• 9.373.117 stemmen

Geregisseerd door: Gordon Parks

Met onder meer: Richard Roundtree, Moses Gunn en Charles Cioffi

Releasedatum: 7 oktober 1971

Plot Shaft

"The mob wanted Harlem back. They got shaft...up to here."

John Shaft is een keiharde privédetective, die te maken krijgt met de legendarische gangster Bumpy Jonas, de leider van een beruchte bende. Vervolgens krijgt hij het aan de stok met een andere groep zwarte criminelen. Maar uiteindelijk moet hij juist met deze twee groepen samenwerken als blijkt dat de dochter van Bumpy is ontvoerd door de maffia. Shaft zet alles op alles om Bumpy's dochter terug te krijgen.

avatar van IamBernie

IamBernie

Gaaf, het origineel. Ga ik zeker kijken

avatar van tom

tom

hij vond zichzelf wat grappiger dan ik hem vond, wat minder 'cool' dan ik gedacht had, minder actie dan verwacht.

maar voor de rest wel Ok.

avatar van Goodfella

Goodfella

Wel aardig. Niet eens zo gek veel beter dan de -matige- remake.

avatar van gotti

Vond de re-make toch iets beter.

avatar van FisherKing

FisherKing

Icon van de jaren Zeventig...niet onvermakelijk

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Met hele coole muziek natuurlijk.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Richard Roundtree is een bad muthafucker

avatar van tessai

tessai

I feel like a machine .....and thats no way to feel........en knuffelen maar......de dialogen zijn geweldig ...echt 70-ies werkt...Richard Roundtree evenaard bijna clint eastwood als bad mother..! shut your mouth!...hey i was just talkin about shaft ..can you diggit?

avatar van dave

dave

het origineel is beter dan de remake

avatar van mister blonde

mister blonde

rauwe actiefilm, met een coole Roundtree en een flinterdun verhaaltje. het acteren was niet altijd even goed, maar er zaten vermakelijke scenes in (zoals in die bar). 3 sterren.

avatar van pascal83

pascal83

Erg vermakelijk met een fantastische 70's sfeer, geweldige actie (met wel erg nep bloed) en een goede setting. Het acteren was meestal ronduit belabberd met tal van belachelijke (maar ook wel grappige) en dialogen (en niet te vergeten de irritante lach van Shaft).

Ondanks de minpunten heb ik me uitstekend vermaakt, moet nodig wat meer blaxploitation zien (iemand aanraders?): 3.5*

avatar van Waku

Waku

Wraakfilm maar nu eens niet door Bronson maar met een overtuigende Richard Roundtree.

Heerlijke soul soundtrack.

Ondanks het wel heel erg over the top acteerwerk een aanrader.

Gewoon voor de actie .

En de droge sarcastische humor.

avatar van paffy

paffy

het acteerwerk, het script, de superOST en natuurlijk de vette quotes ("I got laid") zorgen ervoor dat je van Shaft, wat eens mijn lievelingsfilm was, gaat genieten.

avatar van youri_bonito

youri_bonito

@Pascal83, wat namen van (naar mijn mening) enkele goeie blaxploitation films:

"Superfly" van Gordon Parks Jr.

"Black Caesar" van Larry Cohen

"Sweet Sweetback's Baad Asssss Song" van Melvin van Peebles. Doe je ding zou ik zeggen:)!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Erg coole blaxploitation film.

Het verhaal is redelijk standaard maar goed uitgevoerd. Maar de geweldige soundtrack en het coole acteerwerk van de hoofdpersoon maken deze film erg vermakelijk. Ga ook eens op zoek naar meer Blaxploitation films.(En het vervolg) 3.5 sterren.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Ik twijfel tussen 3,5* en 4*.....Omdat ik de sfeer goed getroffen vond en omdat macho Shaft, als "black cool brother" zich zo heerlijk en eerlijk opportunistisch door het leven slaat.....Roundtree is een aantrekkelijke held.....hij heeft schijt aan alles....dat maakt hem interessant....en hij is een (anti)held zonder snelle auto....

En natuurlijk de betaalde tipgever.....zijn eerste in deze rol?...Antonio Fargas?....was hem dat?....bekent van "Starsky and Hutch" als Huggy Bear.

