
New York, New York (1977)
Verenigde Staten
Drama / Muziek
155 minuten / 163 minuten (1981 re-issue / blu-ray) / 136 minuten (edited re-release)
geregisseerd door Martin Scorsese
met Liza Minnelli, Robert De Niro en Lionel Stander
Op de dag dat de Tweede Wereldoorlog eindigt ontmoet de arrogante, makkelijk pratende muzikant Jimmy een zangeres genaamd Francine. Ze worden verliefd op elkaar en krijgen een stormachtige relatie. Ze vechten beiden voor hun carrière en om aan de top te komen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=spKekOaHa4k
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,7 / 18401)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)
Robert de Niro is zoals altijd in films van Scorsese bijna perfect, met leuke humor.
Liza Minelli is echter vreselijk irritant,
ze kan soms wel zingen, maar die rot golf in haar stem daar werd ik haast misselijk van.
Daarnaast is ze ook nog een ramp om naar te kijken.
2.5*
Voor liefhebbers heb m geziem op mgm channel(neem aan dat hij vaker voorbij komt).
Kwam er moeilijk doorheen en dan te bedenken dat d film hiervooer Taxi driver was.
2,5 sterren
New York, New York kent echt een heerlijk veertiger jaren sfeertje. Scorsese kun je ook best loslaten om een bepaalde sfeer uit een bepaalde tijd te creëren. Zo deed hij dat ook al heel goed in bijv. Goodfellas en zelfs in Gangs of New York en The Aviator. Leuk begin ook, de oorlog is voorbij en de soldaten vieren dat in The Big Apple. Erg mooi camera werk ook hoe DeNiro zich door de menigte worstelt. En op het laatst van de shot een pijl van een reclame bord op hem wijst. De film wordt dan ook als een ode gebracht aan de musicals uit de jaren 40 en 50. Dat is meteen al duidelijk in de credits scène met bijpassende muziek. De decors zijn een genot om naar te kijken en geven die oude musical feel goed weer. Ook was ik onder de indruk van de verdere camera voering, die bleef de hele film lekker dynamisch. Ook was de belichting om van te smullen, zo worden sommige shots die al mooi waren nog mooier.
De muziek die is gebruikt is heerlijk. Als musical is de film dan ook zeker geslaagd. Lekkere jazzie nummers, van mellow top wat up-tempo nummers worden goed afgewisseld. Minelli is ook een genot om naar te luisteren. Helaas verslikt Scorsese zich af en toe wat in de drama. Die komt op de meeste momenten niet goed uit de verf. Vooral tegen het einde wordt het.... nou ja.....dramatisch het moment in het ziekenhuis en de "hereniging" met zijn zoon vind ik totaal niet werken. Ook is de film veel te lang, een half uurtje korter en wat meer comic relief had zeker niet misstaan, en zeker in het laatste half uur/drie kwartier.
DeNiro speelt in het begin niet echt lekker, maar in verloop van de film zie je hem steeds meer en meer aanpassen aan zijn karakter, waardoor deze wat meer op z''n plek lijkt in de film. Verder is zijn karakter vooral erg irritant en naar, en maakt dit de minste prestatie die ik tot nu toe van deze acteerkanon heb gezien. Ik kon ook geen enkele symphatie voor hem opbouwen, maar dat kwam op mij ook niet echt over dat dat moest. Minelli doe het daarentegen uitstekend, en met haar karakter kon ik dan ook wat meer. Ik kreeg op het laatst gewoon medelijden met haar. Toch is een erg mooi moment als ze op het laatst NY, NY gaat zingen en Doyle wat credits daarvoor geeft . Het nummer New York, New York, is tevens een nummer dat lekker blijft hangen, en dan vooral de begin deuntjes. Die zal dan ook wel een paar dagen door mijn hoofd spoken, tot irriterend aan toe.
Weer een wat mindere film van Scorsese gezien, maar door de setting en de sfeer, de decors, de belichting, de muziek en Minelle wel een genot om naar te kijken. En 2,- voor de 2 disc editie nieuw in seal was dan ook zeker geen miskoop.
3*

Nog een woordje over de song "Theme from New York, New York". Liza haalde er geen topscore mee. Een paar jaar later was er wel een mannetje, van zowat 65, die de song onsterfelijk maakte en met hem voor eeuwig verbond.
Robert de Niro zet overigens een prima rol neer. Zijn personage is vooral in het eerste half uur van de film uiterst irritant, maar dat wordt daarna gelukkig langzaam wel wat minder. Minelli is een stuk minder overtuigend. Zingen kan ze zeker maar juist in de niet muzikale scènes komt ze minder goed uit de verf. Ik kreeg ook niet echt een band of gevoel met de hoofdrolspelers.
