• 9.411.633 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van Laurens44

Laurens44

Hotel Rwanda is een tot op de dag van vandaag zeer actuele film. Een waargebeurd verhaal is nog nooit zo goed en krachtig verteld geweest als in dit meesterwerk.

In de jaren negentig escaleren relaties tussen de Hutu's en de Tutsi's met een ware volkerenmoord tot gevolg. Het is een hard, triestig verhaal en er zijn al enkele films over gemaakt. Hier volgen we hoteleigenaar Paul Rusesabagina, gespeeld door Don Cheadle. Hij is een correcte, hardwerkende man die alles doet wat hem opgedragen wordt, tot hij het niet meer aankan. De vernieling is te groot, de terreur zaait alsmaar meer paniek en iedereen zoekt hulp waar men ze vinden kan. Hij en zijn hotel worden een toevluchtsoord, een zeer belangrijke plaats voor de inwoners van Rwanda.

Woorden kunnen de pracht van de film niet omschrijven. Een verbazingwekkend verhaal over een man die iets buitengewoons verwezelijkt heeft. Een aangrijpend verhaal met een perfecte Don Cheadle in de hoofdrol.

avatar van powerman

powerman

Dat 'Hotel Rwanda' er daadwerkelijk in slaagt om onze ogen te openen voor wat we toen niet wilden zien, is grotendeels te danken aan Don Cheadle, die terecht een Oscarnominatie ontving voor zijn vertolking van Rusesabagina. Hij laat Rusesabagina niet plots boven zichzelf uitstijgen en veranderen in een onbevreesde superheld met onwankelbare principes. Integendeel. We zien hoe hij vleierij, omkoping en chantage inzet om degenen met bloed aan hun handen zover te krijgen dat ze het hotel en de toegestroomde Tutsi-vluchtelingen met rust laten.

'Hotel Rwanda' is een moedige film. Het is immers nog niet zo heel lang geleden dat deze feiten zich hebben afgespeeld en er zijn vandaag nog steeds problemen in Rwanda.Het sterke van de film vind ik dat de massaslachting niet expliciet in beeld wordt gebracht en je toch weet te overtuigen van de gruwelijkheden.

Verder is Don Cheadle zeer overtuigend als Paul Rusesabagina. Hij laat een diepe indruk na. Maar de film gaat verder: na afloop vraag je jezelf af waarom zulke dingen gebeuren. Het antwoord ligt gedeeltelijk in het verleden (kolonisatie), maar ook in het heden (gebrek aan oplossingen) en in de toekomst (het moeten blijven vechten

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Sterke film over de welbekende ellendige kant van Afrika. Meestal verwacht je gauw iets prekerigs en overdreven sentimenteel gedoe, maar Hotel Rwanda heeft daar absoluut geen last van. Het is een ijzersterke film die je niet onberoerd laat. Mooie rol voor Don Cheadle . Nick Nolte vond ik ook heel behoorlijk.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Aangrijpelijke film.

Mooie acteerprestatiesgepaard met een rauwe en donkere portie geschiedenis in de mensenwereld.

Toch vond ik het niet leuk om de film te willen zien. Dan heb ik het eerder over de drang een film te zien.

En dat had ik bij The Last King of Scotland en zelfs bij Schindler's List meer.

Vandaar de droge 3.5 ster.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Schitterende, diep indrukwekkende, beschamende en aangrijpende film over de volkerenmoord in Rwanda (of 'de conflicten met daden van genocide', zoals men dat hier zeer voorzichtig in het nieuws zei). Het verhaal grijpt naar de keel en verveelt geen moment. Don Cheadle speelt perfect en ook de anderen waren uitstekend. Deze film heeft me zeer hard geraakt, dat moet ik toegeven. Pure klasse.

PS: Ik heb wel opgemerkt dat alle Rwandezen in de film Carlsberg en Heineken drinken. Als dat in het echt ook zo is, hebben ze toch niet veel van ons geleerd destijds.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Om in een Afrika-mood te blijven had ik besloten om samen met een vriend, na Blood Diamond gezien te hebben (ook review over geschreven), aan Hotal Rwanda te beginnen.

