menu

Flightplan (2005)

mijn stem
3,15 (2455)
2455 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
98 minuten

geregisseerd door Robert Schwentke
met Jodie Foster, Peter Sarsgaard en Sean Bean

De jonge weduwe Kyle Prat (Jodie Foster) raakt tijdens een vliegreis van Berlijn naar New York haar zesjarige dochtertje Julia kwijt. Het meisje lijkt spoorloos verdwenen en Kyle's frustratie groeit alleen maar wanneer niemand haar lijkt te willen geloven. Niemand van de overige passagiers of de crew heeft Kyle met Julia aan boord zien komen. Piloot Rich (Sean Bean) en politieman Carson (Peter Sarsgaard) willen haar wel geloven, maar alles wijst erop dat Kyle in haar eentje aan boord is gekomen. Door de twijfel en paranoia van iedereen om haar heen staat Kyle er helemaal alleen voor.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=o_TUxNsMh30

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tattoobob
3,0
Eens met me bovenbuurman

avatar van panax
4,0
goeie film ,met een hele goeie rol van foster,mooie beelden ook !!

avatar van Fayerin
2,5
Jawaddedadde schreef:
Pfff..Redelijke film die door een bespottelijk einde volledig de mist ingaat.

Nochtans begint het allemaal best veelbelovend. Kindje verdwijnt op een groot vliegtuig (ik wil ook business class vliegen jandorie!), Foster die er vastbesloten naar op zoek gaat, stilaan aan haar eigen mentale toestand begint te twijfelen (en ik met haar). Kortom, dat deed de film best wel goed.

Maar dan komt de aap uit de mouw. Blijkt het die snode politieagent te zijn die zich wel enorm veel moeite getroost om een zakcentje bij te verdienen. Laat zich als een zuigeling dan ook nog eens vastklinken aan de deur en de afstandsbediening van z'n bom ontfutselen om nadien simpelweg in de val te trappen. De daaropvolgende explosie viel kennelijk niet binnen het budget want dat zag er niet uit.

Opvallend: de massaal aanwezig politie en special forces en bomb squads en dies meer blijft oorverdovend stil tijdens deze gehele sequentie! Ja, op het einde hoor je een stoer Secure the perimeter!

Nope, slecht einde dat de hele film verknoeit.


Helemaal mee eens. Ik was niet van plan een film te kijken, maar we zapte erlangs en zaten er bijna meteen helemaal in, Jodie Foster is te gek en Sean Bean doet het als piloot ook niet slecht. De film voelde heel beklemmend en je weet als kijker op een gegeven moment ook niet helemaal meer wat je nou van wie moet vinden. Dat vond ik erg sterk gedaan. Het surreele interieur van dit bizarre bijna scifi achtige vliegtuig droeg ook weer bij aan de verwarring. Totaan de grote finale, wat een enorme afknapper was. Wat een goedkoop en ordinair drama, alsof iemand anders het laatste deel van de film had hergeschreven om wat actiefilm liefhebbers te winnen. Helaas, helaas, had zoveel beter kunnen zijn.

avatar van witboek
3,0
Ik heb nog nooit gevlogen, maar dat was een groot vliegtuig.

avatar van VanRippestein
2,0
goede film om mee te beginnen, die helaas afzakt naar een ondermaats standaard hollywood einde waarin geen enkele cliche ongebruikt blijft. Jammer aangezien de opzet erg sterk is en de setting ook erg goed is....

Wie dat einde heeft geschreven: mafkees!

avatar van steefke
3,5
vond het een zeer aangename film om naar te kijken.
Jodie foster in topform.

avatar van martijn011
2,5
Magere thriller die nog wel aardig begint maar naarmate de film vordert wordt het allemaal minder en zijn de clichés niet van de lucht.
De kunst van het maken van dit soort mysterie-films is een goed einde bedenken. Helaas is dat de makers van deze film niet gelukt en blijf je nadat de aftiteling verschijnt toch teleurgesteld zitten omdat je een beter einde had verwacht.

