• 9.377.510 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

chevy93

In mijn ogen niet. Zo realistisch is het echt niet. Hij zit 26 jaar in die cel en hij kan ongestoord met een hamertje een gat (achter een poster) graven??

Maar het probleem is dat iedereen zegt: 'Heb je nooit een documentaire op tv gezien?'

Is iedereen nou zo naïef om te denken dat alle gevangenissen zo zijn. De 'saaie' gevangenissen waar niet gemoord wordt en gevochten is natuurlijk niet leuk voor ene documentaire, maar daar hoor je uiteraard niks van, omdat het geen kijkers trekt.

N37

The Matrix is ook niet bedoeld als realistische film. The shawshank Redemption echter wel.

Ik snap wel dat niet alle gevangenissen vol met bendeleden zitten, die elkaar elke dag op de vuist gaan. Maar ze zijn zeker wel schuw, vooral naar nieuwelingen toe. Dat Red Andy gelijk mocht, vond ik ook maar erg makkelijk gedaan. Zeker omdat Red er al tig jaar zit. En dan komt zo'n kneusje om de hoek kijken, en dan mag Red hem al direct? Verder vond ik gewoon dat de bewakers te typerend werden neergezet als de badguys, en de gevangenen als de goodguys.

chevy93

Oftewel.. je had meer rellen tussen de gevangenen willen hebben?

avatar van Sprietzeil

Sprietzeil

zeer aangename film, het einde was voor mij erg onverwachts en surprising.

ik heb genoten van het acteerwerk van de hoofdrolspeler, ook het acteerwerk van morgan was erg goed.

chevy93 schreef:

Oftewel.. je had meer rellen tussen de gevangenen willen hebben?

nee leer toch eens lezen

avatar van H1DD3

H1DD3

N37 schreef:

De film speelt zich wel 70 jaar terug ofzo eh, toen was het wel heel anders denk ik.

H1DD3 schreef:

Ik denk het eerlijk gezegd niet. Waarom zou het toen veel anders zijn. De boeven zijn nog steeds het tuig, en de bewakers zullen heus niet zo extreem corrupt zijn geweest.

De film wekt gewoon sympathie op voor de gevangenen, en verachting voor de bewakers. Iets wat nogal te gemakkelijk gedaan wordt naar mijn idee. Ik bedoel, dat nergens wordt uitgelegd waarom het complete gevangenisbeleid corrupt is, en waarom de bewakers simpelweg een kwade wil hebben.

Mug

Ik blijf me keer op keer verbazen dat er geneuzeld wordt over 'realistisch' door zowel de liefhebbers als de critici, terwijl de film bomvol fantastische elementen zit. The Shawshank Redemption is eerder een fantastisch drama, dan een realistische gevangenisprent.

Mug schreef:

klopt, ik vind het ook een mooie film. Alleen voor een eerste plek, de beste film aller tijden, mogen er zeker wel wat eisen aan worden gesteld. Een film moet dan tenminste kloppend zijn, en dat is deze film voor mij niet.

nee leer toch eens lezen

Ik lees toch..

Wat wil je dan.. maak dat dan is duidelijk.

Niet alleen zeggen wat er fout is, maar ook wat er dan wel had moeten gebeuren. Opbouwende kritiek heet dat..

Mug schreef:

Precies.. maar ja. sommige mensen zijn te koppig om dat te zien

N37 schreef:

Nogmaals, als ik jouw berichten lees koppel je het woord kloppend aan realistisch, maar dat wil deze film helemaal niet bewerkstelligen, ondanks dat vele 5* stemmers juist het realistische fantastisch vinden.

Even voor de duidelijkheid (niet iedereen is de Nederlandse taal goed machtig blijkt maar weer), in deze post heeft het woord fantastisch een andere betekenis dan in m'n eerdere post.

Ik lees toch..

Wat wil je dan.. maak dat dan is duidelijk.

Moet ik je dan alles voorkauwen? Ik vertel toch dat de film erg gemakkelijk de gevangenen als de goodguys en de bewakers als de badguys weet te bestempelen. Dat hadden ze anders kunnen doen door uit te leggen hoe het systeem zo corrupt is geworden, of waarom de bewakers en de directeur zo kwaadwillend zijn. Ook hadden ze meer tijd moeten vrij maken voor de tijd dat Red Andy leert kennen, etc. Dat vliegt voor mij wat te gemakkelijk voorbij. In het algemeen een fantastische film, maar niet voor op nummer 1.

