• 9.378.170 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

Kr!kke

Oké, maar feit is toch dat hij een identiteit nodig heeft? Hij kan moeilijk de rest van zijn leven als "de man zonder naam" door het leven gaan hé...

Dus zijn verzonnen persoon gebruikte hij enkel om geld af te halen, zoals je daarnet zei... Wat is hij dan voor de rest van zijn leven van plan? (Dat moeten we waarschijnlijk er zelf bij verzinnen?)

avatar van stfuympos

stfuympos

Genieten in Zihuatanejo (staat mexico algemeen om bekend ) van zn zuur verdiende geld natuurlijk.

ps. je heb een beetje boel spoilers volgens mij.

Kr!kke

je hebt gelijk... Ik zou graag mijn berichten bewerken om spoilertekens te plaatsen, maar ik weet niet goed hoe je dat doet...

Alsnog spoilertags geplaatst.

avatar van harm1985

harm1985

stfuympos schreef:
Sure you can, if you know how the
system works, and where the cracks
are. It's amazing what you can
accomplish by mail. Mr. Stevens has
a birth certificate, social
security card, driver's license.
They ever track those accounts,
they'll wind up chasing a figment
of my imagination.

Komt dan wel verdomde handig uit dat de enige getuige in de zaak die kan vertellen hoe de vork in de steel zit dood is.

Kr!kke schreef:

Dat deed Clint Eastwood anders zeer goed ....

Maar hoe ik het heb gezien gebruikt hij de identiteit alleen om het geld op te halen. Hij zal toch iets van een paspoort moeten hebben waar zijn hoofd op staat, terwijl dat ook weer niet moet overeenkomen met zijn oude identiteit. Volgens mij vertrekt hij met het geld vervolgens gewoon over de grens naar Mexico en leeft hij daar gewoon verder. Misschien dat ze daar niet naar hem op zoek gaan.

Het komt best wel overeen met wat Krikke had geschreven. Er staat trouwens nog iets aardigs op imdb over zijn ontsnapping:

Andy crawls through 500 yards of an 18" sewage pipe to escape the prison. The ancient sewer pipe would have been filled with methane gas, carbon dioxide and ammonia fumes and too little oxygen to support the exertions of the escapee in the time required to crawl the distance. He should have passed out and suffocated shortly after beginning his escape.ne.

Hij deed het dus wel allemaal vrij leuk, maar ik zou het in het echt maar niet proberen na te doen...

kappeuter schreef:

Alsnog spoilertags geplaatst.

Dank daarvoor

Inderdaad Akron777, zo zie ik het dan ook. Het is maar dat ik helemaal mee ben hé

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Dat zo'n slap sentimenteel verhaaltje zo hoog scoort, gaat mijn pet te boven. Zeker als je ervan uit gaat dat mensen die hier hun mening geven toch even nadenken. En iets boven de gemiddelde bioscoop bezoeker uit steken. Kun je wel nagaan wat de mening van de mensen is die niet eens de moeite nemen om hier hun mening te geven. Maakt me niet blij.

Akron777

Gisteravond de film eens herzien, maar hij blijft prachtig. Stukken beter dan de eerste keer dat ik hem zag. Het verhaal blijft gewoon mooi.

avatar van Jitse

Jitse

fantastisch de manier waarop hij ontsnapt en dan zijn eigen gecreeerde personage gaat leven!
vond dit echt een goede film. Wou hem al heel lang zien en nu was het er eindelijk van gekomen.

avatar van Peter Ho

Peter Ho

Leo1954 schreef:

Volgens mij was deze film niet succesvol in de bioscoop.

Akron777

Klopt, de film had veel concurrentie met films als Pulp Fiction, Forrest Gump etc. Vooral na het succes bij critici en het winnen van enkele prijzen kreeg hij veel aandacht. Vooral via TV of videotheek.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Morgan Freeman zat niet in A Life Less Ordinary, je bedoelt waarschijnlijk Delroy Lindo, maar die speelde daar de 'engel' Jackson.

avatar van Reinbo

Hij heeft zijn publiek natuurijk pas gevonden toen het op tv kwam. Daar zit al dat RTL4 publiek dat plat gaat voor dit soort clicherijk drama.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Alsof er op rtl 4 alleen maar platte films opkomen. Ik weet zeker dat jou geliefde avatar daar ook op gaat komen.

