Genre: Horror / Thriller
Thailand
Geregisseerd door: Parkpoom Wongpoom en Banjong Pisanthanakun
Met onder meer: Ananda Everingham en Natthaweeranuch Thongmee
Plot Shutter
"The most terrifying images are the ones that are real."
De jonge fotograaf Tun en z'n vriendin Jane rijden per ongeluk een vrouw aan op straat. De vrouw overlijdt aan haar verwondingen en Thun en Jane ontvluchten de plaats van het ongeluk. Een tijd later komt Thun een mysterieuze schaduw tegen op een van zijn foto's. Hij gaat ervan uit dat het gewoon een slechte foto is. De schaduwen blijven echter opduiken en Thun merkt op dat de vorm van de schaduw wel erg lijkt op het gezicht van de vrouw die hij had aangereden.
Natre
Tonn
Meng
Tonn's Wife
Magazine Editor
Asst. Magazine Editor
matthijs_013
ik vind dat ze een amerikaanse remake moeten maken omdat bijna niemand deze film kent in westen, en volgens mij ook een groot succes zou worden.
Dat slaat nergens op. Remake's zuigen en de film ligt in bijna elke dvd winkel!
movie*freak
Dat slaat nergens op. Remake's zuigen en de film ligt in bijna elke dvd winkel!
vind jij dan remakes als the ring en the grudge niet beter dan orgineel en ze zijn allebei groot succes geworden als jij vind dat zo soort remake's zuigen dan ben jij beetje de weg kwijt.
-fal
- 2028 berichten
EINDELIJK GESCHROKKEN
Kwam die avond laat thuis, zapte wat en Shutter begon net, zodoende. Durfde toen 'ie afgelopen was niet eens meer op te staan om mijn tanden te gaan poetsen. Ik schaam me diep, maar ik heb echt zitten gillen af en toe, brrrr.
Dan beken ik ook maar. Ik heb hem midden in de nacht in het donker aan mijn pc gezien met koptelefoon op.. wrong choice!
Rechts achter me is een deur dus ik heb mijn stoel zo gedraaid dat ik met een half oog die deur in de gaten kon houden
Echt enge film. Anders dan de japanse Ringu, die ik ook effectief eng vond, had ik bij deze film amper bedenkingen over het verloop van het verhaal of bedenkingen mbt. niet uitgewerkte thema's. Ik vond hem ook "homogener".
Daarom 1/2 ster meer voor Shutter: 4,0.
Effectieve thaise variant op de japanse Ringu- en Ju-On films. Soms wordt er wel heel erg leentjebuur gespeeld bij de japanse voorbeelden, maar de film zit dermate goed in elkaar dat dit niet echt storend is. Daarnaast is de sfeer behoorlijk eng, de schrikmomenten zijn goed getimed en het verhaal bevat genoeg sterke elementen om te blijven boeien.
KwintenS
Goeie film die natuurlijk wel veel weg heeft van andere aziatische films. Sommige scenes lijken zo weggelopen uit the grudge. Er is ook niet veel moeite gedaan om wat origineel uit de hoek te komen. Maar dit is dan ook wel het enige punt van kritiek. Leuke film om eens te bekijken. Goeie schrikeffecten (die natuurlijk ook wel uit andere films lijken te komen maar toch blijven werken).
Toch een aanrader
Remi
Een erg enge film, moet ik zeggen.
De sfeer is echt geweldig en ik ben een paar keer goed geschrokken.
Het verhaal zit ook erg goed in elkaar, maar heeft toch wel iets van weg The Grudge en The Ring.
Ik vond het trouwens wel een beetje lijken op het spel 'Project Zero'. De geluiden vond ik erg gaaf gedaan, ik wist ook niet echt precies wanneer er nou echt iets engs ging gebeuren, wat wel erg snel gebeurde. Ik vind het toch een erg goede, orginele horrorfilm
sinterklaas
Godkelere wat een enge film.
