• 9.377.366 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van rose

rose

Er kan maar 1 nummer 1 zijn. Dan kun je de andere toch nog wel 5 geven?

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

@roel en reinbo.

Daarbij zijn alle redenen voor mij, om de film hoog te waarderen, voor jullie redenen om hem als middelmatig of cliche te betitellen. dan blijft er voor mij weinig over om te zeggen. Ik vind hem goed, jullie niet. Een andere manier van kijken denk ik.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

83Utreg! schreef:

@roel en reinbo.

Dat zeggen we ook niet. Maar we zouden ons wel meer in jou mening kunnen vinden, waarschijnlijk.

avatar van Reinbo

83Utreg! schreef:

@roel en reinbo.

helemaal waar, jullie zouden je mening zo terugdraaien, bij een goed verhaal van een ander. laat me toch niet lachen..

Nee, die kans is klein, maar wij zeggen ook niet dat anderen een verkeerde mening hebben. Bovendien roepen ook niet steeds dat we met argumenten komen die vervolgens uitblijven......

avatar van komerad

komerad

Vond het een goede film maar vraag mij tot op heden nog steeds af waarom deze film zooooo hooge topen scheert.

avatar van Embie

Embie

Fantastische film!! Ik vind het erg mooi hoe het verhaal wordt verteld!

Morgan Freeman en Tim Robbins spelen ook beide fantastisch! Het is ook een heel aangrijpend verhaal. Je leeft helemaal met Andy (de hoofdpersoon) mee!

avatar van kleez

kleez

kleez schreef:

wat mij opvalt hier, is dat het erg de trend is om 'maar gewoon

5 sterren te geven'. Hij staat immers op no.1?!

Ik durf er HEEL wat tussen te zetten, dat als hij bijv. op de 100e plek

had gestaan, er veel en veel meer mensen bijv. een 2 of 3* hadden

gegeven!

Doet er niet toe, dat dit zeker een goede film is! Ook ik gaf eerst

een 4,5 , maar inmiddels is dat 4* geworden

Aangezien er een leuke discussie aan de gang is, herhaal ik mijn mening nog maar eens, die volgens mij de spijker op zn kop slaat

Ook zoiets: dit is geen film die nij mij lang in mn hoofd bleef zitten, als iemand mij op straat vraagt van 'wat vind jij de beste films' dan komt deze daar zeker niet in voor (en ik denk dat dat bij veel meer mensen zo is)... Laat je niet leiden door anderen, eigen mening is ook belangrijk

Maar jíj vind de film dus zo goed dat ie 5 sterren behoord te hebben?!

Voor alle duidelijkheid, ik probeer alleen aan te geven waarom deze film in mijn ogen niet op nummer 1 hoort / 5 sterren verdient!

avatar van TehPeace

TehPeace

Een film waar ik onbezorgd van kon genieten, mooi verhaal, mooi gefilmd, goede karakters, leuke wendingen, spanning blijft tot het eind.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

kleez schreef:

Nog een argument: noem in je huiskamer, of bij visite, of bij je vriend/vriendin de naam 'The Shawshank Redemption' en 9 van de 10 kennen de film niet...[/i]

Daar heb je een punt, (bijna) niemand uit mijn vriendenkring kent deze film. Toen ik voor het eerst op moviemeter kwam schrok ik dan ook dat deze titel op nr1 stond want ook ik kende hem niet. Ik ben hem vervolgens direct gaan kijken. (zonder vooroordelen, want dat is wel belangrijk bij deze film, veel mensen hebben inderdaad nogal de neiging om hem zeer hoog te raten omdat hij toch zeker goed is want hij staat namelijk op nr.1 ) Maar de film is me uiterst goed bevallen. En zoals hier al ergens gezegd is, hij is inderdaad niet echt rauw of hard maar dat hoefde hier voor mij ook niet. Ik vind het gewoon een topfilm. Maar toch blijf ik me afvragen waarom juist deze film op nr.1 staat in de top250.

avatar van Giovanni0909

Giovanni0909

kleez schreef:

Maar jíj vind de film dus zo goed dat ie 5 sterren behoord te hebben?!

Geef hem zelf dan geen 4 punten

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Laatst weer eens The Green Mile bekeken.

Die vind ik ook beter dan The Shawshank Redemption.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Uit mijn top-10. Na het bekijken van 'Escape From Alcatraz' vind ik deze een stukje minder.

Er zijn teveel dingen bijna rechtstreeks overgenomen.

Blijft wel op 5* sterren staan.

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Precies, het gat in de muur, de handel in bruikbare dingetjes door medegevangen, de directeur die een prominente rol heeft en eigenlijk de hoofdfiguur bewondert, de neger handlanger.

