
The Curse of Frankenstein (1957)
Alternatieve titel: Frankenstein Ontsnapt
Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Horror
82 minuten / 83 minuten (Japan)
geregisseerd door Terence Fisher
met Peter Cushing, Robert Urquhart en Hazel Court
Victor Frankenstein (Peter Cushing) is geobsedeerd met het idee van het creëren van leven. Samen met zijn leraar en tevens assistent Paul Krempe (Robert Urquhart) werkt hij verder aan zijn theorie. Met delen van lijken, afkomstig van onder andere het kerkhof en zelfs van recent gestorven mensen, gaat hij verder met zijn experiment om een levend wezen te creëren uit dood weefsel. Dit zeer tegen de wil van Krempe die gewetenswroeging krijgt. Victor Frankenstein wil hier niets van horen en weet van geen wijken.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=q9SIbIgW6CE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,1 / 9643)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)
3 sterren
3,5 sterren
Ik snap dat de fans dit werkje hoog hebben zitten, maar deze classic kon mij amper bekoren. Had er nog wel zin ook.
E.e.a. valt (of staat) met Cushing, wiens personage mij weinig deed. Vond Krempe i.i.g een stuk boeiender. Maar daarmee verloor het verhaaltje mij ook wel een beetje. Krempe wil namelijk 10 keren zijn baas verlaten maar blijft er telkens bij rond hangen. Hmmm...
Ook het zijplotje met de werkster en Court vond ik allesbehalve sterk, om van de monster-verschijning van Lee nog maar te zwijgen. Door de plastic decors wil ik best heen prikken. Maar.. Volgens mij had er toch echt wel meer in kunnen zitten. Ook toentertijd.
Ga het zeldzame vervolg nog wel proberen, hopelijk biedt dat meer perspectief.
Dit is slappe hap, mijns inziens.
Cushing zet een voortreffelijke baron Frakenstein neer - een smeerlap in hart en nieren met een morbide obsessie. Een andere grote naam is Christopher Lee die een korte maar krachtige rol heeft als het monster. Toch zie ik persoonlijk liever de vertolking van Karloff in Frankenstein uit '31.
Daarnaast is Curse of Frankenstein ook weer een mooi staaltje gothic horror: warme kleuren, weelderige decors en houterige dialogen. Voornamelijk de scènes in het met kleurrijke en pruttelende proefbuizen volgepakte laboratorium springen eruit.
Ongetwijfeld een van de betere Hammers.
Terence Fisher legde in zijn prent het gewicht hoofdzakelijk op de persoon van de baron Frankenstein (een schitterende rol van Peter Cushing), terwijl het monster verrassend wat op de achtergrond bleef. Hiermee nam hij afstand van de opvattingen uit de Frankenstein films van de jaren dertig van Whale en Rowland. Waar deze laatsten onwillekeurig wat sympathie voor de Karloff-creatie opwekten was Christopher Lee een afstotelijk individu dat bij de kijker alleen maar weerzin en afgrijzen opriep.
Deze knappe griezelfilm viel op door zijn fotografie waarin als het ware impressionistische kleuren werden gebruikt en luidde een nieuw tijdperk in voor de horror en ook voor Hammer.
Ik bezit momenteel de UK en US Warner Bros DVD, die widescreen zijn en Engelse ondertitels hebben. Beeld is zeer goed, geluid kan echter beter. Maar in oktober krijgen we een update: dan is er in het Verenigd Koninkrijk een Blu-Ray release en deze keer hopelijk compleet, want de huidige DVDs missen een "oogbal"-sekwens.
YouTube - The Curse of Frankenstein censored eyeball shot
Daarnaast heb ik me laten wijsmaken dat er nog een tweede "cut" was in de DVDs: een scene waar een (weliswaar fake) hoofd in zuur wordt gegooid. Maar die zou nog moeilijk te vinden zijn.

Het is simpelweg een fijne, ouderwetse horror. Mooie settings, vooral buiten in de herfstige bossen (horen meteen bij de mooiste scènes, ook omdat Lee's voorkomen er mooier uitkomt), en zelfs het neppe buitenplaatje met de bergtop zijn een verademing na zoveel binnen zitten in het op zich best mooie laboratorium en andere kasteelkamers. Het creatuur in die buitenscènes met het blauwige gezicht leek me een vrij duidelijke inspiratie voor Carpenters Myers, maar ik weet niet of dat ook een algemeen bevestigd vermoeden is...?
