• 9.376.815 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.040)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Q&Q

Q&Q

leuke film, maar niet echt spannend en niets speciaals. Ik ergerde me wel een beetje aan die lamme commentaarstem, die het verhaal maar door liet kabbelen (een beetje een zwaktebod). Al bij al vrij aardig, maar waarom deze zo hoog gewaardeerd wordt is mij een raadsel.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

In godsnaam: Morgan Freeman heeft een schitterende stem. Moeilijk voor te stellen dat die irritant is. Ik vind het een genot om er naar te luisteren.

avatar van L93F

L93F

Topfilm! Heb hem een aantal keren gezien en hij blijft super. Logisch dat hij op 1 staat.
Toen ik hem voor het eerst zag had ik ook helemaal niet door dat hij zou ontsnappen, en hoe.

Geweldig!

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Q&Q schreef:

Helemaal niet mee eens . Absoluut een van de mooiste films die ik ooit heb gezien en de rustige en kalme voice over van Morgen Freeman past perfect bij de film.

avatar van Q&Q

Q&Q

planet_of_death schreef:

Begrijp me niet verkeer, het is niet zozeer de stem van Morgan Freeman. Waar ik problemen mee heb is dat er constant een commetaarstem bij wordt gehaald, waardoor de film als het ware een plaatje bij een praatje wordt. Ik hou meer van films waar je zelf moet opletten, en waar de regisseur door middel van beelden probeert duidelijk te maken wat er gaande is, in plaats van dmv een commetaarstem. Maarja, ieder zijn smaak natuurlijk.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Dat begrijp ik, maar zoals ik al zei is de stem van Freeman machtig mooi, en daarom is het commetaar is mijn ogen een pluspunt. Maar ieder zijn smaak ja.

avatar van wim_87

wim_87

moviemafketel schreef:

Met al die maffia-knallers was er ook nog weinig ruimte over voor je top 10 he wim

Idd maar toch schitterend geacteerd van de 2 hoofdrolspelers, vooral Tim Robbins en gewoon een steengoed verhaal

avatar van prediker

prediker

Zeker niet de beste film maar ik begrijp wel goed waarom die door zoveel mensen zo goed wordt gewaardeerd. De Shawshank redemption is een eenvoudige film die gaat over onrecht en uitzichtloosheid. Morgan Freeman neemt je als het ware, bij je oren, bijna hypnotiserend mee in het drama. Je wordt betrokken met de ogenschijnlijke gelatenheid en de rust die Robbins uitstraalt en je verlangt zo naar gerechtigheid. Het visuele verhaal ontspint zich dan in een adagiosfeertje zonder dat het gaat vervelen om dan iedereen net zo verrast en overrompeld te laten zijn als de verbouwereerde gevangenis directeur, al die tijd heeft ook de kijker niets in de gaten.

avatar van roelv

roelv

jipt schreef:

Ik vind niet dat er heel goed is over nagedacht.

Eerder heeft Stephen King (de schrijver van het verhaal en eigenlijk het brein achter deze film) een goed begin gemaakt.

Darabont heeft hier een beetje op voort zitten breien.

Films, die naar mijn mening, echt goed in elkaar zitten zijn films als Memento, Se7en en Fight Club.

Daar ben ik het volledig mee eens.

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Gestemd met 5 sterren.

Onvoorstelbaar dat deze film nog nooit een prijs gekregen heeft.

Kroonwerk van acteurs Morgan Freeman en Tim Robbins.

De film zet je veel aan het nadenken.

Mijn inziens wel de beste film omdat hij juist zoveel mensen weet te bekoren. Het heeft van elk aspect wel wat, drama, komedie, actie, etc. No wonder dat hij door velen dus zo hoog wordt beoordeeld.

avatar van jansma

jansma

Geweldige film, onwijs prachtige voice over van Morgan Freeman en hoe mooi is ook de vriendschap tussen de 2 hoofdpersonen in de film ontstaan/ gegroeid.

De beulen uit de gevangenis zijn ook heel goed neergezet. Top film, terecht nr 1. 5 sterren van mij.

laundromat

Heb na zoveelste kijkbeurt weer zitten janken. Enige film ook waar ik dat bij doe...de film heeft alles: hartverscheurende scenes, spanning, humor, muziek, sfeer. Oja en dan had ik het nog niet over het sublieme acteerwerk. Met 1 van de geniaalste eindscéne. De sluizen gingen weer open bij mij. Hoewel ik de de hele film door moet slikken en vochtige oogjes krijg. Die Freeman ook met de mooiste voice-over ever (velen herkennen Freemans stem, in welke film dan ook).

Was er geen topic over de grootste filmschurk? Wat mij betreft past niet Bogs, niet Hadley, maar de Directeur Norton, met zijn 'christelijke' gedrag.