Blaxploitation...over opportunisme gesproken...ben benieuwd naar andere films... ach 4* als tendsetter....right on!

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Erg over-the-top maar wel grappige film. De actie was echter niet echt geloofwaardig en voorzover ik me kan herinneren heb ik geen bloed gezien. De soundtrack was erg cool.

3 sterren.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Briljante film. Stoer hoofdpersonage, goedkope actie (wat wil je met blaxploitation) die toch spannend is en een meesterlijk simplistisch en dus exploitation einde.

avatar van starbright boy

Had hier net wat meer van verwacht. Vooral een wat enerverender geheel. Ik vond het af en toe aan de saaie kant nu. Begin en einde zijn tof, maar in het midden verloor ik iets te vaak mijn interesse.

Roundtree is geweldig als een soort onaanraakbare held en het seventies sfeertje is lekker. Maar de film wordt vooral omhoog gehouden door de geniale muziek.

avatar van klute89

klute89

Een groovy 70's film , leuke muziek en aardig geacteerd. overall rating 3,5*

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Mr_White schreef:

Geheel akkoord, kocht hem onlangs op een rommelmarkt voor twee keer niks... deze originele film is gewoon top, de remake is kut met peren, zoals zo vaak...

lesamurai

Blaxploitation is een genre in de culthoek wat naturlich gericht is op de donkere mensen en ik vindt blaxploitation meestal wat absurd en te slecht maar Shaft is een voorganger die ideaal is in zijn soort; het is een klassieker en behoort zeker in de cult top 25 naar mijn mening. De muziek is sensationeel, de spelers spelen slechter dan slecht, de beelden zijn echt jaren 70's en dat maakt dit toch wel een must have.

Rondweg brilliant

avatar van klute89

klute89

dan valt Super Fly ( 1974) ook wel aan te raden, ook een film uit de categorie shaft, als je hem al niet hebt gezien?

klute89 schreef:

Mwa, een van de expolitations die erg inressant is naar mijn mening is shaft en aangezien vele blaxploitations nogal nageaapt zijn is dit naar mijn mening een beetje Jaws 2.

avatar van Ramon K

Ramon K

Superfly is toch gewoon een blaxploitationfilm? Heeft toch niets met een sequel te maken?! Dan is Shaft ook een 'Jaws 2.....

Allereerste blaxploitationfilm is namelijk Melvin Van Peebles' Sweet Sweetback's Baad Asssss Song (1971).

Je kunt het ooit raar brengen.

Ramon K schreef:

Je kunt het ooit raar brengen.

Gozer, ik bedoelde het zo; de films die als eerste uitkomen als een unieke film (zoals een van de eesrte blaxploitation genaamd Shaft) wordt aanbeden maar als er elke keer vervolgen op komen of herhalende films die er erg op lijken dan hebben ze meestal een veel minder succes.

Dat bedoelde is dus eigenlijk.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

1971 het jaar van Dirty Harry, Get Carter en uiteraard Shaft. Hoewel Shaft duidelijk de minste van de 3 is, is de film als geheel niet slecht. Dit komt met name door Richard Roundtree die zeer overtuigend Shaft speelt. Het verhaal is als het ware om hem heen gebouwd en is dan ook niet echt bijzonder. De actie in de film is vrij hard en een stuk meer indrukwekkend dan zijn lachwekkende remake.

avatar van raymon

raymon

Isaac Hayves overleden,,,,,

RTL nieuws bericht

Heel jammer, geweldige componist! Heerlijk muziek!

Rust zacht.....

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede misdaadfilm met een prima Richard Roundtree.

De film is wat traag op sommige momenten maar het scenario zit wel goed in elkaar.

De prent is wel vooral bekend geworden om zijn prachtige soundtrack, die is van de onlangs overleden Isaac Hayes.

En wie zou deze muziek nu niet kennen, het was niet weg te slaan uit de discotheken in de jaren '70 en ook nog '80.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Erg vermakelijke en bijzonder sfeervolle film. Tikkeltje beter dan de remake uit 2000, die ik 3,5* heb gegeven. Die rating krijgt deze film ook.

3,5*.