Tom Yum Goong (2005)
Genre: Actie
Speelduur: 108 minuten / 90 minuten (Nederlandse versie) / 81 minuten (Amerikaanse versie)
Alternatieve titels: Muay Thai Fighter / Honour of the Dragon / Warrior King / The Protector / ต้มยำกุ้ง
Thailand
Geregisseerd door: Prachya Pinkaew
Met onder meer: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao en Bongkoj Khongmalai
Gesproken taal: Engels en Mandarijn
Releasedatum: 21 september 2006
Plot Tom Yum Goong
"Vengeance Knows No Mercy."
De jonge krijger Kham wordt door de dorpsoudste naar Australië gestuurd om een gestolen olifant terug te vinden. Samen met een Australische politieagent bindt Kham de strijd aan met iedereen die hem in de weg staat.
Kham
Wushu Fighter
Vincent
Fortune Teller
DragQueen
Deze film kon mij nog meer bekoren dan ong-bak. klasse gevechts scenes van tony jaa en crew. het verhaal was hier niet zo plat als bij ong-bak, dus daar zit weer een stijgende lijn. ja, deze jongen mag nog wel meer martial-arts films afleveren. op en top vermaak. non-stop actie. en een stukje beter als zijn voorganger. ik stem deze film op 4 sterren. de film heeft mij entertainment geleverd.
Queto Yurlunyur
Let op! Er staat idd. dat het de 109 min. versie is maar het is stiekem de Amerikaanse verkrachting.
Het is een andere ingekorte versie van ca. 90 minuten (of 86 minuten PAL), zo te zien vergelijkbaar met de Duitse release. Zie hun overzicht van ontbrekende en vervangen scenes op schnittberichte.com (met spoilers, uiteraard). Het is dus niet dezelfde inkorting als de Amerikaanse versie, die nog maar 81 minuten (NTSC-tijd) overhoudt. Maar schandalig is het desalniettemin, natuurlijk.
Apster
Tikkeltje beter dan Ong-Bak, blijft natuurlijk een verhaaltje dat zo slap is dat je er om moet lachen. Jaa is weer lekker aan het inbeuken op zijn tegenstanders, meer gevechten en er worden meer botten gekraakt. De achtervolging op het water was wel zwaar knullig.
Goto
Weer een heerlijke vertoning van Jaa. Spijtig genoeg misleid door de ned. dvd (die morgen teruggaat) en dus de ingekorte versie gezien. Over de (verschrikkelijke) montage zal ik het dus maar niet hebben. Het verhaal is niet veel, denk ook niet dat het uitmaakt welke versie je kijkt. Gelukkig kan me in een film als deze dat niet veel schelen, het gaat toch om de actie.
En gelukkig dat die actie krachtig, rauw en volop aanwezig is. De film gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt. De prachtige 4 verdiepingen scene (1 shot) naar het gevecht met die voetengast. Van de bottenbreekscene naar het reuzengevecht. Niet alles is even goed in beeld gebracht maar de kracht is er. Je hoeft ook geen balletachtige gevechten te verwachten als in Iron monkey of once upon a time in China. Jaa is beuken, rammen en knallen, heerlijk om naar te kijken.
Ga snel opzoek naar de normale versie, de cuts in deze waren niet om aan te zien. Maar 4 sterren krijgt ie zowiezo, Jaa stoot bij mij Li van z"n troon.
Torcida
Bij dit soort films moet je helemaal niet kijken naar het verhaal.
"Zoektocht naar olifantje die gekidnapped is door stoopers" Punt.
Al zit er wel meer verhaal in dan Ong - Bak.
Gaat ook niet om de flashy actie scene's want dat kunnen ze nooit betalen met hun klein budget.