Had hem gister gezien met veel moed en ik had regelmatig mijn hand half voor mijn ogen omdat ik niet echt tegen schrikeffecten kan vandaar ben ik ook niet heel erg geschrokken van die effecten.
Maar toch zitten er dood enge stukken in en al is de ene griezelscene voorbij begint de volgende weer. Vaak zit je gewoon verstijfd van angst naar deze film te kijken bv bij die scene in de auto dat die geest van die meid de auto inhaalt en even later grijnzend op de moterkap zit of die scene aan het eind, nou weet je waarom ie zoveel nekpijn had
Echt een aanrader voor horrorfans. Schuif die Amerikaanse horrorfilms maar es opzij.
Ik moet nodig meer Aziatische horror films zien, ze zijn echt te gek.
sinterklaas
ook van deze horrorprent komt er een Hollywood remake
FUCK!
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Ben toch wel benieuwd naar de amerikaanse versie, vond het thais nogal een beetje vervelend, alhoewel de sfeer echt goed zat in deze film. Een paar goede schikmomenten, je blijft echt het verhaal aandachtig volgen.
Soms zag het geheel er een beetje goedkoop uit.......maar ach dat wordt vergeven, tenslotte kijken we allemaal voor de enge sfeer en deze is hier zeker te vinden.
Voor het einde is echt verrassend, net zoals in the ring!!
Kijken = geloven 3,5
dafoefan
Een zeer goede film met een spannend verhaal.
Eindelijk weer eens echt schrikken, vooral met DTS.
Een remake vind ik totaal overbodig, ik geloof niet dat Amerika net zo'n goede spanning kan creëren.
Doet mij een beetje denken aan the Grudge, alleen is deze nog spannender, en heeft nog meer schrikeffecten.
Don_Mat
Geweldige film. Ondergewaardeerd. Zeker een aanrader. Echt het meest geschrokken ooit bij deze film. 5*
DownBusiness
Hele goede film! en eng dat het ook is!
Alleen durf (lees= wil) ik dit soort films niet te kijken, maar met wat gezelschap van vrienden erbij vind ik horrorfilms meestal wel leuk.
Sinds ik deze film, Dark Water en Premonition (?) gezien heb zoek ik meer van dit spport films.
4 *
morpheus31
Ik dacht dat het hele geesten idee nu zo ongeveer wel passe was totdat ik deze film gezien had.
Ik krijg steeds kippenvel, als ik pijn in mijn rug op nek heb
Ik ben niet bang aangelegd qua horrofilms, maar deze was erg creepy. Top !
Spookje
Moet je voor de gein The Eye eens bekijken dan weet je wat schrikken is.
NightmareLady
Qua engheid vond ik hem toch niet kunnen tippen aan de Grudge.
Maar zeer vermakelijk!
Lang leve japanse horror!
Remi
Hij komt uit Thailand
sambal
ik ben een egte horror liefhebber
en niet zo gauw bang van een horror film
maar eerlijk er waren veel momenten waar ik bij schok :O
maar tog aziatische ( met name thaise ) horror films
zijn enger en schokkender dan amerikaanse
egt een topfilm
dutchtuga
Zoveelste asian suspense flick maar wel eentje die boven het gros uitsteekt. Een aantal zeer effectieve scares, een algehele goede sfeer en dito camerawerk zorgen ervoor dat dit zeker geen The Ring deel 11 is.
Dikke 3,5*
maurice74
Behoorlijk eng, ook al is het bijna niet origineel meer. Dat met foto's zit natuurlijk ook in Ringu. Maar blijft het goeie film.
Japie Mol
- 1995 stemmen
Ik ben een groot liefhebber van de Aziatische horrorfilms, maar het komt zelden voor dat ik daadwerkeijk momenten heb dat ik schrik van bepaalde scenes. Bij deze film had ik meerdere van dat soort momenten. Dat alleen al maakt een horrorfilm voor mij geslaagd. Als ik een top 10 zou maken van Aziatische horrorfilms staat deze met stip op 1. Daarom 4*.
