

The Man Who Came to Dinner (1942)
Genre: Komedie
Speelduur: 112 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: William Keighley
Met onder meer: Bette Davis, Ann Sheridan en Monty Woolley
IMDb beoordeling:
7,5 (8.593)
Gesproken taal: Engels en Frans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot The Man Who Came to Dinner
"NOTHING COULD BE FUNNIER!"
De egocentrische en cynische radioster Sheridan Whiteside, die het leuk vindt om zijn secretaresse dwars te zitten, valt bij een bezoek aan een provinciestadje van de trap. De plaatselijke arts besluit dat hij het huis van zijn gastheer niet mag verlaten, waarop Whiteside het gezin van zijn gastheer begint te terroriseren.
Externe links
Acteurs en actrices
Maggie Cutler
Lorraine Sheldon
Sheridan Whiteside
Bert Jefferson
Banjo
Daisy Stanley
Beverly Carlton
June Stanley
Ernest W. Stanley
Dr. Bradley
Video's en trailers
Reviews & comments

empirekees
-
- 1597 berichten
- 2400 stemmen
Vermakelijke film, leuke dialogen, rond een leuk verhaal.
Komt geregelt op TMC, erg leuk om een keer te zien.
4*

Movsin
-
- 7562 berichten
- 8025 stemmen
Praatfilm van jewelste die spijtig genoeg, in zijn komedie, zelden een verfijnd niveau haalt.

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
You have the touch of a love-starved cobra
Ik ben niet zo'n fan van Bette Davis in komische rollen. Of romantische rollen voor mijn part want waar ik echt van kan genieten zijn de film waar ze een feeks speelt. Hierdoor stond The Man Who Came to Dinner nu niet meteen erg hoog op mijn verlanglijst van la Davis maar de hoge score hier op MovieMeter deed me toch hopen op een degelijke film. En dat is het ook geworden maar toch ben ik hier niet zo lyrisch over als de hoge score me deed hopen.
En dan komt voornamelijk doordat de film iets te lang doordraaft. Op zich kon het concept van The Man Who Came to Dinner me wel bekoren. Een arrogante eikel die het huis waarin hij verblijft begint te terroriseren, het zorgt in ieder geval voor een aantal amusante scènes maar op den duur heb je de vele scheldpartijen van de man wel gehad en begint het te vervelen. Mocht de film zo'n 90 minuten geduurd hebben, dan had er volgens mij wel een halfje bij gemogen. Daar komt dan ook nog eens bij dat regisseur Keighley naar het einde toe wat de bocht uitvliegt door de mysterieuze June Stanley als Lizzie Borden te portretteren, iets wat compleet niet past in de lijn van de film. Dan is The Older Sister van Alfred Hitchcock uit het eerste seizoen van Alfred Hitchcock Presents een stuk interessanter. Dat Sheridan op het einde dan terug over dezelfde tree uitglijdt en dat alles dan weer opnieuw begint had ook niet gehoeven voor mij.
Degelijke rol van Davis, zoals gewoonlijk eigenlijk. Het diva gehalte zie ik er nog altijd niet in, ik vind haar dan ook helemaal niet aantrekkelijk, maar acteren kon ze in ieder geval erg goed. Dit is wederom zo'n romantische rol waar ze soms wat minder in is maar de samenwerking met Richard Travis als Bert gaat haar erg goed af. De show wordt echter gestolen door Monty Woolley die de vuilbekkende, tierende Whiteside speelt. Een heerlijk personage maar hij wordt iets teveel gebruikt om de boel recht te houden en dat is jammer. Daar kan Woolley natuurlijk zelf niet veel aan doen. Geslaagde bijrol nog van Ann Sheridan, nu dat was pas een diva, maar alleen jammer dat Jimmy Durante naar het einde toe nog verschijnt. Zijn personage moest blijkbaar een soort van eerbetoon/kopie zijn van de immer geweldige Harpo Marx (ga dat zien!) maar dit is volstrekt belachelijk en irritant. Het pianostukje bij zijn introductie (terwijl het eigenlijk bijna altijd Chico Marx was die achter piano zat) is een perfect voorbeeld van hoe het niet moet.
Begrijpelijk waar de hoge scores vandaan komen maar voor mij duurde het allemaal net iets te lang. Ik was nu ook al wel vrij moe dus misschien dat ik met een herziening er wel een halfje bij doe maar voor nu een meer dan dikke voldoende. Qua verhaal wel vermakelijk maar het is voor Woolley als Sheridan die de leukste rol op zich neemt dat de film gezien mag worden.
3*

Biosguru
-
- 1557 berichten
- 5096 stemmen
Erg leuk als je er voor in de stemming bent. Ik snap ook wel dat het sleets aandoet. Lijkt het Banjo karakter bv niet als 2 druppels water op Kramer uit Seinfeld. En zo zijn er nog wel wat meer gags die we nu wel gezien hebben .

mrklm
-
- 7563 berichten
- 7870 stemmen
Monty Walley herhaalt zijn succesvolle Broadway-rol als Sheridan Whiteside, een beroemde criticus die bij een ongelukkige val tijdens een bezoek aan zakenman Ernest Stanley [Grant Mitchell] zijn heup breekt. Hij weet het zo te spelen dat hij bij de Mitchells kan blijven tijdens zijn revalidatie, evenals zijn secretaresse Maggie [Bette Davis] en verpleegster Miss Green [Mary Wickes]. Whiteside hangt echter constant aan de telefoon en laat allerlei bizarre pakketjes bezorgen (een octopus, een zeehond en penguins!). Er is een subplot waarin Maggie een romance heeft met Richard Stanley [Russell Arms] en de hyperactieve Jimmy Durante draaft op als Banjo in deze rappe, vrolijke screwball comedy. Bette Davis krijgt hier een zeldzame kans om haar luchtigere kant te tonen en de scène waarin Maggie en Richard gaan schaatsen is mijn persoonlijke hoogtepunt. Mary Wickes en Billie Burke (als de even vriendelijke als nerveuze vrouw des huizes) zijn eveneens subliem.