Gaat juist om de hoofdrolspeler. In dit geval Tony Jaa en de manier hoe hij zijn "style of fighting" overbrengt
Zeer mooie film, lettend op de muay thai en andere acrobatische stunten van Tony Jaa. Die dus zonder draad en touw werk worden verricht. Topper!
maxcomthrilla
Een playstation spel die zich in sneltreinvaart voltrekt en waarbij je telkens een ruimte dichterbij de oplossing voor je probleem komt. Magistrale scene waarin Jaa zich letterlijk omhoog werkt en meerdere, naar eigen identiteit vormgegeven ruimtes doorkruist. Deze film oogt kleurrijk en de actie spat van het scherm af, waarbij ook de acties in die wat Tony Hawk achtige hal met allemaal palen, dozen en trappen niet onvernoemd kan blijven. Jaa wordt bijgestaan door een politieagent met de attitude van een clown. Alleen van die kop schoot ik al bijna in de lach. Meest memorabele moment naast die aaneengeschoten scene in die opwaartse gang, toch wel toen Jaa de hand van een vrouw als koppeling gebruikte. 4*
Petchtai Wongkamlao
, één van Thailand's grootste komieken en zelf ook regisseur van films met een vage actie/comedy mix. Maar wel zeker de moeite een keertje mee te pikken, heerlijk vermaak
maxcomthrilla
Tijdens mijn ontdekkingsreis door het Thailandse filmlandschap zal ik hem vast nog wel een keertje aandoen. Dit soort films ligt mij wel.
Phoenix
Ik was destijds meer onder de indruk van Ong Bak kan ik me herinneren, maar dat zal wel omdat ik toen nog nooit van Jaa gehoord had. De hele origami-met-botten-scène boeide me ook niet echt. Ik ben meer van de bikkelharde vuist-, elleboog- en kniebeuken. Gelukkig is Jaa dat nog niet verleerd, wat toch weer een erg toffe film oplevert.
De etage-scène is inderdaad de best. Ook echt alles in van hout en glas zodat het lekker stuk kan
. Ook de lange cut waarin Jaa door 2 of 3 oude treinstellen (oid) springt en links en rechts bad guys door de ruiten vliegen was erg vermakelijk
Vond verder wel dat er af en toe echt teveel slow-motion werd gebruikt, en de climax met de olifantenbenen ging zelfs voor mij wat te ver. Die clown (zo gaat hij voor mij voortaan door het leven
) mogen ze ook opdoeken. Wat een irritante gozer is dat. En met zijn Engelse geleuter wordt het er niet veel beter op.
Maar verder weer prima vermaak van Jaa. 3,5*
Zat die ene reus ook niet in Fearless trouwens?
Defective
Heb deze een tijd geleden bij de mediamarkt gekocht! Achter op het hoesje stond dat de film een speelduur van 108 minuten had! Mijn verbazing was groot dat ik na ongeveer 80 minuten al de aftiteling voorbij zag komen. Ben de daarop volgende dag terug gegaan met de dvd en kassabon om een klacht in te dienen! Klantenservice heeft dit gecontroleerd en mij het geld terug gegeven!
Agila
Heb de film gekeken, vondt het qua verhaal niet helemaal geweldig maar.... Was zeer onder de indruk van Tony Jaa! Vandaar het cijfer ****. Geweldig om te zien de snelheid de technieken de lenigheid. Heb echt van deze film genoten maar dan voornamelijk van de actie scenes. De etage scene deed me echt denken aan een oude video game zoals : Double dragon waar je je van level naar level moest meppen en trappen...... Nou dat deed Jaa en hoe heerlijk om naar te kijken.
sinterklaas
Verdomme! Ben ik even bedrogen door de RCV-versie. Staat er achterop de hoes dat ie 109 minuten duurt. Blijkt het toch de ingekorte versie te zijn van 90 (nog niet eens 80) minuten. En dat kun je soms ook duidelijk zien in sommige scenes die er soms zomaar mee ophouden en geknipt zijn. Gewoon zonde!
Maar daarintegen was dit weer een erg mooie film van Prachya Pinkaew en Tony Jaa. Bijna net zo goed als Ong Bak. Het verhaal slaat natuurlijk nergens op maar dit soort films kijk je ook alleen voor de stijlvolle martial arts en humor. En dat was ook ruim in deze film aanwezig. Ik heb vanaf het begin tot het eind zeer genoten van de film en de stijlvolle mooie kunstjes van Jaa en de ellenlange en soms humoristische uitziende vechtscenes en actiescene's. Film begint al goed met een erg leuke explosieve bootachtervolging waarbij je gewoon met een brede grijns naar zit te kijken en die scene in het restaurant met dat Jaa op elke verdieping weer een stuk of 20 man in elkaar timmert vond ik echt een geweldige uitschieter.
