Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
j@ni_rose
Dit is absoluut dé beste film die ik ooit heb gezien!
Verdient naar mijn mening absoluut de eerste plaats!!
Madecineman (moderator films)
Een enkel of-topic bericht en persoonlijke aanval verwijderd.
Threeohthree
Nog maar een halfje er af, ik kom tegenwoordig niet meer verder dan vermakelijk.
Fortune
Frank Darabont - The shawshank redemption
Gisteren gekeken ik had hem een aantal jaren geleden al gezien maar kon me niks meer herinneren behalve het einde.
Wat zal ik er van zeggen het is een zeker een mooie film maar om dit de beste film ooit te noemen vind ik ridicuul.
Want wat is het nu uiteindelijk gewoon een geromantiseerd standaard gevangenis verhaaltje die misschien net iets beter is.
Voornamelijk door het sterke acteerwerk van Morgan Freeman en Tim Robbins.
Uiteindelijk is het een mooi verhaal over vriendschap, moed, verraad, kansen en goed en kwaad. Maar vooral vriendschap blinkt erg uit in deze film die ik wel oprecht vind.
Maar het is redelijk standaard allemaal met de onschuldige gevangene de corrupte gevangenis directeur, de ontsnapping uit de gevangenis, het recht dat zegeviert en blablabla.
Nergens blinkt de film echt uit en geniaal of origineel zijn de woorden die ik hier totaal niet kwijt kan.
Gewoon een mooie film met goed acteerwerk en een sentimentele soundtrack.
canciser
De film is lastig slecht te vinden. Iedereen vind het wel op een manier vermakelijk.
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar Overigen > Algemeen > Het grote taaltopic
NKS
Het sprookjesachtige vind ik helemaal niet zo goed, als ik een sprookje wil zien kijk ik wel junglebook. Freeman is ook bijna irritant in deze film, De goedlachse neger die overkomt als een soort messias, terwijl hij voor moord vastzit. Zelfde zaken storen me ook in the green mile.
Jij moet cabaretier worden! Mensen vermaken met onzinnige opmerkingen
De eerste lach die hij in heel de film op zijn gezicht heeft is in de eindscene in de bus. En Messias? Waar haal je het vandaan... Als er al iemand een messias in het verhaal zou zijn, dan is het Andy.
Kritiek op deze film is logisch, hoge bomen vangen veel wind, maar dan wel kritiek die ergens op slaat en geen onzin...
MoFeDu
Want een mens kan uiteraard niet veranderen
yeyo
Daar heb ik het niet over. Het 'magic negro' personage dat Freeman telkens moet spelen, hangt me gewoon zodanig de keel uit.
MoFeDu
Ik reageerde ook eigenlijk meer op Loki87´s opmerking, ik kan me voorstellen dat je dat de keel uit gaat hangen, ik erger me er niet zo heel erg aan.
jazzzz
En wat moet ik hiermee? Ik ben kritischer en scherper geworden. Niets negatiefs aan. Ik laat me niet meer voor de gek houden door matige films.
Hahaha, noem je dit serieus een matige film?
Beffrey28
Niks mis met een sentimentele feelgood hollywood productie op zijn tijd. Forrest Gump, Green Mile, Shawshank en Gladiator en Braveheart worden hier vaak aangevallen op dit forum.
Kunnen de critici dan nooit meer genieten van een sentimentele hollywood productie? Zijn jullie zo anti-Hollywood? Ik ben iig blij dat ik niet zo'n bekrompen kijk op fims heb..
Niks tegen een beetje sentiment op z'n tijd, maar als het verder niets te bieden heeft is het natuurlijk ruk. Zo vind ik Gladiator wel erg goed, maar dat is dan ook een mooie productie met veel actie.
moviemafketel
- 19752 berichten
Maar ook kartonnen personages zoals jullie het altijd noemen. Of zwart/wit-figuren. Goede Maximus tegen slechte keizer. Je mist gewoon actie in dit soort films Reinbo, geef maar toe.
yeyo
Ik kan best tegen wat sentiment, zo lang het maar oprecht aanvoelt. De Rocky-films vind ik bv. geweldig, ook oertypisch Hollywood sentiment.
Overigens, ik stel juist heel veel bekrompenheid vast bij de fanbase van deze film: enkel interesse in hedendaagse Hollywood-cinema en een totaal onvermogen om oor te hebben voor argumentatie. Kijk de reactie van jazzz boven jouw bericht maar eens bijvoorbeeld..
Dat geef ik ook toe. De film biedt mij gewoon te weinig om mij te plezieren, vandaar een 2,5*.
Ik ben iig blij dat ik niet zo'n bekrompen kijk op fims heb..
Volgens mij juist wel, kom vrijwel uitsluitend het bekende Hollywoodwerk in je stemmenlijst tegen. Kijk eens wat art house uit verre landen zou ik zeggen.
speranza
Het acteerwerk in deze film is in orde. Het verhaal doet me weinig. Ik mis audiovisuele hoogstandjes. Deze film verlegt geen grenzen. Al met al een matige film.
Timba69
Hoe kan je bijna 17 jaar na dato nu spreken over dat deze film wel of geen grenzen verlegd?? Grenzen verleggen geldt toch vooral als argument in de tijd dat de film uitkomt? En dit is ook geen film voor audiovisuele hoogstandjes. Het is een film met een verhaal dat juist ingetogen verteld wordt.
Fortune
Heel makkelijk te zeggen. Welke grens denk je aan?
Romeo en Julia verleggen meer grenzen en hoe oud is dat verhaal wel niet.
Waarom kan dat niet
Grensverleggende cinema is tijdloos, ook een film van een eeuw oud kan die benaming krijgen.
canciser
Een film die op 1 staat in zo'n beetje alle grote stemlijsten moet wel een stukje grensverleggend zijn in mijn ogen. Wel vind ik deze film erg volmaakt en verdient het een hoog cijfer. Een 1 is wat provo en abnormaal om te geven. De film heeft een prima setting, goede acteurs en een leuk verhaaltje. De film doet verder niets bijzonders.
speranza
canciser
Ik bedoelde eigenlijk juist niet grensverleggend. Staat er een beetje raar, maar daaronder staat wat ik bedoel.
Leuke trouwens: www.dumpert.nl - Family Guy - Shawshank Redemption
jeroen079
ik ging hem kijken juist omdat tie op nummer 1 staat.
na het kijken van de film snap ik echt niet waarom die op nummer 1 staat ik vond jurassic park een stuk beter
Peter Ho
Alleen omdat Jurassic Park beter is, vind je deze film 1 ster waard?
Een duidelijker toelichting van je lage stem kan toch geen kwaad?
c4ssh3rn
ik ging hem kijken juist omdat tie op nummer 1 staat.
Elk mens met een beetje verstand kan wel inzien waarom deze film op nummer 1 staat.
Grens verleggende films zijn overrated. Kijk maar naar Avatar. Volgens de meeste mensen verlegde die de grens met 3D. Ik vond het totaal niet spectaculair.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972