• 9.373.532 stemmen

The Long Good Friday (1980)

Misdaad / Thriller | 114 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: John Mackenzie

Met onder meer: Bob Hoskins, Helen Mirren en Dave King

Gesproken taal: Frans en Engels

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Long Good Friday

"Who lit the fuse that tore Harold's world apart?"

De Londense gangster Harold Shand (Bob Hoskins) staat op het punt een lucratieve zakendeal te sluiten, wanneer op Goede Vrijdag twee van zijn mannen geliquideerd worden. Dit heeft een slechte invloed op de deal, dus Harold moet zo snel mogelijk uitvinden wie de daders zijn.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Lekkere rauwe engelse misdaadfilm met een goede rol van Bob Hoskins als bikkelharde gangsterbaas. Er zit ook een leuk rolletje van Pierce Brosnan als huurmoordenaar in.

avatar van jagermeester

jagermeester

Inderdaad een geweldig goede en spannende film, met een meesterlijke Hoskins. Vooral de muziek in de film vond ik erg goed.

Enig minpuntje was het makkelijke einde.

Makkelijke einde?

Heb zelden zo een geniale einde gezien.

Wat er met Harold gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk maar de kans dat hij de Ieren zal overleven is behoorlijk laag.

En dan de manier waarop Mackenzie dit in beeld brengt, verbluffend.

Ik heb werkelijk van de eerste tot de aller laatste minuut geboeid zitten kijken naar deze uitermate interessante gangster flick. Bob Hoskins is geweldig als de gangsterbaas Harold, een klassieke personage in mijn ogen. Verder heb ik niemand in de film kunnen betrappen op ongeloofwaardig acteren en dat overkomt me niet vaak. En dan de score, nu al zonder twijfel een van de beste die ik ooit gehoord heb, de muziek past gewoon zo ongelofelijk goed bij de gecompliceerde situaties waarin Harold in bepaalde scènes terechtkomt, geniaal.

Ik had sowieso hoge verwachtingen van de film maar dat het me als geheel zo goed zou bevallen had ik niet durven te dromen.

Don't you ever tell me what I can or can't do! Bent law can be tolerated for as long as they're lubricating, but you have become definitely parched. If I was you, I'd run for cover and close the hatch, 'cause you're gonna wind up on one of those meat hooks, my son.

De ene verrukelijke scène na de andere.

Een meesterwerk.

**** ½

avatar van Fabrice

Fabrice

Geweldig om te horen Diesel, ik heb de DVD pas besteld !

Ben benieuwd .. ik heb tot nu toe alleen maar positieve commentaren gehoord ..

Diesel

Ik heb de DVD ook, vind het persoonlijk echt een van de betere uitgaves van de laatste tijd. Vooral de commentary track van regisseur John MacKenzie is erg nuttig en uitermate interessant. Trouwens, ook het hoesje is prachtig.

avatar van Fabrice

Fabrice

Geweldig spannende film en klassieker !

Dit is trouwens een film van de productiemaatschappij van ex-Beatle George Harrison.

Bob Hoskins alleen al ***

4 1/2 *

Stem verhoogd naar 5*

Briljante film, op alle fronten...

Diesel schreef:

Heb zelden zo een geniale einde gezien.

Compleet mee eens

En dan de manier waarop Mackenzie dit in beeld brengt, verbluffend.

Werkelijk fantastisch

Gezien de gelaagdheid van de film en de non-cliché's zou ik het nooit een flick kunnen noemen

Speelt BRILJANT.

Muziek is geniaal, uniek en zeer eigentijds voor de eind-70'er jaren. Deed me denken aan Violent City. Maar nog nooit van Francis Monkman gehoord. bio

Voorlopig 4.5*

avatar van Jordy

Jordy

Wat een revelatie om die Hoskins in deze rol te zien, fantastisch. Was wat sceptisch vanwege het Roger Rabbit/Mermaids-beeld dat ik van hem had.

Sterke film, lekker rauw, heerlijke dialogen.

I'm setting up the biggest deal in Europe with the hardest organization since Hitler stuck a swastika on his jockstrap.

Jordy schreef:

Oei, dan heb je een erg slecht beeld. Kijk ook 24/7, Felicia's Journey en Mona Lisa bvb.

FisherKing

Een van de zeldzame films die niet uit je hoofd zijn weg te krijgen, binnenkort nog maar eens herzien, wellicht ligt er een 5 op de loer.

avatar van Reinbo

Soms vind ik 'm beter dan The Godfather...

avatar van gonnie

gonnie

Nogal teleurstellende film. Zeer matige cameravoering en weinig inspirerend regiewerk (soms uitgesproken lelijk). Hoskins is goed en dat geldt ook voor Hellen Mirren. De muziek in het begin van de film lijkt gemaakt door een componist zonder beeldvoorbeeld. Beetje lukraak allemaal. Echt spannend is het ook niet, hoogstens een paar gewelddadige schrikmomenten. 2,5 uit 5.

Zeer matige cameravoering

Apart. Ik vind het uitermate passen bij het thema van de film en vrij briljant.

en weinig inspirerend regiewerk (soms uitgesproken lelijk).

Die indruk heb ik helemaal niet

gonnie schreef:

en weinig inspirerend regiewerk (soms uitgesproken lelijk).