De acteurs kwijten zich prima van hun taken, maar er wordt inderdaad nogal heel veel gekletst (daartussen zit het verhaal wel lekker in elkaar) en dat die kompaan van F. alsmaar niet ingrijpt, is een beetje ongeloofwaardig. Verder veel suggestie kwa horror, maar af en toe ook een lekker bloederige touch.
Weerom ''een dikke 3,0* voor het vermaak, misschien ooit wel eens een halfje erbij.''
Monster was vooral bijzonder door het persoon die hem speelde (Christopher Lee)
weer eens wat anders dan Dracula.
Heerlijke oude horror.
Zoals het de meesten niet zal zijn ontgaan is het vandaag Halloween. De dag waarop heel de omgeving gehuld is in doodskoppen, spinnenwebben en wat weet ik nog allemaal. Het is een dag waar de cinema ook graag op inspeelt door dan een thema avond te organiseren, al dan niet op Halloween zelf. Cinema Zuid in Antwerpen had het interessantste aanbod met 2x Peter Cushing en dat voor een spotprijs van 3 euro.
De eerste van de twee films was dus deze The Curse of Frankenstein. Een goede keuze om mee te openen want deze Frankenstein film wordt algemeen beschouwd als de revival van het horror genre, een genre dat serieus in populariteit was gedaald sinds de glorieperiode van de jaren '30 tot begin jaren '40. Oorspronkelijk was het echter de bedoeling om in de sfeer van die horrorfilms te blijven en was de rol voor het monster weggelegd voor de legendarische Boris Karloff. De film zou ook in zwartwit gemaakt worden maar Universal dreigde echter met een rechtszaak waardoor de film compleet moest worden herschreven zodat er geen bewijs was dat er elementen uit de Universal films gekopieerd werden. Exit Karloff dus en The Curse of Frankenstein werd dan ook maar ineens de eerste film met het monster die in kleur werd geschoten. Regisseur Terence Fisher en de zijnen laten zich inspireren door het verhaal van Mary Shelley maar geven er hun eigen draai aan. Dit keer ligt de focus meer op de dokter zelf in plaats van het monster, een aanpak die ik nog niet eerder was tegen gekomen bij een Frankenstein film, maar hij werkt verdomd goed. De spanning tussen de baron en Paul wordt heerlijk opgevoerd en het is werkelijk genieten van de heerlijke gotische sfeer waarin de film is ondergedompeld. Mooi trouwens dat gisteren de uncut versie was te zien met de close-up van het oog en het onderdompelen van het hoofd in zuur.
Nog een reden dat deze Frankenstein de moeite waard is, is de cast. Christopher Lee en Peter Cushing hadden al eerder samengespeeld (in Hamlet en Moulin Rouge) maar het was op deze set dat ze vrienden werden. Een vriendschap die zou blijven duren tot aan de dood van Cushing in 1994. Beiden zouden nadien een aantal legendarische rollen spelen in de Hammer films maar hun klasse is hier al overduidelijk merkbaar. Cushing steelt de show als baron Frankenstein en is heerlijk op dreef. Lee speelt een wat kleinere bijrol als het monster maar doet dat uitstekend. Geslaagde make-up effecten trouwens, ook hier een update ten opzichte van het origineel maar het kan perfect op zichzelf staan. Robert Urquhart moet zich proberen staande te houden tussen deze twee maar slaagt daar wonderwel in.
The Curse of Frankenstein zorgde terecht voor de heropleving van horror en zette meteen ook de toon voor die geweldige Hammer sfeer. De gotische omgevingen gecombineerd met een sterk plot rond baron Frankenstein zijn schitterend en het geheel wordt nog verder afgemaakt met erg goede rollen van Cushing en Lee.
4*
Goed.
