Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Peter Coyote, Emmanuelle Seigner en Hugh Grant
Gesproken taal: Frans en Engels
Releasedatum: 15 oktober 1992
Plot Bitter Moon
"A kinky voyage with a full head of steam."
Nigel en Fiona, een degelijk Engels echtpaar, maakt een cruise naar Istanbul om hun huwelijk een nieuwe impuls te geven. Op het schip ontmoeten ze de invalide Amerikaanse schrijver Oscar en zijn bloedmooie, sensuele Franse vrouw Mimi. Oscar vertelt Nigel het verhaal van hun zinderende passie die hem op de rand van de afgrond heeft gebracht en hem zelfs invalide heeft gemaakt. Hun verhouding is vooral erotisch, waarbij ze geleidelijk aan hun grenzen van geestelijk en lichamelijk genot verlegden tot een op SM-fantasieën gebaseerd spel. Liefde en haat wisselden elkaar daarbij steeds vaker af, waarbij beiden de grenzen van wreedheid ten opzichte van elkaar aftastten. Nigel is gechoqueerd, maar tegelijk geïntrigeerd door het verhaal van Oscar en Mimi. Voor ze het beseffen, worden Nigel en Fiona pionnen in het prikkelende spel van het vreemde echtpaar.
Oscar
Steward
Bridge Player
Bridge Player
Dado
Een meesterwerk van Polanski. Heerlijke film!
Emmanuelle Seigner en Peter Coyote zijn geweldig en de sullige Hugh Grant past perfect in de rol van gewillig slachtoffer.
Naarmate het verhaal vordert, wordt de film alsmaar interessanter en beter, wat uiteindelijk leidt tot een zinderende climax.
FisherKing
Indrukwekkende film; na Chinatown Polanski's beste. Peter Coyote speelt fantastisch !!
bioscoopzaal
Brr, geen beste film dit. Polanski was er duidelijk niet bij met z'n hoofd.
Ik kan me herinneren dat ik dit maar niks vond, maar eerlijkheidhalve moet ik erbij zeggen dat ik hem jaaaren gelenden voor het laatst heb gezien. Een nieuwe visie is dus wel noodzakelijk.
voorlopig nog 2 sterren.
Hartstikke goede film dit. Sterke psychologische thriller. IK vind het de beste film van Polanski.
bioscoopzaal
Dan zal ik hem toch dringend nog eens opnieuw moeten kijken. Da's bij deze genoteerd
Sterk en diepgaand verhaal over grote emoties.
Heftig drama met thrillerelementen. De film heeft op het einde veel onverwachte wendingendie eens geen kunstgrepen zijn, maar het verhaal beter maken.
Een ruime 4.0*
ElMeroMero
Een mooie film noir met veel expressieve kracht. Geweldig geacteerd.
Ook veel lef van Polanski om een sm-relatie zo expliciet op het scherm te brengen. Ik vraag me af wat ze in de V.S. ervan vonden....
Iemand nog een zweepslagje ?
4 sterretjes
mister blonde
wederom een prima film van Polanski. het begin was zeer aardig. de vertelwijze was interessant, aangezien de verhoudingen tussen Grant en zijn vrouw nogal belangrijk waren voor het verhaal. de sexspelletjes waren grappig en Emmanuelle Seigner is een prachtige verschijning (ze heeft iets), zoals elke vrouw in een film van Polanski. het wordt pas echt fantastisch wanneer ze beginnen met elkaar te kwetsen. ik had met beide medelijden. na afloop besefte ik me pas hoe bijzonder dat is, aangezien je eerst een karakter verfoeit of er medelijden mee hebt, om even later het tegengestelde gevoel te hebben.
veel memorabele momenten.
- aantal bizarre (en niet bepaald erotische) sexspelletjes. vooral waar Coyote een varken was. hilarisch.
- de aanrijding met de bus (Final Destination eat your hart out).
- het kwetsen van elkaar met als hoogtepunten; 1. het moment waarop hij haar, herstellende van een abortus alleen op vakantie laat gaan. 2. zij geeft hem een geladen pistool voor zijn verjaardag (wat de downfall voor beide zou blijken op het eind).
- aan het eind waar Grant het meisje niet krijgt, maar zijn vrouw wel.
- een van de laatste scènes waar Coyote Seigner en zichzelf doodschiet.
geweldige film. dikke 4 sterren.
