• 9.376.855 stemmen

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Ruby Barnhill, Mark Rylance en Penelope Wilton

Releasedatum: 20 juli 2016

Plot The BFG

"The world is more giant than you can imagine."

Een jong meisje wordt door een grote reus, beter bekend als de BFG, geïntroduceerd in de wondere wereld van Reuzenland. De BFG, zelf een grote vriendelijke reus, is niets vergeleken met de andere reuzen die er leven. De twee beginnen aan een avontuur om een invasie van mensetende reuzen te stoppen die van plan zijn de mensenwereld te bestormen.

avatar van Walter White

Walter White

Was niet veel aan deze film had er meer van verwacht.

De beelden waren mooi dat was ook het enige, verhaal vond ik saai hadden ze meer uit kunnen halen.

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

m1chel schreef:

Het boek De GVR uit 1982 is misschien wel het bekendste en meest geliefde kinderboek dat de legendarische kinderboekenschrijver Roald Dahl heeft geschreven. In 1989 verscheen er een animatiefilm, dit vooral omdat een live-action verfilming van het verhaal destijds onmogelijk leek om te maken. Nu jaren later wilde niemand minder dan regisseur Steven Spielberg zijn vingers hier wel aan branden. Het boek is dan ook één van zijn favoriete kinderboeken, welke hij voorlas aan zijn kinderen toen zij nog klein waren. Bij het horen van de naam Spielberg, in combinatie met een kinderfilm lijkt een mislukking vrijwel onmogelijk, en bij het zien van de eerste beelden werden de verwachtingen nog iets verder opgekrikt. De conclusie die we na het zien van de film direct kunnen trekken is dat Spielberg wederom een nagenoeg perfecte kinderfilm aflevert, waarvoor de status van klassieker mogelijk zelfs in het verschiet ligt.

Uit de honderden meisjes die auditie deze voor de rol van het weesmeisje Sophie plukte Spielberg uiteindelijk de piepjonge Ruby Barnhill om deze hoofdrol te vertolken. Naar eigen zeggen had hij direct bij het zien van Ruby het juiste gevoel en dat is een mening die wij delen. Voor de rol van De GVR werd Mark Rylance gecast, die we vorig jaar op briljante wijze de rol van Rudolf Abel zagen vertolken in Spielbergs’ Bridge of Spies, een rol waarvoor hij een Oscar in de wacht wist te slepen. De keuze voor Rylance blijkt de enige juiste te zijn geweest, want de rustige uitstraling werd treffend gevangen met motion capture en daarnaast zorgt het heerlijke accent van de acteur ervoor dat jong en oud al snel een klik voelen met zijn performance. Het vreemde dialect van De GVR is overigens dolkomisch en geweldig vertaald uit het boek, waarbij alle eer naar Rylance gaat want het is een hele prestatie om dit de gehele film zo neer te zetten.

Zoals je wellicht mag verwachten zijn de CGI-effecten om je vingers bij af te likken en de combinatie met het (optionele) 3D-effect zorgt ervoor dat je bij tijd en wijlen niet weet wat je ziet: pure perfectie op visueel gebied. Alles is zo levensecht dat je af en toe het gevoel krijgt dat je naar een echte reus zit te kijken, waarbij met oog voor detail de gelaatsuitdrukkingen van Rylance subliem in beeld zijn gebracht. Het zijn dingen die je aan Spielberg zeker wel kan overlaten. Zoals bijna altijd wordt de muziek verzorgd door Spielbergs’ vaste componist John Williams, die wederom weer een heerlijke en vooral sfeervolle soundtrack aflevert. Het maakt de film geschikt voor jong en oud, al kan de film voor de allerkleinsten onder ons soms misschien wat heftig zijn.

The BFG – De GVR is aan de hand van Steven Spielberg een heerlijke kinderfilm die je de volle twee uur in zijn greep zal houden. Je wordt soms werkelijk van je stoel geblazen door de prachtige CGI-effecten en de hoofdrolspelers zijn perfect gecast. Vooral Mark Rylance valt op in zijn niet minder dan briljante motion capture rol als De GVR. Het is boeiend om te zien hoe Spielberg het klassieke verhaal van Roald Dahl naar zijn hand heeft weten te zetten zonder dat dit afbreuk doet aan de herinnering die velen van de lezers van het boek met zich mee zullen dragen. The BFG, of De GVR zoals de Nederlandse titel luidt, is een avontuur vol humor en verbluffende effecten die niemand teleur zal stellen.