Sinds mijn eerste dagen op Moviemeter heb ik Hotel Rwanda veel voorbij horen komen. Tel daarbij op de 54e plaats in de toplijst, en je snapt dat mijn verwachting best hoog was.

Toch was ik, net als na het kijken van Blood Diamond, een klein beetje teleurgesteld. Ook hierbij heb ik het gevoel dat deze film een beetje overrated is, ondanks dat het echt wel een goede film is. De 54e plaats vind ik ook bij deze film niet terecht. Toch valt er niet veel slechts over HR te zeggen.

Hotel Rwanda is bij tijd en wijlen ontzettend schokkend. Vooral omdat het grootste deel van de film vrij rustig verloopt, springen de scènes die schokkend horen te zijn er extra goed uit. HR maakt dan ook een hele impact op de gemiddelde kijker, een film die je niet gauw zal vergeten. Het stekste punt van de film, by far.

Ook een pluim voor Don Cheadle. Een fantastische acteur die vooral in deze film fenomenaal acteert. Zijn personage komt heel goed over en is uiterst realistisch, geweldig!

Jammer vond ik dat HR zo ontzettend volgens het boekje is gefilmd. Er had zoveel meer in gezeten met behulp van wat afwisselendere shots en gewoonweg wat meer experimentele cinematografie.

Maarja, als je dit minpunt afweegt tegen het bovenstaande kom je toch tot de conclusie dat het een ontzettend goede film is. Maar ik kan er net geen 4 voor geven.

Nu, om de onze Afrika-week af te sluiten, The Constant Gardener.

avatar van pimpamhenk

pimpamhenk

Wat een duffe, ongeïnspireerde bende zeg. Het is een verhaal dat eigenlijk zo verfilmd zou moeten worden dat je maag bijna omdraait tijdens het kijken, want wat daar is gebeurd is mensonterend. Dat wil ik dan ook terug zien, hoe vreselijk dan ook, in de film, anders moet je die film al helemaal niet willen maken. Nu rolt er een RLT4 woensdagavond waargebeurd-achtig drama uit dat naar mening een klap in het gezicht is van de mensen die de werkelijke gruweldaden daar mee hebben gemaakt. Het verhaal is essentie zeker geschikt, maar er wordt gewoon te vaak op teveel vlakken op safe gespeeld om deze film maar voor alle leeftijden enigszins interessant te houden. De punten die hier worden toegekend worden volgens mij meer gegeven aan de held van dit waargebeurd verhaal (die overigens goed vertolkt wordt door Don Cheadle), dan aan de cinematografie...

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Indrukwekkend, omdat het allemaal echt heeft plaatsgevonden. De film zelf vond ik niet echt wat ik me er van had voorgesteld. Ik bedoel het leek allemaal zo alsof het me in partjes werd aangeboden of eerder door de strot gedouwd. Ook heel veel open deuren. Ik vond hem ook wat minder emotioneel overkomen als bijvoorbeeld blood diamond, terwijl heel veel mensen deze juist beter/mooier vinden juist omdat dit minder actie is.

Misschien is het gewoon zo dat je door alle ellende die je dag in dag uit ziet of hoort je ergens een beetje murw maken voor films met verschrikkelijke zaken uit het verleden. Ik had hem in 2004 moeten kijken en niet nu pas. Er werd overall goed geacteerd, behalve Nolte vond ik een doorn in het oog. Hij kwam gewoon absoluut niet over als VN-soldaat. Hij kan ook niet echt verdrietig/schuldig kijken. Dat hoofd heeft hij nou eenmaal niet meegekregen van zijn ouders.

Cheadle daarentegen was geweldig. Ik ken hem geloof ik alleen van Ocean's Eleven, maar verder nog niet veel films van hem bekeken. Dikke pluim. De rust en toch de kracht die hij uitstraalt.

