Genre: Komedie / Western
Geregisseerd door: Mel Brooks
Met onder meer: Cleavon Little, Gene Wilder en Slim Pickens
Gesproken taal: Duits en Engels
Plot Blazing Saddles
"Never give a saga an even break!"
De officier van justitie wil een spoorbaan aanleggen door de stad Rock Ridge en doet er alles aan om mensen uit de stad te jagen. De bewoners vragen de gouverneur om een nieuwe sheriff, maar hij wil niemand opofferen. De officier van justitie geeft hem dan het idee om een opstandige zwarte man als sheriff te sturen en de geschiedenis in te gaan als de eerste gouverneur die een zwarte een belangrijke positie heeft gegeven. De zwarte is echter beduidend slimmer dan de dorpsbewoners en is dan ook niet van plan om tussen zes planken te eindigen.
- Trailer (YouTube)
- Blazing Saddles (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Mongo
Olson Johnson
Rev. Johnson
GerwinF
Het einde is geweldig! Als ze allemaal gaan vechten in verschillende film sets!
Mza
- 1924 stemmen
Ik heb de films van Mel Brooks nooit echt leuk gevonden en dit is daar weer het bewijs van. Allemaal van die grappen waar ik niet of nauwelijks om moet lachen. Op zijn hoogst een glimlachje maar meestal een gaap.
Armin
Dan had je deze als eerste moeten kijken, want als je deze al niet leuk vind (de leukste van Brooks i.m.o.) had je de anderen helemaal niet hoeven te kijken.
renske
Blijkbaar wel mijn humor want ik vind dit dus vreselijk grappig. En zo lekker onpretentieus. Cleavon Little and Gene Wilder zijn een leuk koppel. Ze spelen allebei met een milde ironie wat goed werkt.
Paar keer hard gelachen, maar over het algemeen ligt het meligheidsgehalte toch veel te hoog voor mij. Krappe 2,5 ster.
Vooral het einde is erg leuk. De rest is niet altijd even grappig... 2,5*
Als het echt politiek incorrect of totaal idioot wordt is het erg leuk. Maar helaas gebeurt dat echt te weinig (in het begin een beetje en op het eind).
Freud
Hilarische en über-originele film, met schitterende muziek. Niet grappiger dan Young Frankenstein, maar als film misschien wel iets beter. Hij verdient in ieder geval 4 sterren.
gemaster
Paar keer erg hard moeten lachen, maar verder is het niet de geweldige comedy die ik had verwacht. 3 sterretjes.
savi_7
Vooral het einde is erg leuk. De rest is niet altijd even grappig... 2,5*
dat vond ik juist anders om, vond het einde erg vaag had niets met de film temaken
Nitra
heeft iemand dit al gezegd?
BULLSHIT !
die 1* (0.5) meer dan watie verdient is voor de NIK .. en het weer
De GeuS
Alleen het begin gezien maar kon er eigenlijk uberhaupt niet om lachen....
Purmerend
2* is de max voor deze film van mij. Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Twee redelijk leuke dingetjes: een oud vrouwtje in elkaar slaan en een dronkenlap blaast met z'n adem een tegenstander omver.
Gizzmann
Ik heb nu 4 Mel Brooks-films gezien.
Blazing Saddles (deze dus
History of the world part 1
Spaceballs
Robin Hood: Men in Tights (niet helemaal gezien)
HotW vond ik op enkele momente na eigelijk niks
Spaceballs viel ontzettend tegen. Robin Hood was wel grappig, maar deze is gewoonweg hilarisch! Heb me slapgelachen. De film gaat veels te lang door in een stupide finale, maar zelfs daar kon ik mijn lachen niet inhouden. Vooral niet tijdens het taartengevecht.
4* Wil deze graag op DVD hebben
4* Wil deze graag op DVD hebben
Klik op 'koop dvd'...
Nitra
achteraf is het wel leuk als je aan de film denkt ahha sommige stukken zijn echt onvergetenlijk lol...zoals UP yours nigger .
U-96
- 2077 stemmen
Aardige komedie, maar ik had er, vooral na het zien van Mel Brooks' Young Frankenstein (ook uit 1974), wel iets meer van verwacht. Ik vond vooral Cleavon Little erg leuk en grappig akteren, met Gene Wilder aan zijn zijde. Er komen heel wat leuke grappen naar boven, maar van echt lachen was er bij mij niet veel sprake. Niet erg, want de film vermaakt prima.