Je neemt de woorden uit mijn mond. Niets meer aan toe te voegen.

avatar van m1701

m1701

Mooie film maar kan sentimenteel niet tippen aan het origineel.

Was mijn eerste bios film ooit Jarenlang op videoband gekeken.

De slissende gvr uit het origineel had toch wat iets.

Al is deze visueel wel echt veel mooier.

avatar van james_cameron

Steven Spielberg leek geknipt te zijn voor de verfilming van Roald Dahl's gelijknamige boek, maar ja, dat dachten we ook van Hook. Het resultaat is een mooi gemaakt maar nogal leeg en vreemd afstandelijk sprookje, dat vooral aan de saaie kant is. En sporadisch best flauw ook. Eersteklas special effects en visueel dik in orde, maar al met al toch één van de minste films van Spielberg. Samen met Hook.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik vond de tekenfilm altijd wel mooi als kind en de reus herken ik nog direct, maar verder niet zo meer zo veel eigenlijk. Misschien zou ik nu ook tegen zo tegen de getekende film aankijken, maar deze live action vertolking doet mij maar weinig aan eigenlijk. Niet eens echt op de hele familie gericht maar toch behoorlijk voor kinderen. Het tikkeltje duisternis dat het origineel en ook The Witches-verfilming nog wel had kun je hier niet terugvinden. Zelfs de slechte reuzen zien er onschuldig uit.

Belangrijker nog is dat de film behoorlijk saai is. Het tempo zit er nou niet echt lekker in, en dat zou je misschien nog wel kunnen prijzen, zeker in deze tijd, maar wat is het waard als de film niet echt leuk is om te kijken? Spielberg beheerst zijn vak, dus natuurlijk zijn er nog wat momentjes van vooral visuele magie (prachtig die kleurig weergegeven dromen bijvoorbeeld), maar de scènes met het meisje en de reus weten ook niet echt te pakken. Rylance is heel behoorlijk als de reus, maar Barnhill is een irritante verschijning.

Verder vond ik de film ook wel een wat opmerkelijke mix van ouderwets en modern. De soundtrack van Williams is weer vooral oubollig, en dat vloekt een beetje met al die overduidelijke CGI. Dat ziet er mooi uit en werkt goed in de gezichtsuitdrukkingen van de BFG, maar vaak ziet er toch niet zo mooi uit. Tijdens de aanval op de reuzen op het einde bijvoorbeeld, dat is echt niet best. Ik herinnerde me trouwens ook helemaal niet dat op het einde de koningin van Engeland hulp biedt. Vind het maar raar eigenlijk.

En dan krijgen we ook nog van die kleffe hints dat dat wicht geadopteerd zal worden door die assistente van de koningin, een van de weinige momentjes dat het echt wat al te mierzoet wordt overigens. Dat valt me dan nog wel mee van Spielberg. En het heeft nog wel wat charmants hoeveel aandacht er nog wordt besteed aan die ontbijtscène. Ook de allerlaatste scène waarin het meisje fantaseert over hoe de reus nu leeft is nog wel lief
. 2.0*.

avatar van Train

Train

Erg traag.. Spanning komt maar niet, heb hem halve wegen maar uit gezet en ben wat anders gaan kijken.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Where am I?

Giant country!”

Steven Spielberg weet de sprookjesachtige wereld van Roald Dahl op een magistrale manier op het scherm te toveren. Zo af en toe heb ik nood aan een niet te ingewikkelde of zwaarwichtige film. Zo’n film die je naar een sprookjesachtige, zorgeloze wereld meevoert en voor eventjes de dagdagelijkse beslommeringen doet vergeten. Ditmaal is het een lieftallig klein meisje, Sophie (Ruby Barnhill), die nadat ze de vriendelijke reus (The Big Friendly Giant) door de donkere straten van Londen heeft zien dwalen, door deze laatste wordt meegenomen naar Reuzenland. Juist zoals Mowgli in “The Jungle Book” is Sophie omringt door computer gegenereerde animaties. Niet helemaal echter. Het gezicht van de BFG kwam we nogal bekend voor. Naderhand ontdekte ik dat Mark Rylance, die nog recent meespeelde in de door Spielberg geregisseerde film “Bridge of Spies” als Rudolf Abel waarvoor hij een Acadamy Award ontving, de rol van de vriendelijke, vegetarische reus op zich nam.

