War of the Worlds (2005)
Met onder meer: Tom Cruise, Justin Chatwin en Dakota Fanning
Releasedatum: 29 juni 2005
Plot War of the Worlds
"They're already here."
Ray Ferrier (Tom Cruise) is een arbeider, wonend in New Jersey. Hij is vervreemd van zijn gezin, zijn leven verloopt niet goed en hij is te veel met zichzelf bezig. Zijn eenvoudige leven wordt echter op een buitengewone en gewelddadige manier verstoord, wanneer allesvernietigende indringers hun opwachting maken. Buitenaardse wezens, die in grote aantallen zijn gekomen om de aarde te vernietigen. Terwijl zij zich een weg banen door het land en een spoor van vernietiging achter zich laten, moet Ray zijn kinderen zien te beschermen.
- Trailer (YouTube)
- The War of the Worlds (BoekMeter)
- War of the Worlds (MusicMeter)
Ray Ferrier
Manny the Mechanic
Bartender
Grandmother
La dormeuse
De slechtste film die ik in jaren heb gezien. Het was saai, niet spannend, en Tom Cruise was niet zo goed als anders. Ik zat de hele film te wachten op de clue, hoe zouden ze de aliens overwinnen? Wat een makkelijk, stom, onbevredigend einde. blegh! Zo, dat wilde ik even kwijt. Ik ben blij voor de mensen die hem wel de moeite waard vonden, maar van mij had het niet gehoeven.
savi_7
Bacterien die de aliens verslaan?! Hallo!!! konden de aliens dat niet uitvogelen in de miljoenen jaren dat ze de aanval gepland hadden???!! Beetje jammer!
snapte ook niet waar dat opsloeg, verder wel owke genoeg voor een voldoende. Het einde pakt toch wel een hele ster van de film af, mischien dat andere het een goed einde vinden maar ik zeker niet. Mischien wel het slechtste einde in een langen tijd, erg jammer.
Mc
- 2092 stemmen
Mooi spektakel, rauwe beelden prachtige geluideffecten!! Alleen een einde die werkelijk nergens op slaat!!!
Toch kan je spielberg dat niet verwijten, dit klopt volgens het boek, en dat is wat hij wilde, het boek zo veel mogelijk volgen.
maurice74
Ik vond 'm niet slecht, maar kan me voorstellen dat je met zo'n budget en een regisseur als Spielberg al snel een goede film hebt. Helaas voldoet War of the World - op een paar aardige momenten na - vrijwel niet aan al die verwachtingen, en dat is gewoon jammer.
SmuttWars
Dan kijk jij niet vaak films! Het lijkt mij een beetje overdreven om dit gelijk de slechtste te noemen!
digna
het is niet echt mijn type film..en voordat ik ernaartoe ging verwachte ik er ook niet veel van, en omdat het een beroemd verhaal is moest ik 'm een keer hebben gezien ik was toch wel nieuwschierig. hij was een stuk beter dan ik had gedacht! ik vondt het wel een goeie film. in het begin nam ik het niet echt serieus.. aliens die de aarde aanvallen, ik moest er om lachen. maar naar verloop van tijd lijkt het levensegt en leef je je helemaal in. mooi werk! alleen die aliens leken nogal nep...
Stephan
Alleen die aliens leken nogal nep...
Leg even uit hoe de echte er uit zien dan
SuperSideSwipe
Film was iets minder boeiend als ik had verwacht.
Cruise leek wel of hij een kilo wiet had opgerookt, helemaal de eerste helft van de film. Hij kwam bij mij teminste erg sloom en suf over.
Dakota Fanning was wel weer uitstekend. Zal jammer zijn als ze straks in haar tiener jaren raakt.
Special effects waren wel redelijk. Vond het wegzappen van de mensen wel goed gedaan, die tripods zelf waren een beetje aan de gare kant.
Mist een beetje de spanning van het orgineel, maar maakt daar wel weer iets van goed qua budget.
Het einde was overigens waardeloos, mag er niks over zeggen maar ik bedoel het echte einde, niet de al bekende scene met de hand.
Had zo door Disney gemaakt kunnen zijn haha.
