• 9.374.511 stemmen

The Long Good Friday (1980)

Misdaad / Thriller | 114 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: John Mackenzie

Met onder meer: Bob Hoskins, Helen Mirren en Dave King

Gesproken taal: Frans en Engels

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Long Good Friday

"Who lit the fuse that tore Harold's world apart?"

De Londense gangster Harold Shand (Bob Hoskins) staat op het punt een lucratieve zakendeal te sluiten, wanneer op Goede Vrijdag twee van zijn mannen geliquideerd worden. Dit heeft een slechte invloed op de deal, dus Harold moet zo snel mogelijk uitvinden wie de daders zijn.

avatar van zoutzak

zoutzak

Diesel schreef:

Ik heb werkelijk van de eerste tot de aller laatste minuut geboeid zitten kijken naar deze uitermate interessante gangster flick. Bob Hoskins is geweldig als de gangsterbaas Harold, een klassieke personage in mijn ogen. Verder heb ik niemand in de film kunnen betrappen op ongeloofwaardig acteren en dat overkomt me niet vaak. En dan de score, nu al zonder twijfel een van de beste die ik ooit gehoord heb, de muziek past gewoon zo ongelofelijk goed bij de gecompliceerde situaties waarin Harold in bepaalde scènes terechtkomt, geniaal.

Helemaal mee eens, fantastische film.

avatar van Jonathan Crane

Jonathan Crane

Help ik ben verslaafd aan deze film!

of laat die hulp maar zitten. Het is prima zo.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Geweldige Britse thriller ala Trainspotting, alleen dan met veel minder drugs, een wat eentonerige soundtrack en veel meer moorden.

Ik was erg onder de indruk van de acteerprestaties van met name Helen Mirren en Bob Hoskins. Mirren heeft stijl en komt nou eenmaal goed tot haar recht als tafelganger bij een diner. Uitstekend gecast dus!

De film is misschien niet altijd even spannend, maar wel lekker luchtig. De dialogen en de contexten binnen de film zijn erg grappig. Daarnaast is het gewoon verfrissend om niet naar ellenlange intro `s te hoeven kijken waarbij een hele horde gangsters wordt geïntroduceerd. Deze film oogde al gelijk wat chaotisch en dat maakt hem nou zo leuk. Niet altijd dezelfde structuren doorlopen, maar gewoon zelf op verkenning gaan in een web van beelden, die je toch wel voorgeschoteld krijgt.

Ik ergerde mij trouwens niet aan de muziek in deze film, ik vond het er wel bij passen. Zeker op het einde, wat een ontknoping! Je denkt, dat het met de film gebeurt is en ineens onderscheidt deze film zich nog maar eens van andere Amerikaanse gangsterfilmpjes. Ik bleef echt verbaasd achter na dat magistrale eindshot! Een 10 op de schaal van onvoorspelbaarheid. Een dikke 4*

avatar van FisherKing

FisherKing

Ga hem herzien, en dit is een film die sterker en sterker wordt, gewoonweg omdat echt "alles" klopt, muziek, de cast, en natuurlijk is de film niet altijd spannend. Dat zou saaie films opleveren

Bob Hoskins in de slotscene... wow. Een van de allergrootste film-scene's inmiddels.

avatar van filmdaas

filmdaas

Wat Goodfellas is voor de VS, is The Long Goodfriday voor Groot Brittanie.

een van de beste zoniet de beste Gangsterfilm van dat land.

een uitstekende Hopkins die wordt bijgestaan door andere voortreffelijke akteurs. verder mooie muziek en een zeer geslaagde spanningsopbouw.

een film die je vanaf de eerste scene bij de kladden grijpt en je dan ook niet meer loslaat.

5 sterren beslist.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Dat slechts 80 mensen deze filmen gezien hebben, daar begrijp je toch geen snars van?

Dit moet wel één van de subliemste gangsterfilms zijn die ik ooit gezien heb.

Mede dankzij Bob Hopkins die hier echt wel de pannen van het dak speelt als maffiosi: Niet alleen zijn de quotes die uit z'n mond komen zijn stuk voor stuk geniaal, ook zijn gelaatsuitdrukkingen, z'n maniertjes enz. zijn volmaakt. Prachtig!

Verder kan je genieten van een heerlijk mysterieus verhaaltje en is de vormgeving in deze film om je vingers van af te likken. Maar wat mij vooral zal bijblijven aan deze film is het aanstekelijk en swingend deuntje.