Anyway ik heb met gemak de film uitgezeten en mij niet verveeld. Toch niet de topper waar ik op gehoopt had.

avatar van Eduitveen

Eduitveen

Geweldig goede en realistische film. Geeft weer eens aan hoe wij in het westen geïsoleerd worden m.b.t. echte informatie. Ik kreeg bijna het gevoel van "ik heb het niet geweten"...

avatar van renske

renske

Ik had hier veel meer van verwacht. Het acteren, de dialogen, de verhaallijn, het overtuigt me allemaal niet. Het is allemaal van een ultieme houterigheid. Tuurlijk het onderwerp is aangrijpend, met al die doden, en het kinderkoor doet me wat, maar dat is niet genoeg om de film te waarderen.

Wat ik het best gedaan vond, was hoe Pauls gevoel voor decorum min of meer leidt tot het behouden van het hotel en zijn gasten. Dat had wat mij betreft nog wel wat versterkt mogen worden in de verdere verhaallijn, of het nu realistisch is of niet.

avatar van chevy93

chevy93

Deze film moet het vooral hebben van het medeleven met de slachtoffers. Dat het waargebeurd is, helpt uiteraard wel (je moet echt een hart van steen hebben, wil je dit niet aangrijpend vinden), maar het kan de film niet echt redden. De film duurt een half uur te lang om de volledige speelduur boeiend te kunnen zijn, het verhaal is te mager om echt aangrijpend te kunnen zijn en de personages zijn ééndimensionaal. Er wordt jammer genoeg gekozen voor een eenzijdig perspectief. Zo wordt de ernst van de situatie niet goed weergeven.

Het is niet onaardig en bij vlagen is het ook goed, maar 66 in de top 250?

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Aangrijpende verfilming van een thema die de waanzin en de wreedheid op een indringende wijze laat zien...en het blijft maar door gaan.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2066 stemmen

Ik begin een steeds groter wordende afgunst te krijgen voor over-sentimentele, verromantiseerde films. Binnen de eerste 50 minuten zijn er zo'n 5 omhelzingen tussen de hoofdpersoon en zijn vrouw, die begeleidt worden met bombastische klassieke muziek.

Bij die 5e keer wou ik de film bijna uitzetten.

Ook andere zaken worden zo gedramatiseerd, zoals de regen die op de vluchtelingen neerkomt terwijl hun de toegang tot de bussen wordt geweigerd, en met de

VN-hoofdcommandant die in de regen achter blijft staan. Bleuh, overdreven. Niet mijn ding.

En zo waren er nog wel meer voorbeelden te noemen (denk ook aan de overdreven persoonlijke relatie tussen die commandant en de hoofdpersoon).

Ik vind het op zich goed dat een dergelijk film wordt gemaakt, om zo de misstanden in het land te tonen aan iedereen, maar ik had liever gehad dat dit op een wat meer sobere, met echt beeldwerk gebruikende, manier was gedaan. Hoe ging dit op politiek gebied? Waarom is Rwanda zo stilgezwegen? Hoe zit dat in elkaar?

Die echte beelden komen altijd beter over dan het gemiddelde Hollywood-sfeertje, in ieder geval bij mij.

avatar van TMP

TMP

• 1919 berichten

Goede oorlogsfilm over de situatie in Rwanda. De corruptie en de strijd tussen Hutu's en Tutsi's wordt goed in beeld gebracht en vooral Don Cheadle acteert prima. Een goede film.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Mooie film maar 74e in de top 250 lijkt me toch wel wat overdreven als ik eerlijk ben.. Uiteraard maakt het indruk, maar ik had toch het gevoel dat het er niet helemaal uitkwam hoe de slachtingen waren. Bijna een miljoen doden is me nogal wat en heb nooit het gevoel in de film zelf gehad dat het er zoveel zouden zijn/worden. Met uitzondering van de weg langs de rivier scene natuurlijk!
Don Cheadle speelt z'n rol prima, ik kan alleen toch niet echt wennen aan dat Afrikaans/Engelse accentje.
Maar goed, het heeft me niet helemaal koud gelaten deze film, mede door de tekst nadat de film was beëindigd.
Why are people so cruel?

