• 9.376.759 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.040)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Resh

Resh

Ik blijf het zeggen; veelste overgewadeert.

Toch wel een aardig filmpje, maar daar blijft het bij.

berrey0907 schreef:

geweldig verhaal langdradig maar blijft uiterstmate spannend en mooi en interresant

Langdradig, maar toch spannend? Uhhh....

avatar van Xen0n

Xen0n

Blijft voor mij 1 van de beste of misschien wel de beste film ooit.

Wat een geweldige film.

avatar van SgtP

SgtP

Ik vind het een steengoed verhaal met uitmuntende acteerprestaties. Die film is ook zo voorbij. Gisteren noog een keer gekeken op RTL 4. Wel jammer van die 7 reclame blokken tussen door.

chevy93

Haha, ja dat had ik vrijdag met de Gladiator ook .

Je mist toch een stuk effect als je reclameblokken er tussen stopt!

avatar van Evaaa

Evaaa

Er zn maar weinig films die zonder er maar ook verder bij na te denken 5 sterren krijgen...En dit is er dus zo een!

Ik heb hem al 100x gezien volgens mij,heb mn dvd al bijna grijs gedraaid,maar toch zat ik gister gewoon op RTL4 om 20.00 uur klaar voor Shawshank...

Het verhaal,acteurs,de climax...alles is geweldig.

Uniek in zn soort...en tja...zó worden ze niet meer gemaakt...;)

(hier kan Hollywood wel weer eens een voorbeeld aannemen)

avatar van clockwork72

clockwork72

100x????

Deze film is héél erg goed maar een film moet je niet doodkijken.

Alhoewel....... ik zit met Star Wars ook al zo rond de 40 keer.

avatar van Ramon K

Ramon K

Uniek in zn soort.

Hoe kom je daar dan bij? Hoeveel andere gevangenisdrama's heb je dan gezien om tot zo'n conclusie te kunnen komen?

avatar van Feebs

Feebs

Yay, eindelijk een film in de top 250 met een happy ending!

Feebs schreef:

Yay, eindelijk een film in de top 250 met een happy ending!

Wat dacht je van Lord of the Rings?

clockwork72 schreef:

100x????

Deze film is héél erg goed maar een film moet je niet doodkijken.

Alhoewel....... ik zit met Star Wars ook al zo rond de 40 keer.

Ik nog niet eens op 1x .

De enige film die ik vaak heb gezien is Sjakie & de Chocoladefabriek (de orginele). Die heb ik onderhand zo'n 15x gezien

avatar van Riddierid

Riddierid

Geweldige film, geweldig einde....:) één van de mooiste films ooit....

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Viel deze keer enorm tegen. De eerste drie keer was de lengte goed, maar nu viel hij niet goed. Het stuk dat Red door de velden liep voelde veel te lang aan, had haast zin om weg te zappen. De rest voelde minder origineel. Nu meer films gezien die hier wel erg op leken, maar een jaar of 15 eerder gemaakt zijn. Ik zag ze later, maar doen toch wel wat af aan deze film. Alsnog erg genoten van de film, dus 3.5 sterren.

avatar van polopolo150

polopolo150

Ik verwachte weinig van deze film toen ik de descriptie zat te lezen op deze site. Ik hou eenmaal meer van films met goeie verhalen, thrillers en actie.

Hoewel dit weinig thriller of actie elementen heeft, heeft deze film wel een ijzersterke en orginele verhaal. (ik weet niet of het echt orgineel is, maar ik vond het wel een goeie verhaal... beter goed gestolen dan slecht bedacht zeg ik dan)

Ze weten door één of andere manier het verhaal boeiend, spannend en interesant is om het te kijken. Zonder af te vragen 'waarom dit allemaal, waar gaat dit allemaal heen'. Het verhaal wordt verteld door de scene's zelf, met een vertolking van Morgan Freeman op de achtergrond, iets wat ik in hedendaagse spellen en boeken zie en lees, en dat prijs ik heel vaak toe, en dus ook in deze film.

Het einde is onverwacht, waar iedereen zit te denken dat hij zelfmoord heeft gepleegd net zoals die oude man die eerder dat ook al deed], is hij ontsnapt. Misschien niet zo heel erg orgineel, maar hoe hij dat heeft gedaan, is briljant bedacht. Alleen is het al een paar keer eerder gebeurt in films, maar deze film doet dat onverwacht. Dat waar andere (bijna altijd actie films) het min of meer verklappen.

Dit is samen met Enemy of the State en A Beatiful Mind één van de beste films die ik ooit in mijn leven heb gezien (en mag zien ).

En dan heb ik nog niet eens over de soundtrack gesproken...

avatar van m1701

m1701

Erg goeie film, maar vond em niet heel bijzonder

Verhaal sukkelde een beter door. Ik had verwacht dat er hele spannende cq. schokkende dingen zouden gebeuren maar het viel allemaal een beetje tegen.