3,5
HeatWave
Wel goeie effecten en zeer spectaculair, bij vlagen spannend, ook vaak erg lachwekkend, maar het verhaal....ach laat maar....
Erg ver gezocht,....toch wel vermakelijk.
PiDeR
Ik vond hem een stuk beter dan verwacht, na de soms slechte recensies. Ik vond de film de hele tijd spannend en kon mij goed boeien. Wel vond ik het einde een beetje jammer, het was opeens erg snel afgelopen....maar goed.
De special effects waren geweldig en het acteerwerk was ook naar behoren. Al met al een boeiende film
Miss////
2 La dormeuse: Slecht... Tja als je een film als Stille Nacht beter vind dan dit... :S Dan zou ik het voornamelijk bij NL'se film zonder te veel special effects houden, dan kom je ook niet bedrogen uit!
flipsen
Aangezien de herhalingen over het slechte, vergezochte en ongeloofwaardige einde gewoon blijven doorgaan hier op de site, ga ik gewoon door met mensen er van proberen te overtuigen dat het einde van de film juist geniaal is. Er zijn een aantal interessante gedachtes achter dit verhaal te ontdekken.
Allereerst heb je de twee beschavingen, die totaal onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan en geëvolueerd. Hierdoor zijn de beide werelden niet met elkaar te vergelijken. Wat voor ons logisch is (bacterien, maar ook bijvoorbeeld "het wiel" (in het boek komt naar voren dat de aliens het wiel/tandwiel niet hebben uitgevonden), hoeft voor de aliens helemaal niet logisch te zijn. Omdat beide werelden los van elkaar ontstaan zijn, is het niet eerlijk om hun werleld in termen van onze wereld te gaan veroordelen. Zeggen dat de aliens dom zijn omdat ze de bacterien over het hoofd gezien hebben, is dus niet terecht. Wie weet zijn zij nog niet zover op het gebied van de microbiologie.
Een ander interessant punt is dat de twee verschillende werelden in deze film naast elkaar terechtkomen en vervolgens oorlog met elkaar gaan voeren. Deze oorlog vindt op twee fronten plaats. Allereerst is daar het fysieke oorlogvoeren met allerlei wapentuig, waarbij de wetenschap van beide werelden op dat gebied doorslaggevend is. Wij worden onder de voet gelopen. Het tweede front waarop gestreden wordt, is op het gebied van hoe het leven op beide werelden in elkaar zit. Puur op biochemisch, microbiologisch en evolutionair niveau vindt er dus ook een strijd plaats tussen beide werelden. Ik vind het een leuke gedachte op welk van beide fronten de oorlog dus beslist wordt.
Film is niet echt het medium om deze motieven naar voren te brengen, bovendien vindt ik dat de film deze motieven niet echt goed heeft uitgewerkt. Het hele idee achter het verhaal "War of the Worlds" is echter buitengewoon goed en fascinerend. Het verhaal heeft niet voor niets de tand des tijds doorstaan.
bennie jolink
Het oorspronkelijke verhaal is ook wel goed, maar de film focust alleen maar op special effects en het familieverhaaltje.
De overrompeling van de aarde is alleen een kapstok voor tom cruise om de hele tijd achter z'n dochtertje aan te huppelen. Eigenlijk vindt ie het best leuk volgens mij.....terwijl het toch behoorlijk angstaanjagend zou moeten zijn, zo'n aardbol waar niks meer is zoals je het kent.
LeonV
Ik vind het een hele goede film, ik ging ernaartoe zonder verwachtingen, bleek de moeite waard te zijn. Het eind is slim bedacht, maar om dit nou ook in de film te verwerken? jammer, op een klein aantal saaie stukjes na, vol spanning en actie! Special Effects zijn ook weer meesterlijk!
4.5 voor dit meesterwerkje
Gwendoline
Hij was leuk. Spannend op de juiste momenten. Niet echt geweldig verhaal maar dat komt meer door de manier waarop de film aan de man is gebracht. Too much advertising. Op die manier vewacht je er veel te veel van. Niet doen. Nadeel: toen ik naar huis ging van deze film begon het te onweren.