Reinbo schreef:

avatar van maithekke

maithekke

het is prima om een film niet leuk te vinden maar ook weer een beetje raar om dat zo te gaan generaliseren

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Reinbo schreef:

We zijn het niet altijd eens, gelukkig maar, maar dit is helemaal raak gezegd. Want dit is het natuurlijk een feelgood film met valse emoties. Ik wil echt toevoegen dat Tim Robbins een geweldig acteur is, die zich meestal niet leent voor dit soort goedkope rommel. Zou de film ook nooit zoveel kritiek hebben gegeven, een onbelangrijke film, maar het feit dat dit zo enorm hoog gewaardeerd wordt, vraagt gewoonweg om wat tegengas.

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Een paar jaar geleden stond dit nog bij mij op nummer 1! Gelukkig worden kinderen volwassen(ner) en zo probeer ik dat ook te doen. En vorige week herzien en moet tot het punt komen dat alles goed in elkaar zit maar wel een groot cliché is.

Wat Reinbo zegt klopt, ik kwam ook op deze film via RTL 4 en het is vaak hetzelfde liedje op die zenders. Zap vaak even naar MGM channel om te kijken of daar wat is, is vaak een stuk intressanter.

avatar van movieonly

movieonly

maithekke schreef:

Ben ik met je eens. Een best goede film. Maar ik vind hem niet speciaal of uniek.

Absoluut een goede film , maar bij verre niet de allerbeste film ooit gemaakt.

avatar van harm1985

harm1985

filmliefhebber92 schreef:

Nee, dat is meer een SBS-film

RTL doet deze film ook niet bepaald eer aan, behalve het feit dat er veel reclames tussendoor komen hebben ze ook een stuk uit het einde geknipt (de omhelzing tussen Andy en Red ontbrak)...

avatar van profkardo

profkardo

Shawshank Redemption is god film!

avatar van maffiosomontana

maffiosomontana

Nu al voor de vierde keer gezien en het blijft telkens weer een genot om naar te kijken.

avatar van vistrida

vistrida

Voor de derde keer bekeken en tot de conclusie dat ik er nog een puntje van afhaal.......

Echt geen topfilm... qua acteerwerk en camerakunstjes helemaal top maar het verhaal is eigenlijk best boring.... er zijn zoveel betere films gemaakt, het wordt tijd dat de nummer 1 verstoten wordt!

avatar van Rogyros

Rogyros

vistrida schreef:

het wordt tijd dat de nummer 1 verstoten wordt!

Dit is zulke grote onzin. Jij kan het wel een wat matige film vinden, maar iedere film staat terecht op zijn plek in de top 250 (of daarbuiten), omdat het de mening is van alle MoMe gebruikers samen. Gemiddeld wordt hij als beste beschouwd, dus staat hij terecht op nr. 1. Wat je eigen mening ook is.

avatar van speranza

speranza

vistrida schreef:

De notering die deze film in de top 250 heeft zal mij een rotzorg zijn. Daarover mag op deze plek ook niet gediscussieerd worden. Veel belangrijker is dat deze langdradige film mij niet heeft weten te raken. Audiovisueel stelt deze film al helemaal niets voor.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

speranza schreef:

Audiovisueel stelt deze film al helemaal niets voor.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het audiovisuele juist heel goed passen bij de film en bij de sfeer.

avatar van Flep

Flep

Goed dat deze film alsnog erkenning heeft gekregen. Zag hem voor het eerst toen hij net uit was en werd meteen een van mijn favorieten, maar door het grote publiek vrijwel genegeerd.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

@filmliefhebber: Dan stelt de film audiovisueel nog steeds niks voor, alleen vind jij dat bij de film passen. Zie dat ook vaak mensen roepen bij Das Leben der Andern. Audiovisueel vond ik dit gewoon bagger eerste klas. Montage kon wat vlotter, om over de soundtrack maar te zwijgen, had wel wat gedurfder gemogen, en dan hebben we natuurlijk nog de standaard cameraposities die wat mij betreft slecht uitpakte.

avatar van yeyo

yeyo

filmliefhebber92 schreef:

Past er inderdaad als gegoten bij: een saaie, brave cinematografie bij een saaie, brave film.