Ook hier is het bewonderenswaardig hoe een klein nietig meisje moet acteren in het ijle, want volgens mij is het hele reuzenland bevolkt door die giganten, een met blue screens gevulde ruimte. Zeker de magistrale scène waar ze samen met de vriendelijke reus op dromenjacht gaat, is een sterk staaltje van technologische magie. Als de minder vreedzame reuzen op jacht gaan naar de in bescherming genomen Sophie, deed het me een beetje denken aan “Jack the Giant Slayer”. En het zelfverzonnen taaltje dat door de vriendelijke reus wordt gehanteerd, bewijst waar J.K. Rowling de inspiratie heeft gehaald voor het eigenzinnig taaltje dat haar creaturen spreken in de Potter serie. Maar het is vooral de vormgeving en het indrukwekkende ontwerp dat je met open mond gadeslaat. De landschappen in Reuzenland en het huis van BFG is gedetailleerd en haarscherp in beeld gebracht. Maar vooral het oude Londen ziet er fantastisch uit. Nachtelijk Londen waar de grote vriendelijke reus in ronddwaalt om kleine kinderen hun dromen in te blazen en waar hij zich op ingenieuze (en soms lachwekkende) manier telkens weet te verbergen voor rondzwervende nachtraven.

Hoofdzaak is wel dat je je laat meeslepen in deze wonderbaarlijke wereld, want anders komt het allemaal nogal kinderachtig over. De film is niet bepaald angstaanjagend waardoor het ook geschikt is voor de allerkleinsten. En die zullen zich kostelijk amuseren als de vriendelijke reus het eigen brouwsel “frobscottle” bovenhaalt. Een groenachtige substantie die na het drinken ervan resulteert in een redelijk ernstige vorm van winderigheid. Normaal gezien horen komische situaties waarbij scheten of boeren worden geproduceerd thuis in een platvloerse komedie. Maar hier zorgt het (zelfs in aanwezigheid van de Britse koningin) voor enkele hilarische momenten.

Niks negatiefs te melden dus. Buiten het feit dat het nergens echt spannend was of imponeerde. Misschien ben ik niet meer zo snel onder de indruk van iets en zijn we die fabelachtige technische snufjes in de filmwereld al gewend. Maar ik kreeg niet dat wow-gevoel bij het bekijken van “The BFG”. Niet zoals de eerste “Harry Potter” film. Of het eerste deel uit “The Lord of the Rings”. Die magische sfeer waardoor het wel leek alsof je geteleporteerd werd naar een andere imaginaire wereld. En dat miste ik in dit, vooral charmante, sprookjesverhaal. Op een bepaalde manier is het wel een ontroerend verhaal. De minder reusachtige reus die slijmerige komkommerachtige groenten eet in plaats van mensenvlees en daardoor gepest wordt. En dan is er dat kwetsbare kleine meisje dat voor hem in de bres springt. Een innemend en tegelijkertijd ludiek verhaal waar jongere kindjes ook van kunnen genieten. Met andere woorden, een geschikte familiefilm.

avatar van boemboem27

boemboem27

wat een geweldige leuke en mooie film was dat.

ook het heerlijke Engelse "taaltje",geweldig.

goed gecast mooie beelden toppie

genieten van de eerste tot de laatste minuut

avatar van clubsport

clubsport

de animatieversie heb ik nooit gezien en het boek ook niet gelezen maar als kinderfilm is deze versie wel prima geslaagd vind ik .

avatar van Rico120

Rico120

dit is een hele mooie film maar het is niet zo als het origineel uit 1989 maar eigenlijk toch maar anders

op sommige momenten zeer grappig zo als dat de halve crew van Buckingham Palace even gaat ruften maar ik had ook verwacht dat Buckingham Palace ging flippen of even de lucht inging maar ik mag niet klagen wand de film is goed

avatar van erik1977

erik1977

Tja< wat moet ik zeggen! Het boek heb ik als kind paar keer letterlijk verslonden en de tekenfilm vond ik ook bijzonder mooi.

