurlijk suf, het is TE toevallig dat niemand dat meisje heeft gezien. Die Daan Schuurmans moet haar toch meegelokt en gedrogeerd hebben, hoe kan het dat niemand dat zag? Dat lag er ZO dik bovenop dat ik dacht dat dit wel een mindfuck film MOEST zijn, maar ik had ongelijk. Jammer..

En inderdaad:

grid8400 schreef:

En hoe zit dat met het einde???
Ze landen in New foundland... en het krioelt van de FBI??? eeeeh... en waar rijden ze heen?? Gaat ze met de auto verder naar New York??

Gaaf trouwens dat het Duits en de Duiters in deze film echt zijn. Dus echte Duitsers die onvervalst Duits praten, geen Die Hard praktijken dus.
Ook leuk is de rol van Sean Bean, in plaats van een backstabbende Ierse terrorist is hij een keer een sympathieke kerel. Jodie Foster is goed maar eigenlijk is ze in deze film een uiterst irritant personage.

P.S.

kos schreef:

En waarom zegt die piloot dat dat meisje ook gestorven is na contact met Berlijn terwijl dat helemaal niet zo is . En zo waren er nog tig dingen.

De medewerker van het lijkhuis in Berlijn zal die info verschaft hebben, aan het eind hoor je dat hij is aangehouden. Da's trouwens die arts uit Der Untergang.

avatar van gotti

Niet bijster bijzonder. Had wel wat interessanter kunnen zijn, mits er niet weer zo'n belachelijk Hollywood einde aan gebrouwen was. 2*

avatar van otherfool

otherfool

Bah, wat een vreselijk *domme* ontknoping heeft Flightplan, waarmee het het eerste, redelijk spannende en enerverende, uur volkomen teniet wordt gedaan. De onwaarschijnlijk- en zelfs onmogelijkheden stapelen zich naar het einde toe op (anderen wezen daar reeds op in diverse spoilers), daar komen de schrijvers in dit geval dus echt niet mee weg. Van Foster mag je toch verwachten dat ze meewerkt aan wat intelligentere films.

Bean lijkt zich ook bewust van het niveau van deze film; zijn 'Oh God, she did it' bij de (onnozele) explosie alleen al maakt duidelijk dat de man hier totaal geen zin in had.

1,5*.

avatar van Hannibal

Hannibal

Jodie Foster is natuurlijk een actrice van formaat, en dat laat ze in deze film ook zien. Ik vond dat de heel overtuigend een moeder speelde die haar kind kwijt is.
Ach, en je kunt natuurlijk moeilijk gaan zitten doen over al die onlogica in de film, maar je kunt ook lekker onderuitgezakt gaan zitten, met de gedachte dat je naar een gewone thriller kijkt waar je niet al te veel van moet verwachten.
In dat geval kan hij nog best spannend zijn, en ik vond hem ook spannend. Ik kende het verhaal nog niet, in tegenstelling tot sommigen die beweren dat dit een jat-film is, en halverwege de film wilde ik echt heel graag weten hoe het nou precies zit en waar dat meisje nou verstopt zat.
Geen topper, maar wel een leuke, spannende film. 3,5*

Op de poster ziet Jodie Foster er trouwens uit als een jonge vrouw van 25 jaar, dat hebben ze puik gefotoshopped.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

ik vond hem een beetje langdradig, het begin was zo sloom.

Ik weet het niet het was een beetje saai allemaal.

Ik vond Jodie Foster wel goed acteren.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond hem bijna spannend, maar toch net niet. En waarom ? Ik kan het niet uitleggen. Op zich niet heel erg voorspelbaar. De vraag: Hallicuneert ze nou ja of nee ? Daar was ik wel mee bezig, maar toch heb ik niet op het puntje van mijn stoel gezeten. Wat ik wel verwachtte toen ik deze film huurde.

avatar van Macmanus

Macmanus

Te doen.

Niet erg opvallend allemaal. Maar het hele plotgaten festijn viel nog mee. Als je even meegaat in het feit dat niemand het meisje heeft gezien (wat toegeven ongeloofwaardig is) dan valt het allemaal nog wel mee. Helaas heeft deze film net als Red Eye weer zo een vreselijk lam einde. En speelt Foster op automatische-piloot, hoe ironisch

Pure middelmaat dus, 2.5*

avatar van Mug

Mug

Spannende en intrigerende Hitchcockiaanse psycho-thriller met een uitstekende cast en een vlot script.

