• 9.378.051 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Loki87

Loki87

Ik snap dat deze film hoog scoort vanwege het sentimentele gedoe. Maar ik vond de film vooral goed door bepale donkere scenes. [spoiler]De beste scene (filmtechnisch) is voor mij dat die dikke door de bewakers wordt doodgeslagen.

Het sprookjesachtige vind ik helemaal niet zo goed, als ik een sprookje wil zien kijk ik wel junglebook. Freeman is ook bijna irritant in deze film, De goedlachse neger die overkomt als een soort messias, terwijl hij voor moord vastzit. Zelfde zaken storen me ook in the green mile.

Ramon K schreef:

Er zit een boodschap van hoop in (want daar slaat iedere voorstander vd film me mee om de oren)......

En verder is het gewoon doorsnee gedoe hoor. Alle ophef niet waard.

Als het alle ophef iet waard is, wat doe je hier dan keer op keer?

avatar van tsa_tsa

tsa_tsa

Beste film ooit!

Schitterend, meeslepend en de hele rit door boeiend!

Dit is mijn absolute nummer 1.

83Utreg! schreef:

Als het alle ophef iet waard is, wat doe je hier dan keer op keer?

De ophef tegenspreken.....

De film is trouwens kut.

83Utreg!

Nee je maakt de ophef zelf.

avatar van Miszmi

Miszmi

Gekeken uit verveling in het ziekenhuis, gebrek aan wat beters zullen we maar zeggen. Uiteindelijk toch een prachtige film, waarvan ik dacht nou het zal allemaal wel.

Ook 1 van mijn favoriete films. Waar een nachtje ziekenhuis al wel niet goed voor kan wezen. 5*

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ramon K schreef:

De ophef tegenspreken.....

De film is trouwens kut.

Ja je mag vinden wat je vind. Ieders mening is weer anders, wat ik dan weer wel vreemd vind is dat je dan iedereen probeert op te hitsen. Maar goed dat is je goed recht, als je het niks vind, prima. Laat 1 bericht achter met dat je het een ruk film vond, en laat voor de rest ieder voor zich spreken, gaat niet jou mening opdringen aan andere. Ik vond hem super,ja dat is mijn goedrecht, net zoals dat jou mening is.

avatar van Laoslander

Laoslander

m1chel schreef:

als iemand hem minder vindt mag em dat ook gerust uiten. het wordt een beetje moeilijk zo om buiten de 5 sterren te praten

avatar van chevy93

chevy93

Met zo'n score is het toch niet meer dan logisch dat je bijna alleen maar hoge cijfers tegenkomt?

avatar van Esp

Esp

Ja, bij sommige heeft de gemiddelde score invloed op hun persoonlijke score..

avatar van yeyo

yeyo

Toch maar normaal dat je naar sommige films met hogere verwachtingen kijkt? Bovendien ben ik hier nog maar weinig 'proteststemmen' tegengekomen, zelfs de kritikasters van de film geven meestal nog een 2-3tal sterren.

• 19752 berichten

Het zijn bij dit soort films altijd dezelfde die laag geven.

yeyo, reinbo, Ramon K en orbit. Niks nieuws onder de zon

83Utreg!

Bij Yeyo is er een halfje bijgekomen of vergis ik me?

Maar beter laat dan nooit, misschien ziet hij ooit nog wel in dat dit een fantastische film is.

avatar van yeyo

yeyo

Nee hoor, wishful thinking vrees ik. Na een herziening maakte de film trouwens véél minder indruk op me dan de eerste keer, dus de kans zit er niet bepaald in dat ik 'm ooit nog zal opwaarderen.

83Utreg!

Hmmm ik zou gezworen hebbn dat jij een 2 als cijfer had, maar dat zal ik verkeerd gezien hebben. Wishfull thinking?? Ja ik zit echt het hele jaar door te hopen dat jij the Shawshank redemption eindelijk met een half puntje meer gaat waarderen, lol.

Esp schreef:

Ja, bij sommige heeft de gemiddelde score invloed op hun persoonlijke score..

Als ik dan zo'n rijtje users genoemd zie worden na je post en je zou de moeite nemen om hun stemgedrag/rijtjes te checken dan zou ik echt niet achter zo'n uitspraak kunnen blijven staan.....