Ook die scene met die reuzekerel(s). Die scene metdoorsnijden van pezen met 2 afgebroken olifantenpoten tijdens het gevecht met die grote kerels kon je gewoon voelen! Echt pijnlijk! en er worden me toch wat botten gebroken de hele film door.
Film is ook geschoten op mooie locaties in Thailand en Sydney en het sfeer zat er net als bij Ong-Bak erg goed in met opnieuw zeer goed acteerwerk. De film heeft net als OB weer bijna alles in zijn mars. Alleen jammer dat ik hem nou net geen 5* kan geven net als OB omdat dit de ingekorte versie is. Maar al met al een hele leuke film. Ook grappig dat Tony Jaa tegen Jackie Chan opbotst op het vliegveld van Sydney wat ook een hoop goed maakt. Prachtig verzonnen grap van de regiseur.
Als je Ong Bak goed vond vond is deze ook een aanrader voor de fans.
Defective
5* voor de vechtscenes - 1.5* voor de acteerprestaties = 3.5*
Ik heb de verknipte versie maar weer eens gezien!
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Heb wel de volledige versie gezien, maar vond het eigenlijk een wanvertoning in vergelijking met Ong Bak. De regisseur brengt de actie vaak onduidelijk en veraf in beeld, in tegenstelling tot de detailvolle shots van Ong Bak. Deze techniek is denk ik gebruikt vanwege de vele tegenstanders van Jaa die met een gebroken arm of met een duw in de rug tegen de grond gingen. Ook dat vond ik zeer jammer, teveel vijanden die te makkelijk werden verslagen waarbij de echte techniek van de vechtkunst maar weinig naar voren kwam. Ze wilden het met deze film te groot aanpakken naar mijn idee, ook vanwege het Engels wat constant slecht gesproken werd en daardoor zeer irritant werd.
Het verhaal hoeft natuurlijk niet goed te zijn bij dit soort films, maar hier was het verhaal gewoon slordig en irritant uitgewerkt. Het was allemaal zo flauw en 'zogenaamd' grappig, en het deed me erg sterk denken aan de martial arts films van Jackie Chan.
Een verschrikkelijke domper eigenlijk.
kinjutsu
Erg realistisch in mijn ogen, in Azie spreken ze nou eenmaal slecht Engels.
Verder compleet oneens met wat je voor de rest allemaal neerpent.
Bikkelharde actie met overdreven drama, uitstekend vermaak.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Erg realistisch in mijn ogen, in Azie spreken ze nou eenmaal slecht Engels.
Verder compleet oneens met wat je voor de rest allemaal neerpent.
Bikkelharde actie met overdreven drama, uitstekend vermaak.
Klopt, bikkelharde actie. Maar het 'echt' bikkelharde kwam maar zo nu en dan naar voren omdat het altijd téveel tegenstanders waren die té makkelijk weg werden gewerkt. Er zat veel meer ren en duw werk in Tom Yum Goong in vergelijking met Ong Bak, dat vond ik jammer.
En over het Engels, de films speelde zich voor het grootste deel af in Australie, maar wel met heel veel Thaise personen in het nieuws, bij de politie en overal. Als je het dan over realisme hebt, moeten ze of goed Engels praten - de Australiers in de samenleving moeten ook goed met hen kunnen communiceren - of je moet ze Thais laten praten. Ik stoorde me daar in ieder geval aan.
gauke
Film wordt volledig gedragen door Tony Jaa. Lekkere film waarover je niet teveel hoeft na te denken.
Pinkaew en Jaa flikken het opnieuw na Ong-Bak. Ietsje gelikter maar ook minder dan die film is dit feest voor de actie en vechtsportliefhebber. Met name de trappenscene is ongekend sterk. Goed.
FrisoBoei
Crapverhaal over een of andere olifant maar wat is dit (voor mij) vernieuwende actie! Enige wat hij heel de film zegt is "Waar is mijn olifant!!" Maar dat kan bij mij de pret niet bederven doordat er zoveel, en zulke vette actie in zit.
Echt brute actie met geweldige bewegingen! Die gast kan echt bizarre stunts en geweldig vechten! Bv dat hij die lamp van die lantaarnpaal trapt, echt geweldig. En het gevecht tegen al die mannetjes op het eind is ook echt ziek!
Echt een must see voor iedereen die van martial arts houd!
Slecht verhaal maar een hoge dosis geweldige actie!