Foster is zoals gewoonlijk wel prima op dreef en ook de bijrol van Sean Bean mocht er zijn. Peter Sarsgaard z'n rol lag er te dik bovenop en vond ik dan ook tegenvallen.
Het is leuk om een keer te zien, maar mocht je deze film nog nooit hebben gezien dan heb je helemaal niks gemist.
2,5*

avatar van Filmfan74
3,5
Hele aardige thriller, het verhaal is weer wat anders. Ik zat me continue af te vragen hoe het in elkaar zat en alhoewel het uiteindelijk redelijk rammelt is het wel orgineel. Jodie Foster is zoals altijd geloofwaardig, goed gecast.

avatar van Vinokourov
2,5
De opzet en uitvoering van Flightplan deed me denken aan Panic Room met dat verschil dat deze film niet echt geweldig is. Jodie Foster doet altijd hetzelfde acteertruukje met haar stoere en toch ook hysterische gedrag. Haar dochter is kwijt tijdens een lijnvlucht en ze doet er alles aan om haar terug te vinden in hey vliegtuig. Sympathie levert het nooit op. Verder was dit typisch zo'n film waar je wacht op een al dan niet verrassende wending. Die kwam er, maar vond hem nogal suffig.

edje555
Jodie Foster in een Thriller !

Yes.

super film.

avatar van Luclordi
2,0
Ongelooflijk wat heeft deze film in flinterdun plot. Ik zal beginnen met de weinige goede dingen:
Sean Bean speelde erg goed en Jodie Foster ook (maar een hysterische moeder spelen kan iedereen wel). Origineel concept en het begin wist me goed erbij te houden. Beetje vaag van die man die dan doodgaat en mensen die door het raam kijken, maarja. En dan, na ongeveer 1 uur, begint de ellende. Wel erg toevallig dat Jodie een expert is in vliegtuigen en dat niemand ook maar dat kindje heeft gezien. Ik irriteerde me enorm aan het feit dat ze om de 10 minuten schreeuwend om aandacht naar de kapitein roept en niemand die haar tegenhoud. En dan komt de "geweldige" plottwist, die ik al van mijlenver aan zag komen. Hoezo kan een airmarshal, die als het goed is helemaal gescreend is door de overheid, zomaar een terroristische daad verrichten? En blijkt hij ook haar man vermoord te hebben. Ongelooflijk. En blijkbaar zijn zware explosieven niet in staat een vliegtuig op te blazen..

Kortom, het begon goed, maar het zakte ,naarmate het einde vorderde, helemaal in.
2* omdat Sean Bean er toch nog iets van wist te maken. Anders een dikke 1*

avatar van alexspyforever
3,5
Jodie Foster ontgoochelt me eigenlijk nooit. Ook hier levert ze alweer een glansprestatie af. Hier bewijst ze nog maar eens dat zij een film met een matig verhaal toch weer naar een hoger niveau kan tillen. Een thriller met haar in de hoofdrol kan eigenlijk niet fout gaan. Ik was geboeid van het begin tot het eind.

avatar van John Barry
3,5
Flightplan vond ik een redelijk goede film om een keer gezien te hebben.

Het eerste deel van de film is het sterkst. Kyle Prat maakt de nachtmerrie door van elke moeder. Je kind kwijtraken. Kyle raakt haar dochter kwijt in een vliegtuig. Niemand weet waar haar dochtertje is. Iedereen lijkt ook te denken dat het dochtertje nooit in het vliegtuig is geweest. Ik vond dit stuk erg sterk. Ik zat te twijfelen of de eerdere beelden dat we Kyle zagen instappen met haar dochtertje of dat echt gebeurt was, of dat het Kyle,s droom beelden waren ? Kyle raakt als moeder natuurlijk ook steeds meer in paniek als haar dochtertje maar niet gevonden word. Kyle Prat word ook heel sterk neergezet door Jodie Foster. Kyle Prat komt echt over als een moeder die haar kind kwijt is. Goed werk van Jodie Foster. Ook de rest van de cast en dan vooral Sean Bean acteren erg goed.

Maar dan komt op een gegeven moment de aap uit de mouw. En dan word de film eigenlijk een stuk minder. Want dan kom je er toch achter dat de film een zeer matig verhaal heeft. Een paar voorbeelden:

Hoe kan je dat dochtertje ontvoeren zonder dat andere mensen dat zien ? Het is zo wie zo erg ongeloofwaardig dat niemand in dat vliegtuig, of anders op het vliegveld waar men moet wachten om het vliegtuig in te gaan dat dochtertje niet heeft gezien. ( Op dat een kindje na dan, blijkt aan het einde van de film )

Hoe kan je dat dochtertje meezeulen door het vliegtuig zonder dat iemand het dochtertje ziet tijdens het meezeulen ? ( bijvoorbeeld andere stewardessen die niet in het complot zaten ) Het lijkt wel alsof iedereen in de film wat markeerde aan hun ogen.