Wou kijken of film nog steeds 5* sterren waard is. Ja dus. Zelfs gestegen van #4 naar #3 in top10. Voor hoelang? Tis stuivertje wisselen met One Flew over the Cuckoo's Nest. Heb btw maar vier films 5* gegeven. Donnie Darko lijkt de 5e te worden

Vraag me af of er meer (kerels) heftige emoties, al dan niet in vorm van tranen, vertonen bij deze film.

laundromat

Van de 7 oscarnominaties die Shawshank deelde met (o.a.) Forrest Gump heeft Shawshank er nul verzilverd. Forrest Gump heeft er 5 (van de in totaal 6) verzilverd. Onbegrijpelijk. FG was ok, maar Shawshank had het mi verdiend.

avatar van RichardVeld

RichardVeld

Persoonlijk denk ik dat Shawshank gewoon pech had met Forrest Gump in dat zelfde jaar. Die film heb ik zelf ook boven Shawshank staan. Naar mijn mening dus terecht. De acteerprestatie van Tom Hanks is niet te vergelijken met Tim Robins of Morgan Freeman, beide goed, zeg maar top, maar niet in de buitencategorie waar Tom Hanks zich met FG in bevond. Daarbij gaat het verhaal van FG ook vele malen dieper dan Shawshank wat in principe een eenvoudig verhaal is. Het is het thema wat een groot publiek aanspreekt, een goeie cast en een toegankelijk verhaal wat Shawshank maakt tot een verschrikkelijk goede film, maar niet zoals ik al aangaf, in de voor mij buitencategorie. 4.5 ster is nog steeds fantastisch he

avatar van RichardVeld

RichardVeld

Ik jank overigens niet bij Shawshank, bij Forrest Gump wel. Elke keer weer bij dezelfde scene..Dat is voor mij de enige film die dat voor elkaar heeft gekregen..

avatar van kkarel

kkarel

Zeker een aanrader voor de mensen die hem nog niet gezien hebben, ondanks de film al ouder is dan 15 jaar!

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

planet_of_death schreef:

Idd, samen met Liam Neeson toch wel bij de beste "film-stemmen". Lijkt mij tenminste.

Couldn't agree more!

avatar van yeyo

yeyo

Dat hij een mooie stem heeft, is niet te ontkennen, maar hij is ondertussen al zo vaak voor voice-overs gebruikt, waardoor ik het al rap wat afgezaagd of clichématig begin te vinden. Ben dan ook niet zo voor voice-overs.

avatar van Outblasty

Outblasty

jipt schreef:

Ik vind niet dat er heel goed is over nagedacht.

Darabont heeft hier een beetje op voort zitten breien.

Die zijn inderdaad wat gecompliceerder maar ik vind deze film toch wel stukken beter als die 3 films. Al vond ik se7en en Fight Club ook behoorlijk geniaal.

avatar van van duijn

van duijn

Het gezicht van de directeur als hij er achter gekomt da ie keihard in zijn kont is genaaid is gewoon geweldig

avatar van van duijn

van duijn

gotti schreef:

De mooiste film die ik ooit heb gezien he verhaal op het eind verwacht je gewoon niet diegene die dit heeft bedacht is briljant

Waarom geef je dan een *3.0?????

avatar van Metalfist

Metalfist

Laten we anders quotes van 8(!) jaar geleden op rakelen... Smaak kan veranderen.

avatar van canciser

canciser

2 dagen geleden weer gezien, we hebben hem thuis dubbel op dvd, zat dus in een nieuwe dvd-box. Vond hem tegenvallen, ga hem dus ook niet meer kijken de komende 3 jaar. Maar nog steeds een mooi filmpje hoor.

canciser schreef:

Tegenvallen..en dan een half punt er af. 4* is nogal hoog vind ik voor een film die tegenvalt.

avatar van BUIJS-23

BUIJS-23

geen woorden voor nodig, geweldig gewoon! 5*

avatar van Djarune

Djarune

Een stuk mooier verhaal dan The Green Mile (ook Darabont / King), maar nogsteeds vreselijk cliché. Als het wat rauwer overkwam en mooier was verfilmd had het zeker hoger verdiend. Vind het boek prachtig. De film is goed, maar geen meesterwerk zoals zovelen zeggen. Het is trouwens niet niet dat ik het Amerikaanse-cliché-drama trouwens altijd slecht vind hoor. Ik vind Forrest Gump een prachtige film.

avatar van canciser

canciser

laundromat schreef:

Verkeerd uitgelegd, ik vind hem namelijk tegenvallen vergeleken met de andere kijkbeurten. De eerst 2 keer vond ik hem erg goed, nu wat minder. En ik heb dat halve punt er al 2 maanden geleden ofzo afgehaald.

avatar van Zuzuu

Zuzuu