• 10.540 nieuwsartikelen
 • 161.694 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.205 acteurs
 • 192.884 gebruikers
 • 8.964.018 stemmen
Avatar
 
banner banner

Flightplan (2005)

Mystery / Thriller | 98 minuten
3,15 2.544 stemmen

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 98 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Robert Schwentke

Met onder meer: Jodie Foster, Peter Sarsgaard en Erika Christensen

IMDb beoordeling: 6,3 (171.007)

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Japans

Releasedatum: 10 november 2005

Plot Flightplan

"If someone took everything you live for... how far would you go to get it back?"

De jonge weduwe Kyle Prat (Jodie Foster) raakt tijdens een vliegreis van Berlijn naar New York haar zesjarige dochtertje Julia kwijt. Het meisje lijkt spoorloos verdwenen en Kyle's frustratie groeit alleen maar wanneer niemand haar lijkt te willen geloven. Niemand van de overige passagiers of de crew heeft Kyle met Julia aan boord zien komen. Piloot Rich (Sean Bean) en politieman Carson (Peter Sarsgaard) willen haar wel geloven, maar alles wijst erop dat Kyle in haar eentje aan boord is gekomen. Door de twijfel en paranoia van iedereen om haar heen staat Kyle er helemaal alleen voor.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

Een goede vermakelijke film. Er heerst een goede spanning. Is iemand anders ook de cameo van Matt Bomer opgevallen? Een goede film en een aanrader voor mensen die van spannende films houden.

Ik geef deze film een 7/10 (3,5/5).


avatar van Ste*

Ste*

 • 1954 berichten
 • 1277 stemmen

Ik dacht dat ik al eens half de plottwist had gehoord, maar ging halverwege twijfelen. Want omdat het er zo dik bovenop ligt dat Jodie in de war moet lijken en ze het bestaan van haar dochter fantaseert, ga je denken dat haar dochter écht kwijt is en dat dat de twist is. Wat dus ook zo is.

Het is jammer dat de film zo sfeervol begint maar halverwege wat al te hysterisch wordt, met een rondrennende en rondcommanderende Foster in een vliegtuig (dat overigens ongeloofwaardig groot en luxe is) waar maar geen einde aan lijkt te komen. En dan blijkt de uiteindelijke twist het geheel alleen maar vervelender te maken. Ik vond het allemaal veel te vergezocht en ongeloofwaardig om nog interessant te zijn, en bovendien is Carson een oervervelend personage (nog los van dat hij de badguy is).

Jammer, want het begon heel aardig met best wat potentieel, maar daar is naar het einde toe echt niks meer van over.

2*


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8134 berichten
 • 4618 stemmen

Dgelijke film waarbij vooral het eerste uur het sterkst was. Bizar plot ook waarbij een moeder haar dochter kwijtraakt op een vliegtuig. En ook al is het een groot vliegtuig, dan hou je het toch niet voor mogelijk? Flightplan geeft een claustrofobisch effect dat recht evenredig is met de spanning. Ook Foster en Bean doen het meer dan behoorlijk, waardoor de film erg lekker wegkijkt.

Na een tijdje begon ik zelf te twijfelen en wachtte ik op één of andere flashback in het vliegtuig zónder meisje. Ik was heel even mee met de psychische stoornis. De film vertoont hier en daar wel wat plotgaten, maar dat hoeft de film niet zozeer te verpesten. Het blijft niet echt realistisch dat er werkelijk niemand het meisje heeft gezien. Nochtans verplaatsten ze zich naar achteren zodat ze languit konden slapen. De gijzelnemers daarentegen konden dit toch evenmin voorzien, idem trouwens bij het inchecken. Beetje raar toch wel.

Het einde was minder geslaagd. Rommelig en snel. Simpel ook. De opbouw van de gehele film werd teniet gedaan. Jammer eigenlijk, want deze film had wel degelijk het potentieel. Al bij al nog een degelijke voldoende.


avatar van stratmans

stratmans

 • 870 berichten
 • 885 stemmen

leuke actiefilm, plot wat ver gezocht


avatar van flaphead

flaphead

 • 742 berichten
 • 903 stemmen

Redelijke thriller met een aardige spanningsboog, maar wordt gaandeweg stukken minder. Typisch zo'n film waar je op de twist zit te wachten, de vraag is in wat voor vorm hij komt. Dat is op zich wel aardig gedaan (niet zozeer dat de marshall de kaper is, maar wel dat Foster de rol van kaper op zich neemt nadat die uit het vliegtuig wil stappen). Overigens vind ik Carson er niet zo goed voor gecast, omdat hij vanaf de eerste keer dat ie in beeld komt al een verdacht hoofd heeft. Verder is het natuurlijk wel wat vergezocht, liggen er voldoende plotgaten en moeten we aannemen dat als je je kind kwijtraakt zelfs een nerdy "rocket scientist" zich als een soort powerbitch gaat gedragen. Maar weinig acteurs fronsen zo intens als Foster. En vooruit, het is een goede rol. Prima als tussendoortje.


avatar van Brabants

Brabants

 • 2685 berichten
 • 2005 stemmen

Flightplan is een degelijke genrefilm wat qua spanning en sensatie wel goed in elkaar zit. Om het principe van de verdwenen dochter uit te kunnen voeren vind ik keuzes daarin wel wat flauw en niet bijster intelligent. Niettemin een keurig film.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2355 berichten
 • 1255 stemmen

Blijf dit ook een uitstekende thriller vinden in een absurd groot vliegtuig dat overigens niet bestaat, maar mooi is het allemaal wel. De spanningsopbouw is prima verzorgd, waarbij het eerste grootste deel het sterkste is van de film. Zoals zo vaak gaat het daarna een andere weg in. Maar blijft een puike film waarbij je toch echt beleeft dat je daadwerkelijk in een vliegtuig zit. Prima actie thrillerfilm!