Leuke bijrol van Brosnan ook btw, hoe minder hij zegt, hoe beter hij overkomt

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, dit is echt Top-250 werk ! Wat mij betreft naast Ghost Dog (die veel relaxter is) de Maffia-Misdaad film.

avatar van Fabrice

Fabrice

Verhoogd naar 5* en daar zal deze film blijven staan, aan de top!

Geweldige film - gisteren voor de zoveelste keer na gekeken en daarna nog eens met commentaar van MacKenzie.

Ook leuk:

In de film staat op een bepaald moment een jeugdbende voor de auto van Harold Shand (ze wilden geld voor het 'bewaken' van de auto) - het 7-jarig jongetje dat het geld accepteert is Dexter Fletcher, later bekend als acteur in oa 'Lock Stock & Two Smoking Barrels'.

De scene in het slachthuis duurde uren, die gasten hebben dus gedurende de hele opname ondersteboven gehangen en het zou er ongelooflijk gestonken hebben (was een joods slachthuis) !!

Helen Mirren heeft er persoonlijk voor gezorgd dat een sexscene uit de film werd verwijderd - ipv die sexscene kwam de scene waar ze haar angst voor de terroristen bekend maakt en na een klap van Shand in zijn armen terechtkomt. Ze meldde dat ze persoonlijk in die situatie meer angstgevoelens zou hebben dan zin in sex - de regisseur heeft het script toen gewoon aangepast.

De gangsterbende die de 'verdachten' naar het slachthuis moesten brengen waren échte criminelen en geen acteurs. Ze zijn uit de gevangenis en/of van de straat geplukt !!

Het hotel werd speciaal voor de film gebouwd en later dus opgeblazen - het café (onder het hotel) was nep : alleen de ingang en de bar was er tijdelijk geplaatst. Tijdens de opnamen liep het 'café' vol met bezoekers .. men dacht dat het café echt was, ze hebben nog moeite gehad om de zuipers eruit te gooien !!

Kortom, die DVD is de moeite waard !

ps hét voordeel van koorts: meer tijd voor klassiekers

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Erg sterke film. Hoskins schittert in een vlotte film die sterke dialogen biedt, een bijzondere soundtrack heeft (deed me denken aan Argento), lekker gewelddadig is en een voorbeel is voor veel britse misdaadfilms die hierna kwamen. Prachtig dat einde btw.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Briljante, zinderende misdaadfilm, zoals alleen de Britten die kunnen maken. Je ziet direct waar Guy Ritchie zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Bob Hoskins (ondergewaardeerd acteur als je het mij vraagt) is subliem als de gangsterbaas met een klein hartje die moet uit zien te vinden wie het op hem gemunt heeft. Helen Mirren geeft het doorgaans oppervlakkige gangsterliefje diepgang en maakt er een volwaardig personage van. Geweldig einde dat je nog lang bij blijft.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

wauw! geniale film!!! gisteren in de Media Markt Hasselt gekocht voor maar 1 € en vandaag eens bekeken... tis echt een geweldige film met een briljante einde, geweldige one-liners & schitterende muziek van Francis Monkman.

Leuk om te zien waar films als Snatch, Lock Stock en Layer Cake hun inspiratie haalden. (ook wel leuk: P.H Moriarity en Alan Ford spelen respectievelijk in Lock Stock en Snatch, de grote onderwereld-baas).

deze moet beslist in de top-250 komen!

weet niet of dit al gezegd is maar P. W. Anderson (Alien vs. Predator) zal dit meesterwerk binnenkort 'remaken': de actie zal naar Miami verplaatst worden. ik hou mijn hart al vast...

kan iemand mij nog andere leuke Britse misdaad film aanraden?? (Get Carter (origineel), Lock stock, snatch en Layer Cake heb ik al)

TonyMontana schreef:

Sexy Beast.

Goed te zien dat deze film eindelijk de waardering krijgt die hij verdient. Op naar de top 250!

avatar van Tarkus

Tarkus

Een zeer goede Bob Hoskins en een uitstekende Helen Mirren.

Maar de film is wat traag en heeft me niet helemaal kunnen boeien.

De tijdgeest zal er wel wat met te maken hebben zeker.

Wel leuk om nog eens een jonge Mirren aan het werk te zien, en let ook op de verschijning (weliswaar in een kleine rol) van Pierce Brosnan.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

De look van deze film is very British en een beetje gedateerd.

