Genre: Komedie / Horror
Met onder meer: Gene Wilder, Peter Boyle en Marty Feldman
Gesproken taal: Duits en Engels
Releasedatum: 26 juni 1975
Plot Young Frankenstein
"The scariest comedy of all time!"
Een jonge neurochirurg erft het kasteel van zijn grootvader, de beroemde Dr. Victor von Frankenstein. In het kasteel treft hij de gebochelde Igor, de mooie assistente Inga en de oude huishoudster Frau Blucher aan. De jonge Frankenstein vindt dat het werk van zijn grootvader niets voorstelt, maar wanneer hij het boek vindt waarin de gestoorde dokter zijn experimenten beschreef verandert hij van mening.
Frederick Frankenstein
Gerhard Falkstein
Mr. Hilltop
Medical Student
vic
erg erg erg grappig. dit was nog toen mel brooks grappige films maakte
petey
- 1901 berichten
Een van de beste Gene Wilder films. Ik heb hem jaren geleden gezien, ik weet niet hoe ik hem zou vinden als ik hem nu weer zou zien.
Goodfella
Morgen weer eentje voor mensen die de hele IMDb Top 250 aan het doorspitten zijn.
Ik moet er nog ongeveer 100... Jullie?
EmDee
Heerlijke flauwe (leslie nielsen) humor. Wilder speelt goed maar Igor steelt de show.
werewolf.
werewolf?
there. there wolf. there castle.
Macmanus
erg grappig, Gene wilder was heel erg goed.
Would you mind telling me whose brain I did put in?
And you won't be angry?
I will NOT be angry.
Abby someone
Abby someone. Abby who?
Abby Normal.
Goodfella
Yep, ben het helemaal eens met jullie. Vond het ook een uitermate vermakelijke film. Gelukkig werd de humor nooit te flauw, alleen jammer dat er een paar wat mindere (saaie) momenten in zaten...
Die Police Inspector Hans Wilhelm Friederich Kemp (yeah baby!) was geweldig grappig trouwens!
dttom
Het zag er allemaal mooi uit en werd goed geacteerd, maar ik kon er allemaal niet echt hard om lachen, het was meer af en toe een glimlach.
jay73
What a knockers!
Begin van de film ijzersterk, maar wordt toch snel minder:
EmDee
mee eens. Vond het stuk tot aan de musical heel goed. Daarna werd het verhaal minder maar nog wel een aantal zeer grappige momenten.
Dit vond ik een erg leuke film. De humor was erg leuk (niet te veel en niet te flauw) en het verhaal was ook wel goed. 3,5*
BS
zeer grappige film.Hij was een tijd terug op tv,ben er bij blijven hangen.
Het is al een oudje,maar de humor erin is gewoon erg goed!Zeker kijken 3,5 ster
Freud
Deze film is gewoon hilarisch. Het begin is wel wat langdradig, maar sommige scenes verdienen echt wel een opname in de filmgeschiedenis. Het niveau is trouwens vaak ver te zoeken, maar wie zou daar last van hebben.
moviefreak#1
Het niveau is trouwens vaak ver te zoeken, maar wie zou daar last van hebben.
Nou op het laatst had ik daar flink last van, de laatste 20 minuten zat ik echt af te tellen, vond hem erg lang duren en hij werd er behoudens een paar leuke scenes niet veel leuker op.
Toch een 2 1/2 voor een paar leuke grappen en een leuke acteerprestatie van Wilder.
Mug
Prachtige parodie, maar tevens ook een ode, aan de jaren 30 klassiekers Frankenstein en Bride of Frankenstein van Whale (en andere monsterfilms). Wellicht dat men eerst die films moet bekijken, en daarna deze film moet bewonderen.
Heerlijk.
Poisonthewell
Ik vind dit een van de meest briljante comedies ooit gemaakt. En hij is niet eens zo grappig. De kracht licht niet in de slapstick (die er wel degelijk veel in zit), maar in de meer subtiele humor. Subtiel. En dat van Mel Brooks!
Mel Brooks is op z'n best met films waar Gene Wilder in meespeelt. Zowel deze film als The Producers behoren tot de leukste films die hij gemaakt heeft. De zwartgallige humor en subtiele Naked-gunhumor avant la lettre zijn hun tijd soms vooruit. 30 jaar later hoeft de film absoluut niet onder te doen voor andere komedies.
feanaro surion
Een vermakelijke ode/parodie maar meer ook niet, soms erg grappig, soms totaal niet. 3 sterren
Mr Confused
Was het monster niet die Frank van Everybody loves Raymond. Hij leek er in ieder geval sterk op.