Quanie
voor mensen die vinden dat acteerprestaties slecht zijn...slechte montage etc etc etc... ga fighting fish kijken man..dan zul je zien wat voor verschil het is..als je niet weet hoe je moet genieten bij zulke film.. moet je zeiken..
Boris75
Deze film is echt belachelijk hoog gewaardeerd.
idd. met zo'n budget kun je toch iemand naar het script laten kijken..
en dan dat sentiment
Nomak
weet iemand waar de uncut versie te koop is ?
Die moet toch gewoon hier in Nederland en België gaan uitkomen vind ik. Waarom moeten wij het telkens met ingekorte versies doen?
®Tc
Eigenlijk ietsje minder dan Ong-Bak. Het verhaaltje is maar dom met die olifant. Hadden ze nu echt niks anders? Dan die sentimentele scènes tussen non-talent Yaa en die olifant
De vechtscenes blijven wel fenomenaal.
Toch gaat deze film dezelfde score krijgen. Waarom? Het heeft ook wel dezelfde pluspunten dan Ong-Bak: Vermakelijk, goed vechtwerk en goed gefilmd. En misschien wel de beste actiescene ooit: In dat gebouw van de Bad-Guy waar hij naar die olifant zoekt. Die scène is zo prachtig gefilmd dat je er bijna midden inzit, echt chapeau voor de mensen die daar aan meegewerkt hebben. Ga ik nog veel van genieten! Ook die geanimeerde scene was zeer goed.
****
belchinees
Respect voor die trappenscene. Helemaal geschoten in één shot!
Entertainende gevechten, haast ongezien zo'n knappe moves. Die 'Pray' kerel met zijn capoeira leek wel een kopie van Tekken's Eddy, met de rasta's en de moves.
Het verhaaltje boeit niet zo, maar dat is bijzaak in dit geval. En die onrealistische dingen zien we ook maar door de vingers. En uhm dat ik de verkrachte verkorte versie had ook ineens. 4.5* voor die indrukwekkende actiemomenten.
Ik had na Ong-Bak al een enorm respect voor Tony Jaa gekregen, maar na deze film is dat respect alleen maar toegenomen. Wat een stunts en wat een gevechten. Het verhaal is simpel, maar het was af en toe echt genieten van wat er allemaal gebeurde. De trappenscene is echt fenomenaal. Ongelooflijk om te zien hoe Jaa zich een weg naar boven vecht. Mooi in een cut gemonteerd en Jaa oogt ook echt vermoeid als hij boven is. De bottenbreekscene is ook erg gruwelijk om te zien natuurlijk, al vind ik die dan weer wat minder speciaal. Verder vond ik het verhaal af en toe erg van de hak op de tak springen, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik de korte versie gezien heb, wat op zich wel jammer is. Leuk ook dat Petchtai Wongkamlao weer een rol heeft, al was de rol iets kleiner en iets minder leuk dan in Ong-Bak. Heb me weer erg vermaakt en waardeer deze film ook met vier sterren. Ben alleen erg bang dat de eerstvolgende actiefilm die ik zie, een beetje bleek gaat ogen naast deze.
The Scorcher
Geweldige, spannende actiefilm met martial-arts en op momenten enorm vermakelijke humor.
Ook het camerawerk is subliem.
Villevalo23
IJzersterke actiefilm met een weelde aan gevechten die hoog uitsteken boven het gemiddele niveau van een film met martial arts. Een martial arts film die leunt op het verhaal van een ontvoerde olifant, dat is weer eens wat anders!
Het is inderdaad erg interessant om te zien hoe armen op ongeveer 50 verschillende manieren gebroken kunnen worden. De scenes waarin niet gevochten werd waren vaak ook best mooi, zo is het openingshot prachtig. Het verhaal is dan niet bijster intelligent, daar gaat het ook absoluut niet om. Wat de film wil bereiken met een fantastische Tony Jaa wordt duidelijk genoeg wanneer je hem kijkt. Dit neemt overigens niet weg dat de montage soms echt niet best is en het verhaal op een soms chaotische manier wordt gebracht.
Nooit eerder heb ik een olifant een trap op zien lopen, dus dat is ook mooi meegenomen! Net als de nieuwe demonstratiesport bij de volgende OS, het olifantwerpen!
Grote aanrader!

Tom Yum Goong 2