Hoskins is briljant 4*

Beetje vreemd dat regisseur Mackenzie nadien nog enkel vrij matige films heeft afgeleverd.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

damn, geniale film, kdenk dat ik eraan verslaafd ben ... gisteren voor de 'kweet-nie-hoeveelste-keer' gezien... en die muziek, sjonge jonge, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik naar het 'Main Theme' op mijn mp3-speler beluister...

voor de dvd-bezitters het audio-commentaar is zeer de moeite waard alsook het interview met regisseur en Bob Hoskins...

deze verdient een plaatsje in mijn top-10 (moet die zo snel mogelijk bijwerken)...

en dan te denken dat ik deze maar 1€ heb betaald...

avatar van Reinbo

En op weg naar een wel verdiende plek in de top 250.

Ik zal deze film niet gauw vergeten.

Bob Hoskins maakt het verschil. Geweldige rol. Maar ook vanwege de charmante Helen Mirren.

De sfeer is uitermate deprimerend.

Minpunt is de matige start waarin allerlei clues verwerkt zitten die de eerste keer niet opvallen. De eerste 20 minuten zijn eigenlijk alleen goed te begrijpen als je voorkennis hebt. Ik vond het erg verhelderend om na afloop nog even de eerste 20 minuten te bekijken.

Ruime 3,5 sterren

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Leuke film. Maar het duurt erg lang (45 min) voordat hij op gang komt (ben het eens met Kappeuter). Daarna ontpopt het hoofdpersonage zich een beetje en begrijp je het verhaal wat beter. Hoskins en Mirren acteren erg goed, en je leeft erg mee met Hoskins in de film. Sommige personages kwamen echter wel wat knullig over. Erg indrukwekkend leken ze allemaal niet, op Hoskins na dan. Die moord op zijn handlanger was dan ook een leuke 'opsteker' (erg mooi gefilmd trouwens, in die boot). Niet elke scène wist evenveel te boeien, maar het werkte toch naar iets toe. En dat iets is een echt ongelooflijk mooi gemaakt einde. Iedereen weet wat er gaat gebeuren, maar je ziet het niet. Hoe geniaal.

Uiteindelijk moet ik wel zeggen dat ik Get Carter iets hoger waardeer (moest er toch steeds aan denken).

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Aardg misdaadfilmpje. maar zeker niet meer dan dat.Alleen snap ik de vergelijking met een film als Lock stock.... en snatch niet helemaal. oke ze zijn dan allebei brits en passen allebei in het genre misdaad. maar in die andere 2 films vond ik het tempo veel hoger liggen, er was veel meer humor, en de dialogen waren veel gevatter. ook vind ik dat Guy Ritchie altijd een fijn licht sfeertje in zijn films heeft en ook dat zie ik hier niet terug. Dus mijn vraag bij deze is waar zie jij dan in godsnaam de gelijkinissen die ik volgens jou opinie over het hoofd heb gezien

Reinbo schreef:

Sexy Beast.

avatar van Reinbo

De vergelijking die gemaakt wordt gaat ook niet verder dan Britse misdaadfilm. Kwa tempo is deze ook totaal niet te vergelijken met Ritchie. Persoonlijk vind ik deze beter, maar dat is vooral dankzij Hoskins, de muziek, het verhaal en het magistrale eind...

avatar van superbassie

superbassie

Deze had ik nog niet gezien, maar daar is sinds gisteren verandering in gekomen! Hele vette Britse misdaadfilm met een sublieme Bob Hoskins. Interessant verhaal en goede locaties (kijk sowieso liever naar een film die zich in Londen afspeelt dan bv. New-York). Goed einde ook trouwens.

avatar van Friac

Friac

Wat een positieve sfeer hier. Echter ben ik eerder geneigd om posters als Gonnie en Thegoodfella te volgen.

Alhoewel the Long Good Friday zeker en vast geen slechte film is, vond ik er niets bijzonders aan. Sterktepunten in de film zijn: het vlotte verteltempo, een sterke Bob Hoskins, Pierce Brosnan als jonge grijnzende Ier en één werkelijk smerige moord op Jeff, die per ongeluk doodgestoken werd door Harrold met de gebroken fles. Ik stoorde me aan: de oubollige soundtrack die me iets té corny was (net als Dutchtuga deed het me soms aan Argento denken. Het stomme is: bij Argentofilms voegt dit een extra dimensie toe aan de film, hier ervaarde ik het als iets hinderlijk), de vrij verwarrende eerste tien minuten (ik heb al genoeg filmervaring achter de rug om te beseffen dat het allemaal wel zal opklaren, maar volgens mij kan je hiermee veel toevallige zappers wegschrikken), het wat mij betreft ietwat magere verhaal en de regie die ik eerlijk gezegd niet zo boeiend vond. Misschien de camera op de juiste plaats op het juiste moment, maar de beelden zelf waren lang niet allemaal boeiend/mooi om te bekijken (ik geef toe: ik heb een zwak voor esthetische cinema). Het einde van de film is inderdaad erg sterk, maar dat maakt voor mij de film niet.

