• 8.897.329 stemmen

Met onder meer: Sean Astin, Jon Favreau en Ned Beatty

Gesproken taal: Engels en Spaans

• Google Play Bekijk via Google Play

Plot Rudy

"It's not the size of the dog in the fight, It's the size of the fight in the dog."

Rudy groeit op in een mijndorpje waar veel mensen uiteindelijk gingen werken, maar wilden daarvoor in de plaats liever football spelen bij de Notre Dame. Rudy's cijfers zijn alleen een beetje laag, hij heeft weinig atletische vaardigheden en is veel kleiner dan andere sporters. Maar hij besluit niet op te geven en sluit zich aan bij het footballteam.

avatar van neo

neo

wederom een uitstekende score van goldsmith

avatar van Frank V

Frank V

neo schreef:

wederom een uitstekende score van goldsmith

Inderdaad. De film heb ik nog niet gezien, ben er wel naar benieuwd.

avatar van kelly79

kelly79

Prachtige rol van Sean Astin. Hij zou veel meer wwardering moeten krijgen voor zijn werk.

avatar van hendriks

hendriks

prachige film zit te w8 tot die op dvd komt

avatar van mrklm

mrklm

Schaamteloos sentimentele verfilming van het waargebeurde verhaal van Daniel E Ruttiger (bijgenaam Rudy), een jongen uit een mijnwerkersstadje dat is opgegroeid met de liefde voor American Football en vooral voor The Notre Dame Fighting Irish dat verbonden is aan Notre Dame University. Hoewel hij fysiek ongeschikt is om op het hoogste niveau mee te spelen, weet hij door een combinatie van koppige volharding en een overdosis inzet toch een plaats te bemachtigen in het team. Dat geeft hem de motivatie om een universitaire studie te behalen die voor hem onbereikbaar leek. Rudy heeft nog één grote droom, maar naar mate de maanden verstrijken lijkt het er steeds meer op dat die droom niet in vervulling zal gaan.

Dit bevat alle ingrediënten voor een standaard sportdrama en je kunt de bingokaart er gerust bij pakken: er komen genoeg clichés voorbij om een bingoprijsje in ontvangst te kunnen nemen. Maar door de oprechte vertolking van Sean Astin in de hoofdrol en goed ondersteunend werk van Ned Beatty (als Rudy's vader), Jon Favreau (als de bolleboos die Rudy helpt bij zijn studie) en Charles S Dutton (als een man die het stadion onderhoudt) zal het niet meevallen om die brok in je keel - en wellicht een traantje - te verbergen aan het onvermijdelijke slot.

avatar van rep_robert

De film heeft het bouwjaar gewoon meezitten. 1993 en de periode waarin de film zich afspeelt roepen dusdanige nostalgische gevoelens op dat het wel erg overdreven personage van de sympathieke Sean Astin voor lief kan worden genomen. Vooral het eerste half uur kreeg je haast het idee dat hij ze niet allemaal 100% op een rijtje heeft in de bovenkamer. Verder is alles bijzonder happy en feel good. Je moet het maar net kunnen trekken. De focus ligt voornamelijk op het halen van het football team van Notre Dame. Hierdoor verdwijnen de subplotjes met Favreau en familieleden naar de achtergrond en voegen ze niet zo heel veel toe aan de film.

Het is een beetje een onevenwichtig geheel wat dat betreft, maar er zit zoveel plezier in de film dat ik het wel kan vergeven.

avatar van John Milton

John Milton

Rudy heeft bijna alles tegen om op veel waardering van mij te kunnen rekenen, een veel over sport, met veel sentiment, aanzwellende violen, slow motion, en dan óók nog eens Amerikaans en met Sean 'ooooh Sam' Astin in de hoofdrol.

Maar Astin en Jerry Goldsmith zijn score verkopen het gewoon, het bleek onmogelijk Rudy niet te mogen. Dan neem je schoorvoetend de clichés maar voor lief, toch?

Ik in ieder geval wel.