Niemand van die users geeft een 0,5 voor de film (een echte proteststem als dat al zou bestaan), we beargumenteren onze mening, hebben een grote variatie aan films gezien....

Waarom twijfelen aan de oprechtheid?

AC1

Wat doen we eigenlijk met 'schaapjesstemmen'?

• 19752 berichten

Schaapjes qua slechte stemmen of goede stemmen?

avatar van Reinbo

De schaapjes stemmen en masse hoog. Wij middelmatig stemmers zijn de boze wolven.

AC1

Qua positieve stemmen natuurlijk. Het is maar dat we een tegenhanger hebben voor de 'proteststemmen'. Hoeveel mensen durven The Shawshank Redemption minder dan 5 sterren geven?

• 19752 berichten

Nee als je telkens dezelfde users ongeveer hetzelfde ziet geven nl. laag, of middelmatig, dan neigt dat ook naar schaapjesgedrag. Al lijken jullie me op zich nog wel figuren met een eigen mening en waarschijnlijk toevallig precies dezelfde filmsmaak. Hoogstemmers schaapjes noemen gaat dus ook niet op. Vinden het allemaal een mooie film kennelijk.

avatar van Reinbo

Volgens mij lopen onze smaken ook wel eens flink uit een, maar zo gek is het toch niet dat er meer dan twee mensen zijn bij wie dit soort zwart/wit braverig sentimenteel drama gewoon weinig doet.

Ramon K

Ik zie anders zeker grote verschillen in smaak tussen Reinbo en mezelf oa....

Je zou misschien wel kunnen concluderen dat we allemaal zoeken naar een filmbeleving die afwijkt van het gemiddelde Pathe-aanbod van de afgelopen 20 jaar. En dat recht heb ik toch ook na 17 jaar intensief met film bezig geweest te zijn? The middle-of-the-road filmpjes doen het gewoon niet meer voor mij.

AC1

We moeten er vanuit gaan dat beide stemmen bestaan.

AC1 schreef:

We moeten er vanuit gaan dat beide stemmen bestaan.

Maar dat geloof ik ook hoor. Maar niet bij de genoemde users oa, echt niet!

• 19752 berichten

Ik veroordeel het ook niet, dat had ik misschien de 1e maanden gedaan na inschrijving. Nu ik wat vaker dingen van jullie lees denk ik er al anders over. Het was meer een constatering dan een veroordeling. Ik begrijp zoals bijvoorbee;d Ramon K die al zo lang met film bezig is dat hij ook meer referentiemateriaal heeft, maar toch wil dat niet automatisch zeggen dat TSR een zwakke emotietrekker is.

Er zit voor wie het wil zien genoeg in om het gewoon een bijzondere film te vinden.

AC1

"Bijzonder" is wel een heel groot woord maar het was wel aardig en sympathiek.

Ramon K

Ik twijfel aan dat 'bijzondere'. Ik vraag me af of ALLE users die dit nu heel mooi vinden, en zich de komende tijd intensief met film bezig gaan houden (films kijken uit alle tijden, uit alle landen van herkomst) over 10 jaar nog zullen beweren dat TSR 'best bijzonder' is.

Ikzelf vond TSR 10 jaar geleden ook erg goed en nu niet meer.

• 19752 berichten

Het is een film uit 1994 en we zijn 16 jaar verder. Neem aan dat er al best wat filmkenners in de loop der tijd zijn bijgekomen op mm. Waarom blijft deze film het dan juist zo goed doen? Het leven in een notendop komt een beetje voorbij alleen dan gesitueerd in een gevangenis(een samenleving in het klein). Vele goede en slechte eigenschappen van de mens komen voorbij. Je kan daar niet vatbaar voor zijn, kan ik begrijpen, maar feit is dat TSR het sfeertje goed weet over te brengen en dat het nog even blijft hangen. In mijn top 10 zal die ook nooit komen, maar afgezien van het laatste half uur of zo, zat ik helemaal in de film.

moviemafketel schreef:

Je kan daar niet vatbaar voor zijn,

Dat heeft dan waarschijnlijk met de zoetsappige aanpak te maken.