Whoo-ah. Hah! Pardon?! The Long Good Friday is de British Godfather en wordt bij elke herziening beter. Mackenzie's stijl pakt je meteen vast en laat je niet meer los. Keiharde dialogen, briljante opbouw van het verhaal, personages met diepgang, meesterlijke cameravoering en een briljante score. Een subtiele meesterwerk, verbluffend op elke vak. Krijg persoonlijk geen genoeg van deze film. Hoskins speelt hier als Harold Shand even briljant als Brando in The Godfather. Dat is niet niks..

FisherKing schreef:

Gewoon 5*

avatar van BOND31

BOND31

.....let op Pierce Brosnan in zijn filmdebuut! Schitterende gangsterfilm met glansrol van Hoskins. Een dikke 4 waard!

gonnie schreef:

Alsof het om de schrikmomenten ging, die man verliest in een middag zowat zijn hele imperium en ...., lijkt me genoeg drama...

Jonathan Crane

ik was al heel lang benieuwd naar deze film. zeker na alle lofzang die ik overal gehoord en gelezen had (geen spoilers uiteraard) Dus ik heb 'm besteld.

Het is altijd fijn als een film aan je verwachtingen voldoet. Zo ook met the Long Good Friday. Het begin vondt ik vrij vaag. Maar dat wordt allemaal perfect uitgelegd als de film vordert. De film kickt pas hard in versnelling zodra Bob Hoskins zijn opwachting maakt begeleidt door het niets minder dan briljante main theme van Francis Monkman.
Het is werkelijk een genot om Hoskins zijn tirades te horen uitspugen met een intensheid die zich kan meten aan Marlon Brando en al Pacino.
En dan is er het einde. Toen de auto wegreed, Hoskins in zijn stoel werdt gedrukt met pure verbazing op zijn gezicht ''where's Veronica?'' en Pierce Brosnan zich omdraaid gierde de spanning door mijn lijf en het kippenvel over m'n rug. Als John MacKenzie de film uitknalt met een magistraal eindshot (de kers op de taart) weet je het zeker: dit was iets bijzonders.

* * * * 1/2

Jonathan Crane

Met het succes en de populariteit van gangsterfilms zou het nu toch een mooie tijd zijn voor een comeback van John MacKenzie en Barrie Keeffe.

FisherKing

Verbaast me hogelijk dat maar een stuk of 40 mensen deze film hier gezien hebben. Een film met één van de meest briljante eindscene's ooit gemaakt.

Jonathan Crane

Inderdaad. Ik heb hem echt ontdekt en ben er nu bezeten van. niet alleen één van de beste Britse gangsterfilms, of gangsterfilms in het algemeen maar 1 van de beste films ooit! Ik ga binnenkort de soundtrack en het script maar eens bestellen. en zo een bescheiden TLGF collectie aanleggen...

(in Engeland is het trouwens gewoon verplichte kost. Dat zou het hier ook moeten worden.)

Net weer gezien. De film word steeds beter. 5/5

Jonathan Crane

Deze film moet je wel een stuk of 3 keer zien.

De eerste keer moet je je laten overdonderen door acteerwerk, muziek, einde.

De tweede keer kun je meer op het verhaal letten.

Derde keer vallen de details op, kleine komische situaties op de achtergrond (let op Razors terwijl Harold met die kerel staat de praten in de opgeblazen pub, Razors en Alan die de chef afzeiken, het verveelde gezicht van de chauffeur die de moeder van HArold naar de kerk brengt.) de blik van jeff als ze nadenken over who's big enough to take Harold on. De kwaliteit van de bijrollen (Derek Thompson, P.H Moriarity, Dave King, Paul Barber, Nick Stringer)

geweldig. En oh zo onderschat en over het hoofd gezien. (overal behalve in engeland)

avatar van Reinbo

Waarom hebben pas 46 dit meesterwerk gezien/ op gestemd. Fantastische Engelse gangsterfilm. 5*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Goede britse gangsterfilm. Ook het accent blijft een lust om naar te luisteren en Hoskins speelt geweldig. De eindscene is werkelijk magistraal. 4*

avatar van Mug

Mug

De eerste tien minuten van The Long Good Friday waren een hel. De muziek was zo hemeltergend en ongepast, dat ík er ongepast van werd.

Maar goed, 'it's all about' doorzettingsvermogen. En wat een traktatie werd het nadat de synthesizers weggestorven waren. Hoskins en Mirren in topvorm, geweldig script die voornamelijk uitblinkt in hilarische dialogen en one-liners ("It's Good Friday. Have a Bloody Mary!"), in een fantastische afrekening op een race-baan, en in een slot-akkoord (waar de hemeltergende synthesizers dan weer wél pasten) waar je als kijker "U" tegen zegt.

Maar The Long Good Friday is eigenlijk meer een mooie afsluiter van de pre-eighties [w.b. acteerwerk en scripts], en een waarschuwing voor de vele 'brain-loze' actie-pulp die de eighties kenmerkten.

Vier sterren voor dit redelijk onbekende werk, en stop kaas in je oren tijdens de eerste tien minuten (of gebruik de 'mute' toets op je afstandsbediening).

FisherKing

De muziek in de eerste 10 minuten viel me niet eens op. Einde jaren 70, zou kunnen, The Long Good Friday is meer uitzondelijke briljante toevalstreffer, die bij meerdere herzieningen, alleen maar rijpt. Brits topwerk.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik vraag me echt af hoe die muziek je niet kan opvallen . Het is nogal aanwezige muziek. Ik kon me er niet echt aan storen trouwens.

FisherKing

Als je je er niet aan stoort, valt niks op natuurlijk