Wat ik ook raar vond is dat Kyle zomaar een bom laat ontploffen. Hoe weet zij hoe krachtig de explosieve zijn ? Hoe weet zij dat ze zelf en haar dochtertje veilig zijn voor de explosie ? Nog al gevaarlijk wat zij doet. Een beetje ongeloofwaardig.

Het einde vond ik overdreven melig. Iedereen loopt Kyle een beetje verdwaasd aan te kijken als ze rondloopt. We kunnen ook een beetje overdrijven met het dramatisch maken.

De muziek die we in deze film voorgeschoteld krijgen vond ik eigenlijk wel goed. De muziek is niet hoogstaand, maar past wel goed bij de film.

Al met al vond ik dit een film wat vooral in de eerste helft erg goed was. Als de clou eenmaal duidelijk is word het minder. Het verhaal is eigenlijk erg matig met veel plotgaten. Toch vond ik dit ,door het goede acteerwerk en het erg goede eerste deel, zeker geen slechte film.

3,5 ster voor deze film.

avatar van NYSe
2,5
Wat begint als een sfeervolle, duistere psychologische thriller, ontaard uiteindelijk in een weinig verrassende plotje. Jammer.

avatar van horizons
3,0
Jammer dat het plot, dat al op het randje balanceert, naar het einde toe faalt qua uitwerking. Jodi Foster doet het wel oké maar Sarsgaard maakt het allemaal wel erg makkelijk om het plot te ontrafelen.

Wat dan wel mooi is meegenomen is om te zien dat Sean Bean's karakter levend en wel het einde van de film haalt. .

avatar van hel1
3,0
Jodie Fosterr speelt de sterren van de hemel in deze onderhoudende thriller. Het verhaal speelt zich af in een vliegtuig, wat inherent beperkingen in scenario en tijdsverloop met zich meebrengt. De mogelijkheden die er waren zijn volop benut, soms ten overvloede waardoor het Amerikaanse 'helden' gedrag weer ruimte kreeg, bijvoorbeeld toen Foster elektrische draden ging knoeien. Dat achterwege latende is het een film die de moeite waard is en waarbij je van begin tot eind aan je stoel gekluisterd zit. Nogmaals, met dank aan Foster

3,0
Vond het best een vermakelijke film maar ik knap vaak af op ongeloofwaardigheid. Het is allemaal veel te makkelijk en eigenlijk compleet van de pot gerukt hoe zaken net goed uitpakken, tegen alle logica in.

avatar van Tiany
3,0
Spannende film, soms "erover", maar dat is typisch voor zo'n films.
Jodie Foster is èèn van de beste actrices.
Wou 3.20* maar dat kan niet natuurlijk

jeffur
Leuk om een keer gezien te hebben, maar hoe een mysterie film uitmondt in een misdaad film vind ik minder.

Het verhaal was leuk, makkelijk te begrijpen, na een drukke dag is dat natuurlijk lekker.
Verder vond ik niet veel bijzonders aan deze film, was de film de gehele speelduur mysterie/thriller en een beetje horror geweest was het wel mooi geweest.
Ook als een beetje vliegtuig kenner heb ik foutjes in het vliegtuig gezien, dit wat natuurlijk geen groot probleem was is soms toch wel een beetje frustrerend om te zien.

3 sterren vind ik hier dan ook gepast.

avatar van cucciolo
4,0
Ik voel me een beetje een underdog om deze film 4* te geven, maar in mijn optiek verdient ie dat omdat het gewoon een haarfijne, ongecompliceerde, ongeveinsde thriller is, die precies doet wat ie moet doen, niets meer en niets minder. En meer pretendeert ie ook niet, effectiviteit ten top. Daarbij is de cameravoering en fotografie bijzonder hoogstaand, al zal je dat misschien niet zo snel opvallen bij een film als deze, die het niet van iets verhevens moet hebben, maar van simpele recht-toe-recht-aan spanning. En de plotwendingen zijn the icing on the cake. Dus..aanrader voor degenen die em nog niet gezien hebben en die, zonder al te veel voorwaarden, gewoon een heerlijk meeslepend thrillertje willen zien.