Het verhaal op zich was wel aardig en dan met name het einde. Dat was erg mooi gedaan en had niet gewacht dat het zo in elkaar zou steken!

4* voor het acteerwerk en het verhaal

avatar van gukker

gukker

Heel origineel is het verhaal inderdaad niet (op het einde na dan) Het verhaal is wel heel goed uitgevoerd. Ondanks dat het eigenlijk vrij saai is zit je toch geboeit te kijken. en dat is knap.

Evaaa schreef:

(hier kan Hollywood wel weer eens een voorbeeld aannemen)

Niet dat ik dit een slechte film vind, maar het is toch ongetwijfeld een typische mainstream Hollywoodproductie?

Ramon K schreef:

Wrs deze en The Green Mile of zo

avatar van nairobi

nairobi

Heb deze film ooit 4,5** gegeven. Heb er na de 2e keer kijken heel snel 5 sterren van gemaakt. Dit is absoluut 1 van de beste films die ooit gemaakt is.

5**

avatar van Cihan78

Cihan78

Morgen Freeman, een van de beste acteurs van deze planeet. Zo niet, de beste.

yeyo

Als voiceover hoor 'k hem toch niet graag. Vind hem eerlijk gezegd te vaak getypecast als de "wijze oude zwarte". In films als Se7en komt zijn acteertalent beter tot uiting.

avatar van movieaddictt

movieaddictt

Prachtige film, de beste tot nu toe

avatar van rroossiiee

rroossiiee

Goede film, alleen wel wat langdradig.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

yeyo schreef:

Morgan Freeman is inderdaad wel heel erg wijs ja . Maar wel een topper

avatar van À la Vôtre

À la Vôtre

Mensen zouden een bandje moeten opnemen van Morgan Freeman die verhaaltjes verteld. Vlak voor het slapen gaan even luisteren, en je slaapt ongelooflijk goed

In mijn opinie hadden ze niemand beter het verhaal kunnen laten vertellen dan Freeman in deze film.

avatar van polopolo150

polopolo150

yeyo schreef:

Natuurlijk, maar niet alle hollywood films nemen de tijd en de moeite om een goed product te zetten.

À la Vôtre schreef:

Hahaha, volledig akkoord. Voiceovers worden veel te vaak in de films gebruikt.

avatar van N37

N37

De eerste keer dat ik de film zag vond ik hem echt schitterend.

Na een herkijk moet ik tot de conclusie komen dat hij zwaar overrated is. Het is een goede film, alleen niet waard om op nummer 1 staan. Alleen al het verhaal is te ongeloofwaardig en cartoonesk. De film werkt sympathie op voor de gevangenen, zij zijn de goeierikken. De bewakers (en directeur) worden afgeschilderd als de slechterikken die alleen maar kwaad willen doen, maar ondertussen wel zaken doen met Andy. Vooral de karakters van de bewakers zijn veels te plat. Ik snap ook niet waarom Andy op een gegeven moment zonder handboeien en bewaking alleen in een kantoor kan zijn.

Als je wel es docu's over het gevangenisbeleid hebt gezien, snap je wel waarom ik problemen met deze film heb.

De film was verder vrij voorspelbaar. En had typisch zo'n feelgood-sfeertje naar mijn idee.

Daarbij komt nog eens kijken dat deze film niks vernieuwend heeft, en zeker niet bijgedragen heeft aan de evolutie van filmproductie. Dus waarom hij op nummer 1 staat blijft mij een raadsel.

avatar van Awake78

Awake78

Zeer aardige film, toch als beste wil ik hem (ook) niet betitelen. Was zeker onderhoudend en ging met een bevredigd gevoel slapen, maar de volgende morgen was ik hem plots weer vergeten. Een echte topper spookt minimaal nog 2 weken door mijn bolletje.

Toch leuk om een keer gezien te hebben, een ruime voldoende.

N37 schreef:

De eerste keer dat ik de film zag vond ik hem echt schitterend.

Maar the Matrix bestaat wel he?

Get over it.. het is film. Je mag doen wat je wilt.

Als je een hond wilt laten vliegen of laten praten dan kan dat in een film. De regisseur heeft nooit een realistisch beeld van de gevangenis neer willen zetten.

Maar inderdaad.. een gevangene die dood wordt geslagen en iemand die maanden lang verkracht wordt is inderdaad te zoetsappig.

avatar van Nomak

Nomak

chevy93 schreef:

Als je een hond wilt laten vliegen of laten praten dan kan dat in een film.

Dat kan in een sprookjesfilm, maar niet in een realistisch en geloofwaardig bedoelde film.

chevy93 schreef:

Natuurlijk wel.