avatar van amzy1

amzy1

Mooie film die goed weer geeft wat voor macht en hoe vies de blanken leiders zijn geen medeleven denken alleen maar aan hun eigen en aan geld , Killuminati!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat een indrukwekkende film was dit. Ik was me er nooit van bewust dat zelfs via de radio de bevolking tegen elkaar op werden gestookt. Wat een bizarre toestand. De wanhoop van Cheadle's karakter kwam ook heel realistisch op me over. Ik vond het allemaal erg aangrijpend.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Teleurstelling.

Het probleem van Hotel Rwanda is is dat het ontzettend Westers is dat ik haast als een walgelijk product aanschouwde. Niet dat ik het Westen associeer met iets walgelijks, het gaat meer om de te kortkoming van eigen cultuur, ingeving en plaatsgebondenheid. Krijg je waarschijnlijk met een Westerse crew. Punt 1: had dus wat meer moeite in gestoken kunnen worden.

Ik had veel verwachtingen en na meerdere tips te hebben gekregen om Afrika wat beter te ''leren'' kennen, begon ik eens met deze ''classic''. Nou, niet dus. In ruil voor loze verwachtingen krijg je een redelijk oorlogdrama met less originaliteit, opbouw of geslaagde sentimentaliteit. De film zit vol met aparte situaties, plotselinge emotie veranderingen en bedenkpunten hoe mensen werkelijk met oorlog om gaan. Zo is het normaal in deze film dat je een mes op je keel krijgt en dat je een paar uurtjes later een romantisch etentje op het dak krijgt aangeboden. Het kan in Rwanda...

Ondanks dat het een wrede gebeurtenis is, vond ik het nergens heftig. Alles wordt zo geregisseerd vertoond dat de acteurs niet eens de kans hebben om zich totaal in te leven om deze genocide eens lekker dramatisch over te doen. Ik ging me bijna schamen dat ik het op een gegeven moment zelf saai begon te vinden. Had ik liever meer bv. van het vluchtelings kamp gezien.

Vergelijking met Schindler's List vind ik een beetje te overdreven, misschien het thema maar de rest is totaal verschillend. SL is tenminste nog uit op enige fotografie en toont zijn werk als kunst. Dit is gewoon een verfilming van een hangend verhaaltje rond om een van de ergste gebeurtenissen van Rwanda als land.

Nee, dit was niet de klassieker die ik had verwacht. Wel is het een vermakelijk filmpje, kijkt het goed weg ondanks de speelduur, en daarnaast krijg je wel de informatie te weten over bepaalde situaties uit deze tijd. Als film voldoende.

3 sterren, op naar Sometimes in April zou ik zeggen...

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het wel eens interessant. 'k had totaal geen benul dat België zo'n belangrijke rol speelde in de strijd tussen de Hutus en de Tutsies.

Don Cheadle speelt erg overtuigend en schittert in z'n rol.

Het verhaal werd boeiend gebracht en wist me de volledige speelduur te boeien.

'k weet wel niet of 'k de film nog eens ga her bekijken, maar 'k heb het me niet beklaagd.

avatar van Insignificance

Insignificance

Met zo'n thema wordt het al gauw aangrijpend, tenzij een filmmaker wel heel nadrukkelijk en vaak op zoek is naar een traan. Daar valt George eigenlijk niet echt op te betrappen, al lijkt hij soms wat weinig vertrouwen in z'n publiek te hebben. Zo wordt er enkele keren aangestipt dat het leven van een Rwandees in de ogen van de rest van de wereld kennelijk niets waard is.

