• 9.380.672 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.145)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Ik denk dat Red misschien wat tijd nodig had om de moed bij elkaar te rapen om weg te blijven van zijn reclasseringsambtenaar. Daarnaast is ie op zijn inmiddels gevorderde leeftijd wellicht ook bang voor zo'n groot avontuur, de reis, de onbekende bestemming etc. Kan me wel iets bij voorstellen eigenlijk.

avatar van FX

FX

PartyMarty schreef:

Zo denk ik er ook over .
Als riezebosch met een lineaire verhaallijn bedoelde wat flipsen ervan maakt, kan ik me er wel wat bij voorstellen, (ik begreep de term niet). Maar ik vind in dat geval een lineaire verhaallijn niet vervelend. Het is ook wel eens fijn een film te zien die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat...:)

avatar van scorsese

These walls are funny

avatar van Thor NL

Thor NL

Heb hem gisteren voor het eerst gezien, maar wat een film. En goed stukje acteren en een hele goede verhaallijn die ook goed in beeld is gebracht.
Ook leuk hoe je aan het eind ziet hoe hij de uitbraak gedaan heeft.

PartyMarty schreef:

Hmmm, tsja, dat ligt eigenlijk best wel voor de hand als je dat zo zegt ja.

Ik vind het alleen wel raar, want Red zegt op een gegeven moment: Only one thing kept me going... a promise I made to Andy en dan gaat ie naar die boom. Hij was het dus wel altijd al van plan, waarom dan niet meteen, denk ik dan weer en hij heeft het helemaal niet naar de zin bij zijn reclasseringsambtenaar.

Maar, hij moet inderdaad gewoon wat moed bij elkaar rapen om Andy achterna te gaan, laten we het daar maar op houden.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

flipsen schreef:

hij heeft het helemaal niet naar de zin bij zijn reclasseringsambtenaar.

De chef in de supermarkt is niet hetzelfde als de reclasseringsambtenaar hoor. Red is voorwaardelijk vrij en moet zich bij die laatste periodiek melden om te laten zien dat ie nog steeds op het rechte pad is. Deze persoon komt niet voor in de film, Red verwijst slechts naar hem, wanneer hij een buskaartje heeft gekocht en hij zegt dat hij daarmee weer een overtreding begaat (hij mag waarschijnlijk de staat niet verlaten oid), maar dat ze geen roadblocks zullen leggen voor een ouwe gek als hijzelf.

flipsen

O, wat stom ja, ik sla weer geen goed figuur zo. Ik dacht dat jij in eerste instantie de supermarktchef bedoelde dus die heb ik toen maar hetzelfde genoemd als jij, maar jij bedoelde dus een ander. Maar, de boodschap van mijn berichtje veranderd er niet door. Ik heb de film ook zo lang geleden gezien .

avatar van De GeuS

De GeuS

Mooie film. Vond het verhaal toch iets minder indrukwekkend als de eerste keer. Acteerwerk was verder top; 4 sterren....

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Menghini schreef:

Ja, precies: waarom wordt deze film zo aangeprezen? Want niet alleen op moviemeter staatie hoog, maar ook op andere lijsten doet deze het ontzettend goed. Voor mij is het ook gewoon een leuk filmpje om naar te kijken en verder niet.

Het is dan ergens toch raar dattie gewoon compleet geen oscars heeft gewonnen (welke film(s) deden het toen beter?).

Ben het helemaal met je eens. Deze film is erg goed maar in geen enkel opzicht zo briljant dat hij in de top10 mag staan.

avatar van donnie B.

donnie B.

Er zij nou eenmaal films die bij de oscars totaal worden gepasseerd... deze is er 1 van. een wereldfilm!

avatar van Larude

Larude

De film duurt een dikke 2 uur en het is natuurlijk meteen al een groot pluspunt, wanneer de film zo lang boeiend blijft! Bovendien heeft dit drama een mooi einde, daar houd ik wel van anders blijf je met zo'n beroerd gevoel achter. Gelukkig wordt er geen beeld van een gevangenis geschetst met alleen maar rotzakken; ik wil niet geitenwollensokken klinken, maar er zitten ook heus wel een aantal mensen in, die goed over hun daden nagedacht hebben. Overigens het geeft me altijd de koude rillingen om te zien hoe "slecht" het gevangenispersoneel en haar superieuren soms wel niet is.

Totaal bezien is het een prachtige film met slechts de aanmerking, dat tegen het einde, de zaak iets teveel vertraging oploopt en er geen echte ontwikkeling te zien is in de leeftijd van de gevangenen! Daarom geef ik geen 5 maar een 4,5.

avatar van HiLL

HiLL

Van de maker van de Green Mile en ik vind deze beter. (ondanks het feit dat beide films in een gevangenis afspelen en het een heel ander verhaal is)

Beide hoofdrol spelers vind ik erg goed spelen en het is gewoon een boeiende film van begin tot eind. Al vind ik dat Larude wel een beetje gelijk heeft wat betreft --> tegen het einde, de zaak iets teveel vertraging oploopt en er geen echte ontwikkeling te zien is in de leeftijd van de gevangenen!

