• 9.377.963 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

AC1 schreef:

Toch heeft hij een punt. Voor de gros van de mensen is film geen kunst maar gewoon "effe naar de bios gaan".

Veel films worden ook voor die insteek gemaakt. Om geld te verdienen en om mensen te amuseren.

Er zijn maar een paar films echt kunst

avatar van Reinbo

Een paar? Gelukkig gaat het om (tien) duizenden.... Enkel bij de majors in Hollywood is geld verdienen de belangrijkste parameter. De meeste regisseurs willen toch echt graag iets maken met originele zeggingskracht. En natuurlijk proberen ze ook daar het geld mee terug te verdienen, maar het gros heeft toch echt wel een bepaalde artistieke waarde.

Reinbo schreef:

Een paar? Gelukkig gaat het om duizenden....

Ach voor de een is iets al snel kunst en voor de ander niet.

Nee hoor. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunst

Maar of je het ook mooi (aantrekkelijk) vindt, is een ander verhaal.

avatar van clockwork72

clockwork72

gwn besthuhh film everrrr jonghu! helemaal lijp deze shit!

Reinbo schreef:

Nee hoor. Kunst - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Maar of je het ook mooi (aantrekkelijk) vindt, is een ander verhaal.

1. wikipedia is nu niet bepaalde de beste bron.

2. ik weet wel wat kunst is, maar ik wilde zeggen dat veel films gemaakt worden voor de winst en niet om de kunst.

avatar van Ramon K

Ramon K

En het grootste deel ligt tussen kunst en commercie in waarschijnlijk.

filmliefhebber92 schreef:

Dan moet je dat schrijven,want dat is iets anders dat je hierboven schreef. Gaf zelf enkel aan dat er ook veel films voor de kunst worden gemaakt. Maar daarvoor moet je naar het IFFR en niet naar Pathe in de zomervakantie

avatar van Evelien.x

Evelien.x

Gewoon de beste film die ik ooit heb gezien. Morgen Freeman en Tim Robbins acteren zo goed. Mooi verhaal en het einde is natuurlijk de klap op de vuurpijl. Dan denk je bij jezelf: Ben ik nou zo dom dat ik dat niet heb bedacht? Of is de schrijver gewoon een hele slimme?

Zeg eerlijk: Had jij gedacht dat meneer een beitel in de bijbel zou bewaren en dat de directeur zei: Hierin ligt je verlossing.

Geweldig om zoiets te kunnen bedenken.

TOP FILM eigenlijk 6 sterren!

avatar van nakada

nakada

Eindelijk eens herbekeken en dat viel niet mee. Eigenlijk had ik dat wel kunnen verwachten daar er na de eerste kijkbeurt niet veel is blijven hangen. Niet dat het niet een mooie film is, maar helaas komt het niet verder dan dat. Het verhaal is wel interessant, de acteurs scoren een zuinige voldoende maar wat is het allemaal statisch. Nou kan dat natuurlijk bijna niet anders in een ( tamme ) gevangenis, het geeft echter geen interessant filmmateriaal. Zou dat gecompenseerd worden door een visueel spektakel dan zou dat nog niet erg zijn, maar daar leent die gevangenis zich ook al niet voor.

Mooi, maar voor mij geen topfilm.

3.5* is voldoende wat mij betreft.

• 19752 berichten

Nou, ga ik hem maar eens herzien binnenkort en dan waarschijnlijk verhogen, want dit verlagen lijkt een trend te worden

avatar van nakada

nakada

Ik heb hem niet verlaagd hoor. Hij stond al op 3.5*.

Spaart jou een herziening en een verhoging uit.

nakada schreef:

in een ( tamme ) gevangenis

Denk je nou echt dat er in een echte gevangenis wel allemaal rellen zijn en dat er iedere dag iemand de pijp uit gaat of wat?

Nomak

Niet elke dag, maar daar gebeurt wel regelmatig wat.

• 19752 berichten

Misschien was het in die tijd sowieso wat braver dan tegenwoordig.