Begrijpelijke kritiek, daar niet van, maar ook bekend commentaar en het valt uit de voortgang van de film ook wel op te maken. Drie personages die het opdreunen, terwijl het slechts binnen de karakterontwikkeling van Paul Rusesabagina van toegevoegde waarde is. Je hebt ook geen personage nodig om je af te vragen waarom mensen zo wreed kunnen zijn.

Die vraag rijst vanzelf wel in de wetenschap van wat er zich afspeelt. Zonder dat het een echt valse toon wordt, zijn er daarmee toch wat momentjes die iets te bedacht en/of gestuurd overkomen. Een rol als die van Gregoire is het ook niet helemaal. Dat alles neemt niet weg dat Hotel Rwanda als geheel wel werkt. Het verhaal is simpelweg te krachtig om er niet in mee te gaan.

George heeft er zelfs opvallend weinig expliciete beelden voor nodig. De focus ligt veel meer op wat het met zijn hoofdrol doet. En Cheadle doet het fantastisch. De scene na de mistweg is dat wat dat betreft vermeldenswaardig. Sophie Okonedo perst er ook een aantal blikken uit die je nauwelijks onberoerd kunnen laten. Het slot geeft dan wel weer een ietwat misleidend gevoel.

avatar van BBarbie

BBarbie

Wij wisten ervan en we deden... niks!

Aangrijpende film met geweldige rollen van Don Cheadle (is altijd goed) en Sophie Okonedo als zijn vrouw. Ik ben het overigens niet eens met de mensen, die Shooting Dogs (2005) beter vinden. Die film is wel aanzienlijk gruwelijker en dat hoeft van mij niet. Het is zo al heftig genoeg!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Hotel Rwanda verteld het verhaal van de bizarre afslachting van een geheel etnisch volk, te weten 1 miljoen doden Hutu's en Tutsi's in slechts 3 maanden tijd. Deze ongekende genocide vond plaats in 1994, en zoals vele tragedies uit derde wereldlanden, ging bijna geruisloos voorbij aan de Westerse wereld. Terry George probeert dit 'vergeten' verhaal te vertalen door middel van de film Hotel Rwanda.

Het lastige aan deze film is dat het verhaal an sich al zo indrukwekkend is, dat je je als kijker erg makkelijk mee laat slepen in de film. Dat is deels natuurlijk te danken aan de regisseur, maar deels ook gewoon aan het verhaal zelf. Dat maakt het wat moeilijker om de film te beoordelen, want je bent nogal geneigd om je gevoelens mee te laten wegen. Oftewel, je verwart indrukwekkend automatisch met goed.

Gelukkig ben ik geen film recensent en kan ik gewoon lekker een film beoordelen op onderbuikgevoel. Dat de film technisch weinig mooie dingen laat zien, geen visuele hoogtepuntjes brengt en zo nu en dan gewoon een gortdroge visualisatie is van diverse gebeurtenissen. En toch is Hotel Rwanda een film die blijft hangen, en uiteindelijk is dat toch waarvoor je een film opzet. Geen topper, maar wel een film die ik iedereen kan aanraden.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Hoezeer Hotel Rwanda onrechtvaardigheid en mensenleed ook laat zien, als aanklacht heeft het niet veel effect gehad. 20 jaar na Rwanda en 10 jaar na deze film krijgen ze in Syrië ook niet de aandacht die het zou moeten hebben.

Soit, Hotel Rwanda laat wel wat na om over na te denken, maar echt onder de indruk van de film - niet de gebeurtenissen - ben ik niet.

Don Cheadle vind ik ook wat twijfelachtig, vooral door dat Afrikaanse accent. Voor de rest zet hij een geslaagde rol neer van een gewone burger met goede bedoelingen.

De bijrollen zijn over de ganse lijn vrij goed, waarbij vooral Nick Nolte een goede indruk nalaat.

Regisseur Terry George laat weinig Hollywood doorsijpelen in z'n film. Tuurlijk, af en toe wordt een scène opgesmukt met een strijkorkest, maar ik heb al erger gezien. Ook de sneren naar de Westerse media mogen er zijn, maar ze zijn net iets te vanzelfsprekend. Iets meer scherpte had welkom geweest.

avatar van baspls

baspls

"You're black. You're not even a nigger. You're an African."