Raspoetin
Roman Polanski blijft met zijn films een stijl hanteren die kenmerkend en zeer origineel is. Spannende relaties, expliciete seks en een beklemmende sfeer zijn onderdelen die vrijwel altijd bij hem terugkomen.
Asmahan
Prachtige film.
Pijnlijk ook hoe passie altijd lijkt te moeten verdwijnen.
Zelfs een vrouw als Emmanuelle Seigner kan dus vervelen. Daar begrijp ik, zelf vrouw, geen barst van. Als iemand mooi en sensueel is... Nee, val zelf niet op haar, maar ik stel me toch voor dat zij een man tevreden weet te houden.
Het is hartverscheurend hoe ze, tegen welke prijs ook, bij Coyote wil blijven. En ze komt niet los van hem, want zelfs in haar wraak is ze nog altijd met hem bezig.
FisherKing
Eens. Waarom belanden dit soort juweeltjes niet in de top 250.
maurice74
Misschien omdat nog niet iedereen zo verstandig is geweest om de Polanski-box aan te schaffen?
En omdat te veel mensen om onvoorstelbare redenen hier het meesterwerk niet in zien en er slechts 3* voor geven.
FisherKing
Ja, maar ben erg blij met de terechte stemmen van Reinbo en Stephan
Stephan
Ik zag dat ik 'm aanvankelijk een 4,5 had gegeven... grove fout. Heb hem onlangs weer eens gekeken en hoewel Seigner eigenlijk niet het kaliber heeft deze rol te spelen (wat ze voor haar doen uiteindelijk toch behoorlijk doet) is het verhaal een tien-tons bom dat diep in je hart onploft.
FisherKing
Toch doet Seigner op een of andere manier precies het juiste. Mar da's geneuzel natuurlijk
slave4babes
Deze film meerdere malen bekeken in de jaren negentig, blijft goed. Fantastievol en origineel verhaal met onverwachtte wendingen(als je deze film voor het eerst bekijkt).
Emmanuelle Seigner vind ik zeer goed spelen in deze film, je ziet haar echt groeien van jong onschuldig meisje tot gemene uitdagende bitch die weet dat de mannen naar haar pijpen dansen. En toch blijf je verslaafd aan haar en heeft ze ook een zachte vrouwlijke tedere kant wat haar nog machtiger maakt.
Snap je?
Jammer dat deze film in Nederland alleen op dvd verkrijgbaar is via die box van Polanski.
Deze film staat in mijn top 4 die ik ooit nog eens moet samenstellen.
93.9
Verschrikkelijk goede film van een meester-regisseur.
De film is sensationeel van begin tot eind.
Echt weken niet zo'n superfilm mogen zien.
4 en halve ster!
Wat is er nu in godsnaam clichematig aan deze film?
Stephan
Wat is er nu in godsnaam clichematig aan deze film?
Waarschijnlijk omdat er een aftiteling aanzat...
jherb
eerlijk gezegd zag ik bepaalde dingen al van verre aankomen. sommige dingen vond ik wat overdreven. maar ik vond t wel een goede film. 3,5 is niet mis hoor!
Dustyfan
Af en toe best aardig, maar het meesterwerk of juweeltje dat sommigen het noemen, kan ik niet onderschrijven. Met name denk ik, omdat het verhaal me niet weet te boeien, niet interessant genoeg is.
Bovendien had ik graag wat meer van de karakters van Nigel en Fiona willen zien. Alhoewel, Hugh Grant... laat maar
Uiteindelijk heb ik me te vaak afgevraagd of het nog lang zou gaan duren en was ik op sommige momenten meer geinteresseerd in de stortbui buiten...
FisherKing
Nu dus los verkrijgbaar overal.
Reconquista
Sorry, ik heb de film niet af gekeken. Het schijnt dat deze film een klassieker is in de SM wereld.
Ik voelde me na een tijdje een voyeur, het meegenieten met de neuroses van een gefrustreerd en egocentrisch schrijver begon me te irriteren. Ipv te koop te lopen met zijn onvermogen om van mensen te houden, kon Oscar beter in therapie gaan.
LittleBox
Zelden een film gezien waarin je zó heen en weer gesmeten wordt in emoties. Meesterlijk en al jaren in mijn persoonlijke top 5.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime