Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
goongumpa
Vind het zelf ook geen geweldige film, maar vond de cinematografie van (Coen regular) Roger Deakins toch wel mooi en rustig. Verre van zijn beste werk, maar het is uitstekend vakmanschap (juist daarom vind je het waarschijnlijk saai; puur vakmanschap gaat zelden hand in hand met kunst). Ook de Goodfellas-achtige vertelstijl vond ik wel aardig.
Een slechte film kun je het zeker niet noemen, daarvoor is het allemaal echt te kundig gedaan, maar iets wereldschokkends is het ook niet.
yeyo
Slecht is het inderdaad niet, maar weinig opzienbarend en overdreven op safe gespeeld. Er zijn genoeg met minder vakmanschap gemaakt die ik toch beter kan waarderen. Zolang ze maar een zekere eigenheid en lef uitstralen.
goongumpa
Eens; al heb ik wel respect voor een goed, vakkundig verteld verhaal.
yeyo
Dat kan ik op zijn tijd ook best waarderen, maar voor zover ik mij herinner (heb 'm al lang niet meer gezien) had de film zelfs qua verhaal mankementen. Het begint allemaal veelbelovend, maar op een gegeven moment verliest de film al zijn dramatiek, intrige en gaat het maar rustig zijn gangetje. Naar het einde toe komen er dan weer allerhande verwikkelingen, maar het middenstuk is wat mij betreft zelfs op narratief vlak erg pover. Het bronmateriaal ('Rita Hayworth' van King) is natuurlijk maar een kortverhaal.
goongumpa
Tja, hoogstaand is het niet , maar het boeit allemaal wel imo.
Een voorbeeld van een echt goed verteld klassiek verhaal vond ik de nieuwste van de gebroeders Coen, True Grit.
- 19752 berichten
Visueel toch best mooi hier en daar? Zo'n scene op het dak bijvoorbeeld dat ze een biertje krijgen met die mooie lucht erachter. Kwam toch best dromerig over. Ook als hij later in de regen staat(frontje dvd) vind ik het er prima uitzien.
yeyo
Bwa, ik vind de hele film er eigenlijk als een soort postkaart uitzien.
John Lee Hooker
Sorry maar dat klinkt echt slap...
Stanley Kubricks' films bijvoorbeeld bevatten veel meer bijzondere settings. Er zijn trouwens nog vele andere films die er beter uitzien dan Shawshank. Dit is gewoon een gevangenis...
filmliefhebber92
Dit is gewoon een gevangenis...
Dat heb je goed gezien.
John Lee Hooker
Altijd vervelend zulke opmerkingen.
Ik bedoelde daarmee dat die gevangenis visueel helemaal niet zo indrukwekkend is.
filmliefhebber92
Het gaat om een gevangenis en die wordt gewoon normaal in beeld gebracht en dat past perfect bij de sfeer en verhaal. Het hoeft niet allemaal zo speciaal en anders te zijn.
Peter Ho
Altijd vervelend zulke opmerkingen.
Nou, die opmerking was helemaal niet verkeerd.
Het is een gewone gevangenis. Dat maakt het indrukwekkend genoeg wat mij betreft.
yeyo
Het is natuurlijk vooral belangrijk wat je met de locatie aanvangt. Bresson doet in A Man Escaped gewoon veel meer met een lelijk, verwaarloosd gevangenenkamp. (en waarschijnlijk een veel lager budget)
- 19752 berichten
Waarom moet altijd alles zo realistisch mogelijk zijn. Deze film is gewoon niet bedoeld om te laten zien hoe grimmig en gevaarlijk de gevangenis is. Er zit een mooi dromerig sausje overheen en die smaakt prima. De gevangenen worden als mens neergezet en dat zijn het tenslotte ook gewoon. Er zijn genoeg gevangenisfilms waar je wel zult vinden wat je zoekt. Ik vond dit wel eens een verademing.
dutchtuga
Nou, die opmerking was helemaal niet verkeerd.