Vandaag op school gekeken omdat we een paar uur geen les hadden. Omdat hij in de top 250 stond heb ik aandachtig gekenen en ik werd niet teleurgesteld.

Het acteerwerk was prima. Vooral Don Cheadle is erg sterk in de hoofdrol en ik vond Nick Nolte ook bijzonder aardig als de VN-commandant. Ook leuk dat Jean Reno even om de hoek kwam kijken als een Franse directeur van het hotel.

Hotel Rwanda is een meeslepende film over het conflict tussen de Hutu's en Tutsi's. Ik moet bekennen dat ik daar eigenlijk nog nauwelijks iets van wist voordat ik de film zag. Naar mijn idee is de film wel niet zo positief over onze zuiderburen, de belgen, die het allemaal veroorzaakt zouden hebben.

De drama werkte goed en de beelden waren prima opgenomen. Had het idee dat er ook wat 'echte'opnames van toen in verwerkt zaten. Was in ieder geval mooi in beeld gebracht en past bij hoe je via het nieuws zo'n conflict aanschouwd.

Het was dan wel op school en het was geen heel erg goede film maar toch werd ik er wel even stil van toen hij was afgelopen. Heb slechter gezien in de top 250.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Een sterk Hollywood-drama over de gruwelijke gebeurtenissen ten tijde van de oorlog in Rwanda tussen de Hutu's en de Tutsi's. Wat ik vooral sterk vond was hoe ze in de film naar voren brachten dat propaganda voor een gedeelte ook een rol meespeelde in dit hele conflict. Zo komen er meerdere scenes voorbij waarin een lokale radiozender te horen is die de Tutsi's op zijn zachtst gezegd benadelen.
Verder weet Don Cheadle een sterk personage neer te zetten als de man die in een haast onmogelijke situatie word gezet. Ondanks de romantisering van het verhaal komen hier en daar de gruwelijkheden van dit tijdperk toch goed over. Vooral de scene waarbij men erachter komt niet van de weg geglipt te zijn, maar over lijken gereden te hebben kwam nog best rauw aan.
Een degelijke film over deze gebeurtenissen.

avatar van T.O.

T.O.

De periode van de genocide in Rwanda verdient uiteraard een verfilming, maar ik vond dit niet heel sterk gedaan. Er hangt een soort kitscherige en oppervlakkige tv-film sfeer over de productie heen. Daarnaast ook onbenullige rollen van Reno, Phoenix en Nolte.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Tegenvaller.

En dat komt met name doordat de film zich teveel focust op Paul (Cheadle), en te weinig op het ontstaan en het verloop van de oorlog. Hierdoor zit je vooral te kijken naar een man die een hotel runt en ook nog eens een aantal vluchtelingen op neemt. Had van mijn part meer mogen focussen op de oorzaken van de spanning. Overigens vond ik dat accent van de Rwandezen bloedirritant. Cheadle doet het verder wel aardig, maar is niet bij machte om de film naar een hoger plan te tillen.

Had gehoopt op iets krachtiger drama. Dan vond ik George's Reservation Road toch beter.

2,5*.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Blijft een sterk oorlogsdrama over een hoteluitbater die zijn hotel verandert in een veilige haven voor vluchtelingen, met gevaar voor eigen leven en dat van zijn gezin. Opmerkelijk dat hij zo'n nauwe banden had met de organisatoren van de genocide (Rutaganda, generaal Bizimungu). Behalve een biografisch relaas over een moedig man die zijn volk te hulp schiet, legt de film ook de vinger op verschillende factoren die de burgeroorlog lelijk hebben doen mislopen: de onmacht van de blauwhelmen, de tot haat oproepende radiozender, de inertie van de buitenlandse gemeenschap die niks om Afrika geeft als ze er zelf geen belangen heeft.