Thereisnospoon
[quote]cucciolo schreef:
Ik voel me een beetje een underdog om deze film 4* te geven, maar in mijn optiek verdient ie dat omdat het gewoon een haarfijne, ongecompliceerde, ongeveinsde thriller is
Klopt, je stapt met je dochter aan boord van een vliegtuig en valt in slaap en daarna is je dochter verdwenen. En niemand die er iets van weet. Sterk begin eind ietwat over the top.

avatar van hijman1946
4,5
cucciolo schreef:
Ik voel me een beetje een underdog om deze film 4* te geven, maar in mijn optiek verdient ie dat omdat het gewoon een haarfijne, ongecompliceerde, ongeveinsde thriller is, die precies doet wat ie moet doen, niets meer en niets minder. En meer pretendeert ie ook niet, effectiviteit ten top. Daarbij is de cameravoering en fotografie bijzonder hoogstaand, al zal je dat misschien niet zo snel opvallen bij een film als deze, die het niet van iets verhevens moet hebben, maar van simpele recht-toe-recht-aan spanning. En de plotwendingen zijn the icing on the cake. Dus..aanrader voor degenen die em nog niet gezien hebben en die, zonder al te veel voorwaarden, gewoon een heerlijk meeslepend thrillertje willen zien.
ben het hier volledig mee eens.niks aan toe te voegen..paar spannende uurtjes doe dr nog n half puntje bij

avatar van RolandH
4,5
Mij is hetzelfde overkomen in een bar met een biertje, toen ik terugkwam was ie ineens verdween, dus kan mij goed inleven met Jodie's karakter. Ik vind dit een prima film, misschien omdat Jodie erg goed is in dit soort dramarollen, bleef ook de hele film kijken dat wil ook wat zeggen van mijn kant. Aanrader.

avatar van LauraArsenal
3,5
Foster speelt haar rol hier zonder fout. Heb genoten van een prachtig staaltje acteerwerk. Ik ergerde me wel aan bepaalde fouten in de film. Toch deed dit niets af van de spanning die het met zich teweegbracht. Zeker een aanrader voor een luie vrijdag/zaterdagavond.

avatar van SmackItUp
3,5
Aangename verrassing. Een eenvoudig gegeven, maar zeer effectief uitgewerkt. Jammer dat na de ontknoping de film nog 20 minuten duurt, dit had korter gekund.

avatar van arno74
3,5
Deze film zag ik destijds in de bioscoop en is me eigenlijk altijd bijgebleven, inmiddels ook wel een paar keer op TV voorbij zien komen. Vreemd genoeg hier nog geen recensie achtergelaten. Het is een thriller met vooral een hoge vermaakwaarde, waarbij het analyseren van het verhaal de geloofwaardigheid niet ten goede komt, dat is wel het zwakke punt ervan. Maar als je het gewoon over je heen laat komen is het prima genietbaar. Eerste indruk was 4* bij de herzieningen is dat 3,5* geworden. Onlangs zag ik Bunny Lake Is Missing (1965), een aanrader voor wie ook van Flightplan heeft genoten.

3,5
Het eerste uur is van uitstekende makelij waarbij de kijker beslist geboeid en nieuwsgierig naar de afloop toekijkt.
Nadien komt er heel wat actie, eigenlijk onverwacht van die aard, in een slot dat eigenlijk ontgoochelt en eerder onwaarschijnlijk overkomt.
Het acteerwerk is goed met een erg overtuigende Jodie Foster.

avatar van IH88
3,5
“Where's Julia?”

Sterke thriller. Vooral het begin is uitstekend en de spanning wordt goed opgebouwd. Er hangt een paranoïde sfeer en wat er met het dochtertje van Foster is gebeurd blijft lang als een donker mysterie boven de film hangen. Met het vliegtuig (een erg groot vliegtuig) dat zorgt voor een claustrofobische sfeer. Jammer genoeg verzandt de film op het laatst in een voorspelbaar en inspiratieloos zooitje. Gelukkig weten Foster en Sarsgaard het allemaal wel te verkopen.