Wat een onzin. Dus elke gevangenisfilm is automatisch indrukwekkend? Nee, je hebt een setting en dan heb je nog de manier hoe je dit in beeld brengt. Met het eerste kan iedereen aan de gang, het tweede is alleen weggelegd voor mensen met oog voor cinema en dat is in TSSR ver te zoeken.
yeyo
Ik had het ook helemaal niet over het realisme of de personages, enkel over de cinematografie.
dutchtuga
De gevangenen worden als mens neergezet
Als de film iets niet doet is dit het wel.
- 19752 berichten
Als de film iets niet doet is dit het wel.
Leg uit.
dutchtuga
Dit zijn geen mensen, maar bordkartonnen personages. Empathie creëren is hier bijvoorbeeld een onmogelijke opgave.
- 19752 berichten
Niks onmenselijks aan om vriendschappen op te bouwen in het leven, dus ook in de gevangenis. Ze gaan menselijk met elkaar om deze mannen op leeftijd en begrijpelijk. Allemaal 50 of ouder de groep waar het vooral om gaat. Die hebben het allemaal wel gezien en hebben zich berust in hun situatie. Ik vond ze zeer menselijk. Ze probeerden er gewoon met zijn allen nog iets leefbaars van te maken.
dutchtuga
Op papier klinkt dat allemaal erg mooi, maar het script gaat niet verder dan wat je net opnoemt. Het blijft vreselijk aan de oppervlakte hangen. Een mens zie ik als een complex iets en daarvoor moet je niet bij Darabont zijn, m.u.v. The Mist, maar daar pakt hij het gelukkig symbolischer aan. The Shawshank Redemption is net als een verhaaltje voorlezen aan je kinderen. Basaal.
dutchtuga
En dus menselijk, want niet alle mensen zijn goed.
Basaal dus.
yeyo
En dus menselijk, want niet alle mensen zijn goed.
Je ziet toch ook zelf het overdreven contrast wel? De lieve opaatjes versus de egoïstische, geldbeluste directeur die iemand van kant laat maken omdat hij zijn boekhouder niet wil verliezen.
Berichten verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)
- 19752 berichten
Niet overdreven, maar het contrast is er ja. Maar had je een opstand willen zien met wapens en zo? Jij dwingt juist de karakters in een keurslijf. De karakters moeten maar zijn zoals jij het wil.
De oude mannetjes zijn in deze film geen monsters. Hoeft van mij ook niet altijd. Daar gaat deze film dan ook niet over. De dissident is Andy en die komt zeer slim in opstand. Misschien hadden er voor jou wat meer rotzakken in de gevangenis moeten zitten. Mij maakt het weinig uit in dit verhaal.
yeyo
Maar er is ook een reusachtig grijs gebied tussen rellende maniakken en de brave senioren uit deze film. Ik kreeg geen enkel moment de indruk dat ik naar echte mensen keek. Natuurlijk zijn niet alle gevangen even slecht, maar ze zitten er wel voor een reden. Zelfs als ze gekalmeerd zijn, zullen ze zich waarschijnlijk een zekere houding aanmeten of afgestompt zijn door hun opsluiting. En gevangenisdirecteuren zijn ook maar mensen die hun werk doen, geen sadistische monsters die iemand laten vermoorden als het hen uitkomt.
Wat ook meespeelt, is dat ik de dialogen gemaakt vind klinken. De personages praten eigenlijk niet met elkaar, maar wisselen voortdurend semi-literaire slagzinnen uit.
83Utreg!
Die arme Frank Darabond, probeerde met al zijn vermogen een aardig filmpje te maken, word hij keihard neergesabelt op moviemeter. Je zou toch zeggen dat er hier een aantal (toekomstige) topregisseurs rondlopen, die eigenlijk verkondigen dat de beste man er niks van kan, terwijl hij toch een van de meest gewaardeerde films ooit heeft gemaakt.
Kijk iedere simpele ziel mag kritiek geven, maar als je dusdanig gaat mierenneuken, en op alle slakken zout gaat leggen zoals dat hier gebeurt, dan moet je zelf met iets beters komen anders word het een beetje het beste stuurlui staan aan wal effect.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972