Verder een absolute aanrader!!

avatar van GogigaGo

GogigaGo

Er is al zoveel verteld in de reacties waar ik het mee eens ben.

Ga ze niet allemaal opnieuw vertellen.

Mijn nummer 1 film aller tijden!

avatar van hooliganj

hooliganj

helemaal super echt eenvijf sterren film

avatar van gemaster

gemaster

Zeer goede film, die alleen een beetje te lijden heeft onder het Disney achtige einde. Als ze elkaar op het laatst zien bij die boot en de camera gaat dan richting de blauwe lucht, dan krijg ik daar toch een beetje een gevoel bij van: Wat is dit voor homo-erotische-niets-aan-de-hand-film

Desondanks is het een fantastische film en verdient hij 4,5 ster.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

In het midden van de film gebeurt een uur lang niets!

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Andy Dufresne betrapt zijn vrouw met een ander en wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is aan de moord, maar krijgt wel twee maal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij sluit vriendschap met een zwarte gevangene die spullen kan regelen, maar er zijn twee dingen die hem echt op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Briljant. .

avatar van mister blonde

mister blonde

welk stuk precies..?

Jordy

Maar weer eens opgezet, in de hoop wat beter mijn 5 sterren te kunnen verdedigen. Nou niet dus. Alles in deze film roept "4 sterren". Prima geacteerd, prima muziek, mooie momenten, erg goede opbouw. Maar er is gewoon iets dat mij zo diep raakt in deze film, elke keer weer, en ik kan m'n vinger er maar niet opleggen. Dit is en blijft één van m'n favoriete films ooit.

Lijkt me erg frusterend voor de mensen die hier wél een 3,5/4 sterren filmpje in zien, om al die maximale scores voorbij te zien komen

Wordt tijd voor die 10 year-anniversary dvd, want op de regio 4 versie die ik heb (momenteel de beste versie) valt qua beeld en geluid nog aardig wat aan te merken.

Ramon K schreef:

Dat is toch niet erg?

Misschien kan Lynch hier een keer een remake van maken?

gemaster schreef:

Wat is dit voor homo-erotische-niets-aan-de-hand-film

Bah! bevriende mannen!

avatar van remorz

remorz

Jordy schreef:

Ik ben het echt helemaal met je eens.

avatar van John Doe

John Doe

Best wel ja.

flipsen

Jep, frustrerend. Maar, hij staat in ieder geval eens eventjes onder Pulp Fiction, dat is wel even een verademing. Ik weet niet voor hoe lang....

Jordy schreef:
... Maar er is gewoon iets dat mij zo diep raakt in deze film, elke keer weer, en ik kan m'n vinger er maar niet opleggen. Dit is en blijft één van m'n favoriete films ooit. ...
Lofzangen over The Shawshank continues.... Miisschien is de reden wel het goede gevoel wat je er aan het eind van de film aan over houdt.

(Red zegt op een gegeven moment iets over hoop, dat dat gevaarlijk zou zijn en dat je der aan onder door kunt gaan als je te veel hoop koestert, dit wordt volledig weerlegt als Andy in zijn brief aan Red zegt Remember, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.)

Maar goed, ik zit nu argumenten voor een 5 sterren stem te geven, da's niet handig. Maar, ik vond dit wel een heel mooi thema, hoop.

Verder niet veel bijzonders, 4 sterren, blijft het bij.

avatar van Robbie H.

Robbie H.

4 sterren voor een film blijft natuurlijk veel flipsen...

avatar van joeri15

joeri15

Perfecte film. Dit is denk ik een precieze nabootsing van de gevangenis van Amerika van 10 geleden. Veel corruptie, slecht eten, alhoewel dat misschien nu ook nog wel is......??

Deze film klopt gewoon voor 100%!!

avatar van donnie B.

donnie B.

Vertel je soms uit ervaring joeri?????

avatar van Mug

Mug

De film speelt zich af eind jaren 40, begin jaren 50. En bij mijn weten is dat langer geleden dan 10 jaar.....(ach ja, hoofdrekenen)

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze film gehoord totdat ik hem hier toevallig tegen kwam. Na alle goede rescensies en de hoge positie hier in de top 250 heb ik hem aangeschafd en ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik dat gedaan heb! Echt een geweldig mooie film,met prachtrollen voor Morgan Freeman en Tim Robbins.

avatar van Erikr73

Erikr73

Heb ook niet echt het idee dat het een superbekende film is Nederland. Elke keer als ik hem noem, zitten mensen me raar aan te kijken.

Kan ook door de moeilijke titel komen.