Daarnaast is de muziek, hoe passend misschien, niet echt wat voor mij. Het nummer “New York, New York” vind ik ook in de versie van Sinatra niet mooi en in deze film is dat niet veel anders. En muziek is toch wel hetgeen waar het grotendeels om draait in deze film. Scorsese zet overigens wel een aardig tijdsbeeld neer van het New York aan het eind van de jaren veertig en het begin van de jaren vijftig. Soms is het best sfeervol en mooi om naar te kijken.
Uiteindelijk is het toch een lange zit gebleken. Als je blij bent dat een film is afgelopen is dat vaak geen goed teken. De film heeft zeker zijn momenten, maar kon over het geheel gezien mij grotendeel niet zo heel erg boeien.
2,0*
En natuurlijk is er ook veel ruimte voor het uiteindelijke hectische relatie tussen die twee en hoe alles manisch verloopt.
Wat mij betreft best een geslaagde film.
3,5*
Feit dat hij dat zich zo aantrok en het motiverende voorwoord van de regisseur deden me toch overtuigen dat dit niet zomaar het zoveelste tussendoortje was. Scorsese wou een ode brengen aan het wereldje in Hollywood anno jaren '40 en '50 met de swingende bands en de musicals. En daar slaagt hij wonderwel in, zowel qua sfeer en muziek als visueel is dit een pareltje om te zien. Zeker als je zoals ik houdt van het genre (musicals en jazz).
De Niro is een jonge losgeslagen saxofonist die net als het muziekgenre swingend door het leven gaat en eigenlijk nog voor z'n liefde voor vrouwen, houdt van muziek. Liza Minelli is dan weer de rustige zangeres met een enorm talent die probeert om haar talent te combineren met het dagelijkse leven en de liefde voor De Niro. Die verschillen en de keuzes die ze in hun carrière moeten maken zorgen voor een constante spanning tussen de twee. En die voel je zeker zodat je ook als kijker zit af te wachten wanneer die relatie gaat springen. Je krijgt (zeker in het begin) veel compassie met Lisa Minelli vanwege de soms brutale en autoritaire houding die De Niro heeft. Zijn leven is ten slotte muziek en als het past neemt hij Minelli daar zeker bij.
De film moet je wel liggen, maar dat merk ik wel bij veel musicals. Niet dat dit een echte musical is, maar eerder een muzikaal drama. Maar dan nog moet de muziek je liggen natuurlijk. Al vind ik wel dat het acteertalent en de visuele uitwerking door Scorsese zeker niet moeten onderdoen voor andere grote films. Niet dat deze film per se in de top 250 moet komen, maar het is toch een sterk onderschatte film die gerust een breder publiek verdient. Het verwondert me dat hier geen liefhebbers voor zijn. Tijd voor een herwaardering!

en de combinatie De Niro en muziek leek me ook niet de goeie basis te zijn voor een topfilm.
Ik ben verre van een de Niro-fan, maar toen deze op tv kwam in verleden vond ik het toch knap dat hij zich zo inleefde in de rol, (hij leerde zelfs saxophone spelen voor deze film New York, New York (1977) - Trivia - IMDb. Er zijn maar weinig acteurs die allerlei rollen kunnen spelen zoals hij, daar werd hij destijds al voor geroemd. Kevin Kline is er nog zo'n eentje.
Voor liefhebbers van jaren '40-muziek is het zeker eens leuk om gezien hebben. (En misschien daarna wel vaker)
De dvd is overigens voor wie interesse heeft bij Bart Smit te vinden in de 3 voor 10 Eurobak.

Commercieel was het een flop
Valt mee. Niet erg succesvol maar financieel niet zo'n flop, aldus IMDb
Liza Minnelli en Robert De Niro zijn een van de vreemdste duo's die ik heb gezien.
Ze zijn in feite een onmogelijk stel, maar dat zorgt wel voor boeiende, soms zelfs ontroerende scènes. Twee 'moeilijke' mensen, met name De Niro.
Soms onuitstaanbaar. Lastig voor zichzelf, lastig voor anderen. Een non-conformist in hart en nieren, die eigenlijk alleen leeft voor zijn passie; live spelen als saxofonist in jazzbands.
Hij is een beetje een vergelijkbaar personage als Sean Penn in Sweet and Lowdown, maar dan zonder het komische aspect.
Minnelli overtuigt meer als zangeres dan als actrice.
Opgenomen zoals oude Hollywoodfilms, met grote sets en veel binnenscènes. Sfeervolle opnames in grote muziekclubs en dito jazzy muziek.
Ik zag de edited re-release, overigens nog steeds vrij lang; 136 minuten.
Fraai melancholisch en passend einde.
De dvd was nou voor 2 Euro. Er staat een lange en een korte versie op.