Film 4,0

Beeld 4.0

Geluid 4.0


avatar van Chelsea94

Chelsea94

 • 702 berichten
 • 792 stemmen

Ik vond de film wel goed met een leuke twist. Jodie Foster vind ik echt een waardeloze actrice.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4006 berichten
 • 2691 stemmen

Slecht.

De paranoîa-thriller. Als er één (sub)genre is dat ik dan toch niet zo'n warm hart toedraag, moet het dat wel zijn. Vaak beginnen die best oké, om ergens halverwege in te kakken en afhankelijk te zijn van één of andere twist om alsnog punten te scoren. Flightplan, een doordeweeks niemendalletje, volgt dat stramien met glans. Jodie Foster bakt er bovendien niet veel van en met Sean Bean en Peter Sarsgaard in de belangrijkste bijrollen is het slechts wachten tot de twist duidelijk maakt wie van de twee de slechterik is. Na de twist volgt nog een belachelijk slechte finale om alsnog het visuele spektakel te verzorgen, maar daar slaagt men absoluut niet in.

1,5


avatar van frans123

frans123

 • 3807 berichten
 • 990 stemmen

Herzien...ik vind het eigenlijk een vervelend filmpje ,waar veel zaken niet kloppen. Van 3* naar 2,5* Prima Foster ,anders was ik al afgehaakt , wat iemand ook schreef hierboven


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 325 berichten
 • 272 stemmen

Dit viel vies tegen.

De film begint 'over gestileerd' en overacted. Het is allemaal te duidelijk in scene gezet. Bovendien te ongeloofwaardig (waarom checkt ze als eerste in? Waarom komen er direct daarna geen andere passagiers? Hoe kan het dat niemand het meisje heeft gezien?).

Daarna wordt de film pas echt irritant als Jodie Foster hysterisch, orders uitdelend aan het rondrennen is. Het komt gewoon niet serieus en geloofwaardig over. Enerzijds is ze compleet overstuur en ze kan nog steeds vlijmscherp nadenken (iets dat feitelijk niet mogelijk is in het menselijke brein).

Dan komt een twist in die je (deels) al van verre ziet aankomen en het geheel niet beter maakt. Eigenlijk verandert de sfeer ineens en plotseling ben je in een slechte Thriller beland. Naar het einde vliegt de film nog verder uit de bocht. Ja, het lukt op een bepaalde manier wel om spanning te creëren, maar het klopt allemaal niet. Er blijven te veel vragen over en het geheel is zo ver gezocht dat het lachwekkend wordt. Ik ga er vanuit dat ze de dochter hebben ontvoerd om te zorgen dat er een scene wordt opgevoerd? Waarom is het van belang om iemand te kiezen die het vliegtuig zo goed kent? Dat brengt alleen maar extra risico. Totaal ongeloofwaardig dat de gezagvoerder niet met de vrouw gaat praten. Het hele plan staat of valt met het gegeven dat NIEMAND het kind heeft gezien en dat de moeder gaat slapen. Daar laat je een $50M plan niet vanaf hangen. De kans op succes is veel kleiner dan de kans op falen. Hoe kan de moeder weten dat ze daar veilig is voor de explosieven? Ze kon onmogelijk geweten hebben hoeveel en van wat voor materiaal het explosieven gemaakt zijn. Waarom wordt ze niet direct door de FBI gearresteerd? Het feit dat je een kind over je schouder draagt wil niet zeggen dat je onschuldig bent. Niet geloofwaardig. Door dit soort 'fouten' krijgt het geheel een hoog 'ja hoor....' gehalte als er weer eens iets gebeurt dat eigenlijk niet klopt en realistisch is.

Acteerprestaties zijn van iedereen ver onder de maat met uitzondering van Sean Bean die een erg geloofwaardige gezagvoerder neerzet. Vooral Jodie Foster overtuigd niet bij het neerzetten van haar hysterische rol.

Aan het einde van de film blijf je met te veel vraagtekens zitten die niet beantwoord worden. Eigenlijk ben ik met 2 sterren nog erg mild. Deze film kun je beter overslaan tenzij je helemaal fan bent van Jodie Foster en daar maar geen genoeg kan krijgen ongeacht hoe ze haar rol neerzet. Er zijn betere B films als je gewoon een avondje vermaak zoekt.


avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

 • 620 berichten
 • 311 stemmen

Ijzer sterke film

Spannend van begin tot het eind

Jodie foster in top vorm


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6633 berichten
 • 6560 stemmen

Vermakelijke film met een prima spanningsopbouw.