• 9.394.414 stemmen

Met onder meer: Marcell Nagy, Béla Dóra en Bálint Péntek

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Pools, Duits en Hongaars

Releasedatum: 7 september 2006

Plot Sorstalanság

"You can close your eyes. You can turn away. But you will never forget."

Een historisch drama gebaseerd op Imre Kertesz' Nobelprijs winnende boek over Hongaarse Joden tijdens de Holocaust, Sorstalanság. Een jongeman wordt gearresteerd en naar een concentratiekamp gebracht waar hij alle gruwelijkheden moet zien te overleven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mrs.Donut

Mrs.Donut

Deze film wordt in de Filmfoyer in Tilburg gedraaid op 23 oktober 2007.

Datum: 23 oktober 2007

Aanvang: 20:00

Entree: € 6,50

Voor meer informatie: http://www.filmfoyer.nl

avatar van Leviwosc

Leviwosc

De voorstelling in Tilburg is helaas al uitverkocht.

avatar van kleez

kleez

Vond de film nou niet spectactulair goed. Een groot pluspunt is dat de russen rusisch praten, duitsers duits enz.

Moeilijk uit te leggen, maar ik mis wat in deze film, iets dat echt aanspreekt. Boek zal trouwes wel erg goed zijn, vond deze film gewoon minder goed. Weinig spanning, wél heel realistisch. Historisch / objectief gezien vind ik deze film velen maler beter dan Zwartboek. Als 'speelfilm' vond ik de film tegenvallen.

avatar van valerio2003

valerio2003

een mooie en indrukwekkende film absoluut ,maar hij haalt het niet bij schindlers list of the pianist

maar het is zeker een 4 sterren voor mij waard

avatar van keukenzout

keukenzout

Ik wil m heel graag zien, maar is ie erg schrijnend? Van the pianist ben ik echt naar geweest

avatar van neo

neo

Natuurlijk is ie erg schrijnend.

avatar van keukenzout

keukenzout

neo schreef:

Natuurlijk is ie erg schrijnend.

Ik vond m niet zo schrijnend als de pianist

avatar van nightbreed

nightbreed

Redelijke dramafilm.

De eerste 45 minuten vond ik ronduit saai en ik moest me daar doorheen worstelen.

Daarna krijg je een aaneenschakeling van momentopnames, het is dus geen vloeiend lopende film.

De wanhoop en hulpeloosheid is wel mooi weergegeven.

De acteerprestaties zijn erg sterk en het ziet er allemaal zeer realistisch uit.

De kleuren zijn zo goed als weggemixt wat eigenlijk cliche begint te worden bij dit soort zware drama's.

Al met al wel een film die je gezien moet hebben.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Indrukwekkende film, alleen begreep ik niet waarom hij ineens in het " ziekenhuis " terecht kwam en zodoende overleefde? 3,5

avatar van Hannibal

Hannibal

Jan met de pet schreef:

De oorlog was afgelopen.

avatar van snip

snip

redelijke film....het laat goed het beeld zien van een kamp, en mooie beelden. het zijn vaak korte beeld momenten wat ik wel jammer vind ik hou meer van een aan één lopend beeld. toch deed deze film me niet zoveel als bijvoorbeeld the pianist. de talen in de film vond ik wel een pluspunt niet dat bijvoorbeeld een duitser, engels praat maar hier worden gewoon de echte talen gesproken: duits, russisch ect.

avatar van Malick

Malick

Dit Holocaustdrama vanuit de ogen van een 14 jarige jongen kan makkelijk tippen aan megaproducties als Schindler List of The Pianist. Naar mijn mening verbleken die films bij dit schrijnende en vooral confronterende drama.

Het is allemaal historische gebaseerd op Imre Kertesz’ Nobelprijs winnende boek over Hongaarse Joden tijdens de Holocaust, Sorstalanság. Een jongen wordt tijdens een busritje gearresteerd en wordt naar een concentratiekamp gestuurd daar doet hij zich voor als een zestienjarige om niet meteen afgeschoten te worden. Wat hij daar allemaal meemaakt kan een mens eigenlijk niet verdragen vooral niet op een dergelijk jonge leeftijd.

Hij wordt tot twee keer toe dood verklaard maar hij wordt steeds door andere Joden gered. Totdat hij geen hoop meer in het leven heeft en voor de laatste keer in elkaar zakt. Het leven voor hem zit erop, hij heeft teveel gezien om het nog te kunnen verwerken. Het staat op zijn netvlies gebrand, hij voelt het in zijn handen, het merkt het bij elke beweging, zijn hart is door midden gescheurd van menselijk leed. Kan een mens zoveel verdragen en vervolgens toch nog iets van zijn leven maken.