Wat meer naar het einde toe ligt het humorgehalte wat hoger. Vooral dat overschakelen van een westernstadje naar die filmstudio's is erg leuk en creatief gedaan...
D-ark
ik vond hem de beste brooks film ooit.
Ik kan deze geniale pardio denk een 8,6/3,5
waidman
Je houdt dus van zijn humor of niet, dus de een vindt deze film geweldig, de ander een grote flop. Persoonlijk vindt ik deze film heerlijk, vooral door het op de hak nemen van de western is dit eigenlijk een eerbetoon, dat komt vooral tot uiting wanneer de sherrif aan de vertrekkende bevolking wel waren gebleven als Randolph Scot het had gevraagd, (Scot was een zeer gerespecteerd western acteur). Op dat moment gaat de bevolking staan en brengt middels een gezongen eerbetoon hun gevoel tot uiting en gaat overstag om dan toch de sherrif te helpen. In deze film wordt eigenlijk met alles van de american way of life de spot gedreven. het dicrimineren van niet blanken, de corrupte politici, het recht van de sterkste, zelfs het trouwen in eigen kring wordt op de hak genomen, het stadje kent alleen maar inwoners met de naam Johnson. De meeste slechterikken worden als ongelooflijke stommelingen neergezet, denk daarbij aan de Gouverneur die met zijn broek op zijn enkels aan het "regeren is". Verder zijn er scenes uit diverse beroemde westerns geparodieerd. De saloongirl die optreed is een parodie van Marlene Dietrich uit Destry Rides Again. Daarnaast lijkt de verhaallijn heel erg op het verhaal van onze upon a time in the west. Het decor van het stadje is dezelfde als die van de film Westworld met Yul Brunner. Maar zoals met zoveel films je vondt het alles of juist niks, ik vind het de 4 zeker waard
euroburger
Zoals Waidman heb ik het allemaal nog niet bekeken, en een hoop typisch amerikaanse grappen mis ik vaak door gebrek aan kennis van de amerikaanse cultuur (als ze die hebben tenminste)
Daar loop ik met een hoop komedie tegenaan, kende in maar meer films uit dit genre van niet US-bodem, maar of daar veel van bestaan betwijfel ik.
Dus blijf ik aangewezen op dit soort films.
Geen topper, deze ietwat stuntelig en ruw afgewerkte film, die iets te kort op de eindregie gelegen heeft vermoed ik. Wel een aantal gedenkwaardige scenes en het is al gezegd, je moet er van houden....
sju
Het idiote is dat ze bij de Nederlandse ondertiteling die naam veranderen voor John Wayne (30th ann. editie). Zinnen als "Go do that voodoo that you do so well!" kunnen ook niet net zo mooi vertaald worden...
De grappen hebben de tijd niet helemaal overleefd, ik kan me in ieder geval voorstellen dat ze in 1974 schokkender waren dan nu. Er zitten wel een paar ijzersterke grappen en verwijzingen in, maar ook een stel die ik lang niet allemaal begreep.
Iets minder dan Young Frankenstein...
3,5* en nog eens herzien
Mr_White
- 2067 berichten
Toch wel één van Brooks' betere films. De film is hilarisch en met name het briljante einde maakt deze film toch wel tot een komedie klassieker.
lesamurai
Boenga
Beste okee, maar komt helemààl niet in de buurt van
Young Frankenstein (--> superfilm!)
Erg vermakelijke Brooks komedie die tevens tot een van zijn allerbesten behoort. Wilder is geweldig en Little is ook erg sterk. De rascistische grappen zijn gewaagd maar zeer leuk. Was zijn tijd ver vooruit. Zeer goed.

The Boondock Saints

Boogie Nights
Drama, 1997

Life of Brian
Komedie, 1979
pistoolsalonfriedrich nietzsche governormarching bandparodiewestersbreaking the fourth wallspoofspoorweginterrupted hanging cowboywestern townwestern spoof ceremonyfrontier townsaloon girlmovie reality crossovernietzschecoot self-referentialfemale singeranarchic comedyanachronistic