Het einde was wel jammerlijk, net als het superlelijke hypermoderne cgi-vliegtuig dat niet meehielp bij de geloofwaardigheid van het geheel. Grootste jeuk-momenten: de beschuldiging jegens een Arabier die volgens Foster 'de nacht tevoren door het slaapkamerraam heeft gekeken' [hahahaha, konden de scriptschrijvers niet iets anders verzinnen] en het laatste shot waarin diezelfde Arabier als een soort van verzoening Fosters tas overhandigt. Compleet ridicuul and too bloody obvious qua bedoelingen.

Na deze ergernissen toch maar omlaag naar 2,5*. Goede thriller die door wat moderne foefjes en verwijzingen te veel kracht verliest.

avatar van The Oceanic Six

Een vriend van me leende de film eens en vond er niks aan. Wat is er leuk aan een film dat zich in een vliegtuig afspeelt zei hij...

Ik denk er anders over. Ik vond het een enorm spannende thriller, echt een mindfucker. Je weet niet meer wat je moet geloven. Je zag alles toch zo duidelijk? Je weet toch wat er is? Of toch niet?...

Heel erg goed gemaakt dus! Wel is de film maar 1x echt leuk. Want als je eenmaal weet hoe het zit, dan is de film niet meer boeiend.

En met Jodie Foster heb je echt een geweldige actrice in je film. Dit was geloof ik haar comeback na jaren afwezig geweest te zijn in filmland dacht ik. Nou, prima rentree!

avatar van Theunissen

Ik vond het wel een vermakelijke thriller. Het verhaal is goed en simpel en dankzij Jodie Foster wist de film zeker te boeien en vond ik hem zelfs op een zeker moment spannend. Het einde had wel wat beter gekund want dat was zeer flauw.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Heb de film net bekeken op BBC. Eén nadeel aan BBC is dat ze zelfs de moeite niet doen om Nederlandse ondertitels te voorzien voor de mensen uit België of Nederland
Het verhaal was echter zonder problemen te volgen, maar de details gingen vaak verloren in het gefezel - want echt luid gebabbeld werd er toch niet.

In het begin zat ik echt op het puntje van mijn stoel - Is ons Jodie nu zot of niet? - maar eenmaal de clou duidelijk werd (niet eens bedekt, maar wel direct), was de lol er gauw af en was het einde te voorspellen. Toch vond ik het een zeer spannende actiethriller en ondanks het gebrek aan ondertiteling heb ik me goed geamuseerd. De onwaarschijnlijkheden in de plot (iemand moet het meisje toch gezien hebben aan de incheckbalie en dergelijke) en het nogal flauwe einde zorgen er echter voor dat ik niet hoger dan 3.5 sterren kan gaan.

avatar van Zinema

Niet zo'n heel beste thriller met Foster, die halverwege bergafwaarts gaat en een bijna beledigend voorspelbare kant op gaat. Ook de spanning verdwijnt met het voortduren van de film. Schwentke is geen Hitchcock. Teleurstellend en gemiddeld.

avatar van Quentin

Quentin

Best aardig gedraaid en gespeeld maar jammer van de slappe tweede helf.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Redelijke film. Jodie Foster speelt goed, maar haar mannelijke tegenspeler vond ik maar matig. Dan heb ik het over de ''bad guy''. Het was natuurlijk al vanaf minuut één duidelijk dat hij meer over het zaakje wist. De film weet alles leuk spannend te maken en wist mijn aandacht goed op het scherm te houden, omdat ik toch wel benieuwd was hoe alles zat. Jammergenoeg houdt het dan op. Vond het maar wat karig dat het meisje daar gewoon van haar stoel was gekaapt, niemand wat had gezien, Foster net sliep en niet wakker is geworden, want haar dochter vond het blijkbaar niet erg dat ze ontvoerd werd. Nou hebben ze haar wel verdoofd waarschijnlijk, maar dit valt in een vliegtuig natuurlijk direct op. Dat gedoe met die bom was al helemaal belachelijk. Foster die maar dom het knopje indrukt zonder een enkel benul te hebben van wat er allemaal opgeblazen word. Maar voor de rest is de film aardig te pruimen en keek de film lekker weg, mede dankzij een bloedmooie stewardess waar ik de naam even van kwijt ben. Die ga ik zo even opzoeken

avatar van thunderball

thunderball

Het begin vond ik vrij warrig en onduidelijk, daarna -eenmaal in het vliegtuig- werd de film toch wel erg spannend.

Ik vroeg me tijdens het kijken vaak af hoe het nu precies zat en vooral ook WAAROM het dochtertje was ontvoerd. Ik ging ook al bijna denken, dat ze het zich allemaal had in gebeeld en het dochtertje niet daadwerkelijk bij haar was geweest (want hoe kun je zo maar passagierslijsten veranderen, of de lijkschouwer omkopen etc?).