Mijn voornaamste probleem is dat ik de film gewoon niet zo bijzonder vond. 'Gedateerd' is niet echt het juiste woord, maar ik heb wel het gevoel dat hij inmiddels is ingehaald door moderne genrefilms en dat er ook voor deze film al interessantere films bestonden binnen het gangstergenre. Op zijn slechte momenten leek de film soms zelfs een tikkeltje amateuristisch, al laat ik me bij deze uitspraak vooral leiden door de cheesy muziek en fletse beelden.
Maar al bij al dient deze post gewoon om een klein beetje tegenwind te geven. Ik heb absoluut geen spijt dat ik The Long Good Friday gezien heb, maar het voelde niet aan alsof ik naar een grootse klassieker keek.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Eens met Friac. Niet zo heel bijzonder, maar slecht was het zeker niet. Ik had vooral problemen met het chaotische begin van de film, daarna wordt het gelukkig wel beter. Die laatste scène met Bob Hoskins is trouwens het sterkste acteerwerk dat ik in lange tijd heb gezien.

avatar van crack1

crack1

Vind hem dus niet,anders 82!!

avatar van 606

wat een film zeg wow en dat einde met de muziek.

een geniale bob en die grijns van pierce.

alleen hoorde pierce bij de autorace man ???

4,5 ster

avatar van The Last

The Last

Ik had 'm vorige week vrijdag al gezien. Schitterend zeg, de ontwikkeling die Harold doormaakt! Groots gespeeld nnatuurlijk ook door Bob Hoskins. Echt zo'n randfiguur waar je normaal een stronthekel aan hebt, maar toch veel sympathie voor hebt omdat het een uiterst loyale man is en ook iemand is die zich eerlijk omhoog wilt werken. Sowieso wel een goede misdaadfilm dit. Bijna nergens voorspelbaar en lekker bruut in beeld gebracht allemaal. Ik vond het verder visueel zeker niet bijzonder, maar die rauwe 'realistische' stijl draagt prima bij aan de toon van de film. En dan de eindscene onder die muziek..... kippenvel

De rest van acteurs waren verder wel oke enzo. Helen Mirren uiteraard en leuk om een jonge Pierce Brosnan met z'n 10 seconden schermtijd (zonder iets te zeggen) te zien. Script is trouwens ook erg goed. Veel sterke dialogen en grappige oneliners.

Kortom, uitstekende film. Binnenkort maar eens meer britse gangsterfilms kijken. 4 dikke sterren voor deze in elk geval.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

is dit geen paasfilm?

avatar van flipsyde

flipsyde

Verhaal lijkt rommelig te beginnen en zal de eerste kijkbeurt wellicht ook wat onduidelijk zijn.

Langzaam wordt duidelijker wat er allemaal aan de hand is en leer je Harrold Shand (Bob Hoskins) kennen.

Het verhaal kabbelt rustig voort en volgt Shand die gaat uitzoeken waarom twee van zijn mannen zijn geliquideerd.

Een erg goede spanningsboog en er zit genoeg (Engels) humor in.

Het einde is één van de beste eindes die ik ooit gezien heb, ondersteund door steengoede muziek.

Minpunten? ehm niet direct. 5 Sterren.

avatar van riesma

riesma

Het zal dan wel aan mij liggen, maar ik vond Hoskins (en een paar anderen) te veel over-acteren. Met name die aangespannen kaak en de tanden laten zien in de trant van 'kijk mij eens boos en agressief zijn'.

Los van dat is dit een geweldige film. Zo rauw kunnen alleen onze buren van op het eiland ze maken. Het verhaal is niet origineel voor een misdaadfilm, maar zo goed uitgewerkt. Een aantal scènes springen er uit, waarvan de twee mooiste al eerder genoemd zijn, namelijk die op de boot tussen Harold en Jeff en de eindscène. Magistraal!

Wat mij opviel was dat er vaak hele lange shots gebruikt zijn. Chapeau voor de acteurs om zo lang in hun rol te blijven en de dialogen zo goed te kennen.

Mijn oorspronkelijke stem na het zien was een 3,5, nu ik er meer over nadenk gaat die direct omhoog. Na een herziening - die komt er zeker wel! - is de kans groot dat het nog meer stijgt.