Dutchfan
-
- 1564 berichten
- 743 stemmen
Bette Davis zag het toneelstuk "The Man who came to Dinner" op Broadway en wist meteen dat ze de filmrol wilde hebben,maar dan wel met als mannelijke tegenspeler, een van haar idolen,de acteur John Barrymore.
Barrymore deed de test voor de rol,maar bij Warner Bros zagen ze hem al meteen niet zitten: door zijn jarenlange alcohol verslaving kon hij geen teksten meer onthouden en zelfs van tekstborden aflezen ging hem slecht af en tot grote teleurstelling van Davis werd Barrymore afgewezen voor de rol.
Men koos voor Monty Woolley, de hoofdrolspeler van de toneelversie.
Ondanks dat Woolley de rol fantastisch speelde en zelfs een Oscar-nominatie kreeg voor zijn rol,zag Bette Davis hem niet echt zitten en gaf ze jaren later toe dat de film een grote teleurstelling voor haar was geworden.
"The Man who came to Dinner" was zowel een groot kritisch succes als een kassucces.
Monty Woolley speelt Sheridan Whiteside, een nogal irritante verwende man, die na een val bij een gezin wordt ondergebracht en dat echtpaar (Grant Mitchell en de altijd geweldige Billie Burke) tot wanhoop drijft met zijn bizarre levensstijl en eisen.
Davis heeft een kleinere rol als zijn secretaresse en dan is er ook nog de verleidelijke Ann Sheridan als een sexy toneeldiva, die het heeft voorzien op Davis' vriend.
Filmdebuut van actrice Mary Wickes,die net als in het toneelstuk de verpleegster speelt van Woolley.
Acteur Monte Woolley was een bekend figuur in de New Yorkse gayscene, hij had - voor toen erg ongebruikelijk- een relatie met een African-American man.
Hij wist dit wel uit de roddelpers te houden en zijn levensstijl werd pas lang na zijn dood in 1963 bekend.

Mescaline
-
- 6970 berichten
- 2657 stemmen
Wat mij betreft vooral de moeite waard door de sterke rol die Monty Woolley hier neerzet, een acteur die perfect was voor zijn rol maar deze rol ook eerder al deed vertolken op het podium. Het verhaaltje eromheen daarentegen is soms iets te veel van de hak op de tak wat mij betreft en vooral op de 2de helft worden er opeens wat acteurs aan toegevoegd. Sommige werken erg goed zoals Beverly Carlton, maar een personage als Banjo leek er maar een beetje geforceerd tussen gestopt.
Het sfeertje in het huis is wel aangenaam en vooral het eerste uur is wat mij betreft best sterk, het standaard liefdesverhaaltje ging ook nog wel maar dat heb ik in menig ander film(uit deze periode en eerder) wel wat beter gezien.
Het geheim over de vrouw des huizes was wel verrassend, maar ook een beetje een bizarre wending in een over het algemeen luchtig plot.
The Man Who Came to Dinner is voor mij persoonlijk niet een grote filmklassieker, maar vermakelijk was het allemaal wel.
3*

MarkAjx1
-
- 212 berichten
- 52903 stemmen
Monty Woolley gaat nog wel maar die Jimmy Durante vind ik het niveau van de film wel erg naar beneden halen. Wat een overdreven kwal is dat. De Amerikaanse Hans Teeuwen wat mij betreft.
En Bette Davis zie ik liever in de wat serieuzere films, die kan het ook niet redden helaas.
Het laatste nieuws

'Mad Max'-prequel 'Furiosa' met Chris Hemsworth krijgt spectaculaire trailer, 'Abeltje'-producent Burny Bos (79) overleden | MovieMeter Recap

Bella Ramsey vond bekendheid angstaanjagend: 'Blij dat ik redelijk anoniem kon blijven'

Netflix deelt nieuwe trailer voor tweede deel van zesde en laatste seizoen 'The Crown'

De tien best beoordeelde films van de jarige Woody Allen (88)
Bekijk ook

The Desperate Hours
Film noir / Drama, 1955
35 reacties

Caged
Drama / Misdaad, 1950
13 reacties

After the Thin Man
Komedie / Misdaad, 1936
5 reacties

Separate Tables
Drama / Romantiek, 1958
8 reacties

We're No Angels
Komedie / Romantiek, 1955
12 reacties

Cabin in the Sky
Muziek / Komedie, 1943
3 reacties
Gerelateerde tags
icesecretarisdoktercriticman in wheelchairslip kerstmishome care nurse houseguestunwanted guest
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.