Mug schreef:

Kloppend koppel ik in dit geval aan realistisch inderdaad. De film is geen science-fiction. Wie zegt dat de film dat niet wil bewerkstelligen. Red heeft de hele film door allemaal wijze uitspraken, die op de werkelijkheid lijken willen te slaan.

Ik vraag mij nu trouwens af hoe geweldig echte gevangenen deze film zouden vinden. En of zij deze film op nummer 1 zouden zetten.

N37 schreef:

Maar ook geen realistische gevangenisfilm.....

Mug schreef:

Maar ook geen realistische gevangenisfilm.....

Dat blijkt maar weer.

avatar van *stella*

*stella*

chevy93 schreef:

Echt? Jij hebt bij the Godfather een 5,0. Dat zal wel jouw favoriete film zijn en voor de rest heb je maar bij 3 films een 4,0. Dus dit zou jouw 2e, 3e of 4e film moeten zijn.

Waarom dan verrast?

Sorry schat maar het betekent niet dat omdat ik maar op een paar films heb gestemd ik ook alleen maar die heb gezien of goed vind. Dat zou ook wel weer een beetje triest zijn he...

N37 schreef:

Over het 'kennismaken'. Dan zou de film wel erg lang en langdradig worden, maar dat is mijn mening.

Over het 'bad- goodguy'. Hoezo dat? Wat voor toevoeging heeft dat in de film? Ze zijn gewoon zo.. ze hebben macht en dus oefenen ze die uit. Niet op de goede manier, het is gewoon machtsmisbruik. Geeft toch een extra dimentie aan de film en saamhorigheid tussen gevangenen ipv gevangenen die elkaar aanvallen.

*stella* schreef:

Dat is volgens mij wel de bedoeling van de site.

Alle films die ik zie beoordeel ik op deze site. Ten minste.. sinds ik lid ben

avatar van TheVoice

TheVoice

Ik heb deze film afgelopen zondag weer eens gezien en blijf het een geweldige film vinden. En dat komt niet in de laatste plaats door Morgan Freeman.

Het machtsvertoon in deze film is erg typerend voor gevangenisfilms/scenes. Een dergelijk voorbeeld zie je bijvoorbeeld ook in Lock up met Silvester Stallone en Donald Sutherland, waarbij je echt een hekel gaat krijgen aan Sutherland als irritante gevangenisdirecteur. Wat dat betreft is het bij Shawshank Redemption wat beter gedoseerd, maarja eigenlijk is het bij die 2 films ook appels met peren vergelijken. Het niveauverschil is imo erg groot.

Ik heb de film vanmiddag voor 2 euro (nieuw) aangeschaft bij een groot warenhuis. Die 2 euro is dus goed besteed.

avatar van Loki87

Loki87

*stella* schreef:

Elke film die je hebt gezien moet je raten lijkt mij? Anders klopt van die lijst natuurlijk niks. Wat natuurlijk ook zo is zolang TSR op numero 1 staat. (en ruim 50% meer stemmen krijgt dan de film waarop het 2de vaakst is gestemd).

avatar van T.Bos

T.Bos

Kon me niet bekoren.

avatar van luuuuk

luuuuk

Goede film.

1 van de mooiste films die ik ooit gezien heb en dat zijn er wel duizenden inmiddels.

Prachtig origineel verhaal, lekker lang en blijven onderhoudend.

Goed geacteerd. De film klopt gewoon.

chevy93

Hadden we toch bijna een dag gehad waarop niet gereageerd is bij deze film

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Een van mijn favoriete! Goed geacteerd, goed verhaal, alles was gewoon goed van decor tot muziek.

hele goeie film, de tranen kwamen uit mijn ogen

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Niet uit je oren?

avatar van mares94

mares94

hele mooie film ik geef hem 5 sterren

avatar van Doncky

Doncky

Wat kun je over deze film nog zeggen wat niet al is gezegd? Een van de beste films allertijden. Lange film die nooit langdradig wordt door het uitstekende spel van de twee hoofdrolspelers in de eerste plaats. Maar eigenlijk doet de hele cast het goed. De film heeft geen special effects nodig of 'schokkende' scenes om je gefocust te houden. De karakters en de sfeer in de film dragen alles. Knap gedaan!

4,5