• 9.371.183 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Munk en Witold Lesiewicz

Met onder meer: Janusz Bylczyński, Aleksandra Śląska en Anna Ciepielewska

Gesproken taal: Pools

Plot Pasazerka

"Jailer and prisoner… both haunted by the Holocaust"

Een Duitse vrouw op een schip op weg naar Europa herkent plotseling het gezicht van een andere vrouw, wat herinneringen van lang gelden terugbrengt. Ze bekent aan haar man dat ze in de Tweede Wereldoorlog kampbewaarder was in Auschwitz, maar dat ze toch het leven van de vrouw die ze nu herkent gered heeft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van The Eye

The Eye

Sterk concentratiekamp drama van Andrzej Munk, die tijdens het filmen door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Gelukkig heeft Munk het stuk in Auschwitz af kunnen ronden. Door een voice-over wordt verteld wat er zich op het cruiseschip afspeelt. Dit lijkt mij toch minder interessant dan het verhaal wat nu verteld is.

avatar van John Milton

John Milton

Iemand een idee hoe ik deze kan zien, Mochizuki Rokuro wellicht? Volgens mij zag ik op ICM dat je hem gecheckt had?

avatar van Malick

Malick

Onze goede DVD-vriend Second Run heeft deze jaren geleden uitgegeven.

avatar van John Milton

John Milton

Kijk eens, en hij blijkt ook op andere wijze vindbaar met wat hulp (waarvoor dank). Top!

avatar van Flavio

Flavio

Knap drama, in bepaalde opzichten ook anders dan andere films over de vernietigingskampen omdat het verhaalt over wat zich afspeelde in "Kanada", en de Holocaust eerder zijdelings belicht wordt (in één zeer aangrijpende scène). Sterke hoofdrollen, vooral de actrice die "Marta" speelt maakte indruk, en de bizarre sfeer in het kamp komt goed over, waarbij geluisterd wordt naar een klassiek concert in familiale setting terwijl honderd meter verderop de schoorstenen roken.

Echt ontzettend zonde dat deze film niet afgemaakt kon worden. Hoewel de film draait om de scenes in het kamp vond ik het toch heel spijtig dat de stukken op de boot alleen uit stills bestaan, ik had graag ook de aanloop naar Liza's tweede (werkelijke) versie van de gebeurtenissen in Auschwitz willen zien. Als de film gecompleteerd had kunnen worden was dit denk ik een enorme klassieker geweest, nu is het een onaf meesterwerk in de dop. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik vind dat de film toch afgemaakt had moeten worden door de crew na Munk's dood, dit was denk ik alsnog de best mogelijke oplossing.

avatar van Fransman

Fransman

Ik vind dit een moeilijk te beoordelen film. Regisseur Andrzej Munk is tijdens het filmen omgekomen door een auto-ongeluk en van het achtergebleven materiaal is zo goed en zo kwaad een film gemaakt. Geen gelukkige keuze, want de confrontatie tussen beide vrouwen op het schip, dat veel had kunnen vertellen over de aard van hun relatie in het concentratiekamp, ontbreekt volledig. Dat had nu juist het hart van de film moeten worden.

Blijft over de beelden van beide vrouwen in het concentratiekamp, kampbewaakster Liza en gevangene Marta. Die beelden zijn zonder twijfel indrukwekkend. Maar de relatie tussen beide vrouwen is minder duidelijk. Het heeft te maken met macht en onderwerping, menselijkheid tegenover bruut geweld. Maar over de achtergrond van deze vrouwen komen we niets te weten. Evenmin hoe ze er uiteindelijk in geslaagd zijn het kamp te overleven. Uiteindelijk laat de film je met vele vragen achter en hebben we niet gezien wat Andrzej Munk ons had willen vertellen.