• 9.376.759 stemmen

La Morte Accarezza a Mezzanotte (1972)

Thriller / Horror | 103 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titels: Death Walks at Midnight / Death Caresses at Midnight / Cry Out in Terror

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Luciano Ercoli

Met onder meer: Nieves Navarro, Simón Andreu en Pietro Martellanza

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Morte Accarezza a Mezzanotte

"The Steel Claw of Death..."

Een model experimenteert met een nieuwe drug, voor een artikel in een tijdschrift. Onder invloed ziet ze gedetailleerd een moord gepleegd worden. Het wordt later door haar vriend, de journalist en de politie weggewuifd als een hallucinatie, totdat ze doorkrijgt dat de moordenaar echt achter haar aanzit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van ToNe

ToNe

Het publiek bezig houden met het gissen van de moordenaar en zijn motief is vaak de katalysator van giallo films.

De moordenaar, zijn exotische marteltuigen en zijn mo[r]dus operandi willen dan nog wel eens het gebrek aan logica en consistentie van het verhaal camoufleren.

Death Walks at Midnight maakt het wel erg bont door het raadspel tot absurde hoogtes te brengen. Te veel weggeven is spoilen, maar het moet gezegd worden dat dit wel erg misleidend is.

Dat betekent dus dat de rooie haringen je om je oren vliegen en je zal er onvermijdelijk bij een paar toehappen.

Leuk voor de amateur-Poirots onder ons, al is het wat bloediger dan de gemiddelde Jessica Fletcher.

Oh ja, en mooiere vrouwen ook.

avatar van Zinema

Gissende Giallo.

Deze Italiaanse detective doet het subgenre der Giallo’s eer aan, maar niet altijd in positieve zin. Het verhaal drijft hier met name op een wel erg gekunsteld plot, dat ten tijde van de uitkomst op zijn minst een vervelende verbazing oproept. Een onmogelijk te raden moordmysterie dus. De hoofdlijn kent dusdanig vel zijpaden dat het bijna verwarrend werkt, maar het gissen doet de kijker volhouden. Dat blijkt echter niet voldoende.

Redelijk.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Ercoli legt deze keer wat minder het accent op Scott's rondingen. Daar waar ik dacht dat dit misschien voor een betere film zou zorgen, wil dit helaas niet zo vlotten. Het plot en met name de ontknoping is te vergezocht. Nu ben ik na het kijken van een aantal andere giallo's inmiddels wel wat gewend, maar Ercoli weet er gewoon niet goed mee weg te komen.
Het hele subplot rondom de drugsdealers komt gewoon niet lekker uit de verf. Jammer, want de eerste helft van de film is nog best spannend. De moordenaar ziet er lekker mysterieus uit en het moordwapen is wel gruwelijk en sadistisch bedacht.
Tegen het midden begint de film echter te slepen en de bizarre plot twists tegen het einde maken het er niet beter op.
Hier had meer in kunnen zitten als je het mij vraagt.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Er kunnen verschillende redenen zijn om liefhebber van het giallo-genre te wezen: killers met leren handschoenen, killers met scheermessen, veel niet-functioneel bloot, foute nichten, fraaie visuals Argento-style, bloederig sadisme en vrouwenmishandeling. Bovenal en vooral zijn wij dol op het genre vanwege de vaak driedubbel overgehaalde plots waarin zo'n beetje de hele cast welk op enig moment de geheimzinnige killer zou kunnen zijn. En hier maken ze d'r zowaar een minimaal vierdubbel overgehaald plot van. Ofwel vergeet verder maar helemaal iedere logica en iedere les in zinnige filmplots schrijven. Ondertussen is het natuurlijk wel genieten met de geheimzinnige killer met oversized zonnebril en vooral de giechelende messenwerper die zo uit Bassie & Adriaan lijkt te zijn gestapt. Verder tikken we 3 van allereerst genoemde giallo-genre-kenmerken aan.

Rommeltje, maar voor de liefhebbers uitermate genietbare rommel.

avatar van mikey

mikey

Boring Italo detective gevalletje met een veelbelovend begin, alles is stijlvol, sjiek en tiptop, verzandt uiteindelijk in bodemloze put vol knullige dialogen, debiel acteerwerk en een plot die totaal niet weet te boeien. Het uitgangspunt was niet eens zo mal: een uitgeslapen mevrouw neemt een moderne drug, hallucineert over een moord, en ziet vanaf dat moment overal de killer loslopen. Dan gaat het mis: alle andere betrokkenen twijfelen aan de identiteit van deze killer maar nog raarder: ook aan de identiteit van het slachtoffer. Ik bedoel, hoe kan je nou iemands droom in twijfel trekken? Dat sloeg dus nergens op! Rest ook niet.

- Nee! je hebt gedroom dat deze man deze vrouw vermoordt (2 foto's)

- Nee! hoor het waren echt 2 andere mensen!

Misschien leuk voor de ultra's: namelijk veel shots van gepanikeerde dames.

avatar van Quentin

Quentin

Haha, dat einde is zelfs voor een giallo totaal van de pot gerukt. Wat een stuurloos plot zeg, mijn interesse was halverwege de film al aan het wegebben. Ook uitermate teleurstellend dat godin Nieves Navarro, in tegenstelling tot La Morte Cammina con i Tacchi Alti (1971), gewoon niet uit de kleren gaat. Verder wel weer prachtig geschoten, net zoals de hoge hakken.

Krappe 2,5*.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik ben het wel eens met de kritiekpunten van mijn voorgangers hier. Het begin is alvast veelbelovend, maar mede door een plot dat gewoon niet te volgen is en waar de logica ook lijkt te ontbreken, is het alsnog een lange en vrij saaie zit. Oh ja er was wel af en toe wat actie, maar die was om eerlijk te zijn nogal knullig. Maar de echte elementen die een giallo liefhebber volgens mij leuk vindt ontbraken toch wel. De moorden en opbouw er naar toe waren er nauwelijks, het was meer detective mysterie op dat vlak. Wat naakt had misschien ook wel geholpen. Neen, dit kon vermakelijk worden gezien de mysterieuze moordenaar en het moordwapen maar halfweg leek het maar rond de pot te blijven draaien met zijplotjes en teveel dialoog dat ik mijn interesse verloor.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Deze giallo is een samenwerking van the who’s who van het genre. Aan het script hebben Sergio Corbucci en Ernesto Gastaldi gewerkt, 2 sleutelfiguren van het genre. De plot is naar verwachting redelijk ingewikkeld. De twists op het einde vond ik al wat moeilijker te volgen, ook omdat ik hem in het Italiaans bekeken heb. Visueel is het in goede handen bij Luciano Ercoli. Het heeft allemaal een goed tempo.

Zijn vrouw Nieves Navarro alias Susan Scott speelt de hoofdrol. Ze is een sterke geëmancipeerde vrouw en staat dus goed haar mannetje. Iets wat niet altijd het geval is in de giallo. De muziek is van Gianni Ferrio. Hij is een minder gekende Italiaanse componist maar even getalenteerd als zijn bekendere collega’s. Wat een weelde was er toch in die tijd.