• 9.377.362 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van alexosnmr1

alexosnmr1

zeker een van de beste films die ik ooit gezien heb. Het verhaal, de personages, prachtige dialogen alles klopt aan de film vanaf het begin tot het einde word je erin meegezogen

avatar van Crystical

Crystical

Echt een prachtige film en alles zat perfect in elkaar Veel mooie en drama momenten gewoon top!

avatar van DarkQueen

DarkQueen

vond het nogal een saaie film..ben ook meteen al na 10 minuutjes in slaap gevallen..jammer .

avatar van apolicum

apolicum

DarkQueen schreef:

Ge zou beschaamd moeten zijn dat ge na 10 minuten deze film op een 0.5 kunt beoordelen!

Dat ge hem na 10 minuten uitzet en in slaap valt (damn, jij moet moé geweest zijn ), tot daaraan toe, maar stem dan toch gewoon niet op - ocharme - 10 minuutjes van de film

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

eerste 10 minuten zijn inderdaad niet super.

avatar van Mariannee.

Mariannee.

film net gezien!

ook al ben ik een meisje van 14, ik vond het echt een goede film!

avatar van tarentino

tarentino

avatar van film_kaza

film_kaza

tarentino schreef:

nee dat kan niet eh als je 14 bent

Deze uitspraak is een en al onzin... Alsof het een feit is...

avatar van apolicum

apolicum

film_kaza schreef:

Deze uitspraak is een en al onzin... Alsof het een feit is...

Laat ons zeggen dat de opmerking van tarentino vrij... "ironisch" was? :s

avatar van da pass

da pass

Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik naar een film zat te kijken en terwijl ik keek ik gewoonweg vergat om hem te beoordelen. Ik vergat letterlijk tijd en ruimte om me heen. Wat een film. Ik zou voor het eerst in mijn leven niet weten wat ik over de film zou moeten schrijven. Ik kan niets verzinnen over de cast, het script of het acteerwerk. Ik sta, voor het eerst in mijn leven met mijn mond vol tanden. Een film die dat voor elkaar krijgt, daar heb ik maar een ding over te zeggen...

Het oordeel: 5 sterren.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

het einde is leuk, voor de rest gewoon een cliche verhaaltje met redelijk goed acteer werk, zwaar overschat hoewel ik deze film ook de hoogste score zou geven. hmmm ik praat mezelf nu tegen geloof ik.

avatar van Koerok

Koerok

@da pass

Tijd om je Top 10 te gaan samenstellen??

avatar van ruudjuh222

ruudjuh222

Dit is echt een geweldige film.

Volle 5 *

avatar van Malick

Malick

Een eenmalige vertoning op het grote doek die kans kon ik toch niet links laten liggen. Ben dan ook enorm blij dat ik geweest ben. Op het gigantische doek, magistrale geluid, ruime bioscoopstoelen genieten van één van de beste verfilmde verhalen van Stephen King. Naar mijn mening zijn de beste verhalen van Stephen King het best verfilmd als ze niet vallen in het griezelgenre. Deze film kent geniet dan ook al lange jaren van klassieke status van (moderne) Klassieker. Vreemd dat dit niet meteen een succes werd toen de film in 1994 begon te draaien. Volgens Morgan Freeman komt dat door de moeilijke naam van de film. De film werd pas bekend door het publiek die via de mond-tot-mondreclame de film de hemel in prees. Vervolgens gingen ook anderen kijken en zo ging het als een lopend vuurtje door tot op vandaag de dag de film gezien moet worden door iedereen.

Had de film al eens in een ver geleden gezien maar nooit tijd genomen voor een herkijkbeurt. Misschien kwam het omdat de film nog zo fris in me hoofd zat of omdat ik het gewoon niet aandurfde omdat ik de film misschien minder zou waarderen. Gelukkig was er niets van dat alles sprake, er zaten zelfs nog genoeg scènes in de film die me beeld door de jaren heen behoorlijk in de war bracht. Allemaal ten goede van mijn beeld!

Eigenlijk kan ik niets vinden in deze film dat niet werkt. Het intelligente, aangrijpende script van regisseur Frank Darabount die dicht bij het boek bleef, het ingetogen, ontroerende spel van Tim Robbins en Morgan Freeman, de spannende vertelling, en de prachtige muziek zorgde ervoor dat ik één van de mooiste bioscoopervaringen had in weken. Dus een film die vandaag de dag nog makkelijk staat en laat goed zien wat (valse) hoop met mensen kan doen. Pracht van een film!

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Koerok schreef:

@da pass

Tijd om je Top 10 te gaan samenstellen??

Nee

avatar van diegormf

diegormf

zwak!

avatar van film_kaza

film_kaza

Nog een argument?

Persoonlijke aanval + offtopic + top 250 discussie verwijderd.

avatar van desteven007

desteven007

tarentino schreef:

nee dat kan niet eh als je 14 bent

waarom zou dat niet kunnen?

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

is cynisch bedoelt lijkt me. vandaar eh.

avatar van rbrt93

rbrt93

LaCosaNostra schreef:

The Green Mile is een stuk aangrijpender dan deze film vind ik, deze film heeft wel een erg mooie sfeer. Het einde is niet slecht, maar ook niet briljant.

ik vind deze zeker wel beter... maar green mile was ook leuk, toch 5 sterren!

avatar van VictorKruger

VictorKruger

Vorige week deze film weer eens voor de dag gehaald, Het blijft gewoonweg een topper!!!

avatar van Chazzo

Chazzo

Super film, toendertijd in de bioscoop genoten. Veel gezocht en gevonden en gekocht. Ligt nu in de goedkope bakken.

Hier val je je geen buil aan, deze zou nog steeds voor de volle mep te koop mogen zijn.

avatar van Feli

Feli

Zat wel foutje in de film...

Als Andy de eerste keer de gevangenis binnenloopt kijkt hij omhoog en krijg je de hoogte van het gebouw in beeld, int midden zie je dat er glasdals zijn... in 1949 bestonden deze nog niet...

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Dat is altijd het mooiste gedeelte om te lezen over een film, op IMDB: de 'goofs'. Vooral 'factual errors', zoals jij die nu beschrijft, zijn leuk om te lezen.

avatar van plopmeisje

plopmeisje

films van Stephen King zijn ALTIJD goed

deze is dus ook weer een topper

avatar van Spetie

plopmeisje schreef:

films van Stephen King zijn ALTIJD goed

deze is dus ook weer een topper

Het is gebaseerd op een boek van King, de film is niet van hem.

avatar van Reinbo

Ik denk dat ze dat bedoeld en Maximum Overdrive nooit heeft gezien.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Superfilm.........: 4,5

avatar van Spetie

Reinbo schreef:

Ik denk dat ze dat bedoeld en Maximum Overdrive nooit heeft gezien.

Ja inderdaad en waarschijnlijk heeft ze er nog een paar van King gemist .