En wat hier al eerder is gezegd, de beelden zijn heel mooi, maar inderdaad... verder afstandelijk.

Om maar met een cliche te eindigen, er zit geen hart in.

avatar van JJ_D

JJ_D

Oud nieuws.

Nieuw ouds.

Spielberg goes Spielberg - good old feel good.

Enzovoort.

Niet bijzonder, niet niet-bijzonder.

Gewoon, gewoon goed.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ongeloofwaardig

Vond het maar zus en zo eigenlijk... het wil maar niet van de grond komen en voor een Spielberg film vond ik het vrij zwak. De special effects waren wel top vond ik.

avatar van alacer9

alacer9

Leuke en vermakelijke familie film

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Wel heel mooi gemaakt inderdaad!

Een mooi en vredig sprookje en ik heb het boek vroeger ook gelezen.

Alleen de film mist spanning en kracht.

Maar het is een sprookje met het hart op de goede plek.

avatar van ronaldinjooo

ronaldinjooo

Film niet afgekeken, daarom geen stem. Ik kwam gewoon niet door de film heen. Door het irritante meisje, met haar typische "Amerikaanse" hoofd, ook al is het dan een Engelse. Nee, zij haalde voor mij al voor 80% de lol van het uitzitten van deze film er helemaal uit. Ga hem echt nog wel een keertje proberen, maar het verhaal was ook "te zoet". Heb er toch wel dik een uur voor gezeten. Dus kan redelijk oordelen. Jammer, want ik keek er enorm naar uit

avatar van limelight73

limelight73

Train schreef:

Same here.

avatar van Black Math

Black Math

Gezien in het vliegtuig, waardoor de soundtrack niet helemaal goed bij me overkwam. In dit geval wellicht een voordeel, want ik ben over het algemeen niet erg dol op John Williams.

Voor de rest een aardige verfilming. Het boek en de animatiefilm kende ik al, dus genoeg om mee te vergelijken. De belangrijkste verandering had wat mij betreft ook wel achterwege gelaten mogen worden: het toevoegen wat wat drama in de vorm van een ander kind dat door de BFG is meegenomen en blijkbaar door de andere reuzen is opgepeuzeld. Maar veel storen doet dat niet, wat wel gezegd mag worden over het meisje dat Sophie speelt. Komt behoorlijk onuitstaanbaar over, maar dat heb je wellicht snel met een Engels accent.

Ook de reuzen zijn wat anders. In de illustraties in het boek en in de tekenfilm zien ze er echt als monsters uit. Hier zien ze er meer uit als kroeggasten. Minder angstaanjagend dus, maar wel grappiger, met name in de scène waarin ze de BFG gebruiken als speeltuig. De met special effects gecreëerde reuzen vermengen nog steeds niet naadloos met de "realiteit", maar erg storen doet het niet, en voor de rest ziet de film er wel aardig uit. Met name de droomwereld is wel mooi vormgegeven.

Kortom, best een aardige film, die zeker kinderen wel zal aanspreken. 3*.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb het boek nooit gelezen, wel de tekenfilm uit de jaren 80 als kind regelmatig gezien. Maar ik vond het verhaal niet aansprekend genoeg om nog eens een poging met het boek te wagen. Ook deze nieuwe verfilming is leuk geprobeerd, maar nog steeds vrij oninteressant. Leuk geanimeerd, maar tegelijkertijd zit er weinig sfeer in, ontbreken memorabele momenten en duurde het veel te lang. Slechts het slot met de koningin vond ik wel aardig. Echt zo'n film die ik over een paar dagen alweer vergeten ben. Ik hoop dat Spielberg weer eens met iets echt goeds in de toekomst aan gaat komen.

avatar van GGG

GGG

Topfilm! Erg genoten van film, beelden, acteerwerk en CGI!