De beelden zaaide alleen maar droevigheid uit. Het leek wel het einde van de wereld. Nergens warme kleuren alleen maar grijze, bruine, groene tinten in deze film. En dan de muziek van Ennio Morricone die ervoor zorgde dat de rillingen over me rug liepen en de tranen in me ogen stonden. Deze film staat op me netvlies gebrand, deze film zal ik nooit meer vergeten net zoals we nooit de Holocaust mogen vergeten. Dus een film die in mijn ogen verplichte kost moest zijn op de Middelbare school!

avatar van FullMoon

FullMoon

Ik ben op dit moment naar de film aan het kijken op Film3 en afgezien van het verhaal vind ik de acteerprestaties van die jongen barslecht.

avatar van gauke

gauke

Nog gruwelijker dan 'The Pianist'. Boek van Imre Kertesz is bijzonder treffend verfilmd. Wat opvalt zijn de donkerbruine kleuren, waarbij alleen de davidsterren die de joden moesten dragen helgeel zijn. In de concentratiekampen wordt passend overgegaan op zwart-witbeelden. Je ziet de 14-jarige hoofdpersoon vernaderen van een vrolijke jongen in een zielloze zombie.

avatar van Mangkon

Mangkon

kleez schreef:

Beetje beter opletten voortaan, de hoofdpersoon is een Hongaar en er wordt dus voornamelijk Hongaars gepraat, door de hongaren!

avatar van Yehudit

Yehudit

Mug schreef:
De lange scene waar men lange tijd stil moet blijven staan in het kamp met een oude man in het midden die op en neer beweegt en zelfs met zijn armen een soort van dirigent-functie oplegt, voelt aan als modern ballet, surrealistisch.

Ik weet het niet zeker, het is even geleden dat ik de film zag, maar volgens mij bedoel je hier het stuk waar kaddisj wordt gezegd. Het meest schrijnende stuk van de hele film, kaddisj is het gebed voor de doden, dat door de vader behoort te worden opgezegd.

In dit stuk bidden ze kaddisj voor zichzelf, wat dus inhoudt dat ze al 'overleden' zijn.

avatar van buikspek

buikspek

Goed neergezette film over een dieptrieste tijd, een boeiend verhaa die mij de gehele film bezig heeft gehouden

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Mooi aangrijpend drama, maar ik kan me best vinden in sommige kritieken hierboven. Je snapt niet zo goed waarom, dat had ik inderdaad ook. Maar wel prachtig in beeld gebracht, redelijk geacteerd. 3,5 *

avatar van Darbie

Darbie

Neo schreef : "Natuurlijk is ie erg schrijnend."

Dat klopt.

Maar wat nog schrijnender is: HET IS WERKELIJK GEBEURD.

En relatief gezien nog niet eens zo lang geleden.

En niet in Verweggistan, maar in land wat naast de onze ligt.

avatar van Bla

Bla

Mangkon schreef:

Hij zegt enz. wat enzovoort betekend. Oftewel na de voorbeelden van de Duitsers en Russen had best Hongaren kunnen komen. Beetje beter opletten voortaan.

avatar van Baggerman

Baggerman

Indrukwekkende film, waarvan ik nog nooit had gehoord. Jammer en vreemd, want de film is zeker net zo, zo niet meer, de moeite waard als vergelijkbare Hollywood-flicks als 'The Pianist', Shindler's List of The Grey Zone.

Bijzonder in deze film is het laten zien van de tijd 'na het concentratiekamp'.

Hoe Daniel Craig overigens in deze Hongaarse film is belandt?

avatar van neo

neo

Geen idee eigenlijk hoe Craig hierin terecht kwam. Misschien simpelweg door de casting director? Het kan komen doordat Verenigd Koninkrijk een co-producerend land is. Dat betekent dat men geld besteed aan crew van eigen land voor de productie. Ook komt ook voor dat men daarbij ook acteurs selecteert. Of misschien dat de regisseur hem wilde.

Kan er verder niks over vinden.

avatar van Mangkon

Mangkon

Bla schreef:

Je doet je nickname eer aan. Blablabla

avatar van Quido

Quido

Is dit op DVD?

avatar van gauke

gauke

Quido schreef:

Is dit op DVD?

Jawel, onder de titel Fateless bij o.a. freerecordshop, vanleest, bol.com.

avatar van Carl

Carl

sfeervolle film, goed gemaakt.

Mooie muziek van Morricone

Het acteren vond ik af en toe wat mindere momenten hebben.

Een sterk einde, waar de ik-figuur zich hele interessante dingen afvraagt.

avatar van sveneras

sveneras

Erg indrukwekkend, over het algemeen goed geacteerd en zeer mooi shots. Montage was een beetje saai maar dat maakte het camerawerk wel goed. Ook een erg aangrijpend verhaal. Een wat bescheidenere maar mooiere film over WO II.

avatar van speranza

speranza

Dit is een adembenemend mooie film. Je wordt helemaal meegezogen met de belevenissen van de kleine jongen. Vanuit zijn perspectief beleef je de film. De cinematografie is indrukwekkend. De afwisseling tussen stiltes waarin de eenzaamheid van de jongen wordt benadrukt met de hemels mooie muziek is zeer geslaagd. Het acteerwerk is uitstekend.

avatar van David Aaronson

David Aaronson

In alle Holocaustfilms maakt de bevrijding een einde aan de gruwelijke nachtmerrie, maar Fateless laat zien dat het einde van het zichtbare leed overgaat in een ondraaglijke verwerking. Ook al overleef je de verschrikking, je bent toch dood.

Indrukwekkende film met door de ziel snijdende muziek.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Hier en daar onevenwichtig in opzet, maar wel met een aantal zeer indringende scenes.