Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Denzz
Waarom mag je dat verwachten van een nummer 1 film? Het is toch niet jouw nummer 1? Het is gemiddeld de nummer 1 van alle users tezamen. Dat hoeft het dan toch voor jou niet te betekenen? Een film moet je gewoon blanco bekijken en dan je eigen oordeel geven. Wat in de top 250 staat, hoeft jou absoluut niet te liggen. Een kwaliteitsgarantie is het evenmin. Ieder zijn smaak. Het probleem met films die hoog staan, is dat veel mensen er daardoor veel van verwachten en dan teleurgesteld zijn omdat het niet overeenkomt met hun visie op de top 10.
knap verwoord Rogryros!
ik ben het helemaal akkoord met jou.
mij stoort het allesinds niet dat deze film op nr. 1 staat
Akron777
Erg goede film. Heeft een diepe indruk op me gemaakt. Veelal doordat de gebeurtenissen ook als een metafoor kunnen worden gezien buiten het gevangenisleven. Als ik tijd heb zal ik hem me zeker eens opnieuw opzetten. Ik had me de film gehaald omdat ik eens een "mooie" film wilde zien die niet gebaseerd is op oorlog, en in dat opzicht is deze zeer zeker geslaagd. Morgan Freeman levert zoals altijd weer een fantastische prestatie. 5*
pz punch drunk
The Shawshank redemption, naar mijn mening een overschatte film waarvan ik de lovende kritieken niet zo goed snap.
Een hoop voorspelbare scenes en een standaard verhaal. Het acteerwerk vind ik ook niet bijzonder.
Kan het dus niet meer dan 2,5 sterren geven. Geen onvoldoende omdat het allemaal degelijk is, maar het mist iets unieks en orgineels.
Sergio Leone
Dit is zeker geen slechte film, een goeie zelfs, maar ik schrik er toch een beetje van deze (zo ruim) op 1 te zien.
Het verhaal klopt allemaal wel, daar niets van. Ik vind het ook allemaal chique gedaan. Maar het is allemaal een beetje standaard. Een man die ten onrechte in 't gevang komt en er uit wilt. Sja, ok.
De acteursprestaties zijn goed, al zal Robbins niet mijn favoriete acteur worden.
Een film die je gezien moet hebben, ja, maar verwacht niet dat dit de beste film ooit is.
ps: afgrijselijke titel.
Een 4* voor een goeie film, zonder meer.
filmliefhebber92
ps: afgrijselijke titel.
Hoezo vind ik niet. Welke titel zou jij geven.
Akron777
Ik denk dat je de film niet zo oppervlakkig moet bekijken als "een onschuldige die ten onrechte in een gevangenis komt en eruit wil". Het zien vooral de diepere, psychologische en morele ondertonen die de film zo goed maken. Ten minste, zo vind ik het.
Sergio Leone
Hoezo vind ik niet. Welke titel zou jij geven.
Shawshank Redemption betekent zoiets als 'Shawshank verlossing' of zoiets. Nja, niet mijn stijl.
Sergio Leone
Tuurlijk gaat het verhaal dieper dan dat. Er zit weldegelijk diepgang, begrijp me niet verkeerd. Maar om nu te zeggen dat dat allemaal zo speciaal is?
yeyo
Het kortverhaal van Stephen King heette gewoon 'Rita Hayworth'. Om commerciële redenen is zo een pseudo-poëtische titel wellicht interessanter, past ook erg mooi tussen de Oscar genomineerden.
Psychologische en morele ondertonen vind ik toch rare termen om bij deze film aan te halen. Met alle respect voor de liefhebbers ervan, maar het blijft toch gewoon simpel vermaak? Ik heb ook een zwak voor bepaalde feel-good films (The Karate Kid
), maar daar doe ik ook niet zo gewichtig over.
AC1
Maar ... maar ... het gaat wel over vriendschap, hè. Dieper dan dit kan toch niet?!!!
Laoslander
how how zeg
AC1
Oké, ik overdrijf. 'Een Jezus die eindigt op de elektrische stoel' gaat nog een ietsie pietsie dieper.
Laoslander
Het is niet omdat je sensatiethema's aanhaalt dat het ook diepzinnig vertaald wordt.
Dat vind ik het grootste probleem met Frank Darabont films
filmliefhebber92
Hoezo diepzinnig. Dit is toch gewoonpuur vermaak. Zo diepzinnig is het niet.
moviemafketel
- 19752 berichten
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Darabont weet wat de meeste kijkers raakt en is daar prima in geslaagd op zo'n 6 mensen na hier die het allemaal maar geforceerd vinden.
yeyo
Ik zeg toch juist dat er niks mis is met 'makkelijk'? Het maakt mij niet zoveel uit of mensen dit een leuke film vinden, maar dat is nog geen excuus voor lukrake claims over diepe psychologische, morele ondertonen.