Valt mee. Niet erg succesvol maar financieel niet zo'n flop, aldus IMDb
Volgens Wikipedia - en ook al kunnen die er wat naast zitten - bracht de film minder op dan hij gekost heeft. Toch wel een flop, zeker als je met Minnelli en De Niro (en Scorsese) hoopt te scoren.
Toch lijkt het erop dat Scorsese zich wat ongemakkelijk voelde in dit genre. Vooral op het begin. De komische scenes voelen wat ongemakkelijk aan. De film begint met horten en stoten. De hoofdpersonages zijn eigenlijk nogal irritant. De noodzaak om dit verhaal te vertellen ontging me ook een beetje. Het was niet erg boeiend. Ik maak regelmatig dagen mee die fascinerender zijn en die worden ook niet verfilmd.
Na zo´n drie kwartier was het geleidelijk goed aan het komen. Zag sowieso door de film heen enkele mooie shots en de art direction was soms ronduit goed. De Niro liet steeds meer zien wat voor klasbak hij is. De de Niro uit de jaren´70 is een van mijn favoriete acteurs ooit. Liza vind ik doorgaans een verschrikking. Bij de muscial momenten komt ze op een of andere manier (zo ook hier) nog wel uit de verf, maar bij alle andere scenes w.m.b. niet of nauwelijks. Snap sowieso niet waarom ze iemand speelt met zo veel aantrekkingskracht, aangezien ik haar betrekkelijk lelijk vind. Maar vind haar nogmaals een matig actrice. De bijrollen zijn goed verzorgd trouwens.
Naarmate de film vordert, wordt het beter. Alle muziek scenes zijn (redelijk) sterk. Sommige komische scenes zijn daadwerkelijk wel grappig. Vond de dramatische scenes in elk geval geloofwaardig. Toch is het allemaal geen vuurwerk. Meer dan aardig wordt het niet, maar slecht is het zeker ook niet.
Heb nu al zijn speelfilms op 1 na gezien en ik kom tot de conclusie dat dit zijn minste film is. Toch kan Scorsese geen slechte film maken, daar is veel te veel vakman voor. Zeker in deze periode van zijn carrière, waarop ie op zijn hoogtepunt was. Twijfel tussen 3 en 3,5*.
Dan heb je het (wat mij betreft) hoogtepunt van de film gemist. De ode aan Minnelli; de Musical fantasiescene Happy Endings van ongeveer een kwartier. Heb je de dvd nog? Is ook prima op zich te kijken. Hij komt na zo'n twee uur.
Maar ook deze titel is binnen no-time uit mijn geweten gewist. Nergens ben ik memorabele momenten, leuke dialogen of interessante plotwendingen tegen gekomen. Een muzikant valt als een blok voor een zangeres en samen bouwen ze hun leventje op. De Niro is als babbelzieke saxofonist vaak te dominant voor Minnelli en dat levert steeds vaker problemen op. Veel rechtlijniger en stijver kan een film niet worden verteld.
Het grootste manco vind ik dat de klik tussen de hoofdpersonen ronduit rampzalig is. Nergens wordt mij duidelijk waarom Jimmy zo graag Francini in het huwelijksbootje wil krijgen. Zijn versierpogingen leveren lang niets op en eenmaal bij elkaar ontbreekt nog steeds elk spoor van chemie. Lachen lijkt niet aan Francini besteedt: de hele film kijkt ze ongeïnspireerd voor zich uit.
Qua kijkervaring is er ook niets nieuws onder de zon. Nergens mooie shots, originele camerastandpunten of fraai kleurgebruik. Slechts de slotscene weet nog wat fleur aan de film te geven. New York, New York is gewoon veel te lang: naar mijn idee had de film probleemloos een uur korter kunnen duren. Een prima De Niro en een pakkende themamelodie houden New York, New York van een lagere beoordeling af.
2,5*
Als je houdt van musicals of jazz is dit een film die je zeker moet gezien hebben. Weliswaar heb ik een anachronisme ontdekt in de film wat de muziek betreft. Heel de film door is bij de orkestjes een contrabassist te zien maar het is duidelijk te horen dat voor bepaalde opnames de baspartij werd ingespeeld op basgitaar. Basgitaar werd pas gelanceerd in 1950 en heeft bij mijn weten nooit de dienst uitgemaakt in de swing en boptoestanden van de jaren '40 en '50. Maar de baslijnen klonken in elk geval verdomd goed.
Ook een heel dikke pluim natuurlijk aan het componistenduo John Kander en Fred Ebb die de film voorzien hebben van onvergetelijke liedjes. Het briljante einde van de film blijft nazinderen op de tonen van het sublieme titelnummer New York New York.
Heb nu wel zin om ook eens de lange versie van de film te bekijken.