Nomak

Braver of niet, je komt toch niet in de gevangenis terecht als je braaf bent. Er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen, maar de meerderheid die er zit zijn geen lieverdjes hoor. Dat is nu zo en dat was toen niet anders.

• 19752 berichten

Samenleving is in de loop der jaren zwaar verruwt. Denk echt dat de mentaliteit toen totaal anders was en er ook nog behoorlijk tegen het gezag werd aangekeken.

Nomak

Daar geloof ik maar weinig van. Op straat hebben ze blijkbaar schijt aan het gezag, waarom zou je dan in de gevangenis wel de brave burger gaan spelen.

• 19752 berichten

Vroeger als een agent zei dat een groepje mensen op moest hoepelen op een bepaalde plek deden ze dat nog. Tegenwoordig vragen ze "waarom"? nee, de samenleving in zijn geheel is gewoon veel harder geworden en gezag telt amper nog. In die tijd hielden ze nog wel aardig hun gemak in de gevangenis. Als ze een SSR in 2011 gaan maken die zich in deze tijd afspeelt en dat iedereen dan net zo braaf met elkaar omgaat zou ik er wel heeeele grote vraagtekens bij zetten, maar in deze tijdgeest heeft het wel iets tijdsloos.

Nomak

We praten gelukkig niet over de gewone mensen in de samenleving, we praten over criminelen die jarenlange celstraffen uitzitten. Moordenaars, verkrachters, overvallers,..... Vroeger waren er net als nu ook keiharde criminelen die door niets of niemand over zich heen lieten lopen. Heeft met tijdsgeest weinig te maken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Nou ik weet niet waar jullie het vandaan halen maar hier in Nederland is het vrij rustig in de bajes en gebeuren vrij weinig spectaculaire dingen zoals je ze verwacht in de films van tegenwoordig. Nee hier in Nederland zijn het net hotels waar de meeste rustig afwachten tot ze afgestraft zijn.

Nomak

The Shawshank Redemption speelt zich natuurlijk niet in Nederland af.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hahaha nee daar heb je een punt, maar ik bedoel alleen maar dat mensen gauw een bepaald beeld van een gevangenis hebben.

avatar van jamesrijk

jamesrijk

Verreweg de beste film ooit gemaakt!

avatar van Insignificance

Insignificance

Enige onderbouwing zou welkom zijn.

avatar van TimSU

TimSU

Deze film steekt ver boven alle films uit in de toplijsten, en terecht!

avatar van Mark15

Mark15

Eigenlijk is deze film niet enorm bijzonder.

avatar van Rogyros

Rogyros

@jamesrijk, TimSU en Mark15: hier heeft niemand iets aan. Vertel dan waarom je je mening bent toegedaan.

avatar van Robi

Robi

Eindelijk de fameuze nummer 1 eens bekeken en dan heb je uiteraard hoge verwachtingen. Het is een goede film OK, maar om nou te zeggen nummer 1 ....

Bij mij in ieder geval niet. Het verhaal is OK over het gevangenisleven en een man die onschuldig zit en hoe hij z'n plan voor de toekomst toch weet te verwezenlijken. Het is mooi opgebouwd en er wordt ook prima geacteerd. En dan heb ik verder niet veel meer te schrijven. Het is ook geen film die me echt zeer lang bij zal blijven. En dat mag je wel verwachten van een nummer 1 film.

avatar van Rogyros

Rogyros

Robi schreef:

Waarom mag je dat verwachten van een nummer 1 film? Het is toch niet jouw nummer 1? Het is gemiddeld de nummer 1 van alle users tezamen. Dat hoeft het dan toch voor jou niet te betekenen? Een film moet je gewoon blanco bekijken en dan je eigen oordeel geven. Wat in de top 250 staat, hoeft jou absoluut niet te liggen. Een kwaliteitsgarantie is het evenmin. Ieder zijn smaak. Het probleem met films die hoog staan, is dat veel mensen er daardoor veel van verwachten en dan teleurgesteld zijn omdat het niet overeenkomt met hun visie op de top 10.