Zeker als het een zwarte Jezus is.
jordidj1
Vanmiddag gekeken.
Fantastische film, ik heb genoten. Met fantastische rollen van Tim Robbins én Morgan Freeman uiteraard. Het is moeilijk om dit soort films te overtreffen, zó mooi!
The Green Mile staat bovenaan in mijn lijst, en die film blijft ook ietsjes beter dan deze film, omdat ik die film mij toch meer raakt. Maar deze 2 films ga ik zeker nog vaker kijken, dus wie weet wat de toekomst brengt!
Deze film krijgt van mij de volle 5 sterren.
Morgan Freeman is al een god(Bruce Almighty), dat zou jij moeten weten
Ik dacht dat we het over die andere gevangenisfilm van Darabont hadden. Morgan belandt toch niet op de elektrische stoel hier?
Morgan Freeman is al een god(Bruce Almighty), dat zou jij moeten weten
Dat was hij al in Life Less Ordinary, A (1997)
Stereo
Een ongelofelijk goede film, zoniet de beste die ik ooit heb gezien!
Steengoed verhaal dat fantastisch is vertolkt door de acteurs.
Boeit je van begin tot einde!!!
pz punch drunk
Heb even wat reacties gelezen, maar het verbaast me echt dat zoveel menzen deze film helemaal top vinden en helemaal niets tot bijna niets hebben aan te merken.
Vind het zelf saai en voorspelbaar, en dan vooral de personages. Er gebeurt weinig orgineels en had telkens het gevoel van het zal ook weer is niet. Heel erg zwart/wit allemaal.
Maar toch leuk om al die meningen te lezen, en fijn dat ik niet de enige ben die dit toch niet vind wat mensen er van maken.
IbrahimVision
De film is niet slecht, hij is juist best goed, maar ik zou geen redenen kunnen bedenken om hem als beste film te benoemen.
maithekke
Ben ik met je eens. Een best goede film. Maar ik vind hem niet speciaal of uniek.
Kr!kke
steengoede film...
Het verhaal is echt top in deze film. Het zit goed in elkaar en als kijker word je echt meegezogen in heel het gevangenisgebeuren. De 140 minuten vliegen gewoon voorbij, zonder dat je er erg in hebt. Ook het einde vind ik echt fantastisch. Ik had echt niet gedacht dat Andy Dufresne zou ontsnappen, dat was dus een zeer geslaagde plotwending voor mij. Dat hij vervolgens zijn zelf uitgevonden persoon gebruikt om het geld te stelen van de gevangenisdirecteur, is gewoon geniaal.
Tim Robbins speelt zijn rol erg goed. Het lijkt wel of hij voorbestemd was om in de kleren van Andy Dufresne te kruipen. Maar wat dan gezegd van morgan Freeman? Hij speelt ook echt wel zeer goed, hij zet zijn personage perfect neer.
Frank Darabont moet je duidelijk niet leren hoe je een film moet regisseren. Hij gebruikt goede camerastandpunten zodat alles er zeer netjes uitziet. Ook de ondersteunende muziek was geslaagd.
Toch een kleine bemerking : doordat Andy Dufresne de gevangenisdirecteur aangeeft voor fraude, brengt hij zichzelf toch in de problemen? Doordat ze die fraude gaan onderzoeken, komen ze toch ook terecht bij de uitgevonden persoon van Andy Dufresne? En aangezien hij die uitgevonden persoon gebruikt na zijn ontsnapping als nieuwe identiteit, kunnen ze hem toch te pakken krijgen? Misschien ben ik hierin verkeerd, maar het lijkt me toch vreemd in ider geval
stfuympos
Hoe kunnen ze iemand op pakken/ vinden die niet bestaat, , word ook verteld volgens mij. dus doe er maar en halfje bij.
edit.Hij gebruikt die indentiteit alleen om geld op te nemen daarna vlucht hij waar ze hem niet kunnen pakken.
Kr!kke
Is het niet zo dat hij die persoon echt heeft "gecreëerd"? Ik bedoel dus, dat hij gewoon een nieuwe identiteit is aangegaan na zijn ontsnapping?
stfuympos
Sure you can, if you know how the
system works, and where the cracks
are. It's amazing what you can
accomplish by mail. Mr. Stevens has
a birth certificate, social
security card, driver's license.
They ever track those accounts,
they'll wind up chasing a figment
of my imagination.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972