• 9.369.475 stemmen

Geregisseerd door: Sunao Katabuchi

Met onder meer: Houko Kuwashima en Minami Takayama

Gesproken taal: Japans

Plot Arîte Hime

Het verhaal van een uiterst slim prinsesje dat opgesloten zit in een kasteel. Wanneer ze slimmer blijkt te zijn dan de prinsen die om haar hand komen vragen, vreest de koning dat ze hierdoor nooit aan een man zal geraken, en schakelt een tovenaar in om haar met een list uit haar lijden te verlossen.

Princess Arete (stemrol)

Blond Knight (stemrol)

King (stemrol)

Guard #1 (stemrol)

Young Boax (stemrol)

Na 3 jaar eindelijk beschikbaar voor de massa. Althans de massa die weet waar er anime te vinden valt op minder legale wijze .

Arete (of Arîte) is het kindje van Sunao Katabuchi, een man die onder Miyazaki werkte, maar z'n project niet van de grond kreeg, en dan maar deed wat elke artistiek onderdrukte animatieregisseur doet in Japan. Naar Studio 4°C stappen en daar z'n project realiseren. Ongetwijfeld Japans meest creatieve animatiestudio, en daarmee ook de boeiendste op artistiek gebied, wereldwijd.

Ook nu weer levert dat kwaliteit op. Miyazaki's invloed is op één of andere manier nog wel voelbaar, maar een Ghiblifilm is dit zeker niet. Daarvoor is de sfeer te anders. Princess Arete is een bewerking van "The Clever Princess", een fantasy boek in Middel-Eeuwse setting, en de sfeer van het oude Europa werd dan ook zo goed mogelijk behouden, zonder een exacte kopie te maken. De muziek ik prachtig, de artwork heerlijk om kijken, en de sfeer lekker relax en dromerig.

Arete is een ouderwetse animatiefilm, maar met zoveel liefde gemaakt, en met zoveel aandacht voor detail, dat het werkelijk betovert. Een pareltje dit, al zie ik deze film niet al te veel fans vergaren. 4.5*

avatar van danuz

danuz

Opzich een leuke animatie, maar miste veel uitwerking (in het verhaal). Wat ik wel leuk vond was de tijd en plaats waarin het verhaal zich afspeelt, de middeleeuwen. Op het begin was het even wennen om zo'n Europese setting in een Japanse animatie te zien, maar dat wende snel genoeg.

Wat ik minder vond was het verhaal zelfs, althans de uitwerking daarvan. Het was bij wijlen langdradig en soms ietwat te sentimenteel.
Ik had steeds het idee dat de film er niet uithaalde wat erin zat.
Een verhaal van een prinsesje dat meegenomen word door een evil sorcerer en voor altijd opgesloten word hoeft niet 'cliché' te zijn en was het opzich ook niet, maar wat mij betreft hadden haar droomwerelden (de verhalen die ze bedacht) wat mooier uitgewerkt konden worden. Ook de fantasie stukken in de film werden niet volledig benut, die je in een film als Princess Mononoke wel prachtig uitgewerkt ziet.

De manier van animeren vond ik nou niet subliem, maar zeker niet slecht.
Al met al een leuke en soms mooie film en ondanks de bovenstaande punten van kritiek heb ik toch nog wel genoten en vind ik de film wel 3/3,5* waard.

avatar van Chr.s

Chr.s

Leuke film. Alleen een groot gebrek aan visuele pracht, en soms een beetje saai.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Vervelende (tikkeltje moralistisch) sprookjesanimatie. De muziek is erg matig (richting slecht) en het is nogal saai geanimeerd.

Zeker na Memories, Spriggan, Mind Game en Tekkon (samen goed voor 16 sterren) had ik dit erg matige filmpje niet van Studio 4°C verwacht.

avatar van Black Math

Black Math

Een erg mooi filmpje met een sprookjesachtige sfeer gevoed door zeer sterke muziek. De animatie lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder, toch werd ik bij tijd en wijle verrast, bijvoorbeeld door de meteorietenregen, die werkelijk schitterend was. Het verhaal deed ergens een beetje denken aan een Griekse sage (ook al ben je op de hoogte van je lot, je zult het niet ontlopen). Geen idee of dit in relatie staat met de naam van de hoofdpersoon, Arete, hetgeen deugdzaamheid betekent in het oud-Grieks. Het verhaal is inderdaad een tikkeltje moralistisch, maar ik heb me zeker niet zoveel geërgerd als bij het bekijken van sommige Ghibli-films.

avatar van MeteoraXV

MeteoraXV

heel leuk. middeleeuws duits koninkrijkje setting en leuke characters en leuk verhaal.

Nu te zien via de Amerikaanse Netflix. Unieke kans voor de liefhebber.

Herziening viel toch wel tegen.

Vooral visueel had ik toch wat meer problemen met de film deze keer. Ondanks dat de animatie zelf nog wel mooi was, vond ik de art style te magertjes. Het sluit aan bij het voornamelijk Europese sfeertje dat nagestreefd wordt, maar kan niet zeggen dat het echt mooi was.

Jammer, want het verhaaltje is op zich nog wel aandoenlijk en Katabuchi schept een rustige, kalme atmosfeer waarin de personages af en toe lijken te zweven. Het kabbelt echt wel lekker verder zonder dat het veel inzakt en ik ben de hele tijd geboeid blijven kijken.

Maar van Studio 4°C verwacht je dan toch uiteindelijk net wat meer. Het is zeker nog wel een aanrader voor wie deze film nog niet gezien heeft en graag buiten de traditionele anime-stereotypen films kijkt, maar die hoge scoren kan ik niet echt meer rijmen met m'n smaak. Vol puntje aftrek dus.