Majestykn
Goed begonnen, maar het einde van deze film was klote!!!Dit kon veel beter Meneer Spielberg!!!veel beter!!!eerliJk gezegd is dit voor mij de slechtste film uit zijn repertoire.
IcU
Eindelijk gezien, en na alle niet zo heel erg positieve berichten te hebben gelezen, had ik er weinig van verwacht. Ik vond hem zeer mee vallen. Mischien het einde iets wat te ineens, maar de film was zeer goed. Het begin was echt geweldig. het zag er echt super uit. Toen zakte de film ietsjes in. Het werd een beetje langdradig hier en daar. Maar ik heb me zeker niet verveeld. De SFX waren echt geweldig. Het zeg er allemaal heel verzorgt uit. Acteer prestaties waren ook boven het gemiddelde. Regie was goed. Gewoon een film die 4* waard is.
Vinco
Wat een ongelooflijk goeie film!
Alleen jammer van het einde!
Maar van mij krijg die 5,0 dikke sterren damn wat een goeie film,de effecten zagen er strak uit kortom een perfecte film!
Rene1971
Weet nou niet echt wat me, buiten het suffe eind, irriteerde aan deze film. Niet echt heel slecht te noemen, maar op een of andere manier vond ik hem net iets te lang duren. Ik denk de maker ook, gezien het einde.
Butje
Ik ben het volkomen met je eens!!!!!
Alleen is het niet de slechtste film die ik in jaren heb gezien
Alberic
Ik kijk een beetje dubbel tegen deze film aan. De effecten waren super, vooral het geluid van de Tripods was zeer spannend. Het einde, daar kan ik ook mee leven. Alleen heeft Spielberg iets toegevoegd aan de film waardoor het onlogisch wordt:
Waarom verstoppen aliens Tripods onder de grond, miljoenen jaren geleden toen er nog geen mens op aarde rond liep? Machines met een vernietigingskracht die je op dat moment helemaal niet nodig zou hebben gehad. Had lekker toen de aarde gekoloniseerd. Waarom wachten tot er miljarden mensen zijn? En die bacteriën, die zouden ze dan toch ook wel al ontdekt hebben?
Het volgende wat ik een beetje raar vond was wat de aliens met mensen deden:
1 Ze worden door de tripods tot as geschoten
2 Ze worden leeggezogen en als meststof gebruikt
3 Ze worden verzameld in een kooitje om door een soort mega-anus in de Tripod getrokken te worden.
Wat willen ze nou met ons?!
En dan nog dit: waarom gaan de aliens met een soort periscoop tot tweemaal toe een kelder van een tot gruis geschoten huis onderzoeken en sturen ze ook nog een verkenningsploeg? Ze konden toch ook gewoon de restanten van het huis voor de zekerheid nog in de as schieten?
Ook best opmerkelijk dat de Tripods zich focussen op mensen in kelders terwijl er nog hele steden netjes overeind staan (zie eindscene)
Wat mij betreft zaten er te veel van dit soort onzinnige dingen in. Over de acteerprestaties heb ik geen klagen.
O ja en Tom Cruise heeft een dikke reet in deze film
IcU
Dat die dingen onder de grond zaten, komt doordat dit is afgeleid van het gebeuren in '53 ofzo. Een radio station heeft paniek gezaait door te zeggen dat er een alien invasie was. Er hebben zelfs mensen dagen lang in een schuilkuilder gezeten. En ze vertelde dat die dingen uit de grond kwamen. Daarna kwam er nog een hoorspel van Jeff Wayne. Ook daar kwamen die dingen uit de grond, dus moet dat ook in de film gebeuren. Ookal is het onlogish, ze konden het niet anders doen. Mischien konden ze de toekomst voorspellen. Je weet maar nooit.
Wat ik ook raar vond in de film is dat alles het niet meer deed, zelfs het horloge niet. En niet zo gek veel later staat er een man doodleuk te filmen met een digitalen camera.
speedy23
Je zit goed fout met je uitleg. De originele versie van Byron Haskin met Gene Barry dateert van 1953 gebaseerd op "The War of the Worlds" van H.G. Wells. En daar kwamen die 'dingen' niet uit de grond, maar kwamen ze uit de lucht vallen.