Eigenlijk is alleen het feit dat de boekhouding van de directeur door Robbins wordt gedaan en hem hiermee een oor aannaait het enige originele in de film.

Het is allemaal niet slecht natuurlijk, maar zeker niet origineel en derhalve is de nummer 1 positie sterk overdreven.

avatar van R1992

R1992

4*, idd ik ook vind deze film zeker geen N1 waard

avatar van F. Gump

F. Gump

kleez schreef:

Dat moet dan toch aan jouw kennissenkring liggen, want zowel op IMDB als hier is het voor zover ik weet de film met de allermeeste stemmen. Misschien is het niet een correcte afspiegeling, maar om nou te zeggen dat bijna niemand hem kent gaat me wat ver.

avatar van glimmerman2000

glimmerman2000

Een mooie film, dat zeker!.

Ik geef hem geen vijf sterren, daar ik het soms wat overtrokken vond allemaal.Er kon wel erg veel in die gevangenis..wat overdreven dus.

Dat wil niet zeggen dat ik niet genoten heb, maar neem de film met een korreltje zout.Ik heb wel meer realistische films gezien in mijn filmloopbaan.

Nogmaals evengoed een prachtige film!

avatar van UomoPazzo

UomoPazzo

De beste film die ik tot nu toe heb gezien

Heel goed verhaal alles te perfect

Natuurlijk voor deze ook weer een 5

avatar van Eszeoi

Eszeoi

Ik heb deze film laats gehuurd het was inderdaad een goeie film maar niet de nummer 1 en dat snap ik niet een topfilm is een film die je meerdere keren kunt kijken. Ik heb deze film nu 2 keer gezien en ik hoef hem nooit meer te zien, maar dit is mijn mening.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Eszeoi schreef:

Ik heb deze film laats gehuurd het was inderdaad een goeie film

en dan zo een lage stem!

maar dit is mijn mening.
als men hier op deze site iets neerpent spreekt dat voor zich!

avatar van snowrabbit

snowrabbit

Mooie film!!!! heel goed gemaakt!! 5 sterren

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Vond de film al geweldig, maar toen ik het einde zag, wist ik het zeker:

Shawshank Redemption staat op eenzame hoogte in de drama-genre.

Alleen Good Will Hunting komt een beetje in de buurt.

avatar van Elkeee

Elkeee

Kei goede film!

avatar van Ruben1994

Ruben1994

F. Gump schreef:

Dat heb ik ook. in mijn vriendenkring kent 6 op de 10 deze film.

Het is ook wel een film die je gezien moet hebben.

Een goede film? zeker.

Nummer 1? lang niet.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ruben1994 schreef:

Dat heb ik ook. in mijn vriendenkring kent 6 op de 10 deze film.

Ik ben niet de enige zie ik wel. In mijn vriendenkring kent bijna de helft hem niet, terwijl ze nog wel behoorlijk wat film kijken.

Een goede film? zeker.

Nummer 1? lang niet.

Ik ben het volledig met je eens.

avatar van Grover

Grover

Prachtige film en misschien wel de beste verfilming a.d.h.v een boek van Stephen King. In de bioscoop niet zo geweldig gedaan, maar de waardering kwam meer achteraf.

Het verhaal is boeiend en blijft pakkend geheel de tijdsduur van de film.

Goeie plot en prima uitgewerkte karakters. Pluim voor de regisseur en acteurs.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Sterke Stephen King verfilming, maar ik vind het toch niet eentje die op nummer 1 moet staan; het einde is typisch feel-good Hollywood, er bestaan betere King-verfilmingen zoals The Green Mile en Storm of the Century (maar dat is mijn mening) en het is zoals velen al aangehaald hebben; de film moest voor een breed publiek zijn waardoor het gevangenisleven wel erg aangenaam word afgebeeld. Al bij al wel een zeer goede film, en dan heb ik het vooral over de acteerprestaties en de manier waarop het boek is verfilmd dan over het verhaal op zich.

avatar van alexosnmr1

alexosnmr1

de film word op zo een prachtige manier verteld en gespeeld dat deze film zeker de nummer 1 verdient. magisch gewoon er is geen andere film die me zo diep meeneemt in een verhaal.

avatar van Boris75

Boris75

zonder meer een erg knappe film. m.i.z. sterker dan de The Green Mile. Storm of the Century ga ik ook maar eens checken.

jammer dat ik van de Shawshank alleen dvd's tegen ben gekomen met stereo geluid. of zijn er ook met surround sound?

avatar van dmnqdeluxe

dmnqdeluxe