Korova
ondanks dat ik heel sceptisch was over deze aziatische horrorfilm moet ik bekennen dat deze film me van begin tot het eind heeft geboeid, en ook al is het verhaal niet bijster orgineel en zijn er voldoende herkenningspunten met andere bekende titels. Deze film had wel iets!!! zeer sterke onheilspellende momenten waar zelfs ik weleens van moest schrikken deze titel kan zich makkelijk scharen met titels als ringu, the eye en the grudge doet er zeker niet voor onder
mgiethoorn
creepy film,,ben ook redelijk vaak geschrokken...
Komt vast wel remake van...denk alleen niet dat de Amerikanen deze creepy sweer kunnen creëren.
voor de horrorliefhebber deze moet je zeker weten zien!
goede film 4,0*
Manu
voor de derde keer gezien en hij blijft superbe
vooral dat einde...my god, wat creeeeeepy!!
RealLife
Ik vond het een superfilm, schrok me een aantal keer de tyfus. Alleen het einde vond ik een klein beetje in elkaar zakken, dat meisje zag er op zich best eng uit, maar alles went en ik vond dat ze een groot deel van haar 'creepyness' verloor door zo vaak in beeld te zijn.
Die scene waarin Tun naar die foto kijkt, en haar gezicht plots een kwartslag draait deed me een meter omhoog wippen. Beetje belachelijk eigenlijk, want die zat eraan te komen
Halcyon
Beeld je even in dat je met lijf en lede tracht te ontsnappen aan een uiterst eng uitziende geest die je kost wat kost wil grijpen om je mee te nemen naar het hiernamaals. Je loopt door een eindeloos gangencomplex van een leeg flatgebouw en betreedt een gammel deurtje dat het portaal vormt naar een grimmige trappenhal. Je loopt en loopt. Je voelt de kille adem in je nek van de geest die je nog steeds op de hielen zit. In een ijltempo daal je de trappen af, minutenlang, om uit de greep te blijven van de dood. Je hart klopt in je keel en in alle zenuwuiteinden van je lichaam. Je ademsnood verbleekt bij de constante aanvoering van adrenalinestoten. Tintelingen bekruipen je ruggengraat. Na enkele minuten die wel uren lijken, stel je vast dat je nog steeds op dezelfde verdieping zit als waar je de trappenhal bent binnengestormd. Ongeloof maakt zich van je meester. En nog steeds word je achtervolgd door de niet aflatende kwelgeest die niet zal rusten alvorens hij je te pakken heeft. De gedachte dat je de in tijd en ruimte eindeloze achtervolging nooit kan winnen, kraakt je psyche. Angst en onmacht bespelen je emoties. Je geeft je tenslotte over en berust in je lot…
Shutter is een aaneenschakeling van dergelijk hallucinante scènes die de langzaam opgebouwde paranoia naar een ongezien hoogtepunt tillen. Het begint allemaal met een banale aanrijding van een jong meisje, waarna de onthutste daders in een vlaag van paniek vluchtmisdrijf plegen. Snel daarna wordt het koppel geteisterd door een duistere schim die op alle mogelijke ogenblikken aan hen verschijnt. Voor de kijker meteen een eerste teken aan de wand dat de schim wraak wil voor het dramatische ongeluk. Wanneer gaandeweg het verleden van het hoofdpersonage pijnlijk wordt blootgelegd, schuiven alle puzzelstukjes in elkaar en wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. En zo wordt het publiek getuige van een beklijvende horrorfilm die op meerdere facetten werkt.
Complexe begrippen zoals wrok, wroeging en het menselijk geweten krijgen in Shutter door middel van talrijke betekenisvolle verwijzingen een wel erg aparte en tegelijk akelige invulling. Op vakkundige wijze wordt dit basisconcept in een uniek verhaal gegoten dat met een ijzingwekkende suspens en een handvol perfect getimede schrikmomenten een briljante uitvoering kent. Cinematografisch zit Shutter uiterst strak in elkaar. Elk audiovisueel detail staat in dienst van het narratieve aspect, gaande van vervreemdende shots van grauwe flatgebouwen tot een intense klankband die je meermaals doet rechtveren uit je stoel.