avatar van Onceuponanytime
2,5
Aanvankelijk zorgt de film voor de nodige spannende opbouw, doch eens de ware toedracht naar boven komt, loopt het jammerlijk fout. Het ongeloof dat zoiets kan gebeuren en de toevalligheden om het op te lossen stapelen zich op en doen het kaartenhuisje uiteindelijk vallen...

avatar van TornadoEF5
3,0
Fijne film. Ik stoorde me niet echt aan clichés of voorspelbare verlopen, want ik vond het niet voorspelbaar, en ben blij dat ze niet het pad van de waanideeën zijn ingegaan, en na het spectaculaire en niet ongeloofwaardige verloop zou ik een slecht einde niet passend gevonden hebben. Als er dan toch één iets anders moest, dan was het wel dat het minder een één tegen allen strijd moest zijn. Geef toe, niet bepaald geloofwaardig dat niemand haar wou helpen of haar dochter ontvoerd zag worden (en de daders zo een risico namen). Dit euvel konden ze niet verhelpen. Een ander kritiekpunt zijn de lege straten en het leeg aanvoelende Berlijn (in het begin), al heb ik ook het idee dat dit een deel van de identiteit van Berlijn is, want alle films die zich hier afspelen hebben een lege, bedrukte sfeer (Unknown, Christiane F., Victoria), alleen valt het hier echt op dat ze geen geld hadden voor figuranten. Het gebrek aan muziek accentueerde dit ook. Ik denk niet dat dit de bedoeling was.

Nog een fout in het plot ook. Er is geen enkel moment in de film waarop dit geinsinueerd wordt dat zij daar ook één ogenblik in gelooft. Geen enkel! (+ ik vind het een spoiler)

Ze begint zelfs te geloven dat het grote verdriet over de plotselinge dood van haar man haar geestelijk in de war heeft gemaakt.

3,5
Een goede vermakelijke film. Er heerst een goede spanning. Is iemand anders ook de cameo van Matt Bomer opgevallen? Een goede film en een aanrader voor mensen die van spannende films houden.
Ik geef deze film een 7/10 (3,5/5).

avatar van Ste*
2,0
Ik dacht dat ik al eens half de plottwist had gehoord, maar ging halverwege twijfelen. Want omdat het er zo dik bovenop ligt dat Jodie in de war moet lijken en ze het bestaan van haar dochter fantaseert, ga je denken dat haar dochter écht kwijt is en dat dat de twist is. Wat dus ook zo is.

Het is jammer dat de film zo sfeervol begint maar halverwege wat al te hysterisch wordt, met een rondrennende en rondcommanderende Foster in een vliegtuig (dat overigens ongeloofwaardig groot en luxe is) waar maar geen einde aan lijkt te komen. En dan blijkt de uiteindelijke twist het geheel alleen maar vervelender te maken. Ik vond het allemaal veel te vergezocht en ongeloofwaardig om nog interessant te zijn, en bovendien is Carson een oervervelend personage (nog los van dat hij de badguy is).

Jammer, want het begon heel aardig met best wat potentieel, maar daar is naar het einde toe echt niks meer van over.

2*

avatar van Fisico
3,0
geplaatst:
Dgelijke film waarbij vooral het eerste uur het sterkst was. Bizar plot ook waarbij een moeder haar dochter kwijtraakt op een vliegtuig. En ook al is het een groot vliegtuig, dan hou je het toch niet voor mogelijk? Flightplan geeft een claustrofobisch effect dat recht evenredig is met de spanning. Ook Foster en Bean doen het meer dan behoorlijk, waardoor de film erg lekker wegkijkt.

Na een tijdje begon ik zelf te twijfelen en wachtte ik op één of andere flashback in het vliegtuig zónder meisje. Ik was heel even mee met de psychische stoornis. De film vertoont hier en daar wel wat plotgaten, maar dat hoeft de film niet zozeer te verpesten. Het blijft niet echt realistisch dat er werkelijk niemand het meisje heeft gezien. Nochtans verplaatsten ze zich naar achteren zodat ze languit konden slapen. De gijzelnemers daarentegen konden dit toch evenmin voorzien, idem trouwens bij het inchecken. Beetje raar toch wel.

Het einde was minder geslaagd. Rommelig en snel. Simpel ook. De opbouw van de gehele film werd teniet gedaan. Jammer eigenlijk, want deze film had wel degelijk het potentieel. Al bij al nog een degelijke voldoende.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:52 uur

geplaatst: vandaag om 10:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.