Ja, het is dezelfde acteur.
U-96
- 2077 stemmen
Erg leuke en grappige film. Leuk verhaaltje dat zich afspeelt in en rondom dat creepy pand, waarbij de nodige humor vaak genoeg om de hoek komt kijken. Ik lag helemaal dubbel dubbel van het lachen tijdens die scène waarin het monster een bezoek komt brengen aan die oude blinde man. Ook die politieagent die meerdere malen in beeld komt met die rare arm, is lekker grappig.
Zowel Gene Wilder als Peter Boyle zetten allebei leuke rollen neer, maar ook de rest van de cast komt goed over. Heb me wel aardig vermaakt met deze film.
3.5 sterren...
otherfool
Ik moet er nog ongeveer 100... Jullie?
3,5 jaar later kan ik zeggen; nog 7!
Over deze film: ben geen fan van Brooks, maar deze was wel aardig. Al ontgaat de reden van de status van klassieker me enigzins. De grap met het onweer was wel geinig.
3*.
Flipman
Oh, 'k had hier nog niet op gestemd
! "Frau Blücher!" Geweldig
! Dit is echt zo'n komedie waarvan de grapdichtheid en het aantal gekke karakters echt precies goed zit!
Chainsaw
Was eigenlijk alleen bekend met het latere werk van Brooks, wat bestaat uit een paar aardige tot matige komedies. Young Frankenstein bewijst voor mij echter dat de filmmaker zeker meer in zijn mars heeft dan het maken van middelmatige komedies. Gene Wilder speelt één van de betere rollen uit zijn carrière en verder zit de film vol leuke bijrollen van onder andere Feldman, Boyle en Hackman en een paar erg leuke personages. Met name het personage van Inspector Hans Wilhelm Friederich Kemp was bij tijd en wijle erg grappig.
Verder ziet de film er uitstekend uit, met uitstekende settings (ook niet zo gek, aangezien het kasteel en het lab dat gebruikt worden rechtstreeks van de originele Frankenstein film komen) en de sfeer van deze oude monsterfilms wordt erg goed nagebootst. Als parodie is deze film dan ook zonder meer erg geslaagd! Als komedie is Young Frankenstein echter niet zo briljant, zeker niet als je eerst even een kijkje op Imdb hebt genomen. Ik vind die plaats in de top 250 dan ook erg overdreven, zo geniaal was het allemaal ook weer niet. Sommige grappen waren behoorlijk voorspelbaar en andere weer nogal kinderachtig. Ook ging de film mij iets te lang door, 90 minuten was meer dan genoeg geweest.
3,5 sterren.
Ravenstein
Wat kan ik nog toevoegen aan de uitstekende bespreking van Chainsaw? Hij verwoordt mijn gevoelens bij Young Frankenstein perfect.
Het is een goede film, die erg leuk is om te bekijken, maar dolkomisch vond ik zo goed als nooit.
Een klassieke parodie, zoveel staat vast en met plezier bekeken, maar meer dan een 3 kan ik er niet aan geven.
milus
Lekkere zondagmiddag- of zaterdagavond-film.
Echt sterk wil de film niet worden, hij blijft me wat te licht, kan aan de tijd liggen (1974). Toch is het heerlijk om te zien wat ze gedaan hebben met alle griezel-cliche's; het spel daarmee en parodie erop. Daarmee onstaat een combi van nostalgische griezelheerlijkheid en onzin. Prima gedaan dat.
Dvd bevat wat extra's, interviews.
Wait Master! It might be dangerous....you go first!
Milus zegt:
Must see, maar verwacht geen levensdiepe impact.
merlijns sikje
Een film die eigenlijk niet meer kan maar qua jeugdsentiment en flauwe humor moet ik er toch een score aan geven. Gene wilder speelt hier een van zijn beste films en de cast die is aangevuld ondersteund de film zeer goed. Marty Feldman en Boyle zijn uitermate geknipt voor de film. De humor is flauw maar zo flauw dat het echt lachwekkend is. 3,5 sterren voor mij.

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014