Erg leuke Hammer-productie. Ik was erg verrast op de manier waarop het verhaal vertelt word. De flashback-structuur vond ik modern ogen op een of andere manier. Heb wonder boven wonder deze film als HD Blue-ray gevonden, het geen de kijkervaring aanzienlijk verbeterd.
Een van Cushing's beste rollen toch toch wel, hij zet een erg goede alternatieve Frankenstein neer. In tegenstelling tot de originele (uit de 1931-film) is deze Baron wat zachtaardiger tegen zijn creatie maar deinst hij nergens voor terug in naam van de wetenschap, zo blijft het niet bij graf roven en brengt hij zelfs zijn minnares om zeep. Robert Urquhart was ook een erg goede tegenspeler voor Peter, hoe het begon als een samenwerking maar dat Paul later toch terugdeinst voor Victor's plannen. Vond Christopher Lee een leuke vertolking van het monster neerzetten, moet toch zeggen ook al ben ik een grote fan van Lee en is hij dé Dracula, Baris Karloff is 100 keer beter als het monster.
James Bernard's soundtrack werkt ook hier weer goed. Van de openingsmuziek, die erg lijkt op de muziek van de 1931 versie; de erg mooie soundtrack bij de rustige scenes naar de zenuwenmuziek in de "actiescenes".
De manier waarop het verhaal vertelt is is erg fijn, de film is ook niet erg lang. Ik heb de 82 minuten goed besteed. Ben trouwens benieuwt wat er in de extra minuut van de Japanse versie zit.
Ik was al bezig met Hammer's Dracula-reeks maar ga denk ik ook eens aan de andere Frankensteins beginnen. Hoop dat de andere ook op blue-ray komen, dat kijkt toch vele male beter dan die vage .avi's die op het web te vinden zijn.
Een must-see voor de horror-liefhebber
Lee is een leuke verschijning als het monster, maar daar waar hij als Dracula angstaanjagend over wist te komen, wekt hij met deze verschijning eerder het medelijden van de kijker. Er word meer ingespeeld op het "angstaanjagende" van Frankenstein's experiment, maar dat is te weinig om heden ten dage echt indruk achter te laten.
Bedroevend slecht was hij zeker niet, maar er bestaan betere films over dit welbekende verhaal.

Een fraai uitgevoerde film met een goede bezetting die een mooi stuk film in de geschiedenis hebben nagelaten. Peter Cushing overleed namelijk in 1994 aan prostaatkanker op 81-jarige leeftijd.
Robert Urquhart was iets ouder en overleed in 1988 op 87-jarige leeftijd.
Voor zijn inspanningen bij de "operatie Market Garden" bij de slag om Arnhem werd Urquhart na de oorlog door de Nederlandse regering onderscheiden met de Bronzen Leeuw en werd er een straat in Oosterbeek naar hem vernoemd: de generaal Urquhartlaan.
Hij was sinds 7 januari 1944 commandant van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie.
Nog even over de film; deze heeft een goede indruk achtergelaten. Het deed helemaal niet gedateerd aan, misschien omdat men niet bij daglicht buiten filmde? en heeft ons eigenlijk geboeid vanaf het begin tot het einde. Liefhebbers van "Frankenstein" kunnen wij deze film van harte aanbevelen!
Één van de eerste uit de serie van velen Hammer horrors en hoewel degelijk en best sfeervol bleef ik toch met een wat teleurgesteld gevoel achter.
Aan de acteurs lag het in elk geval niet,Peter Cushing en Robert Urquhart zijn beide erg goed,al hadden de dialogen wel wat beter en afwisselender kunnen zijn.The Curse of Frankenstein ziet er verder goed uit,al zie je het lage budget er zo nu en dan toch wel aan af.Wat dat betreft was dat bij de films die nog zouden volgen toch wat beter verzorgd.Doet ook wat afbreuk aan de ambiance.
Christopher Lee doet het niet slecht als monster maar ook hij kan uiteindelijk niet in de schaduw staan van Boris Karloff.
Wat overblijft is een goed geregisseerde horror film met en aangenaam tempo en aardig camerawerk maar het niveau van de James Whale films wordt niet gehaald en ook Frankenstein: The True Story uit 1973 was iets beter.
Desondanks wel een dikke voldoende.