Helaas wanneer je het eenmaal weet is de lol er snel af en ontaard de film in een doorsnee thriller. En idd: hoe langer je er over nadenkt, hoe meer er eigenlijk niet klopt. Toch vrij slordig het verhaal aan elkaar gebreid.

Daarom twijfel ik tussen een 3,5 en een vier.

avatar van Shinobi

Shinobi

Wat een kansloze film is dit zeg. Het verhaal gaat echt nergens over en als we dan eindelijk na - plus minus - één uur zoeken naar het kind bij de clou komen... Op het laatst had ik echt zoiets van: blaas alsjeblieft jezelf op in dat vliegtuig, dat had de film misschien nog gered. Maar ja, Hollywood hè.
En zoals iedereen al zei, er zitten gewoon teveel gaten in deze film, nergens wordt het nou echt duidelijk over de dood van haar man enz. Ja, daar komen we later achter in één klein zinnetje, maar alsnog.

Alleen de eerste 20 minuten vond ik nog enigszins leuk om te zien, maar daarna was het één en al drama helaas.

1, 0 Ster voor de moeite.

avatar van Lennert

Lennert

Spannende film met sterk acteerwerk die leidde aan 1 grote tekortkoming: het mysterieuze gedeelte in het begin, waarbij niet duidelijk is of Kyle geestelijk ziek is, of er een complot bezig is en het tweede gedeelte waar het ineens meer actie wordt. Deze twee gedeeltes waren afzonderlijk allebei goed, maar stonden samen net iets te ver van elkaar om een consistente film te vormen.

Plotholes heb ik geen last van gehad, de kleine uitleg op het einde maakte voor mij veel duidelijk en was wat mij betreft niet te ver gezocht.

avatar van P8rb

P8rb

Een vermakelijke film, dat is zeker. Vooral het eerste uur heb ik me kosteloos vermaakt. Natuurlijk wel een beetje jammer van al die plotgaten, zoveel plotgaten in een film zie ik niet vaak. In het tweede uur stikt het er van. Uiteindelijk heb ik me er niet echt aan gestoord gelukkig. Sommige shots van het vliegtuig waren wel een beetje erg nep.

Lekker thrillertje dus die niet helemaal klopt maar er mee door kan. Goede acteerprestaties van de twee hoofdpersonen en de piloot en een nogal fout einde. 3 sterren maar zeker niet meer.

avatar van Spetie

Flightplan is een hele aardige thriller, die eigenlijk wel van begin tot eind weet te vermaken. Jodie Foster zet sterk acteerwerk neer, als de soms wanhopige moeder die haar kind kwijt is. De film kent een goede spanningsopbouw en is ook mede hierdoor bijna tot het einde toe spannend. Ik zeg met name bijna, want het einde is mijns inziens toch wel heel snel in elkaar gebreid en is toch wel heel clichématig. Toch kon me dat niet echt storen. Ik had het pas echt vervelend gevond als het een verhaal was geworden dat het dochtertje al veel langer dood zou zijn of iets dergelijks, maar gelukkig bleek dat niet het geval te zijn. Ik heb me er in ieder geval goed mee kunnen vermaken.

avatar van killerfreak

killerfreak

blijft een spannend filmpje, na deze een 2de keer gezien te hebben. En inderdaad, het einde kon veel beter, maar goed; heeft me toch weer geboeid, dus ik blijf bij m'n 3.5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Flightplan begint als een donkere thriller die je toch wel zeer doet boeien. Het lijkt er dan ook op dat het de hele film zo door gaat (Zoektocht naar dat dochtertje, is het paranoia?, schyzofrenie?, Waanbeelden? Is het weer een verrassend knooppunt?) Nou, eigenlijk niet. Na een uurtje lijkt het wel alsof de regiseur geen verrassend knooppunt wist te verzinnen, dus wat doen we? We maken het maar zo dat het dochtertje gegijzeld is en gevangen gehouden door die stewards die zo te vertrouwen waren. En dat ze ook nog bij een bom ligt Echt heel jammer is dat. Die term is sowieso al behoorlijk standaard en het heeft ook helemaal niks met het begin te maken. Je zit te wachten op een verrassend einde maar de aap komt toch heel gouw uit de mouw en dat is erg jammer aangezien de film al helemaal goed begon. Jodie Foster word naderhand ook steeds minder en acteerd dan ook zeer overdreven. Sean Bean vond ik wel weer goed.

Ook het term megagroot, futuristisch vliegtuig vond ik een beetje overbodig.

Terleurstellend verhaal, maar toch een 3,0* voor de donkere sfeer.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Sterke dramafilm. Desondanks dat de film niet al te voorspelbaar is wist ik al meteen wie het kind zou hebben. Jodie Foster levert een prachtige rol af, maar ook de rest van het acteerwerk was goed. Het verhaal en de erg spannende scenes heben me ook de hele film de aandacht vast gehouden. Zeker mooi om eens gezien te hebben!

avatar van rep_robert

Zij kon de boel wel verraden denk ik March233.