Van de afstandelijke toon die vele Aziatische producties kenmerkt is in Shutter weinig tot niets te merken. Niet zelden bemoeilijkt de cultuurbarrière een optimaal inlevingsvermogen waardoor de impact steeds beperkt blijft, maar dat is in deze verwesterde Aziatische prent geen hindernis. Hoewel typische Aziatische symboolwaarden (bijvoorbeeld ontzag voor geesten) nog steeds aanwezig zijn – streekgebonden elementen als taal en locaties inbegrepen – vertoont het hoofdpersonage toch duidelijk herkenbare trekjes. Dat maakt het allemaal iets meer grijpbaar en begrijpbaar en in die zin ook aangenamer om naar te kijken.
Verder is Shutter een complete film, in die zin dat elk shot en elke scène mooi uitgemeten zijn, goed op elkaar aansluiten en netjes in het totaalplaatje passen. Bovendien laat de regisseur via subtiele hints ruimte voor eigen interpretatie zonder dat het allemaal te vaag wordt. Van de kijker worden inspanningen gevraagd, er ontstaat een zekere interactie met andere woorden, maar het publiek wordt nooit volledig in het ongewisse gelaten. Goed gedoseerde thrills en chills en een constant aanwezige onderhuidse spanning doen vervolgens de rest en daarmee serveert deze atypische spookfilm je op een aanhoudende adrenalinerush die zelfs na de aftiteling nog door je lijf blijft zinderen. Een klassieker in wording!
Chainsaw
De originaliteitsprijs zal Shutter wel nooit winnen. Voor mensen die een beetje bekend zijn met films in het genre van bijvoorbeeld Ringu, Ju-on of Honogurai Mizu no Soko Kara zullen veel momenten bekend voorkomen en zijn zelfs bepaalde schrikmomenten en plottwists redelijk makkelijk te voorspellen zijn. Maar gelukkig heeft de film wel meer te bieden. Naast alle schrikmomenten en effecten die wél effectief zijn (en dat zijn er toch aardig wat) heeft de film een uitstekend naargeestig sfeertje. Eigenlijk ben ik het grotendeels eens met de woorden van Halcyon, alleen mocht het van mij allemaal wel wat origineler en verrassender. Heb overigens maar weinig verwachtingen van de US remake.
Die vraag heb ik nog maar 100 keer moeten beantwoorden
Gewoon, omdat ik me niet kan vinden in de beperkte schaalverdeling, ik nogal eens van mening durf veranderen en niet altijd mijn stem wil aanpassen en eveneens omdat je hier soms afgerekend wordt op je stemgedrag.
Verbaas me er eigenlijk een beetje over dat je deze film zo "origineel" vond Halcyon. Had hier net het idee dat ik hetzelfde filmke één keer teveel hermaakt gezien had.
Valt toch precies binnen het Aziatisch suspense aanbod zonder daar veel aan toe te voegen. Toegegeven dat het nog best aardig is uitgevoerd, maar verder vond ik het echt niet opzienbarend.
Halcyon
Ja, het is allicht niet origineel voor asia-fans. Ik ben me ervan bewust dat reeds een hele cyclus aan Aziatische spookfilms vooraf gegaan is aan Shutter. Ikzelf heb er daar maar enkele van gezien, de bekendste wellicht, en de meeste dan nog nà het zien van Shutter. Daar ligt een beetje de reden dat ik deze origineel vond, maar ook omdat het concept rond de geest als personificatie van Tuns geweten me enorm boeide.

Alone

Janghwa, Hongryeon
Horror / Drama, 2003

Ju-on
Horror / Mystery, 2000
zelfmoordfotograafnachtmerriebangkok, thailandthailandwraakflashbackauto ongelukscreampolaroidgeeststrobe lightsecret loverpreserved corpselights outasian horror mental hospitalyoung girlyoung girlsnightmaresbangkok