Enkele spannende scènes en zo aangepakt dat de dreiging en de escalatie gevoeld wordt door de kijker. Aardige herziening voor mij.

avatar van Fisico

Fisico

Erg indringende film over een stukje geschiedenis waar we niet al te fier op mogen zijn. De precieze - of ontbrekende - rol van de VN en andere Westerse landen tijdens de genocide in Rwanda was me onbekend, maar laat ons duidelijk wezen dat dit één van de meest gitzwarte bladzijden is van onze geschiedenis. Hallucinant om vast te stellen dat zoveel gematigde Hutu's en Tutsi's afgeslacht werden op zo'n korte periode. Nogmaals wordt aangetoond hoe sterk propaganda en een georganiseerd verspreid medium zoals hier radiostation RTLM kan zijn om mensen te mobiliseren om actie te ondernemen. En de wereld? Die keek gewoon weg ... gewoon dat ze niet voor ons betekenden.

De film vertrekt vanuit het standpunt van Paul Rusesabagina, de manager van het sjieke hotel ‘Mille Collines’ in Kigali, die honderden mensen het leven heeft gered door zijn snelle onbaatzuchtige en efficiënte denkvermogen om zijn kapitaalarme hotelgasten te beschermen. Dat Don Cheadle een uitstekend acteur is, is algemeen geweten, maar in dit oorlogsdrama overstijgt hij zichzelf. Heel wat ander bekend volk ook, al dan niet in kleine bijrolletjes zoals Joaquin Phoenix en Jean Reno. Nick Nolte heeft een iets grotere rol als machteloze VN-kolonel en doet het ook behoorlijk. Doordat de film bewust focust op Paul en diens hotel raken de echte redenen van de genocide, de omstandigheden, oorzaken etc wat ondergesneeuwd. Het is een duidelijke keuze van Terry George die wel weet heeft hoe hij een historisch thema moet kaderen (zie 'In the name of the father' met Daniel Day-Lewis).

Hotel Rwanda kent een aantal harde scènes, hier en daar misschien wat sentimenteel, maar het zijn net die hartverscheurende momenten die de gruwel van de oorlog extra benadrukken. Het zoontje dat onder het bed kruipt van angst, de evacuatie van de blanken en buitenlanders, de hobbelende weg die blijkt bezaaid te zijn met afgeslachte lijken, enz ... Het deed me wel iets, net als de onverschillige houding van het Westen en de matte bescherming van de VN. De quote van kolonel Oliver blijft me dan ook bij: "Unfortunately we're here as peace-keepers not peace-makers, we can't take an aggressive role". Tja, de VN als lege doos dus ...

Hier en daar bezondigt George zich aan het feit de iets te sentimentele toer op te gaan zoals de de achterblijvende Paul in de regen of wanneer zijn vrouw telkenmale net aan de dood ontsnapt. Desalniettemin slaagt Hotel Rwanda er glansrijk in een beeld te schetsen wat daar straks 25 jaar geleden is gebeurd. Dit mag nimmer vergeten worden en zou verplicht (aanvullend) schoolmateriaal moeten zijn. Dikke 4,0*!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Onverwacht goede en aangrijpende film. Ik weet nog wel dat de hele situatie speelde in Rwanda maar deze film is me altijd een beetje ontgaan. Waarom weet ik niet.

Prima verhaal, mooi vanaf het begin de verschillen en spanningen tussen beide partijen in beeld gebracht zo ook later wanneer bepaald personeel niet naar Don Cheadle wil luisteren. Prima geacteerd ook door Cheadle die een zeer bescheiden maar toch sterke rol neerzet. Verassend spannend op bepaalde momenten zoals wanneer er toch een konvooi mag vertrekken, die bedreigd wordt door de rebellen en de VN troepen onder Nolte de nodig problemen hebben de situatie weer onder controle te krijgen.

Al met al bescheiden maar toch spannend drama die niet schuwt de gruwelijke realiteit te laten zien van wat er gebeurt is.