Voor de rest is Flightplan zoals de meesten al omschreven. Toch een aardige film, alleen werkt Foster in Flightplan toch wel heel erg op je zenuwen.
Dat hysterische geschreeuw de hele tijd, daarmee maak je het jezelf niet gemakkelijker.
De film laat je wel met verschillende ideëen spelen, alleen had ik het allemaal al wel snel door op een gegeven moment.
Dochter zou volgens de inlichtingen ook dood zijn, alleen er was maar 1 kist aan boord, toen wist ik het eigenlijk al.. Dan ga je doordenken en kom je eigenlijk ook tot de conclusie dat Carson(de airmarshal) zo'n beetje de enige is die in aanmerking komt als dader, niet geheel verassend dus voor mij.

Wat overblijft is gewoon een zeer wisselvallige film, met een slechte Foster in de hoofdrol maar wel hier en daar goede en beklemmende momentjes en een redelijk uitgedacht script, ondanks dat ik het wel doorhad.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Flightplan=mooie zoektocht in een vliegtuig.

De acteerprestaties zijn goed.

Het verhaal in een vliegtuig is mooi gedaan soms een beetje te druk door het vliegtuig.

voor de rest een redelijk einde.

dus ik ben aangenaam verrast.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Ik vond het maar een saai/middelmatig thrillertje. Het verhaal is vrij ongeloofwaardig. Er zat heus wel spanning in maar echt super spannend.... nou nee. Plotje is matig en Foster zet hier een van haar mindere rollen neer. 2,0.

avatar van Elineloves

Elineloves

'' A teddy bear does not constitute an inaccurate passenger manifest. ''

Jodie Foster... Ik zie haar graag. Zo ook in Flightplan. Ze heeft een soort kalmte en rust over zich heen, die ik erg kan waarderen. Als ik haar zie, in welke rol dan ook, geloof ik haar. Absoluut een van de betere actrices in Hollywood.

Tijdens het kijken van Flightplan maakte ik al snel de vergelijking met ''The Forgotten''. Zou deze moeder gek zijn geworden? Heeft ze waanbeelden? Moet je de piloot (Sean Bean, geweldige vent) wel vertrouwen? En zo wordt je meegesleept in een psychologische thriller met een claustrofobischsfeertje, waarin je van de ene twijfel in de andere wordt gesmeten. Hoe kun je iemand kwijtraken in een vliegtuig?

Ach, toegegeven: het verhaal zit vol fouten en gaten. Maar dat maakt allemaal niks uit. Het acteerwerk is overtuigend, er hangt een spannend sfeertje en de muziek weet alle emoties nog even goed te versterken.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Goed in elkaar gezette thriller die de paranoia in beeld brengt van een individu die een ander beeld van de werkelijkheidheid heeft dan ''de grote groep''. De vrouw waar het om draait is ervan overtuigd dat haar dochter aan boord is van het vliegtuig, terwijl iedereen het ontkent. Jodie Foster excelleert in dit soort getergde rollen, en ook hier groeit ze van het lijdzame subject tot juist degene die de gebeurtenissen naar haar hand zet. Het enge aan de film is dat het lange tijd in het midden houdt of zij gek begint te worden of dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. De uiteindelijke onthulling van het mysterie is teleurstellend ongeloofwaardig, maar de weg ernaartoe is onderhoudend genoeg.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Pfff..Redelijke film die door een bespottelijk einde volledig de mist ingaat.

Nochtans begint het allemaal best veelbelovend. Kindje verdwijnt op een groot vliegtuig (ik wil ook business class vliegen jandorie!), Foster die er vastbesloten naar op zoek gaat, stilaan aan haar eigen mentale toestand begint te twijfelen (en ik met haar). Kortom, dat deed de film best wel goed.

Maar dan komt de aap uit de mouw. Blijkt het die snode politieagent te zijn die zich wel enorm veel moeite getroost om een zakcentje bij te verdienen. Laat zich als een zuigeling dan ook nog eens vastklinken aan de deur en de afstandsbediening van z'n bom ontfutselen om nadien simpelweg in de val te trappen. De daaropvolgende explosie viel kennelijk niet binnen het budget want dat zag er niet uit.

Opvallend: de massaal aanwezig politie en special forces en bomb squads en dies meer blijft oorverdovend stil tijdens deze gehele sequentie! Ja, op het einde hoor je een stoer Secure the perimeter!

Nope, slecht einde dat de hele film verknoeit.