Het hoorspel op de radio daarentegen dateert van 30 oktober 1938, door Orson Welles (zie onderstaand artikel)
Voor de aflevering van 30 oktober 1938 had Welles zijn oog laten vallen op The War of the Worlds van de Engelse schrijver H.G. Wells. Hij gaf aan tekstschrijver Howard Koch de opdracht om het boek te bewerken. Koch vond het maar een saai boek, maar probeerde het te actualiseren door het verhaal van Engeland naar Amerika te verplaatsen. Om het verhaal herkenbaarder te maken voor de mensen koos hij lukraak Grover’s Mill in New Jersey uit als de plaats waar de aliens hun invasie zouden starten. John Houseman, die samen met Welles het theater had opgericht, had bovendien nog een geniaal idee: door gebruik te maken van fictieve nieuwsberichten, zou het verhaal aan geloofwaardigheid winnen.
Dat idee zag Welles wel zitten en naar verluidt wist hij zijn acteurs die avond extra te motiveren om het luisterspel leven in te blazen. Toch maakte hij er voor zijn luisteraars geen geheim van dat wat ze te horen kregen gespeeld was, dat het om een fictief verhaal ging. Het was een toevallige andere omstandigheid die voor zoveel mensen de schrik van hun leven zou betekenen en dat heeft eigenlijk alles met een andere zender te maken, die op zondagavond een populair programma bracht met Edgar Bergen en Charlie McCarthy. Na het vaste onderdeel met een buikspreker en zijn pop, zapten een hele boel mensen naar CBS, waar ze pardoes in het midden van het hoorspel terecht kwamen. Omdat ze niet wisten dat het om een verhaal ging, dachten ze dat het echt was.
Het was volgens bepaalde bronnen om twaalf over acht dat de paniek in heel Amerika losbrak en verschillende mensen schreeuwend het huis uitliepen. Marsmannetjes zouden het op Amerika gemunt hebben, de grote invasie waar iedereen bang voor was, was uitgekomen. Later bleek dat Welles – zonder het zelf te beseffen – perfect had ingespeeld op de angst die bij de bevolking leefde voor een oorlog met Europa. De dreigende angst voor terroristische aanslagen die vandaag Amerika beheersen zal ongetwijfeld opnieuw de manier bepalen waarop sommige mensen anno 2005 naar War of the Worlds gaan kijken.
Bron: moviegids.be
Het originele hoorspel kan je (net zals vele andere) downloaden op de website van het Mercury Theatre
IcU
Haha, dan zat ik er inderdaad naast.
Ik heb het verhaal gehoord zoals ik heb geschreven. En de datum is dan van de film. Sorry!
Maar ik hoor iedereen zo over Jeff Wayne, en veel mensen vinden het jammer dat ze zijn muziek niet in de film hebben gebruikt. Hoe zit dat dan daar mee?
speedy23
Ik heb ooit die platen gehad. Het is een dubbel-lp van Jeff Wayne uitgebracht in 1978. Iemand vertelt het verhaal van de invasie van Marsmannetjes in samenspel met de fantastische muziek. Echt prachtig om te beluisteren en ik ben er zeker van dat je er al verschillende stukken uit gehoord hebt.
Onlangs lieten ze bij een quiz nog een fragment zien over de originele War of the Worlds. Het was een nieuwsbericht met een verontschuldigende Orson Welles, die na een massahysterie bij het Amerikaanse volk, zei nooit verwacht te hebben dat het zo'n vaart zou lopen. Het hoorspel op de radio was zo overtuigend dat veel mensen het geloofden en in paniek waren.
Met deze film zou Spielberg ook z'n verontschuldigingen moeten aanbieden, maar dan wel voor het verfilmen ervan. Vooral het einde is zo slecht. Jammer, want ik had er wel meer van verwacht.
IcU
Ik heb het inderdaad al een paar keer gehoord. Hier en daar wel ouderwets, maar het klonk niet verkeerd.
luuk1988
Leg even uit hoe de echte er uit zien dan
oeh die kwam hard aan
Iconische sciencefiction-thriller 'War of the Worlds' van Steven Spielberg vanavond op televisie

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999