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Toch wel wat teleurgesteld van deze the bfg. Het ziet er allemaal heel prachtig uit. Maar vond hem soms wat saai. Spielbergh had hier veel meer kunnen met doen vind ik. Vond hem gewoon wat te kinderachtig ook vind ik. Goed voor kinderen maar minder voor volwassenen. De reus was wel leuk gedaan en goed gespeeld. Het meisje daar in tegen irriteerde mij soms een beetje. Leuk voor 1 keer te zien maar ga hem mij zoiezo niet aanschaffen op bluray. 6/10

avatar van Rouge

Rouge

Mijn dochter (7) en ik keken erg uit naar de film, na we het boek gelezen hadden. Het boek was magisch en ontzettend grappig. We waren beide dan ook erg teleurgesteld. Stukken die de magie van het boek tot leven konden brengen, zoals de reis naar Reuzenland, zijn weggelaten en weer andere die mijns inziens niets toevoegde zijn aan de film toe gevoegd.

Het einde van het boek was stukken beter en de prachtig gemaakte grot week te veel af van de beschrijving in het boek. Al moet ik zeggen dat het wel mooi bedacht was.

Al met al een erg mooi gemaakte teleurstelling.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Aardig niet bijzonder. 3.0

avatar van Waku

Waku

Heel mooi gemaakte animatie film.

Vooral leuk voor jonge kijkers.

Typische Spielberg film wat vooral herkenbaar is dankzij een John Williams Soundtrack.

De film is een beetje dromerig en uiteraard vol fantasie.

Special effects zijn een lust voor het oog.

Toch had ik veel meer verwacht van de 3D effecten.

Behalve veel diepte geen leuke verrassingen, jammer.

3.5*/4*

avatar van sperwer 27

sperwer 27

(Gezien op 13-01-17)

Het is niet mijn gewoonte een film zo hoog te quoteren, maar dit keer mag het. Het is zo'n film die jong en oud kan bekoren. Ontsproten uit het wondere brein van Roald Dahl, heeft Spielberg er iets van gemaakt dat je mee laat dromen met het jonge weesmeisje.

Ze ontmoet de GVR en ondervindt dat hij een zachtaardig iemand is. Maar dan krijgen ze te maken met de mensenetende nog grotere en wrede reuzen. Om hen te stoppen is er meer nodig dan goede wil. En daarover gaat het. Wat doet het kwade? En wat kan het goede?

Een frisse, verrassende film. (Ieder zijn mening.) Ik ben er Spielberg dankbaar voor.

haha, dat taaltje van de GVR lag ik als kind echt plat om, prachtig.

Nu nog steeds erg leuk en creatief. Dat hele gebeuren met de Koningin kon ik me eerlijk gezegd niet echt meer herinneren, en dat was tevens ook het minste uit de hele film.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een heerlijke en onvervalste Spielberg is dit geworden! OK, hij volgt niet precies het boek, maar dat mag de pret niet drukken. De kinderen van nu treffen het toch maar met al die technieken van tegenwoordig, want je gelooft echt in de reus en de rest van de reuzen. Wat zijn die prachtig gemaakt. Daarnaast prachtige beelden met geweldige kleuren en een geweldige soundtrack. Het kind acteert tegen het irritante aan, maar ze doet haar best. Ik heb me prima vermaakt, maar goed: Ik ben dan ook Spielberg-fan van het eerste uur. 4 *

avatar van scorsese

Aardige film over een meisje in een weeshuis die wordt meegenomen door een grote, vriendelijke reus. Gebaseerd op het fantasievolle kinderverhaal van Roald Dahl. De vriendschap die ontstaat tussen de twee deed me niet zo veel, en is soms wat langdradig. De rest is wel avontuurlijk en het ziet er allemaal prachtig uit met uitstekende special effects. Net geen 3.5 sterren.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

De CGI ziet er verbazingwekkend mooi uit, maar de mimiek (van de reus) laat weer eens te wensen over. Daar kan nog heel veel aan verbeterd worden. De scenes in Buckingham Palace zijn wel het allerleukst (It's delumptious!), alhoewel de echte koningin niet zo vriendelijk en veel stijver overkomt dan ze hier wordt geportretteerd. Af en toe een paar warme momenten tussen de reus en het meisje en dan heb je wel door dat Spielberg aan het roer staat, maar zo ontroerend als in E.T. wil het maar niet worden. Voor een Dahl-verfilming is het allemaal wat braafjes.

Afijn, ik ga een stukje wandelen met mijn SFD (Small Friendly Dog).

avatar van Ruben24

Ruben24

Het was een film om lekker weg te kijken . wel mooi gemaakt maar vond de tekenfilm vroeger veel leuker .